Vizitator Postat Octombrie 5, 2020 Partajează Postat Octombrie 5, 2020 Acum 4 ore, bigpriap a spus: - capul 6B24 710 este gandit pentru tranzistoare, e proiectat prin anii 80, apare in magnetofoane cu tranzistori pe intrare (electronika 004, 005 ...). Capul de Revox G36 (lampi) da 4 mv, al meu 0.48-0.7 mV, schema de Revox are corectia in reactia negativa- nu mi-as dori asta Capul ala e si in Majak...deci nu ai cum sa obtii performante mai bune decat Majak_ul, oricate lampi ai pune dupa. Daca, chiar vrei ceva deosebit cumpara un set de capete pentru un magnetofon cu lampi de studio si electronica o poti clona. Aia, pe vremuri, cand au ajuns la o schema finala, fii sigur ca au modificat de sute de ori schema ca sa scoata tot ce se poate. Nu te gandi ca nu aveau LTSpice sau ca erau ''habarnisti''. Pe timpul ala chiar se platea bine cercetarea, acum insa, primeaza doar castigul si nu mai intereseaza pe nimeni performanta. Link spre comentariu
bigpriap Postat Octombrie 5, 2020 Partajează Postat Octombrie 5, 2020 (editat) Am schema salvata - Ampex351 a fost proiectat in anii 50 si are un etaj de intrare cu doua triode din ECC83, cu corectiile in buca NFB - o topologie care, dupa cum zice Patrick Turner http://www.turneraudio.com.au/miscellaneous-schematics1.html a fost folosita in mii de etaje phono din aparatura de buget in anii 50 -60. Ca sa ajunga la nivelul de linie si balansat urmeaza un etaj cu ECC83 ca defazor si 12 AU 7 ca finale ce debiteaza push-pull pe un transformator de iesire ce asigura iesirea balansata. Interesant e ca pe acelasi transformator mai este o infasurare care asigura iesirea de casti! Pe un grup de fb a prezentat domnul Lazaroiu un artificiu din acesta (iesire de casti adaugata unui OT de putere) si au sarit multi ca nu e cusher, ca se zapacesc impendantele, rapoartele de transformare, ceva de genul asta.. A se vedea ca nu, si Ampex a folosit asta pe aparatura profesionala. In concluzie, nu as alege schema asta ca reper. NImeni nu mai face genul asta de etaj de intrare nici pentru phono. Se prefera triode cu transconductanta mai mare, eventual in paralel pentru a scadea zgomotul de fond si rezistenta de iesire, SRPP-uri, CCS-uri, retele de corectie pasive. Daca as vrea un "clasic" de genul asta, mai degraba Studer J37, - pe el a inregistrat Beatles - intrare mai altfel, transformator iesire cu CFB. Practic as prefera transformator pe intrare, corectie pasiva si componente mai umane - Studer are E283CC si in alimentare, transformator de iesire compatibil nu gasesti la chinezi, nici la Lundahl cred. @ der_doktor Capete NOS de calitate pentru banda 1/4 nu cred ca am vazut de cumparat in ultimul timp decat de Revox G36. La cerere cred ca mai fabrica JRF Magnetics - oricum sunt la niste scoruri... capul asta 710 rusesc nu a echipat decat seria lor zero din cate stiu, Majak nici macar 001 nu are asa capete- e ceva monocristalin de care rusii sunt tare mandri. Pentru mine electronica e un Hobby, am o mica colectie de manetofoane resuscitate/modificate de mine si un Electonica 004 nu se face deloc de ras in fata unui B77 de exemplu - mecanica e mai rezistenta, tensiunea in banda mai bine controlata, franarea e fara cusur (rusii s-au "inspirat" de la A700). 710 nu e un cap rau si am mai multe NOS, inductanta e oarecum adecvata capetelor pentru tuburi (cele de la Ampex am citit ca erau intre 500-1000 mH, asa ca pentru inceput o sa il pastrez. Dupa nebunia cu pick-up-urile a venit cea cu magnetofoanele si de pe tapeheads a inceput ideea de preamplificator dedicat extern pe lampi, si Manley a scos asa ceva- nu am habar ce schema, nu e publica. Oricum, am poluat destul topicul domnului Lazaroiu. Speram sa trezeasca interes ideea de adaptare a unui etaj phono pentru cap magnetic sau macar sa aflu ceva despre ce transformator ar merge dupa cap, calculul filtrelor sau un anti-NAB. Editat Octombrie 5, 2020 de bigpriap Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 5, 2020 Partajează Postat Octombrie 5, 2020 (editat) Ampex351 curba de raspuns in frecventa e de toata jena...sorry... pe 9,5 -50Hz-7,5KHz 19-40Hz-10KHz 38- 30-15KHz Sunt convins ca suna...un pic mai bine ca un Grundig TK serie. https://www.worthpoint.com/worthopedia/olymp-track-head-heads-129585093 Editat Octombrie 5, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 5, 2020 Partajează Postat Octombrie 5, 2020 (editat) Acum 1 oră, der_doktor a spus: Capul ala e si in Majak...deci nu ai cum sa obtii performante mai bune decat Majak_ul, oricate lampi ai pune dupa.... ... Nu te gandi ca nu aveau LTSpice sau ca erau ''habarnisti''. 6B24.710 este cap dedicat pentru redare ("B"), de înalta clasa (cifra zero), cu miez (piese polare) din ferita monocristalina. Spre deosebire de varianta anterioara (510) crapa mai rar în zona întrefierului (chipping). Nu s-a folosit în Maiak-urile 203 sau 205; la astea s-a folosit cap universal, 6D24.51 sau asemanator. LTSpice numai daca erau calculatoarele pe tuburi. Editat Octombrie 5, 2020 de franzm Link spre comentariu
Усилитель Postat Octombrie 5, 2020 Partajează Postat Octombrie 5, 2020 1 hour ago, der_doktor said: Ampex351 curba de raspuns in frecventa e de toata jena...sorry... pe 9,5 -50Hz-7,5KHz 19-40Hz-10KHz 38- 30-15KHz Sunt convins ca suna...un pic mai bine ca un Grundig TK serie. https://www.worthpoint.com/worthopedia/olymp-track-head-heads-129585093 In 1962 era.... superbun... E greu de gasit schema performanta cu lampi, calitatea reconstruibila a venit cu timpul, si cu semiconductorii. Link spre comentariu
Усилитель Postat Octombrie 5, 2020 Partajează Postat Octombrie 5, 2020 AKAI M8 merge 35hz _25 khz.... Se gaseste schema pe net, afordabila.... Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 6, 2020 Partajează Postat Octombrie 6, 2020 Acum 7 ore, Усилитель a spus: AKAI M8 merge 35hz _25 khz.... Se gaseste schema pe net, afordabila.... Dar are capete in sistem Cross-Field, asa ca s-ar putea sa fie mai complicat de replicat. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 6, 2020 Partajează Postat Octombrie 6, 2020 N-are treaba cross-field cu redarea. Link spre comentariu
Усилитель Postat Octombrie 6, 2020 Partajează Postat Octombrie 6, 2020 (editat) Nu vrea sa replice totul , are nevoie de o schema calitativa de redare ....... "puteti gandi o schema de preamplificator pentru cap magnetic? Tocmai am luat din targ un vechi Grundig TK sperand sa il repun in functiune sa aud "sunet de lampa" de pe banda, " Editat Octombrie 6, 2020 de Усилитель Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 6, 2020 Partajează Postat Octombrie 6, 2020 Acum 20 minute, franzm a spus: N-are treaba cross-field cu redarea. Normal ca n-are, dar sa faci un magnetofon doar sa redea? Cam straniu sa zic asa. Oricum M8 a fost un mag care suna excelent pentru epoca aceea. Link spre comentariu
Defro Postat Octombrie 6, 2020 Partajează Postat Octombrie 6, 2020 Iei un mag de pe vremea bunicii și-l restaurezi. Ar părea o soluție plauzibilă in comparație cu cererea de scheme și datul in bară până la finalizare, ca și cu restul proiectelor. Astea sunt idei răsărite după ploaie, analog pur, extreme nejustificate ,patefoane hi-fi, mâncatul cu lingura de lemn. Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 6, 2020 Partajează Postat Octombrie 6, 2020 Revin, poate fi electronica lu' peste, daca mecanica nu e pe masura. Daca dai de un mag, cu mecanica de calitate, ceva gen Akai, atunci da, poate ca merita. Altfel e Trabant cu motor de Maybach. In rest, imi place idea si stradania. Link spre comentariu
Усилитель Postat Octombrie 6, 2020 Partajează Postat Octombrie 6, 2020 1 hour ago, victordascalescu54 said: Normal ca n-are, dar sa faci un magnetofon doar sa redea? Din experienta mea din trecut, banda suna cel mai bine pe *scula* care a facut inregistrarea. Link spre comentariu
bigpriap Postat Octombrie 6, 2020 Partajează Postat Octombrie 6, 2020 Eu aici l-am rugat pe domnul Lazaroiu daca poate sa gandeasca o schema pentru mag, sugerand sa plecam de la una de doza magnetica. Diferentele ar fi modificarea filtrelor din RIAA in NAB, CCIR si eventual la intrare adaptare mai buna cu capul, de aia i-am pus caracteristicile. Am zis ca nu ma pricep la astea doua lucruri si am deschis tuturor invitatia sa ma lamureasca cu calculul filtrelor (am pus link cu standardele) si am cerut o parere privind ce traf de adaptare ar merge dupa cap. Discutiile generale despre magnetofoane sunt foarte interesante (pentru mine cel putin) dar polueaza inutil topicul de simulari. Poate ar trebui facut rubrica separata, in afara e mare nebunie cu modificarea magurilor, apar maguri noi (unele numai cu redare), sunt firme ce vand benzi master noi, firme serioase scot preamplificatoare de cap externe pe lampi ... - reiau ideea motivatiei : am mai multe magnetofoane de calitate, vreau sa incerc un preamplificator de redare cu lampi si nu as vrea sa il iau pe cel din Grundig de exemplu (oricum ar trebui regandita corectia), as prefera unul facut dupa un RIAA de calitate Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum