Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Acum 18 minute, LMOlimpiu a spus:

Nu am gasit schema originala despre care vb. dv pentru sursa de alimentare,dar va pot propune aceasta  schema la care m-am gandit,nu este si nici nu a fost realizata practic vreodata,este doar o propunere.In afara de faptul ca are o rezistenta interna mai mare comparativ cu cele cu SS,nu vad ce contributie pozitiva ar avea aceasta sursa in ceea ce priveste calitatea sunetului (!!??)...nu mai iau in calcul si faptul ca va ridica pretul de cost al acestui proiect,ma rog,pana la urma poate stiti dv. ceva!!

L.E daca va ganditi totusi la o sursa de acest gen,v-as sugera un tub de tipul 6N6P (20mA...40mA curent anodic!!),mai ieftin si mai...gasibil,bineinteles cu modificarile necesare pe schema propusa!

STABILIZATOR CU ECC81 228V 10mA.png

In primul rand, multumiri pentru ceea ce faceti, profesional si la obiect.

Nu stiu si nici nu ma pricep tehnic vorbind sa gasesc o explicatie la insistentele mele sau ale altora pentru sursa cu tuburi.

Totusi, concret si practic realizat de mine, cand am experimentat preamplificatorul Anzai SRPP, schema publicata de francezi in 1983-85 era cu un stabilizator serie cu TL 783. Dupa ce am facut mai multe probe asa cum era, la indemnul unui prieten profesionist am realizat o schema serie cu EL36 si 1/2 ECC82. Mare diferenta, ca dovada ca si astazi dupa 30 de ani merge tot cu asta si cu o redesare cu EZ80. Acum m-am incordat sa o refac cu ECL82.

ANZAI ALIM.jpg

Link spre comentariu
Acum 3 minute, icar a spus:

Cred ca singurul avantaj ar fi disparitia droselului, o piesa grea si scumpa.

Nu, nu dispare drosselul. E un "rau"necesar. Eu nu vorbeam de avantaje economice, ca nu construiesc lucri cu scop comercial. Este vorba de sunet, imagine, dinamica ...

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 5 ore, LMOlimpiu a spus:

Nu am gasit schema originala despre care vb. dv pentru sursa de alimentare,dar va pot propune aceasta  schema la care m-am gandit,nu este si nici nu a fost realizata practic vreodata,este doar o propunere.In afara de faptul ca are o rezistenta interna mai mare comparativ cu cele cu SS,nu vad ce contributie pozitiva ar avea aceasta sursa in ceea ce priveste calitatea sunetului (!!??)...nu mai iau in calcul si faptul ca va ridica pretul de cost al acestui proiect,ma rog,pana la urma poate stiti dv. ceva!!

L.E daca va ganditi totusi la o sursa de acest gen,v-as sugera un tub de tipul 6N6P (20mA...40mA curent anodic!!),mai ieftin si mai...gasibil,bineinteles cu modificarile necesare pe schema propusa!

STABILIZATOR CU ECC81 228V 10mA.png

6N6P poate asigura un curent mai mare decât ECC81 dar...... apare o problemă cu trioda "de jos", problema este Ufk care este de doar 100V la tuburile rusești. 

Se poate folosi 6N6P dar...... trebuie să ridici potențialul filamentului față de catod, dacă se dorește o funcționare de peste 80...100 de ore a tubului, eventual și o înfășurare separată pentru filamentul acestui tub. 

Acum 1 minut, viobio a spus:

6N6P poate asigura un curent mai mare decât ECC81 dar...... apare o problemă cu trioda "de jos", problema este Ufk care este de doar 100V la tuburile rusești. 

Se poate folosi 6N6P dar...... trebuie să ridici potențialul filamentului față de catod, dacă se dorește o funcționare de peste 80...100 de ore a tubului, eventual și o înfășurare separată pentru filamentul acestui tub. 

Se poate folosi ECC82/12AU7 care este la același preț cu ECC81 dar mai voinică in Ia decât ECC81/12AT7, acolo nu contează amplificarea. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 3 ore, icar a spus:

Cred ca singurul avantaj ar fi disparitia droselului, o piesa grea si scumpa.

Cu o "baterie", CRCRCRCRCR.... când montajul nu consuma mult..... se poate scădea riplul de nu îl vede osciloscopul, mult mai ieftin decât un soc de filtraj. 

Link spre comentariu
Acum 16 minute, viobio a spus:

Se poate folosi ECC82/12AU7 care este la același preț cu ECC81 dar mai voinică in Ia decât ECC81/12AT7, acolo nu contează amplificarea. 

Poate ca a folosit ecc81 ca are transconductanta 5,5 fata de ecc82 cu 2,2?

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 33 minute, victordascalescu54 a spus:

Poate ca a folosit ecc81 ca are transconductanta 5,5 fata de ecc82 cu 2,2?

Citiți ultimul paragraf scris  de mine. 

A pus ECC81 pentru că așa a vrut el, se pot folosi o mulțime de tuburi in acea sursă. 

Link spre comentariu
Acum 52 minute, viobio a spus:

Corect,sfaturi practice de care trebuie tinut cont,as merge mai sigur pe o infasurare de filament separata pentru tubul din stabilizare!

Link spre comentariu
Acum 5 ore, victordascalescu54 a spus:

In primul rand, multumiri pentru ceea ce faceti, profesional si la obiect.

Nu stiu si nici nu ma pricep tehnic vorbind sa gasesc o explicatie la insistentele mele sau ale altora pentru sursa cu tuburi.

Totusi, concret si practic realizat de mine, cand am experimentat preamplificatorul Anzai SRPP, schema publicata de francezi in 1983-85 era cu un stabilizator serie cu TL 783. Dupa ce am facut mai multe probe asa cum era, la indemnul unui prieten profesionist am realizat o schema serie cu EL36 si 1/2 ECC82. Mare diferenta, ca dovada ca si astazi dupa 30 de ani merge tot cu asta si cu o redesare cu EZ80. Acum m-am incordat sa o refac cu ECL82.

ANZAI ALIM.jpg

Domnule Dascalescu , este interesant ce spuneti dvs. dar, va rog , fiti mai concret. Vreau sa stiu cum , in ce fel, inluenteaza audibil faptul ca sursa este construita cu siliciu sau cu ,,vid". Cum percepeti dvs. sunetul , se poate ?

Simularea nu poate desigur inlocui o auditie asa ca poate fi ceva subiectiv ceea ce afirmati , sau doar faptul ca functioneaza de 30 ani e criteriul primordial.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, gheo23 a spus:

Domnule Dascalescu , este interesant ce spuneti dvs. dar, va rog , fiti mai concret. Vreau sa stiu cum , in ce fel, inluenteaza audibil faptul ca sursa este construita cu siliciu sau cu ,,vid". Cum percepeti dvs. sunetul , se poate ?

Simularea nu poate desigur inlocui o auditie asa ca poate fi ceva subiectiv ceea ce afirmati , sau doar faptul ca functioneaza de 30 ani e criteriul primordial.

Eu nu sunt profesionist si nici nu am afirmat vre-o data asa ceva. Totdeauna am comentat latura subiectiva, care pina la urma ar trebui sa fie rezultatul care ne intereseaza. Avind in vedere ca am ascultat multa muzica in conditii de spectacol dar si multe aparate care "reproduc" muzica, consider ca am acest drept de a discuta subiectiv. 

Desigur ca fiind si pasionat de electronica cu tuburi dar nu sunt lipitor de piese, imi pun si eu unele intrebari ba chiar astept raspunsuri setioase. Astept in continuare si de la colegii de forum raspunsuri sau pareri ce pot fi dezbatute serios, fara denaturari sau discutii de pe pedestal.

Ca sa lamurim aluzia putin sarcastica cu "sau doar faptul ca functioneaza de 30 ani e criteriul primordial" cred ca m-am exprimat bine si ati inteles lafel de bine ideea. In general am avut curajul sa abordez unele solutii chiar potrivnice teoriilor sustinute de unii profesionisti, acesta este avantajul meu legat de, formatia mea de arhitect.

1 oră în urmă, viobio a spus:

Citiți ultimul paragraf scris  de mine. 

A pus ECC81 pentru că așa a vrut el, se pot folosi o mulțime de tuburi in acea sursă. 

Corect.

Atit pentru chestia cu utilitatea socului cat si cu pro/contra siliciu/vid in sursele de alimentare curenti mici, astept explicatii de la colegii cu experienta.

Link spre comentariu

D-le Dascalescu ,eu va inteleg cind invocati statutil de arhitect ca sa va retrageti intr-o nisa ferita de niste electronisti agresivi, chiar nu am nimic impotriva pentru acest mod de aparare si trecind pest acest aspect, exista niste explicatii referitoare la comportamentul drosselelor intr-o functionare dinamica vis a vis de echivalentul lor cu semiconductori insa exista riscul ca factori subiectivi in special cei audio sa declanseze instinctul pomenit a acestor electronisti, mai doriti sa intrati in joc ?

Link spre comentariu
7 hours ago, victordascalescu54 said:

concret si practic realizat de mine, cand am experimentat preamplificatorul Anzai SRPP, schema publicata de francezi in 1983-85 era cu un stabilizator serie cu TL 783. Dupa ce am facut mai multe probe asa cum era, la indemnul unui prieten profesionist am realizat o schema serie cu EL36 si 1/2 ECC82. Mare diferenta

La un blind test ai putea sa le deosebesti? 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, merck a spus:

La un blind test ai putea sa le deosebesti? 

Cu siguranta.

Acum 1 oră, popa marius a spus:

D-le Dascalescu ,eu va inteleg cind invocati statutil de arhitect ca sa va retrageti intr-o nisa ferita de niste electronisti agresivi, chiar nu am nimic impotriva pentru acest mod de aparare si trecind pest acest aspect, exista niste explicatii referitoare la comportamentul drosselelor intr-o functionare dinamica vis a vis de echivalentul lor cu semiconductori insa exista riscul ca factori subiectivi in special cei audio sa declanseze instinctul pomenit a acestor electronisti, mai doriti sa intrati in joc ?

Nu am de gand sa ies la pensie.....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări