Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Domnilor, discutia incepe sa devina circ, eu voi inceta cu off-topicul aici, va invit intr-o discutie pe tema asta intr-un topic separat, cand voi avea timp de pierdut timpul. Poate chiar iese ceva interesant.

Punctual, va raspund doar atat:

@fcon: Am fost invitat la un audiofil cu scule de mii de euro, la invitatia unui amic meloman, care spunea ca ceva nu e in regula si nu stie ce...el nu e nici electronist nici muzician. Doar intelectual. Ce am constatat? Una din boxe era legata invers...cand i-am zis sa facem proba cu o baterie le la telecomanda a sarit in sus, ca nu baga el curent continuu in difuzoare....l-am convins sa revin cu un ohmetru si l-am convins ca era o greseala de montaj...un cablu avea la un capat mansoanele rosu-negru montate gresit! Despre ACEI audiofili vorbesc mai sus! Boxele erau prea mari ca sa se vada din cursa difuzoarelor ca bat inauntru...dar sunetul era...ala care era.

@der_doktor: philips-ag9015-stereo-valve-amplifier_36

La acest design ma refeream, e de pe vremea cand eu nu eram si erai si dumneata tanar.

In afara de faptul ca arata ca un aragaz si bazaie un pic traful de alimentare, nu are niciun pic de brum si suna excelent.

Philips AG-9015, din 1962, detin acest amplificator in stare buna. Cand am incercat sa vorbesc despre el printre "electronistii" de aici am fost luat pe sus...

Pentru cine nu stie ce e in poza, vederea e din spate, dincolo de tabla sunt trafurile de iesire (a propos, iesirea e prin condensator si traf, ptiu! drace...). Finalele sunt EL86, schema asemanatoare cu finalul din TV Miraj-Venus. Avea si iesire pe 800 de ohmi, fara trafo. De la 800 la 8 ohmi si fara intrefier, trafurile puteau fi si mai mici, dar e greu de explicat unora...

Tangenta mea cu electronica e inutila, am intrat aici sa invat de la cei care stiu. Din pacate, in afara de mici exceptii, am invatat de aici doar ce sa nu fac....da' e bine si asa!

Link spre comentariu
Acum 5 minute, carageae a spus:

Domnilor, discutia incepe sa devina circ, eu voi inceta cu off-topicul aici, va invit intr-o discutie pe tema asta intr-un topic separat, cand voi avea timp de pierdut timpul. Poate chiar iese ceva interesant.

Punctual, va raspund doar atat:

@fcon: Am fost invitat la un audiofil cu scule de mii de euro, la invitatia unui amic meloman, care spunea ca ceva nu e in regula si nu stie ce...el nu e nici electronist nici muzician. Doar intelectual. Ce am constatat? Una din boxe era legata invers...cand i-am zis sa facem proba cu o baterie le la telecomanda a sarit in sus, ca nu baga el curent continuu in difuzoare....l-am convins sa revin cu un ohmetru si l-am convins ca era o greseala de montaj...un cablu avea la un capat mansoanele rosu-negru montate gresit! Despre ACEI audiofili vorbesc mai sus! Boxele erau prea mari ca sa se vada din cursa difuzoarelor ca bat inauntru...dar sunetul era...ala care era.

@der_doktor: philips-ag9015-stereo-valve-amplifier_36

La acest design ma refeream, e de pe vremea cand eu nu eram si erai si dumneata tanar.

In afara de faptul ca arata ca un aragaz si bazaie un pic traful de alimentare, nu are niciun pic de brum si suna excelent.

Philips AG-9015, din 1962, detin acest amplificator in stare buna. Cand am incercat sa vorbesc despre el printre "electronistii" de aici am fost luat pe sus...

Pentru cine nu stie ce e in poza, vederea e din spate, dincolo de tabla sunt trafurile de iesire (a propos, iesirea e prin condensator si traf, ptiu! drace...). Finalele sunt EL86, schema asemanatoare cu finalul din TV Miraj-Venus. Avea si iesire pe 800 de ohmi, fara trafo. De la 800 la 8 ohmi si fara intrefier, trafurile puteau fi si mai mici, dar e greu de explicat unora...

Tangenta mea cu electronica e inutila, am intrat aici sa invat de la cei care stiu. Din pacate, in afara de mici exceptii, am invatat de aici doar ce sa nu fac....da' e bine si asa!

Problema sunetului etalon data de un amplificator este intr-un fel rezolvata prin unanimitatea parerilor audiofililor  care au ascultat un SE cu 300b , acest amplificator suna bine cu majoritatea cablurilor de tip interconect si evident pe niste boxe cu un SPL rezonabil iar ca un criteriu obiectiv apare acea distributie armonica descrescatoare cu aproximativ -10dB de altfel tipica acestui tip de tub si in buna masura valabil si pentru 2A3  iar tot ca un aspect obiectiv, amplificatorul cu acest tub 300b nu are nevoie de reactie negativa globala deci evolueaza intro bucla deschisa cea ce contravine flagrant cu sustinatorii acestui artificiu tehnic. Daca tot sustineti importanta timbrului dat de armonici  ar trebui sa vedeti daca amplificatorul dvs AG-9015 se apropie de distributia armonica in discutie si daca are reactei globala, daca nu, este vorba de subiectivism pentru care discutiile sant nelimitate. Poate ca aceste argumente pot arata falsitatea folclorului ca un amplificator nu se asculta cu osciloscopu'...

Link spre comentariu

Daca nu exista un topic pe aceasta tema,ar trebui deschis unul ,altminteri nu vad legatura acestor discutii cu : <SIMULARI SCHEME CU TUBURUI ELECTRONICE> ,haideti sa incercam sa fim in ton cu acest topic,altfel o sa adunam foarte multe pagini fara sa se mai inteleaga nimic !!

Link spre comentariu
La 27.05.2020 la 19:51, LMOlimpiu a spus:

Foarte corecta aceasta remarca si eu m-am intrebat de multe ori de ce exista acest fenomen psihologic,chiar nu am realizat de ce sau ce ,sau chiar cine poate convinge atat de profund  un astfel de individ numit audiofil, ca niste etaje SS si finale cu tuburi si un OT poate altera intr-atat de mult sunetul (!?),pana la urma ei chiar nu inteleg ca astazi in zilele noastre tot semnalul muzical  vine in proportie de 95% din dispozitive SS...!!!

Pot sa dau un exemplu de un etaj SE cu tubul E55L care are o panta extrem de mare (S>=45mA/V) si poate fi condus  pe G1 direct din iesirea unui DVD sau CD pentru o putere de pana in 3W...4W,poftim,de asta ce mai pot spune d-lor...tot acel DVD sau CD este full de SS si merge direct in G1 tub final!

Asta este,pana la urma fiecare cu placerile si ideile lui!:95

Nici aceasta postare nu are legatura cu topicul si totusi a fost inserata, de ce alte interventii trebuiesc atentionate iar cele ale initiatorului acestui topic sa fie exceptate , avem o singura masura sau un topic privat ?

Link spre comentariu
Acum 5 ore, flomar60 a spus:

D-le fcon,dupa felul cum puneti dvs problema inseama ca toti cei ce ascultam/ne place muzica suntem audiofili! Si atunci subscriu cu totul parerilor dvs! 

Referirile peiorative  de care amintiti sunt pentru cei care arunca 1000 euro pe un cablu de retea sau un cablu de semnal mic sau un cablu de legatura amplificator-boxa....cablu care imbunatateste semnificativ sinusoida retelei sau amplifica/curăță de perturbatii semnalul de comanda!...dar,la un test in orb, nu e in stare sa deosebeasca cablul propriu de 1000 euro fata de unul de 30 lei!

Nu cred ca sunteti omul care apreciaza astfel de derapaje!...cel putin asta e parerea mea despre dvs!

....pentru ca colegul carageae a zis :

Din punctul meu de vedere ,cei care considera ca acel cablu de retea/semnal/boxa imbunatateste extraordinar de mult redarea audio chiar au nevoie de un diagnostic!

Toate cele bune domnilor!

Nu vreau să spun de unde este acel mixer, dar sub el sunt o liota de cabluri, fiecare costă cam 500...600 euro firul, ce zici..... de snobi folosesc acele cabluri? Am făcut un test pe un singur canal cu niște cabluri banale, numai un surd nu ar auzi diferența. Mixerul costă cât un apartament nou  cu 3 sau 4 camere, de acolo pleacă sunetul spre mulți telespectatori . 

Fără supărare...... hai să nu ne dam cu părerea despre ce nu am văzut sau pipăit, pentru unii nici girafa nu există. 

Eu la câteva zile pipăi mixerul ăla, trei luni au trebuit ca  să învăț ce face fiecare buton. 

IMG_20200522_103141.jpg

Editat de Faust2018
Link spre comentariu

In domeniul profi, considerentele sunt cu totul altele decat pe paginile audiofile...acolo orice cablu defect genereaza pagube mult mai mari, prin nefunctionare la parametri, decat valoarea cablului, chiar la sute de euro.
La fel cum bancile schimba calculatoarele la cativa ani, chiar daca functioneaza perfect, si marile studiouri de afara schimba tot echipamentul periodic.

Nu stiu unde e si ce e cu acel mixer, acum ne-am mai desteptat si noi, dar din cate stiu, inceputurile audio-video de dupa 89, la noi, au fost facute cu echipamente casate de altii...

Cand e vorba de productie de sunet, altfel se pune si problema rezolutiei si bit-sample...orice detalii neplacute se aduna nu insumat, ci ca produs, deci e foarte important ca fiecare etaj si modul sa fie mult peste capacitatea umana de perceptie.
ON topic:
Ati putea simula etajul final la acel amplificator?
https://philipsag9015home.files.wordpress.com/2019/07/ag9015_sch.png
Din pacate nu am datele trafurilor de iesire, dar as fi curios cum ar putea arata o varianta diy de pe aceasta schema...poate ganditi dv. cum ar trebui realizate, sau daca nu, macar cum ar suna in varianta simplificata, ceva gen final de TV pe lampi, cu transformator de iesire de 800 de ohmi si condensator pe iesire...

Editat de carageae
Link spre comentariu
Acum 10 ore, carageae a spus:

ON topic:
Ati putea simula etajul final la acel amplificator?
https://philipsag9015home.files.wordpress.com/2019/07/ag9015_sch.png
Din pacate nu am datele trafurilor de iesire, dar as fi curios cum ar putea arata o varianta diy de pe aceasta schema...poate ganditi dv. cum ar trebui realizate, sau daca nu, macar cum ar suna in varianta simplificata, ceva gen final de TV pe lampi, cu transformator de iesire de 800 de ohmi si condensator pe iesire...

Manualul: https://philipsag9015home.files.wordpress.com/2019/07/ag9015.pdf

O astfel de configuratie chiar nu de mult a fost prezentata de colegul @simson,asa ca puteti citi acolo concluziile d-lui referitor la ce ati cerut, cat priveste transformatorul de iesire de la amplificatorul PHILIPS,se poate ajunge la o concluzie,dar oare merita ?

Daca ne uitam atent la schema de mai sus vedem clar ca este de fapt un totem pole,adica o structura serie insa aceasta schema este de fapt un SEPP nu un SRPP,chiar daca in structura totem pole se incadreaza toate configuratiile serie gen : SRPP,SEPP sau uFALLOWER,deci se prea poate ca acest tip de amplificator sa aiba o distributie armionica "hibrida" daca imi este permis sa spun asa,adica sa avem ponderea armonicilor pare impare in mod egal distribuite,banuiesc,dar o sa verific!

Diferenta dintre un SRPP si un SEPP este ca primul este un shunt regulated push pull,tuburile in serie  iar tubul superior (cel de sus) lucreaza ca inversor de faza propriu,pe cand la un SEPP mai exista in etajele premergatoare un defazor ca in cazul schemei de la PGHILIPS.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
La 26.05.2020 la 19:06, valderama a spus:

Domnule ai înțeles tendențios greșit, de obicei pentru KH KROHN-HITE (KH model 6880  https://www.ebay.com/c/1926723802 ) impedanța de intrare pentru funcția THD este 110KΩ/75pF , pricepi acum de ce ai fost întrebat ?

Nu te avantaja să prezinți THD la ieșire în sarcină sau cum ? , trebuia pentru spectacol  thd 2,5% în gc-6P6S ? irelevant domnule !

Exemplu

Într-o grilă de comandă tub final amplificator cu bucla de reacție negativă închisă poți găsi acest semnal pentru un procentaj thd mic  la ieșire în sarcină.

Acest sinus denaturat din atac gc  liniarizează caracteristicile de transfer tub final, conduce la un procentaj thd mic la ieșire în sarcină.

Reacția negativă poate corecta chiar și de această manieră semnalul sinus din atac gc  tub final astfel încât la ieșire în sarcină pentru puterea utilă nominală să măsurăm un procentaj thd mic.

Ce distorsiuni are  această formă de undă "sinus" ? aparent inacceptabile.

https://i.postimg.cc/zfFX179j/sinus.png

LE Domnule Faust2018 la amplificatoarele construite care dezvoltă la ieșire în sarcină puterea maximă sinus nelimitat cu thd 0,5% ... măsoară domnule și pe grila de comandă tub final thd , ne comunici eventual aici cum stă treaba (posibil/probabil așa o să poți înțelege și dumneata fenomenul).

Aceasta oscilograma "hidoasa" incearca sa arate cum arata semnalul pe grila tubului final corectat de NFB iar intrebarea intrebatoare este cum este posibil sa conservi un semnal sinusoidal la intrarea sistemului de amplificare fara adaosuri de produse de intermodulatie sau alte marimi neliniare regasite la iesire . Orice atac asimetric nu poate sa compenseze simetria finala fara niste  costuri, ar trebui aratate ca efecte, nu ca rezultante !

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Sunt pe cale sa experimentez un nou proiect de preamplificator PHONO. Avind in lista si optiunea de MC, am gasit aceasta schema deja replicata si fabricata de mai multi amatori (D.Klimo LAR Gold Plus Tube MM MC Phono Preamplifier) care foloseste un etaj suplimentar cu amplificare de 26 dB in loc de transformator. Am rugamintea catre parintele acestui topic sa ma ajute cu o simulare, sa vedem daca se merita si daca respecta specificatia curbei RIAA.

Multumesc anticipat.phono-interesant-cu-mc.jpg

Link spre comentariu
Acum 11 ore, victordascalescu54 a spus:

Sunt pe cale sa experimentez un nou proiect de preamplificator PHONO. Avind in lista si optiunea de MC, am gasit aceasta schema deja replicata si fabricata de mai multi amatori (D.Klimo LAR Gold Plus Tube MM MC Phono Preamplifier) care foloseste un etaj suplimentar cu amplificare de 26 dB in loc de transformator. Am rugamintea catre parintele acestui topic sa ma ajute cu o simulare, sa vedem daca se merita si daca respecta specificatia curbei RIAA.

Multumesc anticipat.

Este intr-adevar unul dintre cele mai "reusite" preamplificatoare si coretoare RIAA din cate am studiat eu in decursul timpului,pe langa faptul ca este extrem de simpla ca schema dar cu mentiunea ca pentru realizarea practica trebuiesc componente de foarte buna calitate si mai ales cele din filtrul RIAA cu precizia vaolrilor de pe schema,in simulare eu am impus valorile componentelor din aceste filtre cu precizia de 0.5%,deci se recomanda sortarea lor foarte riguroasa.In imagini aveti: schema cu emulator RIAA (anti-RIAA),diagrama de raspuns in frecventa a montajului fara emulator,diagrama Bode (raspunsul in frecventa) al intregului montaj cu emulator la intrare ; semnal emulat si raspuns absolut liniar.

Concluzie:  este ce trebuie cu adevarat,o realizare practica de calitate a acestui proiect este direct proportionala cu abilitatile tehnice ale celui care-l va aborda !

Schema este doar pentru partea MM si filtru care este comun !!!!

RIAA SCHEMA.png

CURBA RIAA.png

Bode RIAA.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 2 ore, LMOlimpiu a spus:

Este intr-adevar unul dintre cele mai "reusite" preamplificatoare si coretoare RIAA din cate am studiat eu in decursul timpului,pe langa faptul ca este extrem de simpla ca schema dar cu mentiunea ca pentru realizarea practica trebuiesc componente de foarte buna calitate si mai ales cele din filtrul RIAA cu precizia vaolrilor de pe schema,in simulare eu am impus valorile componentelor din aceste filtre cu precizia de 0.5%,deci se recomanda sortarea lor foarte riguroasa.In imagini aveti: schema cu emulator RIAA (anti-RIAA),diagrama de raspuns in frecventa a montajului fara emulator,diagrama Bode (raspunsul in frecventa) al intregului montaj cu emulator la intrare ; semnal emulat si raspuns absolut liniar.

Concluzie:  este ce trebuie cu adevarat,o realizare practica de calitate a acestui proiect este direct proportionala cu abilitatile tehnice ale celui care-l va aborda !

Schema este doar pentru partea MM si filtru care este comun !!!!

RIAA SCHEMA.png

CURBA RIAA.png

Bode RIAA.png

Excelent inceput...promitator. Va multumesc pentru incurajare . Voi reveni pe percurs si cu unele cablaje care circula pe piata si care as vrea sa le supun atentiei celor experimentati. Totusi, nu as lasa "cat e calda" si etajul de intrare pentru MC care mi se pare foarte interesant (folosirea celor doua triode in paralel) si v-ar ruga sa faceti o simulare si pentru acest etaj, poate chiar si o simulare a zgomotului si a distorsiunilor. As mai vrea daca se poate, si in lilita timpului, sa abordam si alimentarea. Mentionez ca varianta din schema prezentata a alimentarii SS este una comerciala, cea originala propusa de D. Klimo este cu tuburi dar nu am gasit nicaeri schema. Doar o poza cu montajul. In principiu foloseste o redresare cu EZ 80/81 si o stabilixare cu ECC 81. Sunt tare curios daca reusim sa o deslusim. (postez o poza cu alimentarea)

[Germany-D-Klimo-Parallel-Tube-Regulator-Power-Supply-Rectifier-Board-DIY-Kit-jpg-350x350.png](https://postimg.cc/WqgsMLGc)

Germany-D-Klimo-Parallel-Tube-Regulator-[

(https://i.postimg.cc/hv3hRKhv/Germany-D-Klimo-Parallel-Tube-Regulator-Power-Supply-Rectifier-Board-DIY-Kit-jpg-350x350.png)]

Link spre comentariu

Revin si cu pozele cablajelor asa cum au fost replicate de catre un taiwanez. De remarcat faptul ca alimentarea este cea SS si nu cea cu tuburi....din pacate.

https://i.postimg.cc/LY0XPZbG/German-D-Klimo-LAR-Gold-Plus-T

https://i.postimg.cc/kVsDnHFJ/German-D-Klimo-LAR-Gold-P

https://i.postimg.cc/BLvbtCMx/German-D-Klimo-LAR-Gold-Plus

https://postimg.cc/gallery/90ztZpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări