Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Acum 7 ore, valderama a spus:

@simson

Clare aceste rezultate. Atât în teorie cât și în practică găsim un gain/câștig 40 pentru 6N9S situația dată (în practică văd chiar gain 41).

parafaza.jpeg

Evident pentru a epuiza clasa AB1 6p3s-e din schema dată/simulată necesită doar 20,5Vef sinus pe grila de comandă.

În concluzie povestea cu atac insuficient tuburi finale cade.

O singură problemă poate rămâne în picioare la acest amplificator simulat cu cerințe impuse @carageae. Procentajul thd relativ mare datorat unei reacții negative anemice de numai -2,7dB .

Singurul "nod în papură" ar putea fi marcajul din careul careul roșu Gain=R11/R14 adică câștigul acestui amplificator în tensiune este 12,65Vef/0,707mVef=17,892 sau în dB +26dB cu bucla închisă de reacție negativă.

PP 6P3S-E varianta 2.png

Etajul final 6P3s-E este proiectat anapoda fara sa se tina seama de datasheet lampa . 6P3-E suporta comform fabricantului 250V /maximum 8mA in G2 , in schema apare anodica de 360V ! Trecuta prin 40% din primarul OT (circa 45-50 de ohmi )  (UL), vom masura in G2 circa 355V...caz in care pica toata sandramaua discutata pana acum, inversorul de faza poa-sa-i dea tensiune in grila de comanda , de care vreti voi ..., in difuzoare va fi un dezastru ! Inainte de a face simulari  , mai corect spus desene frumoase cu scheme atragatoare si comentarii sofisticate , mai bine puneti mana si invatati proiectare in domeniu  ...  

Editat de romicap
Link spre comentariu
Acum 4 ore, popa marius a spus:

Am repetat masuratorile facute de @simson insa in loc de oscilograme am masurat banda de frecventa si THD pe cele doua iesiri ale defazorului si asa cum am mai spus masuratorile in c.c. au fost identice. Primul lucru ce se vede din tabel este ca cele doua iesiri cu toate ca se pot echilibra perfect ca amplitudine sint in schimb exagerat de dezechilibrate din punct de vedere a impendantei de iesire cea ce duce la un atac dezastruos pe grilele tuburilor 6p3s deci nicivorba de Hi-Fi . Solutia evidenta este introducerea unor repetoare pe iesirile defazate si atunci lucrurile se pot schimba, oricum pe linga schema propusa trebuia prezentat si simularea omisa, altfel se prezentau lucrurile atunci...

Oscilograma cu SQW  pe cele doua iesiri este complet diferita, dar acest lucru nu mai prezinta importanta

20200526_094658.jpg

20200526_104253.jpg

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2837857549597004&id=205920622790723

IMG_20200526_141855.jpg

IMG_20200526_141901.jpg

IMG_20200526_142454.jpg

Editat de Faust2018
Link spre comentariu

Fair play , completează filmulețul  cu thd pentru 9W(8,5Vef pe sarcină) la ieșire în sarcină . Irelevant thd măsurat grile de comandă tuburi finale.

Eventual precizează și tensiunea din catod tuburi finale.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

O schema ORIGINALA ruseasca cu 6P3S in PP si UL cu +400V pe bara de +Ua,sursa si schema amplificatorului:

e6b-1299147084_2-707x683.jpg

PP 6P3S-E.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 1 oră, valderama a spus:

Fair play , completează filmulețul  cu thd pentru 9W(8,5Vef pe sarcină) la ieșire în sarcină . Irelevant thd măsurat grile de comandă tuburi finale.

Eventual precizează și tensiunea din catod tuburi finale.

Pentru ce să pun și THD? Sau altele.... 

Nu ați citit că pe forum se postează măsurători măsluite? Orice aș pune se va crede că am mânărit eu masuratorile. Oricum..... nu mi-am pierdut vremea degeaba azi, măsurând în amanunt acest amplificator. 

Sunt 7,41V RMS, 8 ohmi, sinus, la 8,5V RMS este in limitare. 

Măcar acum vad și alții ce dume se scriu pe net, mai ales când bat unii câmpii cu puteri fantastice pentru această clasă de funcționare, cu OT cuplat UL, am spus de multe ori că nu poți stoarce mai mult de 10w din această configurație a etajului final dacă se folosesc 6P6C, 6V6,EL84,6P14P, ajungi la 10w cu Ua 340V . 

Cei 10w au un THD..., care nu este supărător pentru urechile fine. 

Colegul nostru care spune despre mine că am o mare autosuficuență poate încerca ceva mai bun..... alt defazor.... ca să mă concureze, pentru că și el încearcă cu degetul, timid, piața asta, o să reușească când o avea transformatoare de ieșire de calitate, eu îi urez succes. 

IMG_20200526_142454.jpg

IMG_20200526_142559.jpg

IMG_20200526_142540.jpg

Editat de Faust2018
Link spre comentariu

Aa, pe dumneata te interesa thd numai în zona irelevantă, adică în grilele de comandă tuburi finale.

Ce model este scula cu care măsori thd ? sau pentru THD ce impedanță are intrarea ?

Cumva 6V6GT sunt identice cu 6P6S ?(nu știu, întreb) văd că nu bate puterea utilă în sarcină.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 11 minute, valderama a spus:

Aa, pe dumneata te interesa thd numai în zona irelevantă, adică în grilele de comandă tuburi finale.

Ce model este scula cu care măsori thd ?

Cumva 6V6GT sunt identice cu 6P6S ?(nu știu, întreb) văd că nu bate puterea utilă în sarcină.

Nu am pe stoc 6V6 dar o să cumpăr doua și o să mai fac un film. 

Am înțeles, este defect, neetalonat distorsiometrul, nu mă miră. 

Link spre comentariu
Acum 34 minute, valderama a spus:

Ce model este scula cu care măsori thd ? sau pentru THD ce impedanță are intrarea ?

De ce sa fie irelevanta masurarea thd pe grila ? Daca nu masuram cele doua iesirei ale caricaturei de defazor parafaza se putea ataca grilele lui 6p3s cu ceva stramb si iesea ceva si mai stramb iar cei care doreau sa-l construiasca erau siguri ca fac ceva cu CTC-ul aprobat apoi majoritatea de THD-metre au impendanta de intrare comparabila cu Rg deci ce nu este in regula ?

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Faust2018 a spus:

Nu am pe stoc 6V6 dar o să cumpăr doua și o să mai fac un film. 

Am înțeles, este defect, neetalonat distorsiometrul, nu mă miră. 

Domnule ai înțeles tendențios greșit, de obicei pentru KH KROHN-HITE (KH model 6880  https://www.ebay.com/c/1926723802 ) impedanța de intrare pentru funcția THD este 110KΩ/75pF , pricepi acum de ce ai fost întrebat ?

Nu te avantaja să prezinți THD la ieșire în sarcină sau cum ? , trebuia pentru spectacol  thd 2,5% în gc-6P6S ? irelevant domnule !

Exemplu

Într-o grilă de comandă tub final amplificator cu bucla de reacție negativă închisă poți găsi acest semnal pentru un procentaj thd mic  la ieșire în sarcină.

Acest sinus denaturat din atac gc  liniarizează caracteristicile de transfer tub final, conduce la un procentaj thd mic la ieșire în sarcină.

Reacția negativă poate corecta chiar și de această manieră semnalul sinus din atac gc  tub final astfel încât la ieșire în sarcină pentru puterea utilă nominală să măsurăm un procentaj thd mic.

Ce distorsiuni are  această formă de undă "sinus" ? aparent inacceptabile.

https://i.postimg.cc/zfFX179j/sinus.png

LE Domnule Faust2018 la amplificatoarele construite care dezvoltă la ieșire în sarcină puterea maximă sinus nelimitat cu thd 0,5% ... măsoară domnule și pe grila de comandă tub final thd , ne comunici eventual aici cum stă treaba (posibil/probabil așa o să poți înțelege și dumneata fenomenul).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@Faust2018: Domnule, retrag afirmatia de autosuficienta, reafirmata inclusiv de tine intr-una din postarile deja sterse. De ce?

Pentru ca ai reusit sa ma uimesti de doua ori.

1. Eu credeam ca te crezi cel mai tare din parcarea de amplificatoare pe lampi, insa daca te simti amenintat de experimentele unui amator din celalalt colt de tara, care nici macar nu a afirmat vreo intentie in sensul asta, cel putin relativ la schema discutata, inseamna fie ca amplificatoarele alea frumoase si grozave nu se vand asa de bine, fie ca esti asa de lacom ca nu suporti sa mai faca si altcineva vreun ban cu asta.

2. In timp ce noi discutam despre modificarea unei scheme cu 6P3S, tu vii ca argument cu rusoaica 6P6S? Despre ce mai vorbim acum, o schema "originala" chinezeasca sau schema simulata de d-l Lazaroiu aici? Si chiar daca am vorbi de cea originala, chiar tu ai spus ca nici nu se compara rusoaica cu originalul 6V6 cand e vorba de putere...nu mai stiu pe unde, dar stiu sigur ca am auzit asta spus de tine.

De fapt eu incercam doar sa pun cap la cap cateva componente sub forma unui amplificator si sa ascult muzica pe el.

Cred ca schema prezentata, imbunatatita cu 6P3S-E, e numai buna pt. asta. Eu stau la bloc, imi bat vecinii in tevi daca ascult la 20W....

Daca chiar ar fi o problema cu conexiunea UL, o sa revin asupra amplificatorului legand G2 la o tensiune fixa. Nu sunt asa scumpe 6P3S-E. Eu in SE am refuzat sa folosesc aceste lampi, mi-au placut mai mult cele vechi, cu culot de ebonita. Ma gandeam ca poate in PP voi face ceva util cu ele.

In ce priveste afirmatia mea cu cele 10% distorsiuni, nu am glumit, numai ca in muzica noi le spunem armonici. Evident cu un amplificator nu trebuie sa aiba asemenea factor de distorsiuni, dar discutia asta o purtam alta-data, daca vrei si nu in acest topic. Daca vrei sa intelegi mai multe despre armonicile pare, fa rost de un manual de teoria muzicii de clasa a IX-a, ti-o spun la modul serios....in primul capitol o sa intelegi multe despre asta...Orice sunet are 16 armonici pare. "Dozarea" lor face diferenta sub numele de timbru. Pe capitolul asta se bazeaza zeci de ani de studii in domeniul sintetizatoarelor electronice, care nu sunt altceva decat niste generatoare de semnal combinate. La cat de bine au stiut masura cantitatea de armonici pe fiecare frecventa rezulta un sintetizator mai bun sau mai slab.

Imi pare rau pentru comunitatea de electronisti, de aici si nu numai, dar cu osciloscopul si generatorul o sa obtineti un amplificator care in cel mai fericit caz va fi apropiat de un amplificator de referinta, care de fapt e doar un alt instrument de masura. Pentru a asculta muzica de placere, pentru relaxare, amplificatoarele de acest gen sunt cea mai proasta alegere...

In prezent ascult pe o "coaja" de Dual CV31...am si altele, dar asta e la indemana, nu de mult i-am facut revizia. Nu e nici audiofil, nici nu are putere mare, BD241 in final. Dar stii ce frumos suna pe la 2-3 W max. cat ascult eu in fata calculatorului? Nu-ti spun pe ce boxe, ca iar o sa razi de mine.
EDIT: Inca ceva:
Am facut si am masurat si eu mai multe amplificatoare...de obicei cele care masurau bine (nu am nu stiu ce scule, dar un sinus dat de un XR2206 e destul de ok zic eu...) sunau neconvingator sau chiar rau. Problema amplificatoarelor audio, indiferent ca de auditie sau de instrument e ca ele nu amplifica semnale singure, ci o "salata" intreaga de armonici. Chiar sunetul unei chitare electrice, la iesirea din doza, e incarcat cu armonici pare....la ce foloseste un amplificator "perfect"?
Nu zic ca un amplificator realizat aiurea si care masoara prost va fi bun la ureche, dar nici unul cu 0.1% distorsiuni masurate pe sinus sau sqw nu va suna neaparat bine. De aici incolo incepe distractia. Grosso-modo, am inteles in urma experimentelor mele, ca sansele de a face ceva pe placul urechii, in regim de amator, sunt mult mai mari pe lampi decat pe tranzistoare.

Editat de carageae
adaugare text
Link spre comentariu
Acum 4 ore, LMOlimpiu a spus:

O schema ORIGINALA ruseasca cu 6P3S in PP si UL cu +400V pe bara de +Ua,sursa si schema amplificatorului:

e6b-1299147084_2-707x683.jpg

PP 6P3S-E.png

Daca ne luăm după net, fara sa trecem prin filtrul inteligenței noastre scheme de genul acesta înseamnă că ,următoarea fază este datul cu sapa...Cine minte ?! Fabricantul tubului sau aventurierul ( si ca el cu sutele pe tot felul de forumuri sau grupuri) ?  ! Eu nu mai iau de bun decât ceia ce constat si masor eu in atelierul meu ,punct . Scheme ORIGiNalE !!! , am depășit demult faza asta ! Lasa- o drequ! 

Editat de romicap
Link spre comentariu
Acum 3 ore, popa marius a spus:

De ce sa fie irelevanta masurarea thd pe grila ? Daca nu masuram cele doua iesirei ale caricaturei de defazor parafaza se putea ataca grilele lui 6p3s cu ceva stramb si iesea ceva si mai stramb iar cei care doreau sa-l construiasca erau siguri ca fac ceva cu CTC-ul aprobat apoi majoritatea de THD-metre au impendanta de intrare comparabila cu Rg deci ce nu este in regula ?

Nu cred ca este corecta masuratoarea in grile  intrucat rezistenta de intrare in acest tip de THD-metru este de numai 110Kohmi paralel cu 75pF,deci in momentul trestului se pun in paralel acesti 110K cu rezistentele de sarcina ale defazorului cu valori de ~500K,deci foarte sigur cresterea THD este mult peste real.Parerea me este ca THD nu este real/adevarat.Mai mult decat atat: acest defazor fiind de tip Parafaza si el functioneaza in cascada, inversarea de faza fiind facuta luand din anodul triodei principale o fractie de tensiune (semnal) si o aplicam pe grila celei de a doua triode ca sa avem in anod semnal cu faza schimbata,daca facem testul THD cu acel aparat care are Zi=110K,vom modifica in timpul masuratorii NUMAI o parte a semnalului defazat,celalalt ramanand cu sarcina initiala de ~500K (pentru ca nu am tester pe el !!),in acest caz THD-ul va fi un dezastru,clar!

Suficient ar fi fost : semnalul la intrare (nivel,frecventa,forma de unda),semnal la iesire in prag de limitare,nivel,frecventa,THD si cam atat.

Manualul acestui distorsiometru: http://audio-circuit.dk/wp-content/uploads/simple-file-list/ssmk/KrohnHite-6880-distanalyzer-sm.pdf

Ca sa lamurim o chestiune:  dati-mi voie sa cred ca atata timp cat simularuile mele sunt considerate ca fiind "aranjate",am tot dreptul sa cred ca si masuratorile sunt "masluite/aranjate",sa nu uitam ca o simulare poate fi verificata oricand de catre oricine are habar sau stiinta de carte inclusiv aveti posibilitatea sa le trimiteti la verificat la Divizia LTspice, pe cand o masuratoare este mai greu sa fie demonstrata in timp real,punct.

THD-METRU 6880.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 1 oră, romicap a spus:

Daca ne luăm după net, fara sa trecem prin filtrul inteligenței noastre scheme de genul acesta înseamnă că ,următoarea fază este datul cu sapa...Cine minte ?! Fabricantul tubului sau aventurierul ( si ca el cu sutele pe tot felul de forumuri sau grupuri) ?  ! Eu nu mai iau de bun decât ceia ce constat si masor eu in atelierul meu ,punct . Scheme ORIGiNalE !!! , am depășit demult faza asta ! Lasa- o drequ! 

Domnule, aici nu aveți dreptate, dacă îndepărtezi mult Ug2 de Ua, grila 2 nu mai accelerează și nu mai obții putere. 

Un exemplu, partea finală de la Fender Twin Reverb, Ua este 470V, Ug2 este 460V. Am înlocuit într-o mulțime de ampificacatoare 6L6GT cu 6P3C-E, nu cu 6P3C! Dacă vă uitați în foaia de catalog de la 6L6GT, pentru PP o să vedeți că tensiunea pentru G2 este mult mai mică, incercati să construiți un amplificator cu tensiunea aia in G2 și o să observați că veți aves o putere mica de ieșire, pentru că nu accelerează G2 de ajuns. La amplificatoarele pentru chitară din ultimii ani  chiar se monteaza un montaj cu un FET pentru a varia tensiunea Ug2, asa se modifică puterea de ieșire a etajului final. 

Ce am spus nu este valabil doar pentru 6L6GT/6P3C-E, este valabil pentru toate tuburile finale folosite curent. 

Vă pun și o variantă cu traf ultralinear, cu Ua 500V, G2 inseriată cu 470 ohmi, în G2 se regăsesc aproximativ 495V. 

Maine schimb tuburile finale la un Pevey Deuce, o sa pun 4 6P3C-E, dacă vreți vă pun poze cu Ua și Ug2. 

Va pun și o schemă de la un amp care a făcut istorie MC240, Ua 435V, Ug2 430V. 

twin_reverb_ab763_schem_1 (1).jpg

supertwin (1).jpg

mclntoshmc240.jpeg

Editat de Faust2018
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări