carageae Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 Acum 4 ore, Ion_Bumbu a spus: Pacat de el, tub de SSB special conceput pentru excitarea cu tranzistori. Si ce il face asa special? Nu pun la indoiala ce spuneti, dar as vrea sa stiu....ce caracteristici trebuie sa aiba un tub final, diferite de un tub obisnuit? *** M-am uitat si eu pe Electols, e un tub rar si la astea au si ei preturi mari...plus ca se pare ca managerul are un cult pt. tuburile de putere si RF....am mai vazut ceva pe la ei si tot la preturi apropiate de greutatea tubului in aur... Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 Este un tun special proiectat pentru emisiuni SSB cu distorsiuni de IM3 mici deci un tub linear din proiectare. Este considerat cel mai avansat tub de acest tip, bineinteles bunicul este tot LS50. Tubul a fost foarte rar, am auzit de el dar n`am avut in mina nici unu si era scump. A fost realizat spre sfirsitul anilor 70. Link spre comentariu
carageae Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 Un fel de E130L? Si astea sunt scumpe si rare, si am inteles ca la fel de liniare... Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 13, 2020 Autor Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) Acum 2 ore, carageae a spus: Un fel de E130L? Si astea sunt scumpe si rare, si am inteles ca la fel de liniare... Cam asa se "comporta" E130L conectat ca trioda,imaginea de mai jos ,insa conectat asa cum este el proiectat si fabricat se pot obtine in SE puteri de 11W...12W cu THD acceptabil,au fost facute cateva proiecte dupa o schema de-a mea si cu rezultate excelente,cativa dintre colegi au auzit acest amplificator: Editat Mai 13, 2020 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 Eu stiu ca E130L nu este inrudit cu EL3010, este proiect Philips, nu TFK. EL3010 este urmasul lui EL151, 152. Link spre comentariu
carageae Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) Atunci sigur suna bine....eu am facut un SE cu EL153 - varianta tetroda, asemanatoare cu EL152. Nu am niste teste deocamdata, dar pot sa spun ca acest amplificator, facut cu trafuri de iesire pe miezuri de alimentare de Rubin 102, bobinate de d-l Lazaroiu, e pana acum cel mai bun amplificator SE pe care l-am ascultat...Eu am folosit conexiunea tetroda, nu l-am legat ca trioda. EDIT: Pana la urma, cred ca nici GU50 Se nu ar suna rau...eu am ajuns la EL153 cautand ceva echivalent ne-sovietic la GU50, care sa nu arate ca un borcan cu capac... Editat Mai 13, 2020 de carageae Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 Capacul la GU 50 se da jos usor insa tot nu arata tare elegant. 1 Link spre comentariu
Усилитель Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Parerea mea este ca arata mai bine cu sapca data jos...cel mai elegant este cu un radiator cilindric strunjit ,prins in surubul original peste "sapca " Gasesc ceva material si fac unul zilele astea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Acum 14 ore, Ion_Bumbu a spus: Este un tun special proiectat pentru emisiuni SSB cu distorsiuni de IM3 mici deci un tub linear din proiectare. Este considerat cel mai avansat tub de acest tip, bineinteles bunicul este tot LS50. Tubul a fost foarte rar, am auzit de el dar n`am avut in mina nici unu si era scump. A fost realizat spre sfirsitul anilor 70. Sunt surprins ca la sfarsitul anilor '70 s-a mai proiectat asa ceva (ma refer la tuburi pentru acel nivel de puteri SSB in HF), cand existau si se utilizau deja tranzistoare chiar si pentru puteri mai mari, dar intradevar tubul este deosebit, si nici nu aveam habar ca exista acest tub sau vreun altul similar (tub de sticla cu asa IMD pentru HF si nivelul respectiv de putere). Daca specificatiile pentru IMD3 si IMD5 sunt date in foaia de catalog dupa standadele profesionale (adica raportate la nivelul unuia dintre cele doua tonuri si nu la nivelul PEP), atunci acele performante sunt exceptionale pentru un astfel de tub, depasesc specificatiile de liniaritate necesare si utilizate in mod obisnuit in SSB, si d'aia nici nu se gasesc pe toate gardurile asemenea cifre (deja 6146B pare o gluma fata de acesta si nici MOSFETurile pentru SSB HF nu stau mai bine!). Pana si valoarea transconductantei ne arata ca nu este vorba de o vechitura... Ce vreau sa zic este ca e foarte posibil ca tubul sa fi avut initial o anume destinatie speciala restransa deoarece cifrele sunt "speciale". De exemplu, cifre similar de "speciale" s-au obtinut la 4CX1500B care a fost un tub care initial a avut si el o destinatie speciala precisa, respectiv a fost conceput din 4CX1000 pentru realizarea unui anume echipament pentru un anume contract de emitator liniar cu marina americana. Aplicatiile unui tub precum EL3010 la care ma trimite scafarlia acum sunt de obicei finale pentru emitatoare foarte liniare utilizate de exemplu in domeniul militar (de ex. in marina militara), sau mai ales pentru prefinale in emitatoare RF liniare de puteri mai mari deoarece pentru a conserva si obtine performantele maxime de care ar fi capabil finalul de putere mare, prefinalul trebuie sa fie si mai liniar decat acesta pentru a nu adauga produse proprii de IMD si a compromite astfel ceea ce ar putea obtine finalul. Data fiind puterea redusa a tubului (iar in vest in anii '70 deja se utilizau finale tranzistorizate pentru aceste puteri mici, sau tuburi metaloceramice la puteri mari), eu banuiesc ca fost conceput initial (si) pentru aplicatie de prefinal in echipamente RF liniare cu tuburi de puteri mai mari... In privinta pretului pe ici-colo, nu trebuie uitat ca nu conteaza cat se cere ci cat se da si daca valoreaza ceva pentru fiecare dintre noi, si adesea chiar daca unora le-au parvenit cumparate fiind ca deseuri, acei unii stiu bine pe unde anume s-or fi utilizat, ca nu exista echivalent si ca odata pe an unuia i-o arde buza sa-l cumpere pentru a mentine functional vreun echipament declarat ad-hoc ca fiind "de colectie"... altfel cu sutele acelea de euro se poate cumpara altceva mult mai util decat ciudatenii de acest fel. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Cred ca a fost ultimul tub proiectat. Destinatia era pentru SSB, panta enorm de mare si lineraitatea faceau emitatorul mai eficient cu tuburi decit cu tranzistori si ca performante IMD3 era un vis. Asta a fost, un vis frumos oprit prea repede din zbor, a fost un Concodre al tuburilor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Da, in mod sigur este printre generatiile cele mai recent proiectate in vest la "categoria" lui, dar repet, ma mira ca pe "dincolo" in anii '70 inca se mai proiecta asa ceva (tub in sticla de mica putere pentru HF). Tehnica asta a tuburilor este foarte surprinzatoare, mereu mai descopar cate ceva interesant de care nu aveam habar, si cine stie ce-o mai fi .. Stii cumva pe unde anume s-a utilizat, prin ce echipamente? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Transmisiuni profesionale SSB, atit am gasit despre el. Echipament cu asaceva n`am vazut, inclin sa cred ca pina la urma tot militar a fost tubul, precum strabunicul lui, LS50. Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 14, 2020 Autor Partajează Postat Mai 14, 2020 Daca se poate as dori sa discutam cu preponderenta pe tema topicului,lungim prea mult discutiile axate pe aceasta lampa,va multumesc! Link spre comentariu
Alphsoo Postat Mai 17, 2020 Partajează Postat Mai 17, 2020 Rog pe Dl. Lazaroiu sa-mi simuleze un preamplificator cu 6e5p in conexiune trioda ce va fi folosit cu un amplificator pe siliciu. Las la latitudinea dumnealui tensiunea de alimentare, curentul sau configuratia optima. Multumesc. Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 17, 2020 Autor Partajează Postat Mai 17, 2020 (editat) Acum 2 ore, Alphsoo a spus: Rog pe Dl. Lazaroiu sa-mi simuleze un preamplificator cu 6e5p in conexiune trioda ce va fi folosit cu un amplificator pe siliciu. Las la latitudinea dumnealui tensiunea de alimentare, curentul sau configuratia optima. Multumesc. Cu toata placerea insa este ceva mult prea general spus/cerut! - ce sensibilitate doriti la intrare? - ce tensiune sa aveti la iesire (castigul preamplificatorului!)? - pe ce sarcina la iesire trebuie sa lucreze....? ....cu alte cuvinte daca se poate as dori mai multe amanunte! Editat Mai 17, 2020 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum