carageae Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 D-le doktor...cred ca aici cel mai important era daca sunt egale cele doua tensiuni, ori masuratoarea comparativa e ok si asa...care e valoarea absoluta cred ca era mai putin relevant in cazul de faţă. Sau nu? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 (editat) Ochiometric se vede că pe semnalul negativ sunt diferențe, sinusul negativ este mai mic decât cel pozitiv, nici oscilograma cu dreptunghi nu arată la fel. Dacă puneți vârful oscilogramei de joș pe linia primei diviziuni a osciloscopului se observa și mai ușor că oscilograma de jos este mai mică decât cea din partea de sus a ecranului. Cele două semnale defazate nu sunt egale, cel negativ este mai mic decât cel pozitiv, caracteristic defazorului catodină. Puteți da și 100mA puțin trioda defazoare, cele două semnale defszate tot vor avea mărimi diferite. Cum era de așteptat. Editat Mai 2, 2020 de Faust2018 Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 (editat) Acum 1 oră, carageae a spus: D-le doktor...cred ca aici cel mai important era daca sunt egale cele doua tensiuni, ori masuratoarea comparativa e ok si asa...care e valoarea absoluta cred ca era mai putin relevant in cazul de faţă. Sau nu? Unde le vezi tu egale? Nu vezi că ăia de jos este mai mică? Nu vezi ce arată oscilogramele? Se vede cu ochiul liber, știi ce înseamnă asta? Că la finalul amplificatorului o să ai THD mare. Editat Mai 2, 2020 de Faust2018 Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 La sinus ... sunt diferente infime: la dreptunghiular diferenta este mare ca forma (amplitudinea este cam aceeasi): Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 (editat) Acum 14 minute, adrian_pic a spus: La sinus ... sunt diferente infime: la dreptunghiular diferenta este mare ca forma (amplitudinea este cam aceeasi): Tocnai diferența aia care este face ca acest defazor să ducă la final un THD mai mare decât alte defazoare. Sa zicem că un semnal are 5,45V și unu 5,35V, am ales valorile doar ca exemplu. Aia nu este diferența care va duce THD - ul defazorului la 0,1% cum a zis simulatorul, cu diferența aia THD-ul va fi mai mare. O să fac și eu montajul și o să masor cu distorsiometrul, inclusiv cele doua semnale RMS, că știe asta până la 100khz Astea sunt povesti cu catodină. Editat Mai 2, 2020 de Faust2018 Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 Acum 3 minute, Faust2018 a spus: Tocnai diferența aia care este, face ca acest defazor să ducă la final un THD mai mare decât alte defazoare. Sa zicem că în semnal are 5,45V și unu 5,35V, am ales valorile doar ca exemplu. Nimeni nu tagaduieste ca orice diferenta de amplitudine => crestere THD. Chiar daca amplitudinea este identica, daca analizam semnalul dreptunghiular, unde vedem ca exista diferenta intre formele de unda (cea de jos are o rotunjire a coltului). Dar fiind vorba de un PP trebuie sa aducem in discutie si de diferenta intre tuburile finale. Chiar daca le dam in grila semnal identic, in anod nu vom gasi aceeasi amplitudine. Sa luam negativare fixa. Daca reglam ca sa avem curentul prin finale identic => avem tensiune diferita de negativare intre tuburi => tuburile nu mai au acelasi PSF deci amplifica diferit. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 (editat) Acum 5 minute, adrian_pic a spus: Nimeni nu tagaduieste ca orice diferenta de amplitudine => crestere THD. Chiar daca amplitudinea este identica, daca analizam semnalul dreptunghiular, unde vedem ca exista diferenta intre formele de unda (cea de jos are o rotunjire a coltului). Dar fiind vorba de un PP trebuie sa aducem in discutie si de diferenta intre tuburile finale. Chiar daca le dam in grila semnal identic, in anod nu vom gasi aceeasi amplitudine. Sa luam negativare fixa. Daca reglam ca sa avem curentul prin finale identic => avem tensiune diferita de negativare intre tuburi => tuburile nu mai au acelasi PSF deci amplifica diferit. Eu altceva am vrut să spun, că defazorului catodină este poate cel mai dezechilibrat, de asta amplificatoarele cu acest defazor au cel mai mare THD, cum am mai spus.... marii producători de amplificatoare nu mai folosesc de ani buni acest defazor, comparativ cu alte amplificatoare care au alte defazoare. Poți regla un amp să obții un THD cât mai mic, numai să ai cu ce și să știi cum. Editat Mai 2, 2020 de Faust2018 Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 Defazorului catodină este foarte pretentios. Nu ascund asta. Ai avut si tu la vanzare 2 cablaje de la misa. Si eu am luat cateva bucati si am vazut ce si cum presteaza catodina. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 Acum 2 ore, carageae a spus: D-le doktor...cred ca aici cel mai important era daca sunt egale cele doua tensiuni, ori masuratoarea comparativa e ok si asa...care e valoarea absoluta cred ca era mai putin relevant in cazul de faţă. Sau nu? Domnule...bine ca nu le-a masurat cu ...ruleta. Mai scrie si RMS. Daca le masura la 50Hz, frecventa pentru care e construit aparatul ala de masura si nu specifica RMS, nu comentam. Sincer, ma asteptam la mai mult de la un inginer. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 Am sa vad daca cu un AO (DRV134) se poate obtine o simetrie perfecta. http://www.ti.com/product/DRV134 In simulare arata cam asa: si pare sa fie simetrie perfecta Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Mai 3, 2020 Partajează Postat Mai 3, 2020 Bun asa! Buna asta, Adrian-Vlad! Folosim AO DRV134 (balanced line driver) pe post de catodina, dupa care amplificam voios si iesim pe doua rezistente de 470k care deja sint la limita de catalog in caz de bias automat pentru o gramada de tuburi! Macar daca foloseai un AO de tensiune mare cu iesiri in repetor catodic, desi la ce AO de tensiune mare sint pe piata nici nu mai ai nevoie de buffer! Nu vreau sa-l mihnesc pe Lazaroiu ca-i poluez topicul sau sa ma contrazic cu cineva pe aici dar varianta de catodina studiata si testata (sumar) de mine (pe care sper s-o dezvolt in curind practic intr-un subiect aparte) mi se pare ceva mai performanta. De fapt a fost testata partial de altii de pe afara, eu vreau s-o documentez si sa vad ce pot scoate practic din varianta "full", cu trafuri custom, la care mi-am impus din start o masa sub 200-300g... cele vechi de la Iron Schmitt aveau in jur de 700g ... pina atunci pun si eu o simulare cu specificatia ca nu am testat practic cu valorile de sarcina din schema, asa zice simularea, cine sint eu s-o contrazic?! Am folosit o valoare rotunda si nespectaculoasa pentru semnalul de intrare, de 20Vrms, 1kHz. Am tras tabelul cu cele doua valori THD peste virful celor doua sinusoide, in scop de evaluare. Cam asta-i ce a rezultat... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2020 Partajează Postat Mai 3, 2020 Acum 6 ore, adrian_pic a spus: Am sa vad daca cu un AO (DRV134) se poate obtine o simetrie perfecta. http://www.ti.com/product/DRV134 In simulare arata cam asa: si pare sa fie simetrie perfecta Citește aici http://www.angelfire.com/electronic/funwithtubes/Amp-DB_Heart.html Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 3, 2020 Autor Partajează Postat Mai 3, 2020 Acum 11 ore, der_doktor a spus: Domnule Lazaroiu, aparatul ala de masura NU e True RMS si stie sa masoare ACV intre 40Hz si 500Hz. Dvs masurati acolo 1KHz, dublu fata de ce poate. Mai bine puneti poze cu Hameg 203 sa se vada butoanele. OK! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2020 Partajează Postat Mai 3, 2020 (editat) Acum 10 ore, Faust2018 a spus: Ochiometric se vede că pe semnalul negativ sunt diferențe, sinusul negativ este mai mic decât cel pozitiv, nici oscilograma cu dreptunghi nu arată la fel. Dacă puneți vârful oscilogramei de joș pe linia primei diviziuni a osciloscopului se observa și mai ușor că oscilograma de jos este mai mică decât cea din partea de sus a ecranului. Cele două semnale defazate nu sunt egale, cel negativ este mai mic decât cel pozitiv, caracteristic defazorului catodină. Puteți da și 100mA puțin trioda defazoare, cele două semnale defszate tot vor avea mărimi diferite. Cum era de așteptat. Domnule Faust2018 am subliniat în citat un pasaj care pare interesant. (am probat ce ai sugerat) Hai să vedem diferența invocată după 300% mărire și o translație(fragmentul de imagine în careu roșu a fost translatat și suprapus) Acum se mai susține pasajul subliniat în citat ? (privim cu atenție imaginea de mai jos, se dă click pe imagine pentru mărire). Atenție obiectivul camerei nu a fost axat perfect perpendicular pe planul imagini și totuși NU se pot înregistra diferențe de amplitudine între palierele sqw la ochi. Un aspect esențial pentru cine deține cunoștințe relativ serioase în domeniu ar fi : De ce pentru semnalul de jos intrarea în palier se face cu o curbură mai mare ? poftim simplificăm , ce capacitate se manifestă acolo ? (cine răspunde corect azi primește o bere din partea mea) ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- @Lăzăroiu în acest macro se vede catodul incandescent, filamentul aprins (ca să vezi drăcie) total întâmplator. https://postlmg.cc/CBxz8DXf Editat Mai 3, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 3, 2020 Autor Partajează Postat Mai 3, 2020 (editat) Recomand acest tip de catodina cu cea mai mare incredere,este un defazor cu performante deosebite extrem de simplu si fara niciun reglaj (!!!!),important este sa cautam doua rezstente de 15K/0.5% sau doua identice din masuratori chiar daca au alta clasa de precizie.Performantele sunt absolut incredibile si aceasta configuratie se poate aplica ,dupa cum am spus,in orice PP cu tuburi finale clasice. Cateva masuratori mai clare si cu un voltmetru electronic: Montajul de test: cele doua semnale defazate: cele doua iesiri "suprapuse": iesire axata: semnale dreptunghiulare,ca daca zic patrate se supara colegii (!!!): nivelul semnalului la iesire RMS: diferenta de nivel intre cele doua semnale defazate la 20Veff pe sarcini: si schema simulata si testata practic,sunt puse tensiunile din simulare si in paranteze cele rezultate practic: Atentie! aceste postari nu sunt puse ca sa lamuresc pe cineva,nu vand defazoare,nu vand amplificatoare,convingerile mele sunt clare si ca sa-l parafrazez pe colegul Popa Marius: cine crede bine cine nu,nu! Editat Mai 3, 2020 de LMOlimpiu 3 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum