Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

@maresaldeflota Multumim, interesanta prima discutie din post, acum constat ca nu numai eu am alergie la niste unii... :rade:... unde mai pui ca acum frustrarile sint cu atit mai mult exacerbate de arestul la domiciliu, ca altfel nu mi se potriveste sa-i spun...

@LMOlimpiu Da, schema era interesanta, stiu si eu una cel putin la fel de complicata, numa' s-o gasesc

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Dorin Bodea a spus:

******************************************************************************************************************

@LMOlimpiu Da, schema era interesanta, stiu si eu una cel putin la fel de complicata, numa' s-o gasesc

Asta era schema:

SE 300B PARAFEED.png

Dorin!   cred ca numai tu ai avea rabdarea sa te ocupi de astfel de transformatoare si inductoare!

....ca bine ai spus de arest la domiciliu,daca sunt asa de pusi pe cei mai in varsta sa-i distruga de ce dracu nu incearca cu ceva cianuri puse in medicamente care sa devina obligatorii,chiar ca nu mai pot sa inteleg un astfel de rationament la acesti guvernanti !?

"se zice ca ieri a dat trenul peste doi cetateni care traversau calea ferata pe unde nu trebuie,unul avea 30 de ani si celalalt ,67 de ani,dupa accident abia i-au recunoscut din bucatile ramase insa s-a constatat stiintific ca cel de 67 de ani a murit de Coronavirus"

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

@LMOlimpiu Pai am crosetat deja in ultimii 10 ani cam tot ce apare pe acea schema, si asta nu ca am facut un drosel de 50-300H "de filtraj", ci unele "de audio" adica avind capacitati serie foarte mici... de departe cel mai greu de facut este traful de intrare, de fapt n-ar fi prea greu pina-n 3-4k, cam de incolo in sus incepe distractia

Schema este putin prea prodigioasa pentru gustul meu, probabil ca as fi facut mai simplu. Adica filozofia se reduce la comparatia intre distorsiunile totale obtinute prin cuplaj direct fata de distorsiunile obtinute prin cuplaj magnetic, folosind un montaj ceva mai aerisit in acest ultim caz (si mai sigur in timp dupa parerea mea)

Interesant ar fi de explicat si de inteles de ce etajul de intrare nu este un SRPP , mai multe explicatii in link-ul atasat

image.thumb.png.685157720e1be0ac0e7cd1bf36a8fed1.png

https://www.tubecad.com/2016/12/blog0366.htm

Link spre comentariu

Am gasit schema, acum 10 ani exista un site Chimera Labs si era descrisa executia cu poze multe, erau date si masuratori, multe masuratori...

Din cite imi amintesc THD-ul era constant cam de 10 ori mai mic decit alte constructii cu 300B, nu dau alte cifre ca nu vreau sa induc pe nimeni in eroare

Deci cam asta numesc eu o schema 100% vintage, fara solid state, nici macar pe redresare.

Bob Hoekstra a fost, printre altele, proiectant de motoare de formula 1 ...

Axiom.JPG

Link spre comentariu

Un defazor catodina excelent capabil sa conduca tuburi finale cu S>=11mA/V.Diferenta de faza la semnal maxim intre cele doua semnale defazate este de 1'23",adica absolut fara importanta,iar diferenta de nivel intre cele doua semnale este de numai 211uVeff.Rezistenta interna este extrem de mica datorita curentul mare prin trioda cu sarcina distribuita (6.27mA) de aici rezultand un THD foarte mic ,THD=0.11% (la 1000Hz).

Defazor catodina.png

THD DEFAZOR.png

L.E rezistenta R11 este doar pe schema simulata pentru a masura diferenta de nivel dintre cele doua semnale defazate,in practica aceasta rezistenta nu va exista,sau poate doar pentru un test de laborator.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Lăzăroiu nu strica să precizezi  că un tub ca EL84 nu necesită atac gc 20Vef (PP AB1 atac  gc-E84 6-8 Vef funcție de negativare)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 5 minute, valderama a spus:

Lăzăroiu nu strică să precizezi  că un tub ca EL84 nu necesită atac gc 20Vef .

Nu, necesita un atac ridicol de mic, nu degeaba ai devenit d-ta expert in EL84! ... :rade: ... inteleg rautacismele astea si nu ma deranjeaza, Lazaroiu a prezentat la modul general, fara tub destinatie, cum am facut si eu dealtfel

Sint insa alte tuburi, mai toate de la EL84 in sus, care necesita atac mare. Exista prin sertare tuburi superbe si ieftine nefolosite cu anii tocmai din cauza atacului mare;  6S19, 6N13S, 6S41S, etc

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 15 ore, LMOlimpiu a spus:

Un defazor catodina excelent capabil sa conduca tuburi finale cu S>=11mA/V.Diferenta de faza la semnal maxim intre cele doua semnale defazate este de 1'23",adica absolut fara importanta,iar diferenta de nivel intre cele doua semnale este de numai 211uVeff.Rezistenta interna este extrem de mica datorita curentul mare prin trioda cu sarcina distribuita (6.27mA) de aici rezultand un THD foarte mic ,THD=0.11% (la 1000Hz).

Defazor catodina.png

THD DEFAZOR.png

L.E rezistenta R11 este doar pe schema simulata pentru a masura diferenta de nivel dintre cele doua semnale defazate,in practica aceasta rezistenta nu va exista,sau poate doar pentru un test de laborator.

Dom Lazaroiu, fără nici o urmă de flame, de ce la majoritatea defazoarelor cu sarcină pe catod și anod, așa zisă catodină se practică un dezechilibru între valorile rezistențelor din catod și anod, în catod semnalul plecând dintr-un nod de rețea care cuprinde două rezistențe, știți la ce mă refer, cum simulatorul dă două semnale defazate cu o diferență așa mică între ele și în practică sunt diferențe mult mai mari? Ce rost mai are bucla de reacție negativă globală in schemă dacă este cuplată in aer? Pe ce criteriu este aleasă valoarea rezistenței NFB. 

Cred că și dv, la fel ca și mie mi-au trecut prin mâna destule amplificatoare cu acest dafazor, eu de multe ori am pus osciloscopul in grilele tuburilor finale sau la ieșirea din acest tip de defazor ( dacă după el mai există etaje amplificatoare, că la Williamson) am observat că cele două semnale nu sunt atât de egale cum ne arată simularea, de asta am și spus că folosind acest tip de defazor amplificatorul va avea THD mai mare decât în cazul altui tip de defazor. Cred că după ce s-a renunțat la transformatorul defazor, acest defazor a fost următorul folosit, după..... au apărut altele cu caracteristici mult mai bune. 

unnamed (1).jpg

Editat de Faust2018
Link spre comentariu
Acum 44 minute, Faust2018 a spus:

Dom Lazaroiu, fără nici o urmă de flame,..................................................

Daca analizati cu atentie si mai ales cititi argumentul meu in mica dizertatie referitoare la aceasta schema veti constata ca trioda defazoare lucreaza cu anodul la curenti mari deci Ra/Rc cu valori mici,15K-15K(!!!) (rezistenta interna foarte mica),adica tocmai acest gen de configuratie ii asigura calitatile declarate.Intr-adevar daca vom utiliza o catodina clasica cu niste curenti de 900uA...1,2mA,adica tipic 47K pana la 100K in sarcina distribuita,performantele nu vor mai fi atat de bune.In cazul schemei de mai sus,rezistenta interna mica va fi fara eroare prea mare egala anod-catod.

Referitor la rezistenta din NFB,trebuia sa specific faptul ca este acolo pusa generic si aleasa ca valoare tot generic,atata timp cat nu am pus pe eticheta respectiva in afara de NFB nicio valoare in dB sau nivel in Veff va dati seama ca nu este "implicata" in obtinerea performantelor,doar ca acolo se va aplica reactia negativa.

Da,asa este,aveti dreptate ca mi-au trecut prin mana foarte multe astfel de defazoare insa cel de la amplificatoarele din gama DYNACORD (>=100W),au acest tip de defazor cu ECC81,un tub absolut superb pentru o astfel de aplicatie.Daca doriti,eu am acest defazor,unul original si unul la un amplificator cu EL84  constructie DIY si va pot prezenta in MP "sinusurile" absolut egale pe cele doua grile de comanda ale tuburilor finale la orice putere doriti dv.

Repet: un defazor catodina fara Ri mic (curent anodic peste 4mA) nu va avea performante de faza si amplitudine foarte bune.

L.E schema mea nu are legatura cu schema postata de dv.,la mine este un cuplaj direct din anodul tubului preamplificator,deci nu mai trebuie configuratia sugerata de dv. care este valabila NUMAI in cazul cuplajului prin condensator cu primul etaj.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator

"

Repet: un defazor catodina fara Ri mic (curent anodic peste 4mA) nu va avea performante de faza si amplitudine foarte bune.

L.E schema mea nu are legatura cu schema postata de dv.,la mine este un cuplaj direct din anodul tubului preamplificator,deci nu mai trebuie configuratia sugerata de dv. care este valabila NUMAI in cazul cuplajului prin condensator cu primul etaj."

Puteam să jur că ăsta va fi răspunsul 

Cand ajung la atelier o să fac montajul ăla, să vedem dacă este așa. 

Link spre comentariu
Acum 16 minute, Faust2018 a spus:

***************************Cand ajung la atelier o să fac montajul ăla, să vedem dacă este așa. 

Aveti acest drept,eu stiu ce am masurat si vizualizat practic,ma refer la faza si nivel,asa ca nu-i bai!

Normal ca asa trebuia sa fie raspunsul pentru ca nu poate fi altfel din punct de vedere tehnic,daca vom merge paralel cu tehnica sigur vom gasi si alte raspunsuri!:rade:

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Am incropit repede un montaj de proba pentru defazorul de mai sus si cam asa a rezultat in practica:

montajul de test:

MONTAJ-TEST.jpg

sinus 100Hz:

1-100Hz.jpg

sinus 1KHz:

2-1KHz.jpg

sinus 10KHz:

3-10KHz.jpg

sinus 50KHz:

4-50KHz.jpg

SQW 5Hz:

5-5-Hz-SQW.jpg

SQW 25Hz:

6-25-Hz-SQW.jpg

SQW 1KHz:

7-1-KHz-SQW.jpg

SQW 25KHz:

8-25-KHz-SQW.jpg

Nivelul pe iesirea neinversoare (RMS) la 1KHz:

Vout-PLUS-RMS.jpg

Nivelul pe iesirea inversoare (RMS) la 1KHz:

Vout-MINUS-RMS.jpg

Diferenta de amplitudine intre cele doua semnale de la iesire:

DIFERENTA-DINTRE-IESIRI.jpg

testul a fost facut cu doua tipuri de tuburi ECC81 NIB:

13.jpg

11.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Aceeasi schema de defazor am realizat-o si eu ieri, sper sa am timp sa finalizez amplificatorul in cel mai scurt timp si sa fac si eu niste masuratori.

95566233_3996891930322680_7994423404880986112_n.jpg

Link spre comentariu
Vizitator

Domnule Lazaroiu, aparatul ala de masura NU e True RMS si stie sa masoare ACV intre 40Hz si 500Hz. Dvs masurati acolo 1KHz, dublu fata de ce poate. Mai bine puneti poze cu Hameg 203 sa se vada butoanele. :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări