Vizitator Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 (editat) Simplu, pentru 10k nu se obțin 20W în sarcină secundar OT (condițiile date, schema dată https://i.postimg.cc/LsNv7VGs/20-W-PP-EL84.png ). în schimb bună inegalitatea (desigur și 1650 mai mare ca 1020 sau 1750>1020 personal înclin spre această inegalitate1650>1020). Astfel am eliminat calendele grecești. Editat Februarie 21, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 Am citit pe un site de specialitate ( nu mai dau de el ) ca dupa cele mai noi determinari/masuratori practice , randament maxim se obtine cu un OT cu impedanta mai mica cu 20% fata de valorile cu care suntem obisnuiti de multa vreme ...... Poate de asta firmele care au facut cap-coada un amplif inclusiv OT ul , au experimentat practic (timp si energie / nu s-au bazat numai pe calcule ) traful de iesire pina la performante maxime ale amplificatorului . ( si este valabil si pt restul constructiei ) Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 Acum 8 minute, Усилитель a spus: Am citit pe un site de specialitate ( nu mai dau de el ) ca dupa cele mai noi determinari/masuratori practice , randament maxim se obtine cu un OT cu impedanta mai mica cu 20% fata de valorile cu care suntem obisnuiti de multa vreme ...... Poate de asta firmele care au facut cap-coada un amplif inclusiv OT ul , au experimentat practic (timp si energie / nu s-au bazat numai pe calcule ) traful de iesire pina la performante maxime ale amplificatorului . ( si este valabil si pt restul constructiei ) Sigur ca da, rezultatele optime sint obtinute dupa multe teste practice, simularile sint pentru cei ce vor sa ia lucrurile de-a gata fara nicio bataie de cap la fel ca si in comert, ce doreste clientul aia primeste... Legat de randament, intradevar cu un Ra mai mic se pot obtine puteri mai mari insa de regula cresc distorsiunile de acea practic se stabileste un echilibru dorit Link spre comentariu
adrian_pic Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 Acum 26 minute, Усилитель a spus: Am citit pe un site de specialitate ( nu mai dau de el ) ca dupa cele mai noi determinari/masuratori practice , randament maxim se obtine cu un OT cu impedanta mai mica cu 20% fata de valorile cu care suntem obisnuiti de multa vreme ...... Poate de asta firmele care au facut cap-coada un amplif inclusiv OT ul , au experimentat practic (timp si energie / nu s-au bazat numai pe calcule ) traful de iesire pina la performante maxime ale amplificatorului . ( si este valabil si pt restul constructiei ) Folclor de autobaza! La baza stau calculele (pe hartie sau in programe de simulare). Nu ai cum sa nu te baezi pe calcule. In cazul de fata avem un amplificator PP in clasa AB. Daca bati traful in cuie, poti varia puterea obtinuta schimband PSF-ul. Asta s-ar traduce sa maresti sau sa scazi tensiunea de alimentare cu negativarea aferenta (ca sa nu arzi lampa). Deci daca maresti tensiunea de alimentare => vei avea mai multa putere insa te duci spre clasa B cu consecintele de rigoare. Este arhicunoscut principiul: nimic nu se castiga nimic nu se pierde totul se transforma. Daca cresti puterea cresc si distorsiunile, daca scazi puterea scad si distorsiunile. "Siteurile de specialitate" cauta prosti certati cu teoria si care pun botul la orice prostie. Acele site-uri stiu sa gadile orgoliul prostului si sa ii suga banu'! Link spre comentariu
adrian_pic Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 Acum 9 minute, popa marius a spus: simularile sint pentru cei ce vor sa ia lucrurile de-a gata fara nicio bataie de cap la fel ca si in comert, ce doreste clientul aia primeste... Clinetul tot timpul vrea calitate la pret mic. Comertul nu ii ofera asa ceva ci incearca sa-l prosteasca oferind rahaturi la care se face un marketing agresiv + tone de minciuni pentru a-i ciuguli banu'. Care-i prost si asculta ce spune imbarligatorul care vinde produsul sigur cade in plasa. O simulare nu face nici marketing agresiv si nici nu minte. Sunt formule care iti ofera un rezultat pe care tu singurel trebuie sa il apreciezi. LTSpice ofera posibilitatea sa iti definesti modelul pentru o componenta cum vrea muschii tai, dar trebuie sa fii tare in matematica! Cand vine vorba de o simulare a unui amplificator SS nimeni nu contesta rezultatul (masuratorile au demonstrat ca bate cu simularea). Numai ca modelul tranzistorului sau a diodei este oferit moka de fabricant. Au tot interesul sa ofere asta pentru ca vanzarile sunt enorme. La tuburi, (pentru ca dispersia parametrilor este mult mai mare fata de SS) ai mai multe paliere pe care te poti situa in functie de portofel. Daca nu vrei sa investesti nimic, folosesti modelele create de altii, daca vrei sa fii scrupulor, cumperi un uTrace (vreo 200 euro parca) si iti scoate modelul care bate 100% cu tubul. Cu un uTracer distorsiunile bat 100% cu realitatea in cazul unui OTL! Cand insa intra in ecuatie si un traf de iesire iar trebuie sa scoti din buzunar banuti pentru a determina o serie de parametrii pe langa inductanta primarului si secundarului. Care are cu ce masura, pune parametrii in simulare .... cine nu ... lasa gol. Este injust sa compari comertul cu un simulator. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 21, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2020 (editat) Deci dupa atatea dizertatii ,care este Raa pentru a obtine cei 20W cu acel THD ? Daca nu credeti in calcule sau simulari,aveti timp sa faceti si sa desfaceti de "n"-ori un transformator pana gasiti varianta optima.Cand veti intelege ca in simulare ne putem "juca" cum dorim cu toate variabilele asa cum facem si in practica,atunci veti inceta sa mai blamati acest aparat de simulare.Daca la realizarea practica nu veti ajunge cel putin la performantele dintr-o simulare inseamna ca abilitatile practice sau cunsotintele tehnice pe care le detinem sunt "subtiri"! Prietenului meu bun Sebi,de altfel si profesorul meu in simulari i-a trebuit doi ani sa ma lamureasca de tot ce am spus eu mai sus,de cate ori trecea spre Bucuresti (ne despart cca 600Km!) poposea pe la mine si incerca sa ma convinga sa nu mai fiu atat de habotinic in acest sens.Pana la urma chiar mi-am dat seama de utilitatea acestui simulator,m-am abonat la LT cu o suma modica anuala si primesc diverse noutati,modele pentru transformatoare,modele pentru dispozitivele pentru care fac eu o cerere,etc... Un exemplu din lumea civilizata: https://www.ampbooks.com/mobile/books/simulation/ Editat Februarie 21, 2020 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 Acum 21 minute, adrian_pic a spus: Folclor de autobaza! La baza stau calculele (pe hartie sau in programe de simulare). Nu ai cum sa nu te baezi pe calcule. In cazul de fata avem un amplificator PP in clasa AB. Daca bati traful in cuie, poti varia puterea obtinuta schimband PSF-ul. Asta s-ar traduce sa maresti sau sa scazi tensiunea de alimentare cu negativarea aferenta (ca sa nu arzi lampa). Deci daca maresti tensiunea de alimentare => vei avea mai multa putere insa te duci spre clasa B cu consecintele de rigoare. Este arhicunoscut principiul: nimic nu se castiga nimic nu se pierde totul se transforma. Daca cresti puterea cresc si distorsiunile, daca scazi puterea scad si distorsiunile. "Siteurile de specialitate" cauta prosti certati cu teoria si care pun botul la orice prostie. Acele site-uri stiu sa gadile orgoliul prostului si sa ii suga banu'! Ei ... lasă .... că și aici sunt mulți pasionați de plante , mă refer la botaniști ,care culeg orice de pe acest forum . Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 (editat) Fară comentarii (lizibil/citeț în extras) Editat Februarie 21, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 18w sinus nelimitat , 1000hz , negativare fixă , Ua 380V , 2X6P14P-EV , cu traful ăsta https://www.tube-town.net/ttstore/hammond-1650h.html Când mai am un asemenea traf de ieșire pun aici ceva poze cu un montaj in aer , pentru THD mic .....eu am folosit un defazor LTP https://www.ampbooks.com/mobile/amplifier-calculators/long-tailed-pair/ Link spre comentariu
adrian_pic Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 Acum 8 minute, Faust2018 a spus: Ei ... lasă .... că și aici sunt mulți pasionați de plante , mă refer la botaniști ,care culeg orice de pe acest forum . Normal! Nu contest asta! Daca "pricepi" cum ii cu simularea, "pricepi" ca nici din cacat nu se poate face bici care sa mai si pocneasca. LTSpice nu bobineaza trafuri (oricat am vrea unii din noi asta ). Asa ca dupa ce ai vazut ce impedanta trebuie sa aiba traful de iesire te uiti in buzunar si vezi daca iei un Hammond, Lundahl sau Hashimoto ori Tamura. Simulatorul te ajuta sa nu cumperi un traf cu impedanta nepotrivita dar nu are cum sa elimine diferentele intre trafurile: Hammond, Lundahlm Hashimoto sau Tamura. Si eu vreau sa cumpar carnati de casa facuti cum trebuie la pret de parizer, dar .... sunt constient ca nu am nici o sansa. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 (editat) Acum 14 minute, Faust2018 a spus: 18w sinus nelimitat , 1000hz , negativare fixă , Ua 380V , 2X6P14P-EV , cu traful ăsta https://www.tube-town.net/ttstore/hammond-1650h.html Când mai am un asemenea traf de ieșire pun aici ceva poze cu un montaj in aer , pentru THD mic .....eu am folosit un defazor LTP https://www.ampbooks.com/mobile/amplifier-calculators/long-tailed-pair/ Mai tii minte si cat era tensiunea de negativare? (Vg2 banuiesc ca in jur de 300V) Editat Februarie 21, 2020 de adrian_pic Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 21, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2020 Acum 22 minute, Faust2018 a spus: 18w sinus nelimitat , 1000hz , negativare fixă , Ua 380V , 2X6P14P-EV , cu traful ăsta https://www.tube-town.net/ttstore/hammond-1650h.html Când mai am un asemenea traf de ieșire pun aici ceva poze cu un montaj in aer , pentru THD mic .....eu am folosit un defazor LTP https://www.ampbooks.com/mobile/amplifier-calculators/long-tailed-pair/ Cu un astfel de transformator de iesire si cu schema din discutie,mai bine spus PSF-urile alese,garantez in practica un THD<0.5% la 20W si 1KHz. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 Acum 10 minute, adrian_pic a spus: Mai tii minte si cat era tensiunea de negativare? (Vg2 banuiesc ca in jur de 300V) 300V G2, negativarea nu mai știu cât a fost, peste 12V, au trecut cel puțin patru ani de când am făcut ampul ăla. Lumea preferă ampuri de puteri mai mari, cele cele de 10..15w ies prea scumpe. Link spre comentariu
bmsorin Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 ceva de genul asta? Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 21, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2020 (editat) Acum 10 minute, bmsorin a spus: ceva de genul asta? Sunteti pe aproape,atentie la ce am spus eu: puterea este pe sarcina din secundar (difuzor) deci daca luati in calcul randamentul OT va trebui sa reconsiderati totul pentru o putere in primarul OT de 23W...24W si pentru Ug2=320V. Graficul generat cu <JAVA> este pentru o putere in primarul OT si THD pentru un amplificator fara NFB,ca de altfel si toate performantele din foile de catalog. Editat Februarie 21, 2020 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum