Vizitator Postat Februarie 19, 2020 Partajează Postat Februarie 19, 2020 (editat) Așa cum reiese din postări der_doktor este dispus de moment doar sa măsoare/regleze ce construiesc/prezintă alții aici pe forum. Evident un amplificator cu tuburi realizat după o schemă simulată poate măsura mai bine sau mai rău decât simularea funcție de numeroase variabile (nu stau să le descriu) practic ce vrea docktorul devine irelevant. Dacă doktorul are experiența/pregătirea necesară și voință să regleze/modifice amplificatorul Dynacord Eminent model 1963 astfel încât să măsoare thd 0,25%(1KHz) pentru 40W în sarcină la ieșire(tratează cu Viorel astfel încât să intre în posesia unui exemplar Dynacord Eminent model 1963). Simson dacă tot ai cerut o dreaptă de sarcină pentru GK71 adaug să se calculeze armonica de rang 2 și armonica de rang 3 pentru o excursie dată pe dreapta de sarcină propusă. Editat Februarie 19, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 19, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2020 (editat) Va supun atentiei un amplificator foarte simplu si usor de realizat de catre orice incepator in ale tuburilor electronice,este vorba de un amplificator pentru PU-ceramic facut de rusi si care va functiona de la "prima" cheie .In poza originala aveti si datele pentru cele doua transformatoare,de iesire si de alimentare,bineinteles ca amplificatorul este mono,pentru stereo trebuiesc construite doua canale cu dimensionarea corecta a transformatorului de alimentare si a redresorului DC (eu l-as facea bialternanta!). Cu datele transformatorului de iesire postate de fabricant,performantele sunt oarecum modeste,daca dorim ceva superior trebuie utilizat un OT ceva mai bun sau mai bine facut,in simulare eu am folosit un model de OT de la HAMMOND 1608A. Atentie! daca se va dori utilizarea lui ca amplificator pentru alte surse de semnal ,circuitele de la intrare trebuiesc oarecum regandite. Schema originala: Schema simulata: Editat Februarie 19, 2020 de LMOlimpiu Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 19, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2020 (editat) Cu aceasta schema PP 2xEL84 sau 2X6P14P-EV cu alte PSF-uri pentru tuburile finale si o tensiune anodica mai mare se poate atinge chiar o putere de peste 18W si THD excelent. - putem utiliza pentru o banda de frecvente mai mare transformatoare de iesire cu sectiuni mai generoase. In schema de mai sus s-a strecurat o mica greseala la redactarea in <Paint> si anume R9 trebuie conectat in catodul lui U1,(vezi schema de mai jos).Amplificatorul functioneaza foarte bine si fara aceasta reactie insa daca vom dori utilizarea lui ca amplificator pentru PU-ceramic,aceasta reactie mareste impedanta de intrare necesara pentru o doza piezoceramica.In cazul altor surse de semnal se va renunta la la acest artificiu si se vor regandi circuitele pe intrarea de semnal. Daca doriti modificarile pentru o putere mai mare imi spuneti si o sa postez aici cum am gandit eu! Editat Februarie 19, 2020 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2020 Partajează Postat Februarie 19, 2020 (editat) Personal doresc modificările pentru o putere utilă mai mare dacă se poate (Ua_0 350V, Ug2_0 320V , -Ug1_0 12V sau -Ug1_0 astfel încât Pda_0 să nu depășească 9W/tub) Păstrând structura schemei rusești (etaj câștig în tensiune, defazor cu sarcinâ distribuitâ, etaj final 6P14P-EV , nfb). Eventual rog să NU precizați sarcina anod-anod de moment. Editat Februarie 19, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 20, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2020 Acum 17 ore, valderama a spus: Personal doresc modificările pentru o putere utilă mai mare dacă se poate (Ua_0 350V, Ug2_0 320V , -Ug1_0 12V sau -Ug1_0 astfel încât Pda_0 să nu depășească 9W/tub) Păstrând structura schemei rusești (etaj câștig în tensiune, defazor cu sarcinâ distribuitâ, etaj final 6P14P-EV , nfb). Eventual rog să NU precizați sarcina anod-anod de moment. Cum era de asteptat: 20W pe difuzor cu THD=0.54% (am mers cu Pda tuburi finale undeva catre 9,5W)... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 20, 2020 Partajează Postat Februarie 20, 2020 (editat) La 18.02.2020 la 21:45, der_doktor a spus: S-a vazut destul de clar cum se fac simularile. Cand o sa am timp o sa construiesc cateva montaje simulate de Mr.LMO si sa facem o comparatie cu masuratori reale. D-lui Dumitrache, alias Copaceanu i-am propus sa-mi trimita un amplificator facut dupa simulare sa-l masor real, dar, observ ca nu zice nimic. Cum Copăceanu nu zice nimic cu cheltuială mică poți construi acest amplificator ca test când ai timp 2h rămâne doar să determini/calculezi raportul de transformare OT. https://i.postimg.cc/LsNv7VGs/20-W-PP-EL84.png Editat Februarie 20, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 20, 2020 Partajează Postat Februarie 20, 2020 "Cum era de asteptat: 20W pe difuzor cu THD=0.54% (am mers cu Pda tuburi finale undeva catre 9,5W)..." Cu defazorului ăla THD 0,54% 20w 1000hz, niciodată în viața reală. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Februarie 20, 2020 Partajează Postat Februarie 20, 2020 (editat) Acum 1 oră, Faust2018 a spus: Cu defazorului ăla THD 0,54% 20w 1000hz, niciodată în viața reală. Lasa bre, ce Dynacord Eminent 1 nu are acelasi defazor si scoate THD<1? Numai nemtii sa scoata THD mic? Realitatea este ca in simulare lampile finale sunt identice 100% in realitate, aia de la Dynacord nu au cum sa cloneze lampi sa aiba perechi perfect identice. Se poate si in simulare o apropiere de realitate daca se scoata modelul cu uTracer de la doua lampi reale si sa se vada ce diferenta iese SI in simulare dar ... o sa zica unii ca lampile chiar daca sunt NOS au fost alese ca sa aiba parametrii cat mai diferiti. Editat Februarie 20, 2020 de adrian_pic Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 20, 2020 Partajează Postat Februarie 20, 2020 (editat) Mai mult la Dynacord Eminent 1963 defazorul trebuie să atace cu amplitudine mare gc-EL34 la fel se pune problema și pentru etajul din intrare. Putem compara ușor amplitudinile din atac gc EL34 vs EL84 cred/sper.Dacă urmăriți pe scheme tensiunile de negativare tuburi finale remarcați cu ușurință diferența. Nu mai întreb pentru ce amplitudine în atac gc tub final se înregistrează procentaj thd mai mic. urmăriți tensiunea de negativare mai jos astfel aflați ce amplitudine în atac necesită gc-EL84 https://i.postimg.cc/LsNv7VGs/20-W-PP-EL84.png Editat Februarie 20, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 20, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2020 Acum 44 minute, adrian_pic a spus: Lasa bre, ce Dynacord Eminent 1 nu are acelasi defazor si scoate THD<1? Numai nemtii sa scoata THD mic? Realitatea este ca in simulare lampile finale sunt identice 100% in realitate, aia de la Dynacord nu au cum sa cloneze lampi sa aiba perechi perfect identice. Se poate si in simulare o apropiere de realitate daca se scoata modelul cu uTracer de la doua lampi reale si sa se vada ce diferenta iese SI in simulare dar ... o sa zica unii ca lampile chiar daca sunt NOS au fost alese ca sa aiba parametrii cat mai diferiti. Imi pare rau ca nu pot aprecia ce ati spus dv., zice ca am dat prea multe astazi in conditiile in care de ieri nu am dat niciunul! Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 20, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2020 (editat) Acum 45 minute, valderama a spus: Mai mult la Dynacord Eminent 1963 defazorul trebuie să atace cu amplitudine mare gc-EL34 la fel se pune problema și pentru etajul din intrare. Putem compara ușor amplitudinile din atac gc EL34 vs EL84 cred.Dacă urmăriți pe scheme tensiunile de negativare tuburi finale remarcați cu ușurință diferența. Nu este cazul să întreb pentru ce amplitudine în atac gc tub final se înregistrează procentaj thd mai mic. urmăriți negativarea aici https://i.postimg.cc/LsNv7VGs/20-W-PP-EL84.png Foarte bine si corect argumentat tehnic! - Defazor catodina DYNACORD Ug1=22VRMS pentru 40W compare: - Amplificator 20W PP EL84 Ug1=8.15VRMS pentru 20W ...mai ramane acum sa vedem pe ce Raa lcreaza etajul final pentru aceasta putere si acest THD (!!!!) Editat Februarie 20, 2020 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 20, 2020 Partajează Postat Februarie 20, 2020 (editat) Acum 33 minute, LMOlimpiu a spus: ...mai ramane acum sa vedem pe ce Raa lucreaza etajul final pentru aceasta putere si acest THD (!!!!) Rămâne de văzut... până „la calendele grecești” sau vedem Raa pe 30 februarie. Editat Februarie 20, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 20, 2020 Partajează Postat Februarie 20, 2020 Acum 10 ore, valderama a spus: Cum Copăceanu nu zice nimic cu cheltuială mică poți construi acest amplificator ca test când ai timp 2h rămâne doar să determini/calculezi raportul de transformare OT. https://i.postimg.cc/LsNv7VGs/20-W-PP-EL84.png Prefer sa fac un SE cu 300B ...nu pierd timpul cu EL84...si scheme inspirate din ..GRAMOFOANE...:) Link spre comentariu
simson Postat Februarie 20, 2020 Partajează Postat Februarie 20, 2020 Daca nu se baga nimeni cu raspuns vin eu...ptr. un curent anodic maxim de 135mA mi-a iesit Raa=9480ohmi . 1 Link spre comentariu
simson Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 (editat) Acum 9 ore, simson a spus: Daca nu se baga nimeni cu raspuns vin eu...ptr. un curent anodic maxim de 135mA mi-a iesit Raa=9480ohmi . O corectie dupa o trasare mai atenta a dreptei de sarcina (cu liniar si creion) pe un grafic marit de aceasta data, iese 9780 ohmi la care se adauga si Rdc primar.Deci un Raa de 10k s-er potrivi la 20W PP EL84. Exista o formula care defineste Ra-ul minim suportat de tub functie de puterea maxima disipata de anod (din cursul Bondor): Ramin=UaxUa/10Wamax. In cazul nostru Ra=2500 si Ramin=350x350/120=1020. Rezulta 2500>1020. Editat Februarie 21, 2020 de simson 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum