Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Acum 51 minute, Ion_Bumbu a spus:

Am luat 25mA/tub, un curent acceptabil pentru clasa Ab2.

Generic AB2 sau chiar pe bune clasa AB2  pentru etajul final din Dynacord Eminent  model 1963 ?

Ce semnificație are B2 ăla din clasa AB2 ?

Să vedem mai clar etajul final inclusiv dinamic

Etaj final.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Este clasa folosita de mine in Rf, mai jos de atit in audio nu se merge deci acei 50mA sint acoperitori, + vreo 10-12 mA in etajele precedente.

De ce 25mA, este simularea worst possible case, best probabil ca luam 50mA/tub, o valoare intreaga si usor de calculat/evaluat.

Ab2, daca ajungem la curenti de grila si unghiuri de conductie credeti ca rezolva misterul folosirii amplificatorului fara tuburi finale?

Sau doar sinteti curios daca eu stiu ce inseamna Ab1 si Ab2?

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Sunt convins că știi dar uneori apar afirmații gratuite/pripite.

Evident defazorul ăla cu sarcină distribuită nu poate conduce gc-EL34 în curent.

Am pus mai sus un fragment din schemă mai clar.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnule, dumneavoastra intelegi ce este acel worst possible case?

Nu puteati merge la curent mai mic de 25mA/tub, curentul acela este in zona Ab2.

Nu ca merge sau nu, mai jos de atit nu puteati sa`l puneti, nu`i afirmatie ca e pus in Ab2, doar evaluare ca trebuie sa fie mai mare decit atit.

Link spre comentariu

Cine a încercat să seteze un curent ia_0 mai mic de 25mA/tub EL34 ?!, unde ai citit ? ,nu te înțeleg ! , o dăm în bălării ?

Citează dumneata să văd de ce vii cu întrebarea de mai sus.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnule, e greu, doar v-am demonstrat, sau am incercat, ma rog, ca in acea schema in momentul functionarii nici o data tensiunea nu va depasi pe condensator 450Vdc chiar in cazul in care curentul de repaos ar fi la o valoare mica, mai mica decit ar functiona in mod normal.

Nu ca sa iasa deoarece daca puneam 50mA/tub era chiar mai jos.

Este versiune de worst scenario.

E asa greu un rationalent de acest tip?

Eu am setat un astfel de curent la un final in Ab2, de aici era si valoarea, pe vremuri era un tub comun si`l foloseam si in Rf desi are anodul jos, EL36 era mai greu de gasit.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

DA greu.

Domnule întrebarea mea a fost formulată simplu clar.

Fără tuburile finale EL34 în soclu la cat urcă Ua ? , se distruge sau nu condensatorul electrolitic 32μF + 32μF 450/550V  pentru acest scenariu ?

Nu mă interesează scenariul cel mai rău cu tuburile finale EL34 montate în soclu.

Am scris așa la pagina 232.

răspuns sumar ar fi circa 467V Ua fără tuburile finale EL34 plantate în soclu fără fum din C35a sau C35b ca sa vezi drăcie

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnule, exista un raspuns clar, cine gaia foloseste un final fara tuburi?

Da, exista o sansa sa se distruga, asa cum a avut eu o experienta revelatoare, e ruleta ruseasca pina la urma.

Si tensiunea, de la 470Vdc, curentul in fata e in jur de 12 mA deci ati avea vreo 466Vdc, nerecomandat si nici o firma nu pariaza pe calul asta daca are cond de 450Vdc.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, valderama a spus:

Sau poftim o întrebare simplă ținând cont de marcajele din schemă

Trag afară tuburile finale EL34 și las sursa anodică încărcată cu doar 8mA-9mA-10mA (restul montajului) la cât urcă Ua ?

Atenție în schema dată tensiunea măsurata la anod culot tub EL34 este de 420V în situația lipsă semnal dar prin circuitul anodic trec 48mA(ia_0) așadar putem presupune o cădere de tensiune de circa 5V pe rezistența în dc primar altfel spus Ua 425V fără semnal.

(în trei secunde răspuns sumar ar fi circa 467V Ua fără tuburile finale EL34 plantate în soclu fără fum din C35a sau C35b ca sa vezi drăcie)

Sau considerați domnule  Ion_Bumbu că se strică/distrug  C35a sau C35b fără tuburile finale înfipte în soclu ?

Așa stă scris domnule !

Marcajul este ăsta clar evident 32μF + 32μF 450/550V pentru  C35a + C35b  schema în discuție.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnule, tot m`ati intrebat ba una ba alta, dati`mi voie sa va intreb si eu ceva, ce reprezinta pentru dumneavoastra acea tensiune de 450Vdc inscriptionata pe condensator?

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Ion_Bumbu a spus:

ce reprezinta pentru dumneavoastra acea tensiune de 450Vdc inscriptionata pe condensator?

Pentru mine reprezinta tensiunea pana la care pot folosi condensatorul si sa ma doara la basca. Peste aceasta tensiunea ... s-ar putea sa imi zboare basca din cap. :85

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Ion_Bumbu a spus:

Domnule, tot m`ati intrebat ba una ba alta, dati`mi voie sa va intreb si eu ceva, ce reprezinta pentru dumneavoastra acea tensiune de 450Vdc inscriptionata pe condensator?

"Rated and category voltage

Referring to the IEC/EN 60384-1 standard, the allowed operating voltage for electrolytic capacitors is called the "rated voltage UR" or "nominal voltage UN". The rated voltage UR is the maximum DC voltage or peak pulse voltage that may be applied continuously at any temperature within the rated temperature range TR.

The voltage proof of electrolytic capacitors decreases with increasing temperature. For some applications it is important to use a higher temperature range. Lowering the voltage applied at a higher temperature maintains safety margins. For some capacitor types therefore the IEC standard specifies a "temperature derated voltage" for a higher temperature, the "category voltage UC". The category voltage is the maximum DC voltage or peak pulse voltage that may be applied continuously to a capacitor at any temperature within the category temperature range TC. The relation between both voltages and temperatures is given in the picture at right.

Applying a higher voltage than specified may destroy electrolytic capacitors.

Applying a lower voltage may have a positive influence on electrolytic capacitors. For aluminum electrolytic capacitors a lower applied voltage can in some cases extend the lifetime.For tantalum electrolytic capacitors lowering the voltage applied increases the reliability and reduces the expected failure rate.

Surge Voltage

The surge voltage indicates the maximum peak voltage value that may be applied to electrolytic capacitors during their application for a limited number of cycles. The surge voltage is standardized in IEC/EN 60384-1. For aluminum electrolytic capacitors with a rated voltage of up to 315 V, the surge voltage is 1.15 times the rated voltage, and for capacitors with a rated voltage exceeding 315 V, the surge voltage is 1.10 times the rated voltage.

For tantalum electrolytic capacitors the surge voltage can be 1.3 times the rated voltage, rounded off to the nearest volt. The surge voltage applied to tantalum capacitors may influence the capacitor's failure rate.

Transient voltage

Aluminum electrolytic capacitors with non-solid electrolyte are relatively insensitive to high and short-term transient voltages higher than surge voltage, if the frequency and the energy content of the transients are low. This ability depends on rated voltage and component size. Low energy transient voltages lead to a voltage limitation similar to a zener diode. An unambiguous and general specification of tolerable transients or peak voltages is not possible. In every case transients arise, the application has to be approved very carefully.

Electrolytic capacitors with solid manganese oxide or polymer electrolyte, and aluminum as well as tantalum electrolytic capacitors can not withstand transients or peak voltages higher than surge voltage. Transients for this type of e-caps may destroy the components."

...Dar cea de a doua tensiune de pe acel condensator de 32uF+32uF 450V/550V,ce reprezinta,nu luam in seama explicatia infantila a unora ca sa nu spun altfel!:rade:

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Generic cu referire strict la acest marcaj 450/550V suportă 450Vdc în toată gama de temperatură marcată pe condensator fără limită de timp(safe), suportă maxim  550Vdc pentru un timp limitat și gama de temperatură redusă(unsafe).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 2 minute, valderama a spus:

Generic cu referire strict la acest marcaj 450/550V suportă 450Vdc în toată gama de temperatură marcată pe condensator fără limită de timp, suporta maxim  550Vdc pentru o durată limitată în timp cu gama de temperatură redusă.

Corect!

Conform  IEC/EN 60384-1  pentru condensatoare cu tensiunea de lucru de pana in 315V se poate garanta o tensiune pe condensator de pana la Vm=Un*1.15 (Ex: Vm=315*1.15=361V)

iar pentru condensatoare cu tensiunea de lucru peste 315V se poate garanta o tensiune pe condensator de Vm=Vn*1.1 (Ex: Vm=350*1.1=385V) iar pentru exemplul in cauza ar rezulta o tensiune de lucru maxim sigura de Vm=450*1.1=495V

Link spre comentariu
Acum 17 ore, popa marius a spus:

Ar putea fi interesante masuratorile cu tot cu oscilograme prezentate de @Copaceanu Ion dupa o schema simulata

Acum sunteti altcineva,sau poate credeti ca daca dv. ati evoluat eu am ramas pe loc sau am involuat??!!!....

In 2014 ati tras alte concluzii!!! 

POPA-MARIUS-2014-5.png

...si mai sunt alte zeci de astfel de aprecieri,chiar la asta am ajuns?????:84

Toate simularile facute in aceasta sectiune au fost facute la cerere, dovada exista pe <elforum> si este evidenta,intelegeti,nimeni nu v-a bagat pe gat nicio simulare dar daca infantilismul unora a atins apogeul le inteleg frustrarile insa pe dv. chiar nu va inteleg absolut deloc,am avut si am un mare respect fata de dv.,dar cum se spune in poporul roman :" ...dragoste cu sila nu se face"...

.................................

Popa-marius-2013-2.png

popa-marius-2013.png

...si tot asa.....

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări