Vizitator Costel yo8bnd Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 ....sfat batrinesc II,....pt. tinerii constructori, intradevar lucrand dupa o schema data, eventual simulata , aveti nevoie de aparate de mare precizie pt. realizarea intocmai a filtrelor si retelelor de defazaj ca rezultatul sa apara intocmai; insa proiectand (de unul singur) un amplificator cu tuburi, indifernt de clasa de functionare, va trebui sa ajustati compnentele in asa masura incat sa obtineti curbele de raspuns ale fabricantului pt. puterea si distrorsiunile admise. Am urmarit aproape tot dialogul d-voastra si mi-au placut discutiile pe tema data inclusiv schema cu neutrodinarea pe catod, ...oare e functionala , si la ce randament?, Stima, un batran constructor care a inceput costructiile numai pe tuburi... Link spre comentariu
300B SE Postat Ianuarie 18, 2012 Partajează Postat Ianuarie 18, 2012 Pentru dl CostelAsa este, aveti dreptate, dar se invatza numai incet cu incet.Sunt unii colegi de pe forum care ne ajuta sa invatam, altii ne ignora (de parca nici nu am exista) unii cu mai multe posturi nu stiu nici ei..., .NU toti dintre noi (incepatorii) suntem electronisti profesionisti.Sunt posturi din care se poate invata, la cele mai vechi au disparut atasamentele..., .Mie unul imi place! Am fost fascinat de "lampi" inca din copilarie. Incerc sa citesc printre randuri!Acum imi plinesc visele....! Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 18, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2012 Rog pe dl Lazaroiu sa simuleze (sa ajute la modificarea) o schema cu GU 29 stereo cu un singur tub - folosind negativarea fixa. Am postat schema aici: download/file.php?id=11768 Aveti aici ce mi-ati cerut.Functionarea buna a montajului a impus cateva modificari in schema.Schema este mai jos,diagrame,FFT si alte " minuni" nu cred ca este cazul sa le mai postez,schema este importanta iar reglajele,masuratorile si alte teste se vor "executa" practic. Schema: eu atat am reusit sa obtin cu aceste tuburi,alte pareri sunt bine venite. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 23, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2012 La rugamintea lui postez aici o schema foarte simpla dar cu performante foarte bune.Schema este facuta cu plictisitoarea si vesnica lampa EL84 [6P14P] intr-o configuratie SE si o putere pe difuzor de numai 5W la distorsiuni rezonabile. Parerea mea este ca un asemenea amplificator asigura o putere suficienta pentru un apartament normal,stereofonic avem 2X5W.Transformatorul de iesire este unul clasic si se poate calcula foarte simplu din datele de pe schema. Schema si cateva rezultate din simulare sunt aici: Schema: Armonici: Distorsiuni: Complet FFT: Bode: Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 23, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2012 @ Am facut simularea pentru configuratia propusa de dv. dar nu in UL,aveti aici rezultatele. Se observa o asimetrie a semnalului la iesire datorita inadaptarii cu sarcina,in rest am respectat tot ce ati cerut. Daca nu se vad bine pozele,valorile masurate (virtual) sunt urmatoarele: Up~=380Vpp Ip~=0.054App Ra=7000ohmi Pp=2.66W ******************* Us~=12.5Vpp Is~=1.55App Rs=8 ohmi Ps=2.46W toate astea se pot vedea in formele de unda. Schema de test: Variatia tensiunii in anod: Variatia curentului anodic: Tensiunea pe sarcina de 8 ohmi: Curent prin sarcina de 8 ohmi: Nu am facut si etajul de atatc deoarece nu-si avea rostul,am atacat din generator cu tensiunea recomandata care este absolut simetrica. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 23, 2012 Partajează Postat Ianuarie 23, 2012 Va multumesc. Iata ce se intimpla teoretic aici http://postimage.org/image/ntritv829/ ia_0(EL84) poate fi 40mA ,daca consideram un Ua_min_dinamic 40V constatam ca ia_max_virf devine (320-40)/6500 + ia_0 adica 43mA + 40mA =83mA ,ia_min_virf poate fi "0" nimic mai mult ,rezulta ia_dinamic virf la virf 83mA fara limitare practic 83/2 x 0,707=29,34mA_efectiv sinus nelimitat in sarcina data , puterea utila la anod devine 0,02934 x 0,02934 x 6500 = 5,59W ,puterea utila in sarcina poate fi 5W(aia stipulati) pentru un randament OT 0,9 Amin.Mai simplu si frumos de atit-nu se poate. Astfel simularea poate fi considerata perfecta pentru randamentul OT specificat(0,9). Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 23, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2012 Va multumesc. Iata ce se intimpla teoretic aici http://postimage.org/image/ntritv829/ ia_0(EL84) poate fi 40mA ,daca consideram un Ua_min_dinamic 40V constatam ca ia_max_virf devine (320-40)/6500 + ia_0 adica 43mA + 40mA =83mA ,ia_min_virf poate fi "0" nimic mai mult ,rezulta ia_dinamic virf la virf 83mA fara limitare practic 83/2 x 0,707=29,34mA_efectiv in sarcina data , puterea utila la anod devine 0,02934 x 0,02934 x 6500 = 5,59W ,puterea utila in sarcina poate fi 5W pentru un randament OT 0,9 Amin.Mai simplu si frumos de atit-nu se poate. Astfel simularea poate fi considerata perfecta pentru randamentul OT specificat(0,9). Exceptionala expunerea si eu va multumesc,dar ma intreb: oare prezinta interes pentru cineva toate astea ?????? Astept concluziile dv. privitor la simularea cu G-807 cu Ra=7K. P.S se poate face si in conditii de amator un traf de iesire cu randament de 0.9,clar asta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 23, 2012 Partajează Postat Ianuarie 23, 2012 Concluzia g-807-SE pe o sarcina de 7k la anod in conditiile date se "desprinde" singura !!!. Personal , va rog sa ma scuzati !, dar nu cred ca mai pot concluziona(altceva).Pot sa astept decit masuratorile domnului viobio si atit. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 23, 2012 Partajează Postat Ianuarie 23, 2012 Va multumesc. Iata ce se intimpla teoretic aici http://postimage.org/image/ntritv829/ ia_0(EL84) poate fi 40mA ,daca consideram un Ua_min_dinamic 40V constatam ca ia_max_virf devine (320-40)/6500 + ia_0 adica 43mA + 40mA =83mA ,ia_min_virf poate fi "0" nimic mai mult ,rezulta ia_dinamic virf la virf 83mA fara limitare practic 83/2 x 0,707=29,34mA_efectiv sinus nelimitat in sarcina data , puterea utila la anod devine 0,02934 x 0,02934 x 6500 = 5,59W ,puterea utila in sarcina poate fi 5W(aia stipulati) pentru un randament OT 0,9 Amin.Mai simplu si frumos de atit-nu se poate. Astfel simularea poate fi considerata perfecta pentru randamentul OT specificat(0,9). Eu nu inteleg, poate vreti sa ma lamuriti si pe mine in privinta celor doua situatii cu rosu..."Amin" vad dar nu vad "Amax"... Simularea "poate fi considerata perfecta" pentru randamentul OT specificat 0,9 dar in ce situatie nu poate fi considerata perfecta?... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 oare prezinta interes pentru cineva toate astea ??????pai de ce sa nu prezinte interes? Cine intra si vede simularile stie exact ce va alege in functie de necesitatile lui. Din simulari pentru g-807-SE pe o sarcina de 7k a rezultat cam 2,5W ... dar frumosi cum zicea cineva. Daca altcineva vrea mai multi W din lampa asta sigur nu va face traful de iesire de 7K. In lipsa unor masuratori fizice o simulare ajuta foarte mult la elucidarea adevarului. Oricum se stie ca un avantaj "vine in spate cu un dezavantaj". Ramane la latitudinea fiecaruia ce avantaje alege si ce dezavantaje "inghite fortat". Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Uite adrian_pic o eventuala solutie fara "dezavantaj" g-807-SE pentru 7W+ in sarcina secundar !(frumosi cum zicea misa). Modulatie ia-ua-ugc simetrica(atit cit permit caracteristicile de transfer). Sa nu credeti ca inaintasii nu stiau ce fac(referititor la Ra=3k intr_un anumit regim g-807-SE) Ra=7k fiind o Ra-aberanta in conditiile date , Ra=7k nu aduce un plus de calitate la 2-3W putere utila in sarcina in raport cu Ra=3k...(Ra=7k fiind o "incropeala" asa..., fara noima). Oricita bunavointa am avea Ra=7k in conditiile date trebuia "amendata" ,altfel nu se intelege nimic(puterea asta utila in sarcina secundar nu apare in raport cu intensitatea razelor solare...). Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Oare de ce rusii au trasat curba de disipatie maxima la 20W? Din documentatie reiese ca anodul poate disipa mai mult. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 S-au oprit cu grila la 0V. Vezi aici http://www.r-type.org/pdfs/807.pdf Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 S-au oprit cu grila la 0V.Vezi aici http://www.r-type.org/pdfs/807.pdfN-are legatura cu nelamurirea mea. Ti se pare ca punctul static pus de valderama la 24W e cu grila pozitiva? Sau dreapta din grafic ajunge cu grila pozitiva? Mie nu. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Bine man. Mi se pare atunci ca trebuie sa coroborezi si cu restrictiile de frecventa in datasheet-ul rusesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum