Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Am depanat câteva Dynacord Eminent , cred că mai am prin pod două sau trei .

https://el34world.com/charts/Schematics/Files/Dynacord/Dynacord_Schematics.htm

Dacă descărcați schemele o să observați că nemții au dotat aceste amplificatoare cu reglaj independent al tensiunii de negativare pentru fiecare tub final , eu numai așa am întâlnit , inclusiv modelul cu redresoare GZ34 .

Defazoarele sunt cu ECC81, ECC83 sau ECF83 ( am reparat așa ceva , tubul ECF83 a fost înlocuit cu ECC81 cu modificările de rigoare .

Dynacord Eminent este un amp bun la toate , pe muzică nu te dă pe spate , are un sunet de 8 din 10 , este căutat de chitariști , având un clean frumos . Când o să am timp o să repar unu din podul casei și o să îl masor .

Am avut mai multe Dynacord Eminent , crede că trei le-am dat gratis unora , le-am oprit numai pe cele care arată bine estetic . La cele reparate de mine am montat rezistențe de 10 ohmi in catozii tuburilor finale , că să pot  regla curenți egali prin tuburile finale . Nemții făceau acest reglaj   înseriind  miliampermetre  între anozi si cele două primare ale OT ,altfel nu văd cum puteau masura curentul de mers in gol .

O părere pur personală , toate amplificatoarele care folosesc catodina ca defazor au THD mare comparativ cu alte defazoare , a spus dl valderama de ce .

Firmele care produc amplificatoare hi-fi nu folosesc defazoare catodina , singurii care folosesc așa ceva sunt cei de la Jadis , in Jadis Orchestra , un amp cu performanțe sonice modeste dar ......scump , ar putea să scoată mai mult din el ......are transformatoare de ieșire foarte bune , numai că au vrut să facă un amp cu minim de componente .

Din ce știu eu , practic sau din scheme , marea majoritate a amplificatoarelor Eminent sunt alimentate cu anodică de 410...430V  , nu cunosc dacă există și modele cu Ua 480V . Cel de 100w este o excepție , este alimentat cu peste 700V .

Dynacord_eminent_mv46_1h.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 2 ore, adrian_pic a spus:

Nici VW nu a mintit pana a fost prins cu ocaua mica. :d Sa nu uitam ca si nemtii sunt oameni. 

Sigur o sa iti treaca prin mana un DYNACORD EMINENT (analizor de spectru ai) deci astept sa confirmi cu un filmulet daca ceea ce afirma DYNACORD este adevarat insa ... tare ma indoiesc de THD <1% la 40W. 

P.S. De ce umbli cu dume : "LTSpice_ul necalibrat" cand stii bine de ce sunt capabili nemtii???

Poate că au măsurat THD cu metrul .

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Faust2018 a spus:

Nemții făceau acest reglaj   înseriind  miliampermetre  între anozi si cele două primare ale OT ,altfel nu văd cum puteau masura curentul de mers in gol .

Faceam simplu de tot, milimapermetru in alimentarea anodului si blocam ambele tuburi, reglam un curent apoi dublu din celalalt tub si gata.

Testul il faceam blocind unul si apoi celalalt cu o rezistenta de Kohmi peste potentiometri.

Link spre comentariu

Ce scrie in coltul din dreapta sus,in chenar rosu, pe pagina de descriere a acestui amplificator? 

DYNACORD-POZA.png

"HI-FI Mixer si amplificator pentru muzicieni"  parca asa spune (!!)  pentru muzicieni este o alta norma HI-FI ?.

Cat priveste simularea se dovedeste ca dupa acest proces THD-ul este mai mare nicidecum mai mic,personal prefer sa gasesc in simulare un procent  al THD-ului ceva mai mare dar in realitate rezultatele sa fie mult mai bune.

Dl. Stefan (@der_doktor),am precizat ,eu am utilizat pe schema simulata exact valorile de componente si de tensiuni masurate pe electronica

amplificatorului fizic existent la mine pe masa,amplificator la care totul este absolut original si la care eu am pus tuburile finale EL34 NIB TESLA si ECC83 TFK NIB,am si spus ca am doua astfel de amplificatoare unul dintre ele adica un DYNACORD EMINENT 45W chiar il am cadorisit de  colegul Viorel (@faust2018).Din pacate nu dispun de SDV-istica dv.in metrologie  d-le Stefan (@der_doktor),ca sa pot masura un amplificator drept pentru care chiar va invidiez si va respect.Cu ce pot masura eu sunt numai gadgeturi digitale mai mult sau mai putin performante.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Domnule LMOlimpiu, dvs ati simulat cu totul altceva decat Dynacord Eminent, spun asta pt ca nu ati respectat valorile componentelor si ale tensiunilor de alimentare din schema originala. O gasiti aici 

http://www.peel.dk/Dynacord/Eminent.html

Eminent-125-20-001a-Rev-G-1963.png

In partea de jos a schemei scrie clar ca '' tensiunile continue aflate in paranteze ,( ), sunt masurate fara semnal iar cele fara paranteze la 45W si cu semnal de 1KHz, cu un voltmetru cu rezistenta de intrare de 833 Ohmi/volt''.

Singurul care a observat asta a fost @viobio....deh, experienta isi spune cuvantul... :XD

La schema simulata de dvs :

-etajul final este alimentat cu ...480V...in schema Dynacord sunt doar 380V.

-UG2 la dvs e la 450V ..la Dynacord doar 380V

-etc...

- rezistorul NFB are la dvs 68K ..la Dynacord 51k...

In concluzie....cine minte? Dynacordul care da toate detaliile tehnice sau LTSpice_ul care simuleaza cu totul altceva?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 46 minute, der_doktor a spus:

Domnule LMOlimpiu, dvs ati simulat cu totul altceva decat Dynacord Eminent, spun asta pt ca nu ati respectat valorile componentelor si ale tensiunilor de alimentare din schema originala. O gasiti aici 

http://www.peel.dk/Dynacord/Eminent.html

In partea de jos a schemei scrie clar ca '' tensiunile continue aflate in paranteze ,( ), sunt masurate fara semnal iar cele fara paranteze la 45W si cu semnal de 1KHz, cu un voltmetru cu rezistenta de intrare de 833 Ohmi/volt''.

Singurul care a observat asta a fost @viobio....deh, experienta isi spune cuvantul... :XD

-etc...

- rezistorul NFB are la dvs 68K ..la Dynacord 51k...

In concluzie....cine minte? Dynacordul care da toate detaliile tehnice sau LTSpice_ul care simuleaza cu totul altceva?

Iar nu ati inteles:

Eu am simulat o schema cu valorile de tensiuni si componente REALE existente pe un amplificator real DYNACORD EMINENT 45W (Dynacord Eminent Booklet) amplificator produs in 1966,ce este asa de greu de inteles???...ce treaba am eu cu desenul unei scheme,eu discut despre un amplificator real,doar spuneti ca sunteti depanator inseamna ca ati gasit foarte multe aparate care nu corespund 100% cu schema!!!

Pot sa pun si fotografii aici dar se pare ca ar fi degeaba.As putea sa fac si o simulare pe schema de mai sus pe care fiti sigur ca o am si eu de mult timp dar va garantez ca la Ua=380V THD-ul va fi un dezastru total:rade:,iar valoarea rezistentei din NFB este absolut variabila in functie de testul final pe linia de fabricatie,exemplu: eu am doua amplificatoare de acest gen si rezistenta din NFB are pentru unul 68K iar pentru celalalt are valoarea de 43K asta pana la urma va da gainul etajului final,dar stiti foarte bine asta.

Cred ca dv. ati gresit schema,pe schema spune clar ca este vb de un multimetru cu Ri=20Kohmi/V,iar tensiunile la soclul lui EL34 sunt de 420V fara semnal,era si firesc sa fie asa pentru ca la o tensiune alternativa in redresor de 2X335V~ stim foarte clar ce tensiune redresata si filtarata vom avea,aici nu mai este vorba de experienta.Fiti sigur ca la o tensiune pe alimentarea de retea de 235V...238V toate tensiunile din secundare vor fi mai mari.

EMINENT-1.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 37 minute, der_doktor a spus:

In paranteze apare 415V nu 380V. 

Daca dupa drosel am 415V sigur inainte am ceva mai mult. Nu stiu ce cadere de tensiune este pe traf dar sigur > 0. 

Link spre comentariu
Acum 1 minut, adrian_pic a spus:

In paranteze apare 415V nu 380V. 

Daca dupa drosel am 415V sigur inainte am ceva mai mult. Nu stiu ce cadere de tensiune este pe traf dar sigur > 0. 

Pai si eu ce am spus???? 

415V aia sunt fara semnal si la 45W/1KHz ai doar 380V...ce e asa greu, dom'inginer?

In LTSpice sursele de alimentare au Rserie=0 Ohmi, in lumea reala este cu totul altceva.

Link spre comentariu
Acum 58 minute, der_doktor a spus:

Eu vad ca ai scris clar 380V nicidecum 415V. In simulare se pune 415 si nu 380V. Daca ai o sursa mai fortoasa nu scade in sarcina la 380V. Deci de ce spui sa simuleze cu 380V?

Acum 9 ore, Faust2018 a spus:

Din ce știu eu , practic sau din scheme , marea majoritate a amplificatoarelor Eminent sunt alimentate cu anodică de 410...430V  

Deci si Vio spune tot ceva in jur de 415V nu 380V cum vrei tu sa fie pus in simulare. 

Da sa stii ca eu te astept cu o demonstratie practica (masuratori reale) ca THD-ul la 45W este < 1%. Sa vedem, au mintit sau nu cu acel THD. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 10 minute, LMOlimpiu a spus:

Iar nu ati inteles:

Eu am simulat o schema cu valorile de tensiuni si componente REALE existente pe un amplificator real DYNACORD EMINENT 45W,un amplificator produs in 1966,ce este asa de greu de inteles???...ce treaba am eu cu desenul unei scheme,eu discut despre un amplificator real,doar spuneti ca sunteti depanator inseamna ca ati gasit foarte multe aparate care nu corespund 100% cu schema!!!

Pot sa pun si fotografii aici dar se pare ca ar fi degeaba.As putea sa fac si o simulare pe schema de mai sus pe care fiti sigur ca o am si eu de mult timp dar va garantez ca la Ua=380V THD-ul va fi un dezastru total:rade:,iar valoarea rezistentei din NFB este absolut variabila in functie de testul final pe linia de fabricatie,exemplu: eu am doua amplificatoare de acest gen si rezistenta din NFB are pentru unul 68K iar pentru celalalt are valoarea de 43K asta pana la urma va da gainul etajului final,dar stiti foarte bine asta.

Domnule, cum apar 480Vdc  din 335Vac redresati bialternanta? Sunt convins ca ati masurat cateva tensiuni in gol dar masuratorile dvs sunt eronate. Ca de fapt si simularea. Daca simulati ceva respectati macar tensiunile de alimentare si folositi modele de tuburi cu parametrii dati in foile de catalog, altfel ceea ce faceti aici e un fiasco total.

App...curentul de repaus prin finale este de 48mA si nu 36,6mA ca in LTSpice...

Link spre comentariu
Acum 29 minute, LMOlimpiu a spus:

Eu am simulat o schema cu valorile de tensiuni si componente REALE existente pe un amplificator real DYNACORD EMINENT 45W,un amplificator produs in 1966

Trebuie sa tinem cont ca astazi avem 230V la priza (deci in simulare in loc de 480V trebuie pus musai 460V daca tinem cont de tensiunea de la priza de atunci). Nu ar fi rau sa masurati si tensiunea la priza cand masurati anodica in amplificator. Am un prieten care sta la casa si vede intre 205 si 246V la priza :d. Daca nu vede pe afisaj macar 225V  nici nu da drumul la lampase ca au filamentele alimentate in CA si iese sub tensiunea minima de alimentare a filamentelor (omora degeaba lampile) 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 9 minute, adrian_pic a spus:

Eu vad ca ai scris clar 380V nicidecum 415V. In simulare se pune 415 si nu 380V. Daca ai o sursa mai fortoasa nu scade in sarcina la 380V. Deci de ce spui sa simuleze cu 380V?

Deci si Vio spune tot ceva in jur de 415V nu 380V cum vrei tu sa fie pus in simulare. 

Da sa stii ca eu te astept cu o demonstratie practica (masuratori reale) ca THD-ul la 45W este < 1%. Sa vedem, au mintit sau nu cu acel THD. 

Dom' inginer, se pare ca ai facut agronomia....nu ai nici o legatura cu tehnica...

380V aia sunt la 45W putere disipata pe sarcina. Ai fi stiut asta daca ai fi masurat vreodata vreun amplificator cu tuburi. Functie de consum tensiunea sursei este variabila, acolo nu ai nici un stabilizator de tensiune. Uita-te pe schema bine si citeste ce au scris aia de la Dynacor, nu mai scrie aiurea.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Eu nu am întâlnit nici un Dynacord cu Ua 480V, doar cu 410, 430 V. Nici Dynacord cu un singur semireglabil de bias nu am întâlnit. Mă repet, poate or fi. 

Vedeți că reacția negativă globală la schema pusă de der_doktor este un pic diferită, nu este în catodul triode amplificatoare , aflată înaintea defazorului. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 7 minute, der_doktor a spus:

Dom' inginer, se pare ca ai facut agronomia....nu ai nici o legatura cu tehnica...

380V aia sunt la 45W putere disipata pe sarcina. Ai fi stiut asta daca ai fi masurat vreodata vreun amplificator cu tuburi. Functie de consum tensiunea sursei este variabila, acolo nu ai nici un stabilizator de tensiune. Uita-te pe schema bine si citeste ce au scris aia de la Dynacor, nu mai scrie aiurea.

Iti este asa de greu sa recunosti ca ai inversat tensiunile? Ca in loc de 415V ai spus 380V ca sa fie o diferenta de vreo  100V . In cate scheme ai vazut tu ca se specifica si tensiunea in sarcina??? Chiar in scheme de la Dynacord gasesti doar tensiunea  fara semnal. Cine este cu agronomia intre noi doi? :85

Acum 7 minute, Faust2018 a spus:

Eu nu am întâlnit nici un Dinacord cu Ua 480V, doar cu 410, 430 V. Nici Dynacird cu un singur semireglabil de bias nu am întâlnit. Mă repet, poate or fi. 

Vedeți că reacția negativă globală la schema pusă de der_doktor este un pic diferită, nu este în catodul triode amplificatoare , aflată înaintea defazorului. 

O diferenta de 20V apare doar de la trecerea de la 220V CA la 230V CA. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 4 minute, adrian_pic a spus:

Iti este asa de greu sa recunosti ca ai inversat tensiunile? Ca in loc de 415V ai spus 380V ca sa fie o diferenta de vreo  100V . In cate scheme ai vazut tu ca se specifica si tensiunea in sarcina??? Chiar in scheme de la Dynacord gasesti doar tensiunea  fara semnal. Cine este cu agronomia intre noi doi? :85

Pe schemele de la Dynacord sunt trecute doua tensiuni, alea mari în gol, cele mai mici în sarcină. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări