Vizitator Postat Februarie 5, 2020 Partajează Postat Februarie 5, 2020 Cred ca este improprie denumirea de modulatie, aceasta se foloseste in RF. Eu i-as spune simplu atacul lampii in catod/ comanda in catod. Iar cu mos-ul repetor cred ca distorsiunile sunt mai mici sau macar influenta siliciului asupra sunetului. La schema cealalta mos-ul amplifica in tensiune si poate siliciul isi pune amprenta. Nu am realizat niciodata un amplificator audio, sunt doar "parerolog" cu mult timp liber. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 5, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2020 (editat) Acum 13 minute, miticamy a spus: Cred ca este improprie denumirea de modulatie, aceasta se foloseste in RF. Eu i-as spune simplu atacul lampii in catod/ comanda in catod. Iar cu mos-ul repetor cred ca distorsiunile sunt mai mici sau macar influenta siliciului asupra sunetului. La schema cealalta mos-ul amplifica in tensiune si poate siliciul isi pune amprenta. Nu am realizat niciodata un amplificator audio, sunt doar "parerolog" cu mult timp liber. Nu va faceti probleme,conteaza mai putin daca ati construit amplificatoare de AF sau nu,cel mai important este sa discutam civilizat si la obiect si mai ales strict tehnic. Cat priveste "modulatia",daca luam strict definitia tehnica[#] din dictionare ati avea oarecum dreptate,dar daca modificam periodic un curent printr-un tub cu ajutorul unui semnal se cheama ca modulam acel curent,parerea mea! [#] "Modulația este un proces folosit în telecomunicații prin care se modifică unul sau mai mulți parametri a unui semnal purtător (carrier) pentru a transmite informații.": Editat Februarie 5, 2020 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 5, 2020 Partajează Postat Februarie 5, 2020 Sunt curios cum arata semnalul pe analizorul de spectru...ce armonici vom avea? Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 6, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2020 Acum 9 ore, Gedd135 a spus: Sunt curios cum arata semnalul pe analizorul de spectru...ce armonici vom avea? Nu cred ca ar trebui sa fiti curios pentru ca este limpede,fiind un etaj final in PP indiferent cum va fi condus(modulat #) tubul final; in G1,in catod sau in G2 (in cazul pentodei/tetrodei) arajarea spectrala va fi carateristica unui PP,adica cu armonicile de ordin par "ingopate" in zgomot. Am spus si voi sustine asta tot timpul: configuratiile PP,daca vom fi cinstiti cu noi,au acelasi sunet indiferent cu ce elemente active vor fi facute: tuburi sau SS,iar la un THD<0.1% vor avea acelasi comportament si pe aparatura de masura performanta. Diferentele de sunet notabile le vom simti la etajele finale SE cu modulatie de curent si cu transformator de adaptare a sarcinii,adica transformator de iesire. Dv. stiu ca aveti multe amplificatoare realizate in SE si puteti garanta cele spuse de mine,unul dintre ele l-am auzit si eu la o intalnire organizata de colegul Viorel,este vb. de SE-ul cu 300B dar si cel cu 6C33C,de altfel amplificatoare care mi-au placut foarte mult. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 6, 2020 Partajează Postat Februarie 6, 2020 CITAT: Cat priveste "modulatia",daca luam strict definitia tehnica[#] din dictionare ati avea oarecum dreptate,dar daca modificam periodic un curent printr-un tub cu ajutorul unui semnal se cheama ca modulam acel curent,parerea mea! Adevarul este ca la 2 minute dupa ce am scris mi-am dat seama ca elementul de "atac" este serie cu lampa, deci se poate spune ca "moduleaza" curentul acesteia. Daca am pune un bec in drena mos-ului am avea o "modulare" a intensitatii luminoase cu semnalul audio (vestita orga de lumini din tinerete). Dar aici sarcina mos-ului este activa, pot "modula" un anumit curent doar in intervalul pe care lampa il suporta. Iar acest lucru se poate face si daca in drena mos avem o rezerva de tensiune care sa poata conduce la crearea unei Ugk corespunzatoare curentului. Adica in catod vom avea si o excursie de tensiune de ordinul voltilor. Putem pune un tranzistor NPN in locul lampii fara probleme si avem acelasi semnal in difuzor. Dar in drena mos-ului vom avea o excursie de zeci de mV, cineva neatent poate sa nu o observe cu oscul. Desi avem aceeasi "modulatie" de curent determinata de mos, in drena lui trebuie sa avem si o excursie de tensiune determinata de cerinta elementului activ de forta. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 6, 2020 Partajează Postat Februarie 6, 2020 Excitarea in catod a tuburilor tot din zona Rf provine datorita stabilitatii intrinsece mai bune montajului in grila comuna. Cele 2 variante simuleaza montajele cascod si catodina in configuratia semiconductor tub. Cascod in Rf am facut demult cu 2xEL81 cu g2 alimentat si a mers bine, avantajul a fost simplitatea circuitului de polarizare in clasa AB2. Tot montajul cascod se foloseste cu succes la lampile metaloceramice insa acolo trebuie si tranzistori mai deosebiti. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 14, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2020 (editat) Am pe "inventar" patru amplificatoare DYNACORD: doua EMINENT I (50W) si doua EMINENT II/100W (unul cu SS in preamplificare si unul all tube),ce vreau sa spun cu asta? - in cartea tehnica a lui DYNACORD EMINENT de 50W se dau niste performante greu de egalat in regim DIY (asa se pare!!!).Daca analizati schema o sa va dati seama ca este o schema penbibil de simpla,absolut penibil, o catodina ordinara si un PP cu EL34,super clasic pana aici,insa toate aceste performante sunt abtinute numai cu transformatoarele de iesire originale DYNACORD si stiu ce spun cand afirm asta: transformatorul de iesire de la DYNACORD EMINANT 50W este facut simplu pe o sectiune de numai 11cm^2 (!!!!!!) iar raspunsul in frecventa este de 30Hz...20KHz(+/-2dB) si asta cu un transformator asa de mic ??!!!,paradoxal,nu? Miezul magnetic pentru acest transformator este facut din tole de 0.35mm grosime si 1.05T tip de tola M sau manta(Q),inductanta primara Laa=18H(la 50Hz si 10mA),inductanta de scapari Llk=0.01H(la 1KHz si 10mA), capacitatea bobinajului primar este de 2,12nF,capacitatea primar secundar este de 2,72nF,diamentru sarmei din primar este de 0,20mm(cu izolatie cu tot),bobinajele sunt in numar de 5 pentru primar si 4 pentru secundare, bobinaje NEIMPREGNATE(!!!)..Astfel de transformatoare sunt greu de egalat astazi sau poate la preturi foarte mari si mai ales de firme mari: TAMURA,TANGO.... Atentie!!! Amplificatorul este declarat HI-FI si performantele date de producator nu cred ca pot fi contestate,eu cel putin eu am foarte mare incredere in nemti,mai ales ca in trecut cinstea ,onestitatea si onoarea erau chestii de prim plan in tot! Ei bine! am facut o simulare pentru etajul final si avanad in vedere ca am avut si ceva date despre transformatorul de iesire simularea era mai aproape de realitate si...paradoxal! Puterea era exact cum este declarata,banda de frecvente este cea declarata insa THD-ul in simulare este peste cel declarat adica >1,5% la 1Khz si 40W,am incercat si cu un transformator generic/ideal si tot asa rezulta THD-ul adica > 1%...asadar,simularea sau realitatea mine? Deci: dupa simulare amplificatorul sta mai prost la THD fata de declaratiile producatorului (THD<1%)! Fisa tehnica: Schem simulata: Puterea pe sarcina: Raspunsul in frecventa: THD din simulare: L.E transformatorul de alimentare este tot un "monstru" de 11cm^2,acelasi miez ca tola insa cu grosimea de 0,5mm... Editat Februarie 14, 2020 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 14, 2020 Partajează Postat Februarie 14, 2020 Puneti si curentul din primar sau catod EL34, la 40W si 20W. Eu am si acum sonda de curent TEK primita prin 78/79 si pot spune ca pt detalierea functionarii surselor este mult mai importanta decat sonda de tensiune. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 14, 2020 Partajează Postat Februarie 14, 2020 (editat) Nu vrei Lăzăroiu să înseriezi cu C3 o valoare rezistivă ? poate așa mai scad distorsiunile în simulare. Teoretic sau practic în final trebuie să intri cu amplitudini sensibil egale pe grilele de comandă EL34(pereche) pentru THD mic atunci când tuburile finale EL34 sunt pereche. (Evident tuburi finale EL34 mai puțin împerecheate necesită amplitudini diferite în atac gc pentru thd minim) Se știe ca defazorul cu sarcina egal distribuită are rezistența internă diferită pentru cele două ieșiri ca atare descarcă amplitudini diferite pe grilele de comandă EL34(pereche). în concluzie pentru a echilibra oarecum situația teoretic(simulare) sau practic se poate înseria cu C3 un element rezistiv care va conduce la THD-minim. Editat Februarie 14, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 14, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2020 (editat) In simulare eu am pus valorile componentelor gasite pe amplificatorul real,practic,nu am omis nimic si nu am pus nimic in plus,mai mult decat atat si tensiunile de alimentare si de bias sunt cele din amplificatorul existent. Intrebarea mea este de ce in datele tehnice se declara un THD<1% la 40W si in simulare se obtine THD>1,5% la 40W in conditiile de mai sus? Concluzia mea este ca : 1- in simulare voi gasi intotdeauna un THD mai mare decat in realitate si nu este pentru prima oara cand constat asta! 2- transformatoarele de alimentare si de iesire nu trebuiesc sa fie niste monstruozitati,gandire,calcul precis si materiale de calitate este cheia obtinerii unor performante serioase,in cazul de fata fiind vorba de un PP. Editat Februarie 14, 2020 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 14, 2020 Partajează Postat Februarie 14, 2020 (editat) Aa bine. Dacă considerăm certitudine datele tehnice DYNACORD EMINENT I rămâne explicația simplă modele de tuburi introduse în simulare bat mai mult sau mai puțin cu realitatea. (acuratețea modelelor mai lasă de dorit) Ai scris mai sus citez: "am incercat si cu un transformator generic/ideal si tot asa rezulta THD-ul adica > 1%...asadar,simularea sau realitatea mine?" determinarea thd simulată a fost făcută pentru o frecvență fundamentală de 1KHz modele de tuburi introduse în simulare influențează thd. Raportul câștig buclă deschisă/buclă închisă nu este mare (pentru schema dată) ca atare modelul introdus în simulare influențează procentajul THD de maniera prezentată. Editat Februarie 14, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 14, 2020 Partajează Postat Februarie 14, 2020 (editat) "transformatoarele de alimentare si de iesire nu trebuiesc sa fie niste monstruozitati, " Un profesionist in transformatoare de iesire mi-a spus ca dupa o marime parametrii incep sa se strice , deci mai mare nu e totdeauna mai bun.... marimea corecta ,infasurarile realizate cu grija si bine gandite/ calculate /realizate/experimentate , tole de calitate ajung pt rezultate foarte bune. Editat Februarie 14, 2020 de Усилитель 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 14, 2020 Partajează Postat Februarie 14, 2020 Acum 13 ore, LMOlimpiu a spus: Ei bine! am facut o simulare pentru etajul final si avanad in vedere ca am avut si ceva date despre transformatorul de iesire simularea era mai aproape de realitate si...paradoxal! Puterea era exact cum este declarata,banda de frecvente este cea declarata insa THD-ul in simulare este peste cel declarat adica >1,5% la 1Khz si 40W,am incercat si cu un transformator generic/ideal si tot asa rezulta THD-ul adica > 1%...asadar,simularea sau realitatea mine? Deci: dupa simulare amplificatorul sta mai prost la THD fata de declaratiile producatorului (THD<1%)! Fisa tehnica: Schem simulata: Puterea pe sarcina: Raspunsul in frecventa: THD din simulare: L.E transformatorul de alimentare este tot un "monstru" de 11cm^2,acelasi miez ca tola insa cu grosimea de 0,5mm... Dupa ce schema a lui Dynacord Eminent (eventual ce revizie) ati simulat in LTSpice? Postati schema originala. Eu, personal, nu cred ca Dynacord...minte, mai degraba ati gresit dvs ceva sau e LTSpice_ul necalibrat...n-ar fi prima oara. Link spre comentariu
simson Postat Februarie 15, 2020 Partajează Postat Februarie 15, 2020 Datele technice publicate de Dynacord sunt ptr. tuburile EL34 imperecheate la sange esential ptr. obtinerea performantelor.Sigur Dynacord avea la dispozitie cateva sute de EL34 plus aparatura performanta de imperecheat.Observati lipsa posibilitatii de reglaj independent al curentului anodic ptr. fiecare EL34 si catodul direct la masa.Fereasca cel de sus sa fie schimbate finale. Pentru un amplificator de instrument defazorul catodina face treaba buna, ar fi interesant de aflat klirrfaktor la o frecventa mai mare de 1kHz, macar la 5kHz.Rezistentele R8, R9 sunt alese la maximum posibil,in compromis ptr. a inbunatati parametrii catodinei dar nesanatos ptr. EL34.In concluzie este un amplificator conceput ptr. performanta maxima cu minim de piese dar de calitate. @der_doktorIn activitatea dvs. sigur a trecut prin atelier amplifuri Dynacord Eminent 45W.Daca tot suntem la acest capitol ar fi interesant sa ne relatati cate ceva despre problemele cu care au fost aduse la atelier si masuratorile realizate de dvs. cu aparatura performanta cu care sunteti dotat. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Februarie 15, 2020 Partajează Postat Februarie 15, 2020 Acum 8 ore, der_doktor a spus: Eu, personal, nu cred ca Dynacord...minte, Nici VW nu a mintit pana a fost prins cu ocaua mica. Sa nu uitam ca si nemtii sunt oameni. Sigur o sa iti treaca prin mana un DYNACORD EMINENT (analizor de spectru ai) deci astept sa confirmi cu un filmulet daca ceea ce afirma DYNACORD este adevarat insa ... tare ma indoiesc de THD <1% la 40W. P.S. De ce umbli cu dume : "LTSpice_ul necalibrat" cand stii bine de ce sunt capabili nemtii??? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum