Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Domnule, ideea de a manipula tensiunea G2 este la baza conceptului, in Rf sint mai multe aspecte dar IDEEA, aia este de baza.

In rest putem vorbi pina poimiine si fiecare o tine pe a lui.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, gheo23 a spus:

Nu domnule Ion_Bumbu, este vorba de cu totul altceva: acela este un etaj final clasa C care este linearizat prin aplicarea unei tensiuni redresate din semnalul util de rf pe g2.

Cind vezi G1 avind potentialul catodului si spui ca acel amplificator este in clasa C inseamna direct la revedere in toamna cu 3 in carnet, sa nu fie nici un dubiu.

Asta ma rog, pe vremea cind inca lumea stia ce`s alea tuburi si se studiau.

In rest, succese in linearizat etaj in clasa C !!!

Am auzit`o si pe asta... :26

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

The concept is to use a normal tetrode in a zero bias condition with the input signal fed into the normal grid. The subtle difference is that the screen grid voltage is not supplied with a constant DC voltage. It is supplied with a half sine wave DC signal obtained by rectifying the input signal. Consequently, when no drive is applied the screen grid and control grid are both at zero volts and the valve is virtually cut off. When an input signal is applied, the screen grid rectifier supplies a DC voltage which accurately follows the input grid voltage. This means that when the valve is driven to maximum grid input the screen grid voltage rises to a peak. It is a type of efficiency modulation method now widely used in the RF industry to provide very linear amplification.

Link spre comentariu
Acum 18 ore, der_doktor a spus:

Domnule, schema aia este Zero (000,0)...nu este nimic nou in lumea tuburilor. E chiar asa de grea engleza? Cititi si voi ce scriu aia pe diyaudio...bine dreaqu ca valderama nu a pus si tzara la profil.... si mai are un topic deschis https://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/290556-phase-splitter-low-distortion.html..tot un fiasco total. La pus pe Lazaroiu sa simuleze un defazor si a pus THD din.....burta. 

Va rog sa ne aratati si noua acea schema de defazor cu simulare... nu de alta, dar numai asa putem, pot sa dau o parere, o replica la afirmatia dvs.Deci va rog schema+simularea (asa macar sa fim ON topic) cu THD fara trimitere la link caci nu toti avem cont la diyaudio.

Editat de simson
Link spre comentariu

Atacul pe G2 ar trebui argumentat prin masuratori reale ce ar trebui sa includa, distorsiuni si distributie armonica de acea schema prezentata de valderama este dupa parerea mea neconvigatoare daca este prezentata in acest mod declarativ , nu ma mira ca cei de la DIY AUDIO nu prea au fost impresionati. Parerea mea este ca acest tip de atac trebuie descris ca unul strict  pentru tubul final fara a fi insotit de etajul driver , simularea ansamblata poate sa contina erori

Link spre comentariu
Acum 37 minute, popa marius a spus:

Atacul pe G2 ar trebui argumentat prin masuratori reale ce ar trebui sa includa, distorsiuni si distributie armonica de acea schema prezentata de valderama este dupa parerea mea neconvigatoare daca este prezentata in acest mod declarativ , nu ma mira ca cei de la DIY AUDIO nu prea au fost impresionati. Parerea mea este ca acest tip de atac trebuie descris ca unul strict  pentru tubul final fara a fi insotit de etajul driver , simularea ansamblata poate sa contina erori

Pai care au analizor de spectru sa faca masuratorile si sa puna rezultatele aici. Dar ma indoiesc ca cei care au asa ceva se apuca sa faca masuratori si apoi le vor face publice  :d.

Deci daca cei care au cu ce, nu vor sa faca, noua .... sarmanilor nu ne ramane decat simularea. 

valderama a cerut opinia celor de pe diyaudio DOAR pentru incadrarea intr-o clasa de functionare, nu a cerut nimic altceva. Cum nu este ceva comun => si-au dat si ei cu parerea. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 5 ore, simson a spus:

Va rog sa ne aratati si noua acea schema de defazor cu simulare... nu de alta, dar numai asa putem, pot sa dau o parere, o replica la afirmatia dvs.Deci va rog schema+simularea (asa macar sa fim ON topic) cu THD fara trimitere la link caci nu toti avem cont la diyaudio.

@simson, am ps in postare link_ul spre topic. Pozele lui valderama nu mai sunt disponibile, insa, a comentat unu' in legatura cu rezultatul simularii in postarea #5. 

Valderama in prezentare afirma ca la 35Vpp pe iesire ar fi 0,06% THD iar userul ala a simulat si zice ca la 30Vpp are deja 0,35% distorsiuni....uite pdf_ul

PhaseSplitter.pdf

Link spre comentariu

valderama a prezentat acolo rezultatele unei simulari folosind tubul 6N2P-EV:

6n2p-ev-photo-1.jpg

user-ul care a simulat schema lui valderama a folosit tubul 6N2P:

image.thumb.png.e67206b6b36d160472d532eaf7bf6dce.png

Unii sustin ca tuburile cu terminatia EV ar fi versiunea militara. Oricum cert este (se vede si din poze) ca tuburile sunt diferite deci normal ca si rezultatele simularii sa fie diferite. 

In plus cineva de pe diyaudio a spus corect: The simulation result depens a lot on the used tube model.

Din ce stiu parca in perioada aia s-au cumparat cateva uTracer-re de catre cativa membrii de pe elforum si s-ar putea ca simularea lui valderama sa contina un model real obtinut cu uTracer-ul. 

691631271_Screenshot2020-02-02at06_57_35.thumb.png.c995ae8cd304cb96f86ece85e735b5f1.png

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Multumesc ptr. postarea defazorului! Mie cel putin mi se pare un defazor bun...@valderama a specificat la postare distorsiuni APROXIMATIV de 0.06 fara simularile colegului Lazaroiu.Simularile au fost postate de un altu de pe Audiodiy.Asa este corect...adevarat?

Pe de alta parte o simulare depinde de multe variabile, de modelul de tub ales asa ca nu are relevanta sa ne crancenam ca uite ce greseala dezastruoasa a facut cu THD-ul 0,06 cand de fapt e 0,35. Eu daca vroiam sa caut nod in papura la acel defazor, realizam practic defazorul si postam fotografiile cu ce indica aparatele, distorsiometru, analizor spectru si asa castigam si respectul colegilor mai mult decat sa caut si sa subliniez greselile de ortografie din diverse postari.Vorbesc la propria persoana.

Postat simultan cu @adrian_pic

Editat de simson
Link spre comentariu
Acum 6 ore, adrian_pic a spus:

Unii sustin ca tuburile cu terminatia EV ar fi versiunea militara.

Putin probabil, tuburile militare sint marcate cu o steluta linga acel clasic CTC, OTK.

Probabil o confuzie, dorita de vinzatori,  cu prescurtarea de la война, razboi.

Fiind seria E, este garantata 5000h de functionare pina la reducerea parametrilor cu 75%, cred ca asta era criteriul.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

APROXIMATIV nu inseamna de 6 ori mai mult..si la un nivel mai mic de iesire. Daca la 30Vpp are 0,35% ..la 35Vpp...nici nu vreau sa ma gandesc. Pe de alta parte, nivelul semnalului de iesire e cam mic, macar un 70Vpp sa fi avut, deci practic inutilizabil. Dupa parerea mea, daca simulezi o schema cred ca e firesc sa si realizezi practic montajul si sa verifici performantele acestuia reale, altfel risti sa fii luat in ras. Valderama, oricum, nu le are cu simularile in LTSpice, el e cu Paint_ul, iar la Mr.Lazaroiu nu e prima data cand simulatorul arata THD_uri mai mici decat ar trebui. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări