Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Cum unde? в его глупой голове

El nici pana acum nu a invatat ca stiinta este aceeasi oriunde pe planeta asta. El inca mai crede ca 1+1 poate sa faca 3 sau 4 in functie de tara in care esti. 

John Ambrose Fleming  sau Lee De Forest au fost rusi! :d

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

adrian pic,vad ca esti unul din cei multi care nu au curajul sa accepte provocarea  de a calcula un etaj cu o trioda(6n2p banala),mai intai pe foaie cu  creionul apoi de a transpune in simulare si de a compara rezultatele...de ce te temi? hai sa calculam si apoi sa simulam....tuburi nu tranzistori...hai ca tot zici ca la mine 1+1=3...4...sa vedem cu cartea in față...hai ca tu ca multi altii doar vorbesti si atat.....macar un calcul si o simulare sa fii in stare sa faci...de ce iti e teama??

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 13 ore, Gedd135 a spus:

Vad ca la dat minusuri sunteti buni...eu sunt curios care(cum) e formula....ce reactie Ac/Dc avem pe rezistorul acela de 1500 ohm din catodul  lui 6AV6???

Eu nu înțeleg ce treabă are matelotul cu această discuție, de dă -, el fiind paralel și perpendicular cu electronii. 

Link spre comentariu

Amplificatorul cu trioda cu vid.

Este foarte simplu, necesita alimentarea corecta a filamentului si o tensiune anodica de alimentare de ordinul sutelor de volti.

Sunt insa si triode care functioneaza bine la citiva zeci de volti.

Schema unui amplificator simplu cu trioda, cu reactie negativa in catod este prezentata in poza.

Pentru analize si calcule se folosesc teoremele lui Thevenin si Norton, care in acest caz simplifica schema.

Teorema lui Thevenin: Un generator de curent in paralel cu o rezistenta este echivalent cu un generator

de tensiune cu o rezistenta in serie. Si inversa este adevarata si se numeste

teorema lui Norton.

post-24607-0-88880800-1468592133_thumb.jpg

Exemplul de calcul se refera la tubul ECC82. Datele de calcul au fost interpolate de pe curbele caracteristice

ale tubului din figura.

post-24607-0-14517200-1468592689_thumb.jpg

Pentru celelalte tipuri de tuburi se procedeaza similar.

Link spre comentariu

Perfect..deci domnule gsabac,va propun urmatoarea problema : sa se calculeze un etaj de preamplificare cu 6N2P avand datele Uin=0.1V ,Uout=5V, fmin=70Hz,fmax=10Khz,Ua=200V si sa se calculeze valoarea Rezistentei interne,Ri  in PSF ales...Sa se calculeze Ra,Rk,Ck,Cg,Rg,Rf,Rf si sa se simuleze....E valabil pentru toti "vitejii" care se dau stiutori....acum vedem ce si cum..

Se admit distorsiuni la limitele benzii de trecere de cel mult 1dB!

P.S. E vorba de un preamplificator de microfon...ca sa nu va stresati prea mult ca nu stiti despre ce e vorba

20200131_103225_compress49.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Schema dumitale schioapata ...de grila iar  Rf si Cf nu fac parte din calculul etajului de amplificare propus. Deasemenea, Rg trebuie data, este rezistenta de sarcina, intelegeti ?

Fiti sigur ca sunt destui ,,viteji" care pot calcula un etaj de amplificare cu trioda dar, mai intai, cititi macar ceea ce v-am sugerat si apoi compuneti probleme ! 

Eu zic ca nu are rost sa mai continuam discutia deoarece devine una polemica si e pacat de initiativa d-lui Lazaroiu cu acest topic.

Sa aveti zile senine !

Link spre comentariu

domnule gheo...nu va suparati...mai trebuie citit cate ceva de prin teorie...uitati aici...toate au un rol si un rost...Mai citim...mai invatam...

20200131_133616_compress47.jpg

Pe restul,Ra,Cg,Rc,Cc,Rg va las dumneavoastra (sau adrian_pic sau miticamy,)placerea de a ne arata dupa ce formule se calculeaza pentru ca,desigur,exista formule dar trebuie sa avem habar de ele...

Editat de Vizitator
atac la persoană
Link spre comentariu

Văd că v-aţi făcut acest cont (din nou) doar ca să reglaţi ceva conturi cu unii useri.Sper să nu continuaţi doar în direcţia asta, că n-o să dureze mult nici contul ăsta.Dacă vreţi să corectaţi ceva afirmaţii greşite ale unor useri, veniţi cu soluţii şi răspunsuri documentate,  folosind un limbaj civilizat, dar nu vă faceţi un scop din denigrarea lor.....

Link spre comentariu

domnule validae,sa ne intelegem...nu denigrez pe nimeni,expun doar adevarul,adevarul de bun simt si cel tehnic...vin intotdeauna cu argumente din CARTE! Nu inventez termeni,nu denaturez informatia tehnica.Daca ma amenintati voalat e o alta problema...Dati dovada de nepartinire si corectati aberatiile tehnice sustinute de altii(nefacand-o pana acum mie imi pare ca tineti partea anumitor useri,stiti bine care).Explicati-mi si mie,tehnic,cum se poate sa folosesc intr-o simulare,semiconductori,si apoi sa sustin ca asa e si la tuburi...de ce nu interveniti aici? Cum puteti accepta ca moderator ca intre tub si tranzistor exista egalitate...Sustineti informatii eronate in mod intentionat? De ce va deranjeaza ca expun niste "fraude" ca sa le spun asa? De ce va deranjeaza ca vin cu informatii VALIDE din manualele consacrate de radioelectronica? De ce perpetuati analfabetismul tehnic format in jurul unor useri care pe alte forumuri isi arata nestiinta iar aici sunt guruși...? Fiti impartial...de ce nu reactionati cand sunt cotat cu " - " pe banda rulanta doar pentru ca intreb niste lucruri? Aceste chestiuni nu le vedeti? Orice afirmatie pe care am facut-o eu am venit cu argumente clare,din manuale spre diferenta de multi de pe aici care iau totul dupa ureche sau pentru ca asa a zis X sau Y....

Spuneti sa vin cu argumente...pai am venit,am aratat un etaj simplu de preamplificare,deja s-au gasit useri care sa spuna ca acolo sunt componente inutile! De ce nu le cereti lor sa vina si ei cu argumente tehnice prin care sa spuna de ce e inutila sau nu o componenta sau alta. Oare asa e? Am aratat simulari,calcule,formule...ce e gresit aici? Voi continua intr-o singura directie si anume cea a CARTILOR,MANUALELOR DE RADIOTEHNICA...vi se pare ceva gresit? 

Inca ceva,aratati-mi si mie de ce sunt cotat cu " - " pentru ca am lansat o provocare de a calcula un banal etaj de preamplificare...pe cine deranjeaza acest aspect??

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nicio problema domnule Validae,voi posta calculul si simularea care sa confirme teoria,dar mai astept raspunsuri de la cine se simte in stare sa calculeze banalul etaj de preamplificare...sunt curios cine are dreptate in proiectare...rusii sau americanii? 

Link spre comentariu

CITAT:     Cum puteti accepta ca moderator ca intre tub si tranzistor exista egalitate...  Tot repeti ca o moara stricata asta, nu intelegi omule ca nu am lampi in simulator iar eu in primele simulari cautam doar comportamentul trafului iar aici este vorba doar de mecanismul reactiei negative cu rezistenta nedecuplata in catod? Ma intereseaza lampile exact cat tratarea  bataturilor cu ceaiuri medicinale, singura mea tangenta cu ele a fost in tinerete la depanare tv. Dar tot il urmarest obsesiv pe dl Vali, ai revenit pe forum si gata te-ai legat de o postare din octombrie:

Postat Octombrie 4, 2019 (editat)

La 25.09.2019 la 15:00, carageae a spus:

Cand aveti timp, v-as ruga sa simulati si eventual sa imbunatatiti schema aceasta:

La intrare as folosi 1/2 6BQ7A - 6AV6 e o jumatate de ECC83 dar nu am nevoie chiar de 56mV la intrare...

Dacă totuși te preocupă schema prezentată poți reduce câștigul primului etaj, simplu adaugi un condensator și o rezistență în primul etaj.

(din valoarea rezistenței 18k reglezi câștigul primului etaj)

CITAT:       

Postat Ieri la 12:55 (editat)

este rugat userul din Ploiesti sa ne spuna formula de calcul a reactiei...sa vedem si noi daca e real ce spune....

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Si am dorit sa arat ca orice element activ ar fi folosit in acel tip de circuit apare reactie negativa prin micsorarea tensiunii efective de comanda cu caderea de tensiune pe rezistenta din catod (emitor, sursa) determinata chiar de curentul de sarcina. Cine ar putea sa spuna ca exista asemanare intre bipolari si lampi? Dar la fel de adevarat este si ce a postat $Adrian:    TUBES and
MOSFET's has very similar curves characteristics, in particular if we
compares TUBE's in pentode configuration with the called  "depletion
mode MOSFET".  

Link spre comentariu

Schema asta a fost prezentată de mine  , NU este luată/copiată de la alții .Nu am vină dacă un prost nu înțelege ce se scrie pe un forum străin .

Am pus această schemă de principiu pe acest forum înainte de a o pune în discuție pe diy audio ,schema de principiu este originală și este creată de mine fără surse de inspirație sau alte povești similare. 

3cb1.jpg

Editat de Vizitator
semnul întrebării...
Link spre comentariu

Problema este ca elementele active din practica electronica sunt diferite in totalitate,insa  legile electronicii (de fapt legile fizicii) compilate cum trebuie cu 

elementele active din circutele electronice pe care le vom aborda sunt oarecum aplicabile numai si numai tinand cont de aceste dispozitive active (tranzistori bipolari,FET,MOS-FET,IGBT,Vacuum Tubes.Asadar daca dorim sa aplicam un calcul rudimentar,simplu pentru un etaj de amplificare cu tub electronic(trioda in cazul de fata) il vedeti pe imagini,un calculul un pic mai laborios este prezentat in amanunt de colegul @gsabac.Deci verificand intr-o simulare si utilizand modele de tuburi se cam verifica acele rezultate din formule.In imaginile de mai jos prezint un mic exemplu referitor la discutiile de mai sus,cat priveste nivelul de pregatire al fiecaruia dintre noi,cred ca este  o treba care ne priveste personal,parerea mea.

schema pentru test:

SCHEMA-PREAMP-TEST.png

rezultate simulare:

AMPLIFICARE-PREAMP-SIMPLU-CU-6-N2-P.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări