Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Acum 1 oră, Gedd135 a spus:

Vad ca la dat minusuri sunteti buni...eu sunt curios care(cum) e formula....ce reactie Ac/Dc avem pe rezistorul acela de 1500 ohm din catodul  lui 6AV6???

Acum 2 ore, Gedd135 a spus:

Vad ca la dat minusuri sunteti buni...eu sunt curios care(cum) e formula....ce reactie Ac/Dc avem pe rezistorul acela de 1500 ohm din catodul  lui 6AV6???

Gedd, reactile negative locale prezentate de Valderama sint logice , nedecuplarea rezistorului din catod si reactia Schade sint uzuale in schimb asa zisa reactie DC este un fel de stabilizare a curentului prin tubul final sau o metoda servobias care fiind intr-o bucla de reglaj se poate asocia prin extensie cu o reactie negativa

Link spre comentariu

Toate bune si frumoase...ce reactie exista aici? reactia e raspunsul a ceva la altceva.....În electronică, prin reacţie se înţelege aducerea unei fracţiuni din semnalul
de ieşire ( X ies ) la intrarea amplificatorului. Această fracţiune, care se
numeşte semnal de reacţie ( X r ), se însumează (vectorial sau fazorial) cu
semnalul furnizat de sursa de semnal ( X s ), iar rezultanta lor va constitui
semnalul de intrare în amplificator ( X in ). Pentru a obţine semnalul de
reacţie, semnalul de ieşire se aplică la intrarea unui circuit alcătuit din
elemente de circuit pasive (rezistori, condensatori, bobine), circuit care se
numeşte reţea de reacţie...Lucrurile sunt foarte clare haideti sa nu mai cream definitii....

Poftin formule...pentru cine e in stare sa le inteleaga si sa le aplice :

X ies = A * Xin
Xr = β * Xies
X in = X s + X r

REACTII.gif.bcebe6b0de638361ec5a40d9aebcdf12.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 11 minute, Gedd135 a spus:

Toate bune si frumoase...ce reactie exista aici? reactia e raspunsul a ceva la altceva.....

REACTII.gif.bcebe6b0de638361ec5a40d9aebcdf12.gif

Nu e mai simplu sa luati o carte si sa aflati singur raspunsul ? Evitati astfel multe discutii sterile si va imbogatiti si cunostintele. Seara buna sa aveti!

Link spre comentariu
35 minutes ago, gheo23 said:

RDH4 cap. 7, p.327-329. Gasiti si formule de calcul .

Rusii spun altceva..dar ma rog.....e la moda sa fim pro vest...

adrianpic...nu confunda componentele electronice doar pentru a-ti crea teorii proprii...Chiar sunt curios cum calculam curentul de emitor in cazul tubului electronic...sau cel de colector....:rade: Ia sa punem Rb (rezistorul acela) intre anod si grila de comanda a tubului...Sa vedem...creste amplificarea? :rade: Arata-mi si mie cum se calculeaza valorile componentelor unui etaj simplu cu o trioda...6N2P sa zicem.....punem..sa zicem ca tinta o amplificare a etajului de 50....Hai sa te vad..cu creionul si foaia in fata..eu iti demonstrez pe hartie si iti confirm si cu simularea!..Te tine?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu conteaza d-le ca este bipolar, FET sau lampa, fenomenul este acelasi. Cresterea tensiunii de comanda duce la cresterea curentului in sarcina care se inchide si prin rezistenta nedecuplata din E/S/K producand o cadere de tensiune ce scade de fapt comanda vazuta de elementul activ. Amplificarea va fi aprox. raportul intre rezistenta de sarcina si rezistenta nedecuplata. In simularea mea se vede ca fara decuplare scade amplitudinea la o valoare de 30V/0,5V (tensiunea de varf in sarcina si cea de varf de comanda) care este egala cu raportul rezistentelor 90k/1,5k.

Link spre comentariu
14 minutes ago, miticamy said:

Amplificarea va fi aprox. raportul intre rezistenta de sarcina si rezistenta nedecuplata.

Deci daca la un etaj cu 6N2P am Ranod=47k si Rk-1,6k...amplificarea va fi 30?? Sigur? Uite o simulare....ia fa dumneata raportul intre rezistente.... 19,1/1,27= 15

20200130_230752_compress12.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 12 minute, Gedd135 a spus:

Domnule nu te supara...dar tubul nu are nicio treaba cu tranzistorul....

800px-JFET_n-channel_en.svg.png?15804186

I–V characteristics and output plot of a JFET n-channel transistor.

Link spre comentariu

TUBES (VALVES in England), or gas state devices, are voltage controlled devices. In the TUBE's simplest configuration, triode amplifier, the plate current is function of grid voltage, as drain current is function of gate voltage in a MOSFET

TUBES and MOSFET's has very similar curves characteristics, in particular if we compares TUBE's in pentode configuration with the called  "depletion mode MOSFET".

There are more similitude between MOSFET's and TUBE's than MOSFET's and BJT's. 

MOSFET advantage TUBES in all aspects:

-Very higher transconductance (two magnitude order, typically 3,5 mhos)

-Direct load coupling (transformless) this mean higher bandwidth, less distortion, more damping factor.

-Better gain bandwidth product.

-Power bandwith one magnitude order higher than TUBES.

-Easy paralleling.

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări