THOMAS Postat Ianuarie 8, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2012 @Lazaroiu, stati putin, cind este vorba de aceste tuburi nu se fac simulari sau incurajari fara ca sa stie ce-l asteapta, logic daca stia despre ce este vorba nu ar avea nevoie de ajutorul nostru, fara suparare nu este vorba de accese de superioritate, pur si simplu doar partea de alimentare poate fi un cosmar, de restul ce sa zic... Sigur ca aveti dreptate,dar eu am vrut (vreau) doar sa-i raspund la ce m-a rugat aici viewtopic.php?f=28&t=97874&start=345 daca incerc sa dau sfaturi,o sa apara iar un personaj care va fi contrariat...,asa ca mai bine o sa raspund la rugamintile celor care au incredere in parerile mele. Nu sunt impotriva celor spuse de dv. mai sus,daca aveti experienta practica cu aceste tuburi atunci sfaturile dv.,sau a altor useri vor fi bine venite. Link spre comentariu
blue Postat Ianuarie 8, 2012 Partajează Postat Ianuarie 8, 2012 Sistemul da simulare oferit de dvs este foarte eficient daca lucreaza complementar cu verificarile practice, sint sigur ca intelege-ti ce vreau sa spun...Din pacate aparatura de masurare trebuie sa fie suficient de precisa ca sa sustina sau sa infirme rezultatele simularii, ori acest lucru poate fi o problema, ma bate gindul sa deschid un topic legat de astfel de aparate dar probabil interesul si tematica nu se potrivesc cu genericul sectiunii de tuburi... Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 8, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2012 Sistemul da simulare oferit de dvs este foarte eficient daca lucreaza complementar cu verificarile practice, sint sigur ca intelege-ti ce vreau sa spun...Din pacate aparatura de masurare trebuie sa fie suficient de precisa ca sa sustina sau sa infirme rezultatele simularii, ori acest lucru poate fi o problema, ma bate gindul sa deschid un topic legat de astfel de aparate dar probabil interesul si tematica nu se potrivesc cu genericul sectiunii de tuburi... Ba eu consider ca ar fi un subiect excelent.Stiu ca aveti cateva proiecte realizate de aparate de masura si control cu tuburi electronice,cred ca daca deschideti un topic pe aceasta tema banuiesc ca s-ar gasi foarte multi amatori pentru realizarea acestor aparate. Em mi-am facut cu ceva ani in urma un miniosciloscop cu cateva tuburi electronice care mi-a fost de un real folos.Era vb de o schema extrem de simpla dar cu performante deosebite.Ar mai fi interesant un watmetru,un dB-metru,un distorsiometru, un voltmeru electronic,o sursa de laborator pentru testat montajele cu tuburi...si toate numai cu tuburi electronice..si as propune sa fie echipate cu afisaje digitale (exclus osciloscopul),pentru tinerii electronisti de astazi aceste afisaje ar fi jucarii . Link spre comentariu
simson Postat Ianuarie 11, 2012 Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 @Lazaroiu, stati putin, cind este vorba de aceste tuburi nu se fac simulari sau incurajari fara ca sa stie ce-l asteapta, logic daca stia despre ce este vorba nu ar avea nevoie de ajutorul nostru, fara suparare nu este vorba de accese de superioritate, pur si simplu doar partea de alimentare poate fi un cosmar, de restul ce sa zic... Intradevar @blue are dreptate,experimentarea,reglarea unui amplif. care are Ua=1000-1500V nu este o jucarie ca de exemplu un SE de 4-5w cu care deja am ,,sosonii plini". Tocmai din aceasta cauza am apelat la ajutorul vostru de a avea un punct de plecare,o schema simulata,ptr.a usura constructia. Ptr. GU 81 m-am gindit la o statie tip raclu pe roti cu trafuri separate ptr. filamente si anodica .Tensiunea inalta as face din 3-4 infasurari inseriate.Stiu ca consuma mult, dar nu-i chiar asa de scump energia electrica. Iar cu GK71 as incerca la fel PP triode.Sa fim seriosi domnilor ! Sint sigur ca si voi vati plictisit de 6p14p,6p3c,6h13c.Ar fi timpul sa mai reinviem alte tuburi de categoria grea. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 11, 2012 Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 Lazaroiu, e foarte interesant domeniul aparatelor de masura dar Blue are dreptate. Foarte putini oameni isi construiesc aparate de masura care chiar sunt utilizabile. Utilizabile ca aparat de masura nu doar un experiment. Acum gasesti tot felul de aparate de masura, inclusiv analizoare de spectru profesionale ultraperformante pe ebay la preturi foarte mici (foarte mici pentru asemenea aparate zic) Chiar daca sunt second hand, daca stii ce sa cumperi poti avea in casa superaparate de masura. Oricum, nu ma astept de la cineva care nu poate sa cumpere un traf de alimentare cu 100 de lei sa-si cumpere un analizor de spectru cu 1000E, chiar daca el costa nou 25000E, cu atit mai putin sa CONSTRUIASCA un aparat de masura. Constructia unui aparat de masura este o lucrare pentru un profesionist in adevaratul sens al cuvintului. Restul sunt frectii. Amatorii doar UTILIZEAZA aparatele de masura construite de profesionisti. Ia uite o scula: http://www.ebay.com/itm/Agilent-HP-8569 ... 3f11da1ac1 oare isi merita banii? (la prima cautare si la prima pagina. E doar un exemplu) Cu ceva similar poti intr-adevar sa verifici distorstiuni si armonici. La ce pret? Absolut derizoriu...pentru ce poate face scula. Ce-i aia 1000E ? Cine vrea sa-si construiasca un amplif pe lampi decent cheltuie 1000E scurt. Lazaroiu, stabileste de pe acum ca Mos Craciun din 2012 iti va aduce un superaparat si chiar ti-l va aduce! (ca iti spun eu ca nu vine Sfirsitul Lumi ) Link spre comentariu
blue Postat Ianuarie 11, 2012 Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 Multumesc Misa, este atit de simplu sa accesezi internetul pt a gasi constructia unui aparat de masura folositor ,incit ma uimeste risipa de vorbarie pt a demonstra tot felul de gogomanii (tehnice) si de multe ori ma prind cu minile de cap auzind pareri nu idei...In afara analizoarului de spectru ,toata aparatura elementara adica generator AF, dB-metru, watt-metru, TDH-metru se poate construi DIY, un osciloscop si un frecventmetru se pot achizitiona fara probleme asa ca fara virgula, care este problema? Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 12, 2012 Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 Analizorul de spectru implica o putere mare de calcul in spate, de aceea analizoarele standalone sint ditamai hardughiile. Dupa ce-ai achizitionat, pe bani putini, o astfel de hardughie constati ca are o rezolutie de 80-90 dB, "insuficienta" pentru pretentii de high-end (vorbesc de clasa entry-level HP incluzind si spectrul audio, ceva de acest gen http://www.ebay.com/itm/HP-3580A-Audio- ... 20c11a18ee). Pe de alta parte, comparativ cu un osciloscop sau un MAVO, analizorul isi dovedeste maximum de utilitate in masuratori relative, nu absolute. Cu alte cuvinte, poti substitui un analizor sofisticat si dedicat cu o placa de sunet performanta sau cu o placa de achizitie, lasind calculatorul sa faca ce stie el mai bine, adica sa calculeze. In acest fel obtii lejer o plaja de 100-120 dB (am pus cazul defavorabil si evident vorbesc de plaja pina-n 50kHz), plus ca totul este flexibil si configurabil, plus ca mai inveti cite ceva, zic de amatori ca mine. Eu nu gasesc deloc deplasata o discutie despre aparatura de masura intr-un subiect despre simulari; e drept ca un subiect separat ar fi si mai la obiect. Daca as fi putin mai priceput si mai calificat in domeniu as deschide eu un astfel de subiect. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 12, 2012 Partajează Postat Ianuarie 12, 2012 Later edit: exemplul de mai sus e chiar "sub"-entry-level, ma gindeam de fapt la ceva de genul HP 3582A ... Link spre comentariu
iulidan2 Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Pana vom afla mai multe despre minima dotare a unui laborator de electronica, il rog pe initiatorul topicului sa ma ajute cu simularea unui preu RIAA, gen cel mai simplu care merita a fi facut.Propun urmatoarea schema, deoarece tuburile folosite acolo, au echivalete cu tuburi rusesti.Ideal pentru mine, ar fi o schema care are si cablajul realizat Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 15, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Pana vom afla mai multe despre minima dotare a unui laborator de electronica, il rog pe initiatorul topicului sa ma ajute cu simularea unui preu RIAA, gen cel mai simplu care merita a fi facut. Propun urmatoarea schema, deoarece tuburile folosite acolo, au echivalete cu tuburi rusesti. Ideal pentru mine, ar fi o schema care are si cablajul realizat Aveti aici ce mi-ati cerut,schema este functionala si foarte simpla.Cu un semnal la intrare de 5mV pe o rezistenta de 47K se obtin la iesire 1.2Vpp si o caracteristica de frecventa conform RIAA. Daca doriti sa realizati acest preamp RIAA atentie maxima la traseele de masa,la sursele de alimentare eventual alimentati filamentele in DC iar intreg montajul trebuie foarte bine ecranat. Schema: Diagrama Bode: Semnalul la iesire: Pentru simulare am folosit model de lampa ruseasca 6N2P,diferentele nu sunt foarte mari comparativ cu ECC88,pot spuna ca amplificarea si zgmotul sunt ceva mai bune cu 6N2P. Sper ca v-am fost de ajutor. Valorile condensatoarelor sau ale rezistentelor mai "ciudate" le faceti din grupuri de condensatori sau rezistente,dar pana la urma reglajele le veti face practic cu aparate de laborator sau ascultand. Link spre comentariu
iulidan2 Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Multumesc mult, acest montaj e trecut deja la prioritati. Link spre comentariu
Vizitator Costel yo8bnd Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 sfat batrinesc...sunt aparate constriute inainte de 1940 cu un audio excelent (Telefunken, Philips, etc.), nu aveau analizor de specrtu...hi, folositi un generator stabil si un osciloscop bun, va garantez performante la fel de bune... Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Da, folosim, dar folosim si aparatele de masura moderne. Link spre comentariu
blue Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Precizia rezistoarelor si condensatoarelor din reteaua de corectie este extrem de importanta in cazul corectorului RIAA, toate trebuiesc sa fie sub 1% si verificarea finala se face cu o retea de corectie numita invers RIAA dar cum si aceasta necesita acelasi grad de precizie rezulta necesitatea unui instrument digital de masura RC adecvat Link spre comentariu
300B SE Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 Rog pe dl Lazaroiu sa simuleze (sa ajute la modificarea) o schema cu GU 29 stereo cu un singur tub - folosind negativarea fixa. Am postat schema aici: download/file.php?id=11768 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum