Vizitator Postat Iunie 20, 2019 Partajează Postat Iunie 20, 2019 (editat) La 15.06.2019 la 23:31, popa marius a spus: ...ma refer la acest PL504 selectat din cam 30 de tuburi cu o functionare atipica... DA, numai un tub PL504 cu o funcționare atipică poate avea caracteristici de transfer ultra-liniare astfel încât să asigure în secundar OT Pu 8W cu thd 1%. Altfel spus un tub obișnuit PL504(NOS) pus sa lucreze în schema dată(buclă deschisă) NU poate asigura în secundar sarcină Pu 8W cu thd 1%. Un alt citat din popa marius : "Pentru un amplificator HiFi se poate considera un TDH de 2% si atunci se vede ca randamentul corect este in jur de 25% pentru tub nu pentru amplificator si sa nu uitam ca este vorba de 300b considerat extrem de liniar " Situația din schema dată randament 37% (disipație 24W cu o putere utilă aproximativ 9W în sarcină la anod și 8W(thd 1%) în secundar sarcină). Lipsă coerență 37% > 25% , 2% > 1% . LE cfg. SE ca și principiu în cazul negativării fixe tubul final este pus sa lucreze la 70%-80% din disipația maximă admisă la anod. Editat Iunie 20, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 20, 2019 Partajează Postat Iunie 20, 2019 Eu zic sa te uiti pe aceasta spectrograma facuta de Max_id cu acest amplificator facuta la intalnirea de la Colibita SE fara NFB - Pagina 6 - Audio pe tuburi - ELFORUM - Forumul Electronistilor.html Link spre comentariu
George Postat Iunie 21, 2019 Partajează Postat Iunie 21, 2019 La 20.06.2019 la 7:15, Faust2018 a spus: Dacă te referi la JJ , sunt cele mai proaste tuburi fabricate in ziua de azi . Da, la JJ ma refeream. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 23, 2019 Partajează Postat Iunie 23, 2019 La 10.06.2019 la 20:49, LMOlimpiu a spus: Date propuse pentru un transformator de iesire: Lc=1.7Hy (pentru Fmin=20Hz) Zc=166 ohmi N=4.55 (pentru 8 ohmi) Numar de spire total primar: np=330sp diametru sarmei din primar Dp=0.37mm Numar de spire secundar pentru 8 ohmi: ns(8)=73 sp diametrul sarmei din secundar: Ds=0.6mm Primarul este impartit in trei grupuri de cate 110sp intre care se bobineaza cele doua secundare. Primarele se conecteaza in serie iar secundarele se conecteaza in paralel bineinteles tinandu-se cont de inceputul si sfarsitul bobinajelor,deci fazare corecta. Mizeul cu sectiunea de minim 10cm^2 tole E+I de tipul E14 deci 2.8cmX3.8cm adica 108 tole E14 cu grosimea de 0.35mm sau cu aceleasi performante merg si tole E14 cu grosimea de 0.5mm in numar de 76. Tolele trebuiesc sa aiba un B>=1.2T. Miezul se asambleaza cu intrefier cu grosimea g=0.35mm (E-urile de o parte si I-urile de cealalta parte) Rezistenta in DC pentru bobina primara poate fi cuprinsa intre 20ohmi si 35ohmi deci diametru sarmei din primar poate fi cuprins intre 0.35mm si 0.40mm. Mai trebuie izolatie intre primar si secundar? Nu aveam de gand sa il fac dar ... am cumparat sarma de bobinaj . Schema este aici: https://postimg.cc/bsXbxCF2 Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 26, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2019 Un hibrid extrem de interesant ,nu este in clasa A,insa pilotul cu trioda ECC88 ii confera un spectru armonic pe sarcina destul de placut urechii,asa cred eu.Schema nu este complicata si cred ca punerea in practica nu ar fi o preblema pentru nimeni. Am considerat ca merita atentia colegilor de forum: Schema si FFT & THD la Ps=35W/8ohmi: Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 26, 2019 Partajează Postat Iunie 26, 2019 Acum 18 minute, LMOlimpiu a spus: Un hibrid extrem de interesant ,nu este in clasa A,insa pilotul cu trioda ECC88 ii confera un spectru armonic pe sarcina destul de placut urechii,asa cred eu.Schema nu este complicata si cred ca punerea in practica nu ar fi o preblema pentru nimeni. Am considerat ca merita atentia colegilor de forum: Schema si FFT & THD la Ps=35W/8ohmi: Domnule inginer, la -46dB armonica a doua fata de fundamentala, cum rezulta un THD de 0,13% ? Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 26, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2019 (editat) 1 oră în urmă, der_doktor a spus: Domnule inginer, la -46dB armonica a doua fata de fundamentala, cum rezulta un THD de 0,13% ? Probabil aveti dreptate,nu va contrazic! In practica si daca cineva va obtine cei 0.5% THD ar fi ceva minunat,oricum o sa mai "masor" inca odata in Spice,probabil am gresit eu undeva,multumesc pentru atentionare! Editat Iunie 26, 2019 de LMOlimpiu Link spre comentariu
simson Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 Cu acordul initiatorului acestui topic,propun spre analiza acest amplificator.In special datorita confuziei mele in functionare ca un etaj final darlington cu T1 si T3 si sarcina activa T2.Idee total gresita observata de colegul Lazaroiu care mi-a sugerat sa testez cu osciloscopul in baza T1 si T2 . Iata conditiile oscilogramei: f=1200Hz Uint=0,6Vef Uies=8Vef/8ohmi Sus semnal baza T2 8Vef Jos semnal baza T1 0,34Vef 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 (editat) Editat Iunie 27, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 28, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2019 (editat) Acum 12 ore, simson a spus: Cu acordul initiatorului acestui topic,propun spre analiza acest amplificator. Dupa cum am discutat si la vremea respectiva,este vb de un amplificator in clasa A dar nu in configuratie PP,formele de unda spun totul .Performantele in ceea ce priveste raspunsul armonic sunt comparabile cu ale unui amplificator SE cu tub electronic.Tranzistorii finali disipa in repaus cate 17W fiecare (aproximativ) deci trebuiesc luate masuri in aces sens ; radiatoare ,ventilatoare....Eficienta energetica a acestui amplificator este de 0.24,deci pana la urma "nimic nu se pierde,nimic nu se castiga , totul se transforma",cu alte cuvinte scapam de transformatoare si tuburi dar dam de radiatoare(ventilatoare) si de ce sa nu punem la socoteala si niste surse destul de capabile sa sustina in curent un amplificator de acest gen dar si din punct de vedere al riplului.Imi cer scuze pentru eventualele greseli descoperite de catre dv.,dar pana la urma schema este realizata practic si functioneaza,acum doar chibitam pe marginea ei. L.E puterea maxima la care sinusul incepe sa se deformeze de de 10.25W. Editat Iunie 28, 2019 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
simson Postat Iunie 28, 2019 Partajează Postat Iunie 28, 2019 Multumesc pentru analiza prompta.Pentru cei interesati recomand constructia acestui amplif. acum cu toate tensiunile date in punctele esentiale in simularea facuta de colegul Lazaroiu. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 28, 2019 Partajează Postat Iunie 28, 2019 " Tranzistorii finali disipa in repaus cate 17W fiecare (aproximativ) deci trebuiesc luate masuri in aces sens ; radiatoare ,ventilatoare...." La clasă A Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 28, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2019 Acum 5 minute, Faust2018 a spus: " Tranzistorii finali disipa in repaus cate 17W fiecare (aproximativ) deci trebuiesc luate masuri in aces sens ; radiatoare ,ventilatoare...." La clasă A Nu inteleg, a fost o ironie ???? Link spre comentariu
marius_amp Postat Iunie 28, 2019 Partajează Postat Iunie 28, 2019 (editat) Nu cred că îi stă in caracter asa ceva, iar pe de alta parte nu ar fi cușer. Editat Iunie 28, 2019 de marius_amp Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 29, 2019 Partajează Postat Iunie 29, 2019 Întreabă un neinițiat . Fiind clasă A , curentul consumat nu este constant ? Indiferent de mărimea semnalului de la intrare ? Dacă curentul consumat este constant , indiferent de puterea livrată de amplificator , care este curentul de repaus ? Eu știu că vorbim de curent de repaus la amplificatoarele clasă AB ,B ,G,H , atunci avem un curent de repaus , curent care variază proportional cu puterea livrată de amplificator . Eu cred că expresia " curent de repaus " la clasa A este cam nefericită , probabil este o greșeală de editare . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum