Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Acum 2 minute, valderama a spus:

Am boldat două fragmente de text din citat.

În primul fragment boldat declari "randamentul corect în jur de 25% pentru tub nu pentru amplificator" (THD 2%)

În al doilea fragment boldat declari Pu=8W pentru o disipație anodică 24W, randament 30% în secundar OT !!!(THD 1%)

Al doilea fragment boldat include și randamentul OT  cu alte cuvinte la anodul tubului BO ai un randament mai bun decât cel declarat 30%.

Cum să înțelegem ?!

Intelege cum doresti dar este vorba de doua tuburi diferite si  explica pluralul "cum sa intelegem " daca sa stiu ca vorbesc cu tine sau cu o comunitate p[e care probabil o reprezinti. Daca vorbesc cu tine incerc sa fiu rational, pentru alta varianta discuta cu ceilati...

Link spre comentariu
Acum 3 minute, LMOlimpiu a spus:

Dl. Marius,incotestabil ce spuneti dv. insa eu nu am facut referire la niciun fel de THD,de ce naiba trebuie sa amestecam mereu discutii despre anumiti parametrii doar ca sa fie bine  pentru una dintre parti (!?!?!?).

Asadar afirmati ca: "...si atunci se vede ca randamentul  corect este in jur de 25% pentru tub nu pentru amplificator ..."iar mai jos alta afirmatie spune asa: "...Mai departe am sa descriu un amplificator SE construit de mine cu un tub BO catalogat drept neaudiofil si care are urmatoarele date masurate de mine Ua=371v,Ia=65mA Ra=4,1k Pout=8w THD =1% deci un randament in jur de 30%...",adica un randament de 30% pe difuzor implica la anod (adica exact cum este tratat randamentul in acel tabel pentru 300B) un randament de 35% !!!

Intr-un post in care se discuta despre randament eu am afirmat fara sa specific ca este vb. despre vreun tub anume si nici ce fel de tub este (trioda,tetroda,pentoda) ca randamentul in clasa A SE poate fi pe sarcina  de 30%...33%,deci dupa parerea dv. unde am gresit eu ????

P.S sa-mi fie iertat,dar nu imi aduc aminte daca la amplificatorul dv. daca erau prezentate acele performante in bucla deschisa sau in bucla inchisa si nu mai stiu nici ce tub de BO ati utilizat ???

Niciodata nu am folosit NFB la vreun amplificator facut de mine si este vorba de tubul PL504, chiar va rog sa verificati prin simulare aceste performante fiindca nu mi-am permis niciodata sa dau date nereale chiar daca au parut citeodate ciudate, ma bazez pe aparatura verificata si metode cat mai sigure, nu exclud erori dar am totusi o calibrare practica a realitatii

Link spre comentariu
Acum 12 minute, popa marius a spus:

Niciodata nu am folosit NFB la vreun amplificator facut de mine si este vorba de tubul PL504, chiar va rog sa verificati prin simulare aceste performante fiindca nu mi-am permis niciodata sa dau date nereale chiar daca au parut citeodate ciudate, ma bazez pe aparatura verificata si metode cat mai sigure, nu exclud erori dar am totusi o calibrare practica a realitatii

Excelent si nu glumesc,daca dv. ati obtinut aceste rezultate cu o lampa nonaudio respectiv PL504  adica o putere de 8W pe difuzor cu 1% THD si un randament la anod de 35% ,nu poate fi decat o mare performanta, inseamna ca 300B trebuie uitat!!!

Daca veti fi amabil sa imi trimiteti  schema ,aici sau pe MP, o sa incerc o simulare si daca nu va deranjeaza,o sa vin cu rezultate chiar aici.

P.S presupun ca PL504 este conectata ca trioda,asa-i ?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

300b trebuie sa fie un etalon fiindca toate datele despre el sint fara echivoc  eu nu ma idoiesc de acest lucru si cu toate ca  singurul tub 300b ce a trecut prin mana mea a fost uzat si instabil mecanic am inteles frumusetea lui tehnica insa uneori apar situatii inedite  si ma refer la acest PL504 selectat din cam 30 de tuburi cu o functionare atipica, pentru o varianta SE cuplaj galvanic THD a fost incredibil de mic dar doar la 1KHz cea ce ma duce sa cred ca solutile tehnice nu sint batute in cuie...Schema  cu amplificatorul SE cu PL504 a fost postata si ascultata la auditile din Ungaria si Colibita insa  nu cred ca mai are rost o noua evaluare

Link spre comentariu
Acum 9 minute, popa marius a spus:

300b trebuie sa fie un etalon fiindca toate datele despre el sint fara echivoc  eu nu ma idoiesc de acest lucru si cu toate ca  singurul tub 300b ce a trecut prin mana mea a fost uzat si instabil mecanic am inteles frumusetea lui tehnica insa uneori apar situatii inedite  si ma refer la acest PL504 selectat din cam 30 de tuburi cu o functionare atipica, pentru o varianta SE cuplaj galvanic THD a fost incredibil de mic dar doar la 1KHz cea ce ma duce sa cred ca solutile tehnice nu sint batute in cuie...Schema  cu amplificatorul SE cu PL504 a fost postata si ascultata la auditile din Ungaria si Colibita insa  nu cred ca mai are rost o noua evaluare

OK!

Toata stima si multa sanatate!

Link spre comentariu
La 15.06.2019 la 18:17, popa marius a spus:

Mai departe am sa descriu un amplificator SE construit de mine cu un tub BO catalogat drept neaudiofil si care are urmatoarele date masurate de mine Ua=371v,Ia=65mA Ra=4,1k Pout=8w THD =1% deci un randament in jur de 30%

@LMO  Aceasta este schema respectiva.

post-220265-0-17922600-1494668479.jpg

Link spre comentariu
La 15.06.2019 la 16:42, LMOlimpiu a spus:

Un exemplu concludent pentru a vedea ce randament au in audiofrecventa triodele,exemplul este dat pentru trioda 300B din foia de catalog,deci ceva incontestabil ca veridicitate,Pda=I(plate)xU(plate) ,iar sarcina este la anod.In tabel sunt sugerate diverse PSF-uri.

foaia de catalog este de aici:

https://www.westernelectric.com/products/images/300b/300b-technical-specifications.pdf

Ceee? Western Electric produce din nou lampi 300B?  :56 :dsaf :dsgfds :40 :dans: :n1:cadou :101 :retyutru

Link spre comentariu
Acum 5 ore, vali82ct a spus:

Ceee? Western Electric produce din nou lampi 300B?  :56 :dsaf :dsgfds :40 :dans: :n1:cadou :101 :retyutru

Se pare ca da. Si au distribuitori in Polonia si Grecia. Problema este pretul este un pic cam prohibitiv.

Link spre comentariu

Eu nu cred ca produc , fabricile au fost demult transformate in productia de alte lucruri ,in special sisteme de iluminat .Marile nume consacrate  ( Electro Harmonix TAD ,Groove tubes TungSol , Mullard ,Genalex    etc  ) mizeaza pe acest fapt si comanda de la putinele fabrici care au mai ramas : 2 din CHINA =Psvane. Shuguang  ,cam   3  din RUSIA  care apartin de acelasi investitor =New Sensor   si    JJ  Slovacia . .

JJ sunt initialele proprietarului care a cumparat o parte din liniile de productie TESLA , a angajat muncitori ,si pensionari cu experienta , dar nu a primit KnowHow-ul legat de materialele inglobate in tuburi ,ce erau secrete de fabricatie specifice , de aceea tuburile JJ suna mult mai slab fata de NOS -urile TESLA. JJ are succes pt ca sunt cei mai ieftini.

Chinezii au imbunatatit calitatea tuburilor , cele bune de tot au si preturi pe masura .

Ma mir ca rusii au ramas cu putine fabrici , aveau cu zecile  .........multe erau secrete .

Un mic ajutor in identificare :  rulati ij jos pana la logourile afisate :

http://www.elektroncso.hu/cikkek/jelolesek.php#4

Link spre comentariu

Off - topic ... In Rusia au ramas fabrici putine datorita degringoladei economice din anii '90 , si in special datorita scaderii drastice a cererii sectorului militar . Productia a fost comasata in cateva unitati , iar pentru echipamentele inca in functiune sant stocuri pentru cateva sute de ani , in Siberia ( si nu numai , inclusiv in Ucraina ) sant depozite subterane prin care se circula cu camionul . Si nu cel mai mic ...  Tuburile pentru care nu mai era utilizare au fost reciclate prin calcare cu senila , recuperandu - se materialele valoroase ( mai mult sau mai putin valoroase , mai mult sau mai putin recuperate ) . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 53 minute, moldyecc88 a spus:

Eu nu cred ca produc , fabricile au fost demult transformate in productia de alte lucruri ,in special sisteme de iluminat .Marile nume consacrate  ( Electro Harmonix TAD ,Groove tubes TungSol , Mullard ,Genalex    etc  ) mizeaza pe acest fapt si comanda de la putinele fabrici care au mai ramas : 2 din CHINA =Psvane. Shuguang  ,cam   3  din RUSIA  care apartin de acelasi investitor =New Sensor   si    JJ  Slovacia . .

JJ sunt initialele proprietarului care a cumparat o parte din liniile de productie TESLA , a angajat muncitori ,si pensionari cu experienta , dar nu a primit KnowHow-ul legat de materialele inglobate in tuburi ,ce erau secrete de fabricatie specifice , de aceea tuburile JJ suna mult mai slab fata de NOS -urile TESLA. JJ are succes pt ca sunt cei mai ieftini.

Chinezii au imbunatatit calitatea tuburilor , cele bune de tot au si preturi pe masura .

Ma mir ca rusii au ramas cu putine fabrici , aveau cu zecile  .........multe erau secrete .

Un mic ajutor in identificare :  rulati ij jos pana la logourile afisate :

http://www.elektroncso.hu/cikkek/jelolesek.php#4

JJ nu are treabă cu defuncta Tesla , folosește doar locația , clădirile fostei fabrici . 

https://psvanetube.com/wordpress/psvane-tubes-factory-tour/ 

https://www.tubedepot.com/t/brands/sino-chinese

TAD,Ruby  si Groove Tubes sunt doar branduri de vanzare , cum pe vremuri exista Zaerix .

Editat de viobio
Link spre comentariu

https://hifipig.com/brand-new-western-electric-we-91e-300b-valve-amplifier/

si:

"The Return

Greetings from Western Electric

It is my distinct pleasure to announce that the WE 300B electron tube will re-enter production this year, in time for its 80th Anniversary. The famous triode was developed at Bell Labs in 1933 in the form of its predecessor, the 300A, which was modified, patented, and then produced at many historic works facilities beginning in 1938. The 300B has journeyed from the original New York tube shops, to the legendary Hawthorne Works, Allentown Works, Kansas City Works, then the Huntsville Works. The sparkling new tubes that will roll off the line late this Fall will be assembled here in Rossville, Georgia at a new and reimagined electron tube works facility. Furthering our commitment to manufacturing excellence, we are installing new hydrogen reduction ovens, automated cathode cleaning lines, new laser welding systems, a state-of-the-art water deionization plant, and an updated testing system with improved accuracy. However, the 300B will still be manufactured from its original tooling and assembly specification standards.

Although we’ve invested in a modernized production line, many of its aspects will of course remain true to tradition. For example, the core material, the so-called “secret sauce” embedded in each cathode is derived from an original Hawthorne Works 1963 melt. Western Electric’s attention to each delicate detail and historic promise of quality place the WE 300B in a category of its own.

The new 300B’s will be priced at a reasonable rate of $1499 per matched pair or $699 for a single. They will also be available in quads and octets. Each tube ships with our peerless 5-year limited warranty starting Fall, 2018. By internal estimates, this is a conservative timeframe we can easily achieve, barring any unforeseen setbacks. A complex process like this involves many moving parts—literally—and we appreciate your patience.

In addition to announcing the availability of the 300B, I’d like to share some of our adventures in product development. Continuing our 80th anniversary celebration of the 300B, we are unveiling a new single-ended amplifier called the 91E, as an homage to its famous predecessor the 91A, first introduced in 1936. The 91E embodies a new proprietary Class A2 parallel feed current source topology (patent pending), combined with toroidal output transformers, and microprocessor controlled automatic bias. It will achieve in excess of twenty watts per channel—a never before realized level of performance for the 300B in a single-ended circuit.

Be on the lookout for a limited edition monoblock set of this amp topology called the 91C Metropolis. Only 500 of these beautifully designed 300B amplifiers will be available!

Stay tuned!

Charles Whitener
President, Western Electric"

de aici:

https://www.westernelectric.com/news/the-return.html

sau aici:

https://www.audioxpress.com/news/western-electric-to-reintroduce-famous-300b-electron-tube

Link spre comentariu
Acum 3 minute, Faust2018 a spus:

JJ nu are treabă cu defuncta Tesla , folosește doar locația , clădirile fostei fabrici . 

Exact asta am zis si eu .Domnul Jan Jurcho a cumparat o parte din liniile de productie .Tuburile Tesla erau ansamblate intr-un loc pe vremuri ,piesele erau facute in 3 locatii diferite ,catodul in orasul Rojnov.Cateodata JJ  se foloseste de renumele Tesla , desigur in scop comercial .Tuburile lui sunt mai " palide " sunet mai putin colorat chiar si decat echivalentele rusesti.Are ceva probleme si cu durata de viata a tuburilor......

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 11 ore, George a spus:

Are ceva probleme si cu microfonia la unele modele.

Dacă te referi la JJ , sunt cele mai proaste tuburi fabricate in ziua de azi .

Am mai spus pe aici că ECC83/12AX7 JJ nu " bat " cu datele de catalog , un prieten din Iași a facut o comparație , ce arată un catometru dacă măsori un ECC83 de la altă firmă si ce arată catometrul dacă pui in soclu un ECC83 JJ  , diferențe mari , JJ este mai aproape de E88CC . Am făcut si eu comparații si am ajuns la același rezultat , dă cu virgulă  ..... 

Eu am avut probleme cu EL34 JJ , cu două bucăți din 12 buc , așa că le-am pus pe podea pe toate 12 si am calcat pe ele , de opt ani nu mai cumpar JJ .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări