Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Rog pe dl Lazaroiu sa faca simularea - in montajul pseudoMacIntosh (hpavictor) - si pentru urmatoarele tuburi:6p14p; 6p6p; gu29; gu32 ca triode.Interesant de vazut ar fi cum se comporta acest montaj cu finale tetrode-pentode?Va multumesc! :aplauze

Link spre comentariu

Am gasit niste date publicate de un canadian pe Dyi. Impresionant cat a stat omul sa buchiseasca pt un EL504 . Pt trasare caracteristici am folosit datele nominale gasite intr-un catalog Mazda Belvu. ...

Pai, pune si tu modelul! Oricum nu e Koren, daca este vorba de un model.
Tot Koren este (se vede in ecuatia generala Ueff) dar in primul rand exista niste parametrii in plus care corecteaza EX,se acorda o mare importanta lui g2,este modificata un pic conditia de functionare ca dioda, ... se vede mai jos..SUBCKT EL504 A S G K ; Pinii 1 2 3 4 din simbolul tetroda cu 1=Anod,2=G2,3=G1,4=Catod+ PARAMS: Ex=1.36356218017116 Kg1=309.008226941514 Kp=24.0913886609314 Kvb=9.84050855226085 Mu=7.9025411899847+ Exd=1.01472919685363 Kd=92.2849763943327 Ks=0.270652934579086 Kg=0.00189539610643784+ CCG=22.0P CPG1=1.75P CCP=9.0PEat at 0 Value={limit(0.636*ATAN(limit(V(A,K),0,2000)/KVB),0,1)} ; Eme me 0 VALUE={PWR(LIMIT(V(A,K),0,2000),EXD)/KD} ; Egs gs 0 VALUE= {V(S,K)/KP*LOG(1+EXP((1/MU+V(G,K)/V(S,K))*KP))} ; Egs2 gs2 0 VALUE={(PWR(V(gs),EX)+PWRS(V(gs),EX))/(KG1*0.636)} ; G1 A K VALUE={LIMIT(V(gs2)*V(at),0,V(me))} ; Escrn sc 0 VALUE={KS*V(gs2)*(1.1-V(at))} ; G2 S K VALUE={Limit(V(sc),0,10)*LIMIT(V(S,K),0,10)/10} ; C1 G K {CCG} ; C2 A G {CPG1} ; C3 A K {CCP} ; .ENDS EL504Si in plus este utilizata functia LIMIT(x,y,z) (daca o valoare i este x
Link spre comentariu

.....SUBCKT EL504 A S G K ; Pinii 1 2 3 4 din simbolul tetroda cu 1=Anod,2=G2,3=G1,4=Catod+ PARAMS: Ex=1.36356218017116 Kg1=309.008226941514 Kp=24.0913886609314 Kvb=9.84050855226085 Mu=7.9025411899847+ Exd=1.01472919685363 Kd=92.2849763943327 Ks=0.270652934579086 Kg=0.00189539610643784+ CCG=22.0P CPG1=1.75P CCP=9.0PEat at 0 Value={limit(0.636*ATAN(limit(V(A,K),0,2000)/KVB),0,1)} ; Eme me 0 VALUE={PWR(LIMIT(V(A,K),0,2000),EXD)/KD} ; Egs gs 0 VALUE= {V(S,K)/KP*LOG(1+EXP((1/MU+V(G,K)/V(S,K))*KP))} ; Egs2 gs2 0 VALUE={(PWR(V(gs),EX)+PWRS(V(gs),EX))/(KG1*0.636)} ; G1 A K VALUE={LIMIT(V(gs2)*V(at),0,V(me))} ; Escrn sc 0 VALUE={KS*V(gs2)*(1.1-V(at))} ; G2 S K VALUE={Limit(V(sc),0,10)*LIMIT(V(S,K),0,10)/10} ; C1 G K {CCG} ; C2 A G {CPG1} ; C3 A K {CCP} ; .ENDS EL504Si in plus este utilizata functia LIMIT(x,y,z) (daca o valoare i este x

Atunci este vorba de modelul lui Duncan, care adauga functia LIMIT la ecuatiile lui Koren. Deci e altceva!
Link spre comentariu

... Modelele pentru tuburi sunt de la: Koren 2006/2009,Karpov 2011,Manacov 2004,excat modelele de la proiectul facut pentru cu 6P3S-E PP UTC-OT,deci am certitudinea ca modelele sunt absolut corecte,am facut verificarea fiecarui tub comparand datele de catalog oferite de fabricant cu modelele spice. ...Comparativ cu proiectul facut pentru ,acesta are ceva performante superioare in ceea ce priveste THD,putere >20W,FFT,stabilitate dar nu in ultimul rand si existenta a doar doua surse de +/-300V.La aceasta schema am folosit si o reactie negativa globala,chiar daca nu prea este acceptata de audiofili,dar la care se poate renunta,THD crescand in acest caz pana la 0.31% la puterea de 18..20W.

Modele de lampi "Absolut corecte" este superlativul Lui Dumnezeu! Arata-ne si noua comparatia care sa ateste acest lucru!Altfel, numai 18W pentru un PP cu GU50, chiar su cu reactie 100% anod-catod, mi se pare o subapreciere a lampii. In sculele militare, doua GU50, genereaza mai multa putere decat aici (vezi modulator R112, maxim 40W), adica scule unde lampa este subapreciata voit. In opinia mea, o putere rezonabila este 50W. Eu am obtinut 85W.
Link spre comentariu

... Modelele pentru tuburi sunt de la: Koren 2006/2009,Karpov 2011,Manacov 2004,excat modelele de la proiectul facut pentru cu 6P3S-E PP UTC-OT,deci am certitudinea ca modelele sunt absolut corecte,am facut verificarea fiecarui tub comparand datele de catalog oferite de fabricant cu modelele spice. ...Comparativ cu proiectul facut pentru ,acesta are ceva performante superioare in ceea ce priveste THD,putere >20W,FFT,stabilitate dar nu in ultimul rand si existenta a doar doua surse de +/-300V.La aceasta schema am folosit si o reactie negativa globala,chiar daca nu prea este acceptata de audiofili,dar la care se poate renunta,THD crescand in acest caz pana la 0.31% la puterea de 18..20W.

Modele de lampi "Absolut corecte" este superlativul Lui Dumnezeu! Arata-ne si noua comparatia care sa ateste acest lucru!Altfel, numai 18W pentru un PP cu GU50, chiar su cu reactie 100% anod-catod, mi se pare o subapreciere a lampii. In sculele militare, doua GU50, genereaza mai multa putere decat aici (vezi modulator R112, maxim 40W), adica scule unde lampa este subapreciata voit. In opinia mea, o putere rezonabila este 50W. Eu am obtinut 85W.
@ Este montaj PP GU50 mod trioda cu G2 legata direct la anod,iar distorsiunile sunt extrem de mici..pune si tu aici o schema de 85W cu PP GU50 in mod trioda cu doar 300V pe anod si apoi stam de vorba,bineinteles si cu reactie 100% anod catod,chiar te rog,as vrea sa vad si eu aceasta schema.Modelul spice de GU50 il am de la tine si este absolut corect.
Link spre comentariu

Lazaroiu wrote:"Este montaj trioda cu G2 legat direct la anod..."Scuza-ma, n-am observat! Oricum, aceleasi distorsiuni le obtii si in montaj pentoda cu simulatorul. Practic, mai vedem! Eu am obtinut 85W, montaj PP, cu GU50 asa cum e nascut, si cu distorsiuni, sub 1%. Vreau sa zic ca nu virtual, direct sex, nu cu gonflabile.Totusi, arata-ne si noua perfectiunea modelelor printr-o comparatie grafica!PS. La Misa se masoara THD+PDL, ca e de la Cluj.

Link spre comentariu

Lazaroiu wrote:"Este montaj trioda cu G2 legat direct la anod..."Scuza-ma, n-am observat! Oricum, aceleasi distorsiuni le obtii si in montaj pentoda cu simulatorul. Practic, mai vedem! Eu am obtinut 85W, montaj PP, cu GU50 asa cum e nascut, si cu distorsiuni, sub 1%. Vreau sa zic ca nu virtual, direct sex, nu cu gonflabile.Totusi, arata-ne si noua perfectiunea modelelor printr-o comparatie grafica!PS. La Misa se masoara THD+PDL, ca e de la Cluj.

Eu am obtinut practic pentru un amplificator de chitara bass 100W cu un PP GU50 cu 800V pe anod si 265V pe g2,asa ca stiu foarte bine potenta acestor tuburi.In schema lui am fost constrans sa folosesc o tensiune Ua=300V din cauza configuratiei alese,dar am avut nevoie si de un minus suficient sa pot asigura un PSF pentru finale folosind un cuplaj galvanic. In Dambovita se masoara THD+PSD ca asa e judetul! :nas:In privinta modelelor de tuburi,hai sa fim seriosi,majoritatea le am de la tine,asa cum la tine sunt bune....acum la mine de ce nu ar fi???.....sa nu fim onanisti,ca sa nu spun altfel. DE ce naiba nu recunosti ca toate amplificatoarele ce le-ai realizat pana acum au corespuns in procent foarte mare simularii??....iti aduci aminte cu 2 ani in urma cat ti-a trebuit sa ma lamuresti ca simularea-i excelenta,cum de acum te-ai schimbat?????,sau si la Timisoara se masoara THD+PDL ????.....oricum,maine o sa rog un moderator sa rada topicul,e deja o mare prostie..distorsiuni cat cuprinde....! Mergi pe DIY si o sa vezi ce oameni sunt acolo,pacat..asta este!P.S cred ca in simularea LTC pentru stabilirea distorsiunilor din montajele M.J ar fi trebuit sa scad constanta lui ,constanta Scainer,asa ar fi iesit bine.De fapt ar fi trebuit sacazuta la un montaj si adunata la alt montaj,nu?
Link spre comentariu

Lasa-l, omule, asa! Vrei uniformitate si numai aplauze? Nimic nu e perfect!

Cat despre DIY, eu nu am o parere 100%, ca ar fi forumul ideal. Pe langa subiecte interesante sunt si destule de doi bani, iar uneori mai apar frictiuni si acolo.

.........................................................................................................................................................................

Ma cunoasti foarte bine si trebuie sa recunosti ca sunt departe de mine ifose de tipul aplauzelor.Faptul ca ma straduiesc sa fac ceva pentru acest forum nu inseamna ca vreau si recunostinta,dar un pic de respect si mai ales un dialog civilizat, cred ca am dreptul sa cer,nu?

Oricum,regimul "uniform accelerat" ce-l incepusem in acest sens,pe acest forum o sa-l ponderez....,pana la limita unui minitehnicus de tipul: "lipesc si construiesc dar nu stiu ce?!"...

Da si pe DIY apar frictiuni,dar fara atac la persoana si chiar aceste frictiuni sunt purtate pe un ton foarte civilizat.

Ca sa fiu in topic si pentru ca modelele de tuburi le am de la tine in mare parte in special cele rusesti (de care am fost foarte multumit!),te-as ruga cand si daca ai timp sa faci o simulare pentru montajul propus de mine cu GU50-trioda pentru ,asta ca sa vedem daca iti vor "iesi" aceleasi rezultate.

Multumesc!

P.S ai aici asc. pentru a nu mai munci la schema,insa inductantele nu le-am pus tocmai pentru a vedea daca eu am gresit ceva sau nu,altfel ne-ar fi iesit aceleasi rezultate.

Link spre comentariu

Buna tuturor! Am cateva tuburi GU81M si GK71.Candva intr-un topic d-nu Valderama amintea ca GU81 ar putea fi un tub audiofil, avind oarecare asemanare cu B300.(scuze daca gresesc). Daca si echipa gaseste interesant, in limita timpului disponibil al d-nului Lazaroiu,ar fi interesant o simulare PP-AB,PP-AB2 cu GU81. Eventual si cu GK71 SE trioda(daca nu intind prea mult coarda) Mii de multumiri.

Link spre comentariu

@

Ai aici rezultatele:

Posted Image

semnalul la iesire si puterea P[avg]:

Posted Image

FFT:

Posted Image

Distorsiuni (din simulare nu masurate in practica):

Posted Image

...si acum asteptam criticile,nu?

Link spre comentariu

Chiar daca 6AS7 are carcteristica de transfer incomoda pentru modul SE prin ajustarea PSF-ECC83 respectiv PSF-6AS7 si Ra se poate ajunge in final la un procent mic THD cu o forma de unda sinus relativ onorabila in secundar/sarcina ,cred ca distorsiunile thd ar fi posibil sa scada in simulare 1/2-6AS7-SE atunci cind Ra devine 1k8-2k(presupun ,nu am aceasta certitudine).

Am ales aceasta configuratie simpla care poate asigura cistigul necesar(in bucla deschisa) si forma de unda-sinus-necesara pe grila de comanda 6AS7 care sa conduca la o modulatie in curent relativ simetrica in raport cu ia_0-6AS7-SE pentru un Ra-dat.

Uneori configuratii simple se pot comporta bine(in audio) chiar daca tubul final(6AS7 ,6n13s) a fost conceput/proiectat in alt scop.

Intentionam sa "insir" aceasta configuratie(ecc83-6as7-se) ,datorita simulari-renunt (intre simulare si o realitate fizica nu vor fi diferente uriase).

Link spre comentariu

@valderama, pai asta am spus-o si eu, am incercat mai demult acest tub si 1,8K este valoarea pt care tubul merita folosit in SE ,practic cind alternantele incep sa se limiteze simetric inseamna ca si modulatia este corecta, pt aceasta valoare distorsiunile au fost minime in schimb puterea a fost destul de modesta, eu zic ca mai bine s-ar folosi tubul in PP clasa A

Link spre comentariu

Vezi ce fain s-au compensat asimetriile...La reglajul practic a psf-ului se poate tine cont si de eventualele asimetrii introduse de traf din cauza functionarii cu curent continuu prin primar. De caracteristica miezului nu tine cont simulatorul.Hai sa o aduc iar in extrem: In viitor, cind simularile se vor apropia foarte mult de practica, nu vom mai construi practic amplificatoarele. Vom lega la intrarea simulatorului un player virtual si vom simula functionarea pe muzica preferata. Iesirea o vom conecta tot virtual la o placa de sunet cu iesire de difuzor. (Poate si boxa va fi tot virtuala mai stii?) Daca rezultatele simularii sunt bune am reusit, ce rost mai are sa construim amplificatoru', doar si playerul e virtual, nu a trebuit sa-l construim.Se va putea cumpara amplificatorul cu lampi sub forma unui softulet, la care periodic trebuie sa-i schimbam cite o "lampa", evident conta cost, direct de pe internet si direct de la producator. (asta ca sa te asiguri ca "lampa" e originala si nevirusata) Modelele de lampi vor fi atit de bine realizate incit se vor uza in timp si vor avea chiar si un mic procent de defecte de fabricatie (alea mai ieftine). De asemenea, viteza de download va trebui limitata conform specificatiilor deoarece la viteze prea mari se poate rupe filamentul virtual.(sper ca stiti de gluma, e vorba de audiofilia din anul 2492, cind si conexiunile virtuale vor fi din anumite materiale virtuale scumpe care pot fi demagnetizate putin mai usor ca si cuprul audiofil actual) :rade:Am uitat sa spun, totul se va desfasura pe o retea de socializare :ras:

Link spre comentariu

@misa te rog daca ai ,trimite-mi si mie un model spice pentru GU81M sau GK71,as dori sa-l ajut pe .Eu am un model pentru GM70(trioda). Spun asta pentru ca nimeni nu-i raspunde userului si se pare ca d-lui chiar si-ar dori sa construiasca ceva cu aceste tuburi....cam "mancatoare de energie",nu?

Link spre comentariu

@Lazaroiu, stati putin, cind este vorba de aceste tuburi nu se fac simulari sau incurajari fara ca sa stie ce-l asteapta, logic daca stia despre ce este vorba nu ar avea nevoie de ajutorul nostru, fara suparare nu este vorba de accese de superioritate, pur si simplu doar partea de alimentare poate fi un cosmar, de restul ce sa zic...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări