Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

On 10/5/2018 at 4:26 PM, radasous said:

Salutare tuturor,

Un model spice pentru GU-18 are cineva? Eventual de GU-19...

Nu am un tub de tipul GU18,dar am GU19-1cu ajutorul caruia am "construit" un model real,deci cred ca este foarte apropiat de foaia de catalog,daca asta va ajuta aveti modelul mai jos:

**** TEST uTRACER  ******************************************
* Created on 10/07/2018 10:30 using uTracer.V3.2
*@LMO
*----------------------------------------------------------------------------------
.SUBCKT GU19-1 1 2 3 4 ; P G K G2
+ PARAMS: CCG=3P  CGP=1.4P CCP=1.9P RGI=2000
+ MU=10.6 KG1=1230 KP=77.4 KVB=25.2 KVC=2.57 VCT=0 EX=1.4 KG2=5000 
* Vp_MAX=560 Ip_MAX=320 Vg_step=5 Vg_start=10 Vg_count=6
* Rp=1600 Vg_ac=23.5 P_max=20 Vg_qui=-23.4 Vp_qui=240 EG2=252
* X_MIN=358 Y_MIN=117 X_SIZE=560 Y_SIZE=560 FSZ_X=1936 FSZ_Y=1056 XYGrid=true
*----------------------------------------------------------------------------------
RE1  7 0  1G    ; DUMMY SO NODE 7 HAS 2 CONNECTIONS
E1   7 0  VALUE=  ; E1 BREAKS UP LONG EQUATION FOR G1.
+{V(4,3)/KP*LOG(1+EXP((1/MU+(VCT+V(2,3))/V(4,3))*KP))}
G1   1 3  VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1*ATAN(V(1,3)/KVB)}
RE2  8 3 1G ; Dummy
G2   8 3  VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG2*(KVC-ATAN(V(1,3)/KVB))}
E2   8 4 VALUE={0} ; Dummy
RCP  1 3  1G      ; FOR CONVERGENCE
C1   2 3  {CCG}    ; CATHODE-GRID 1
C2   1 2  {CGP}  ; GRID 1-PLATE
C3   1 3  {CCP}   ; CATHODE-PLATE
R1   2 5  {RGI}   ; FOR GRID CURRENT
D3   5 3  DX      ; FOR GRID CURRENT
.MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N)
.ENDS

GU19_caracteristici.png

Link spre comentariu
4 hours ago, LMOlimpiu said:

Nu am un tub de tipul GU18,dar am GU19-1cu ajutorul caruia am "construit" un model real,deci cred ca este foarte apropiat de foaia de catalog,daca asta va ajuta aveti modelul mai jos:

**** TEST uTRACER  ******************************************
* Created on 10/07/2018 10:30 using uTracer.V3.2
*@LMO

GU19_caracteristici.png

µTracer, din cate stiu, merge pana la 400V tensiune anodica si 200mA curent anodic. In poza observ, 560V anodica si 320mA curent de placa. Presupun ca modelul ''real'' a fost ''simulat'' dupa poza din catalog cu paint_kit.jar si nu masurat real cu µTracer.

http://www.dmitrynizh.com/tubeparams_image.htm

Link spre comentariu
11 hours ago, LMOlimpiu said:

....

Multumesc mult, domnule Lazaroiu!

Am sa testez astazi modelul si am sa compar cu ceea ce folosesc acum, adica modelul de la tubul 829B, oarecum inrudit cu GU18 si GU19.

Va pot trimite un GU18 pentru masuratori daca aveti timp pentru asa ceva, ar fi chiar util pentru posteritate, cataloagele de pe net sunt foarte sarace.

Tubul pare interesant pentru experimente in audio (..ceea ce si planuiesc), la prima vedere este un GU19 putin mai mic. Am atasat un document tradus din rusa cu google, contine cam toate informatiile disponibile.

GU-18_001.thumb.jpg.9de72e37f27194d276cd81051e947fe1.jpg

Link spre comentariu
8 hours ago, radasous said:

Multumesc mult, domnule Lazaroiu!

Am sa testez astazi modelul si am sa compar cu ceea ce folosesc acum, adica modelul de la tubul 829B, oarecum inrudit cu GU18 si GU19.

Ati reusit sa testati modelul trimis de mine?

Aveti mai jos carateristici pentru GU19-1 fara tensiuni pozitive pe G1 deci model fara emulator.Constructia modelelor cu Java nu permit tensiuni pozitive pe G1, din acest motiv se poate emula dupa generarea de modele cu Tracerul prin estimari destul de precize si caracteristi pentru G1 pozitiva.

GU19-1_fara_emulator.png

Atentie!  nu vorbesc despre uTracerul vehiculat pe aici!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
2 hours ago, LMOlimpiu said:

Ati reusit sa testati modelul trimis de mine?...

Am testat, modelul pare ok. Schema este clasica, un se cu dubla trioda si cele doua tetrode din gu19 in paralel, negativare fixa pe g1,  Raa de 2k Puterea maxima este pe la 7W  cu thd in jur de 1.5. Am sa mai incerc ceva tuning, ar trebui sa pot obtine mai mult, momentan testele sunt pe schema de baza ruseasca pentru gu29.

Link spre comentariu
46 minutes ago, radasous said:

Am testat, modelul pare ok. Schema este clasica, un se cu dubla trioda si cele doua tetrode din gu19 in paralel, negativare fixa pe g1,  Raa de 2k Puterea maxima este pe la 7W  cu thd in jur de 1.5. Am sa mai incerc ceva tuning, ar trebui sa pot obtine mai mult, momentan testele sunt pe schema de baza ruseasca pentru gu29.

Da, configurație foarte faina, dacă încercați sa întrați în A2 cred ca o sa puteți obține o putere mai mare, oricum 7W în clasa A SE este foarte mult de fapt este stereo, 2x7W.

Ce parere aveti de PSF-ul de mai jos,bineinteles se refera la 1/2 din GU19 (numai o tetroda),nu va uitati ca THD=~10%,este un etaj final "nud" fara niciun fel de reactii.Cred ca daca veti cupla doua tetrode in paralel si pe 1/2  Ra din acest PSF ar trebui sa obtineti cel putin 12W....14W cu un THD rezonabil,categoric utilizand judicios si NFB.

PSF_4500_OHMI_Ra.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Va sugerez si o schema,tot va jucati dv. cu cea ruseasca si aveti montajul pregatit,sper ca nu este cu suparare!

GU19-1_SE_PARALEL_12_W.png

daca sunteti interesat va trimit pe MP schema in format< .asc> ca sa o studiati mai bine.

Link spre comentariu
10 hours ago, LMOlimpiu said:

Va sugerez si o schema,tot va jucati dv. cu cea ruseasca si aveti montajul pregatit,sper ca nu este cu suparare!

GU19-1_SE_PARALEL_12_W.png

daca sunteti interesat va trimit pe MP schema in format< .asc> ca sa o studiati mai bine.

Multumesc mult!

Schema este atragatoare, ar fi foarte util asc-ul

Link spre comentariu
12 hours ago, LMOlimpiu said:

Da, configurație foarte faina, dacă încercați sa întrați în A2 cred ca o sa puteți obține o putere mai mare, oricum 7W în clasa A SE este foarte mult de fapt este stereo, 2x7W.

Ce parere aveti de PSF-ul de mai jos,bineinteles se refera la 1/2 din GU19 (numai o tetroda),nu va uitati ca THD=~10%,este un etaj final "nud" fara niciun fel de reactii.Cred ca daca veti cupla doua tetrode in paralel si pe 1/2  Ra din acest PSF ar trebui sa obtineti cel putin 12W....14W cu un THD rezonabil,categoric utilizand judicios si NFB.

PSF_4500_OHMI_Ra.png

Psf-ul testat de mine este putin diferit, am atasat prinscreen din spice:

v1.thumb.jpg.0531c2a76375d24473a929c6d93d4bd1.jpg

Link spre comentariu

Da,aveti un pic diferit PSF-ul pentru ca sunteti in conexiune trioda,acum sunt lamurit de ce aveti puterea un pic mai mica.Dupa amiaza o sa va trimit schema in format <.asc> intrucat o am la job iar acum nu am timp sa o redesenez.

Tubul GU19 pare interesant!

Link spre comentariu
26 minutes ago, LMOlimpiu said:

Da,aveti un pic diferit PSF-ul pentru ca sunteti in conexiune trioda,acum sunt lamurit de ce aveti puterea un pic mai mica.Dupa amiaza o sa va trimit schema in format <.asc> intrucat o am la job iar acum nu am timp sa o redesenez.

Tubul GU19 pare interesant!

Este oerfect, multumesc!

Tubul nu e doar interesant, ci si foarte frumos :), ca si GU18, asta m-a si facut sa le cumpar. 

Link spre comentariu

Referitor la Gu19 respectiv Gu29 cu sora mai mică Gu32, sunt curios cum se comportă in mod triodă - cu ambele tuburi in paralel.

Ca urmare îl rog pe dl. Lazaroiu să simuleze un etaj final cu tuburile menționate mai sus în paralel conectate ca triodă. (Oare cîți wați se pot scoate?)

Mulțumesc!

Link spre comentariu
11 hours ago, matropower said:

Referitor la Gu19 respectiv Gu29 cu sora mai mică Gu32, sunt curios cum se comportă in mod triodă - cu ambele tuburi in paralel.

Ca urmare îl rog pe dl. Lazaroiu să simuleze un etaj final cu tuburile menționate mai sus în paralel conectate ca triodă. (Oare cîți wați se pot scoate?)

Mulțumesc!

O simulare cu o schema clasica este putin mainsus in topic, aproximativ 7W cu GU19.  Schema este de pe la vecinii vecinilor nostri din este. Exista si varianta chinezeasca, cu FU19, oarecum asemanatoare (cu bias automat), ampluficatorul chinezesc este descris cu 8W pe iesire. Ar fi utila o simulare mai buna, eu am folosit un model de traf absolut primitiv...poate are timp dl. Lazaroiu sa o faca. Din punctul meu de vedere ar fi necesara o abordare putin diferita, din datele de catalog tensiunea pe G2 ar trebui sa ramana sub 250 V, in mod trioda asta duce la o tensiune de alimentare tot in zona asta si un Ra mai mic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări