Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Nu , nici vorba , există multe cai neexplorate încă în audio .

Exista o grămadă de soluții tehnice nestudiate .

Eu studiez de mult un etaj SRPP cu 6P14EV sau o variantă diferită , cu SRPP 6P3S-E care atacă un etaj final SE cu GU81M .

Nu e nevoie de părerea muzicienilor , ci de calcule laborioase corecte .

Lăutarii / muzicienii pot asculta la sfârșit ce și cum dacă au șansa , importanta este doar opinia proiectantului .

Link spre comentariu

Domnule Lazaroiu, vad ca ati inceput sa folositi ca sursa de semnal 316mVef pe 600 Ohm. Nu cred ca este o alegere prea buna. Sursele de semnal actuale au impendanta de iesire in jur de 47kOhm, iar treaba cu 600 Ohmi era destinata studiourilor audio unde majoritatea echipamentului era cuplat prin transformatoare de intrare (de linie) si era izolat electric din punct de vedere al electrosecuritatii si buclelor de masa. 0dBV adica 1Vef, cred ca era mai nimerit, nu de alta dar curba de raspuns in frecventa si analiza FFT are ca referinta 0dBV. Inclusiv analizoarele de spectru audio au ca referinta 0dBV pentru fundamentala urmarind usurinta in citire a armonicelor secundare.Cu -10dBV la intrare o sa decalati toate graficele.

Doctore, cind ai citit ultima oara un manual service sau specificațiile unei surse audio? Cam de 35 de ani sursele audio au impedante de ieșire din ce în ce mai mici, în general de 600 ohmi, cele mai cu moț chiar 50 ohmi, în nici un caz 47k. Ca sa te pui la punct cu tendințele din ultimii 35 de ani... da o căutare pe net..... așa la plesnească și vezi cam cit este impedanta de ieșire a unui cd-player, dac, caș, mag.

Arbeit macht frei! Inclusiv informarea!

Link spre comentariu

D-le Lazaroiu, postez aici rugamintea pentru modelul utilizat de dvs. pentru 6S17K deoarece cred ca aici e normal sa se faca postari referitoare la simulari ! Nicidecum alte comentarii care polueaza , dezinformeaza, murdaresc un subiect atat de interesant . As vrea sa folosesc modelul in simularea pentru preamplificatorul RIAA despre care am mai discutat si a carui topologie s-a schimbat. Va multumesc anticipat si promit sa postez rezultatele finale.Zile senine va doresc !

Link spre comentariu

@gheo23:

Aveti mai jos modelul ,zic eu,corect pentru tubul 6C17K tub care lucreaza in curenti de grila:

.SUBCKT 6C17K 1 2 3
*ANODE G CAT
X1 1 2 3 TRIO2 G=1.02m MU=134.0 B=18 Vc=133 k=5
X2 2 3 Igrid ALPHA=.01m BETA=.1U
C1 1 2 1.7p
C2 2 3 1.6p
C3 1 3 .46p
RF1 1 3 200MEG
RF2 2 3 50MEG
.ENDS
Presupun ca aveti modelele matematice,asa ca nu le-am postat,daca nu le aveti o sa incerc sa vi le trimit pe MP,doar sa-mi spuneti.Stabilirea unor modele matematice reprezinta o munca ceva mai laborioasa,asa ca distribuirea lor public nu ar fi prea corecta,e ca si cand as vinde 20-30 de amplificatoare gratis!
Va multumesc si eu va doresc zile senine!
Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Pentru iubitorii de amplificatoare in configuratie PP va propun un amplificator cu performante exceptionale si realizabil cu foarte frumoasele si chiar elegantele lampi 6P6S.

6P6S este un tub cu un sunet deosebit,nu intru in discutii audiofile,insa intr-adevar are un sunet aparte comparativ cu EL84 sau 6P14P.

Puterea acestui amplificator este de 15W cu un THD=0.5% si 12W cu THD<0.2% iar banda de frecvente este de 10Hz...50KHz(la Ps=12W),transformatorul de iesire nu pune probleme deosebite,iar NFB-ul aplicat in acest fel nu va trebui dimensionat pentru impedantele de iesire diferite pe OT;2,4,6,8....16 ohmi,se vor calcula pur si simplu numarul de spire si diametrele sarmei pentru bobinele secundare dorite,iar pentru NFB se va calcula un numar de spire ca si pentru o impedanta de 2 ohmi,dar cu sarma cu D(max)= 0.25mm si cam atat.Etajul de intrare amplificator de tensiune asigura nivelul de tensiune necesar pentru atacul defazorului,iar castigul acestu etaj se face prin ajustarea valorii din catodul tubului 6J1P,valoare mare= NFB-local puternic,deci castig mai mic si valoare mai mica=NFB-local slab deci castig mai mare.

Schema amplificatorului:

PP_HI_FI_15_W_LMO.png

P.S negativarea este oarecum mixta. Cu cea fixa am ales un PSF convenabil (THD minim) pentru defazor dar si o fractiune pentru etajul final.Defazorul este preferatul meu, adica o Prafaza.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna seara!

@LMOlimpiu, in limita timpului dvs disponibil puteti sa imi recomandati o schema pentru un buffer cu tuburi electronice ?

Bufferul vreau sa il folosesc intr-un lant audio pentru o mica imbunatatire a sunetului, ca sursa de semnal vreau sa pot folosi laptop, telefon, cd-player...

Acest buffer as vrea sa atace un amplif cu CI sau tranzistoare...

As avea disponibile 6N1P, 6N2P.

Astept parerea dvs.

Va multumesc!

Link spre comentariu

ca şi principiu aproximativ buffer în audio-frecvenţă (semnal analogic) înseamnă repetor în tensiune amplificator de curent un etaj adaptor de impedanţă fără câştig în tensiune ne-inversor sau inversor gain ≤ 1 , Vout/Vi ≤ 1

un etaj repetor în tensiune
un etaj tampon

un etaj adaptor

etc

dacă aveţi o inadaptare crasă de impedanţe adică sursa de semnal cu impedanţa mare în ieşire şi intrarea de semnal de impedanţa mică se justifică cerinţa (buffer)

altfel spus dacă intercalaţi între etajale amplificatoare audio un buffer cu tub fără rost NU veţi obţine "o mică îmbunătăţire a sunetului" (foarte probabil ajungeţi la o mică/mare înrăutăţire a sunetului în final)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dar se poate construi ceva cu tuburi care poate îmbunătăți sunetul ?

Există o vorbă românească: "să faci din ...at bici." Adică pe limba noastră, dacă sursa e proastă, nu-i poți face nimic.

Doar să o mai denaturezi, sau cum spunea dl. Valderama, să fie și mai prost semnalul.

Avantajul urechilor noastre este că creierul mai "prelucrează" oleacă ce auzim.

Astfel dacă accentuezi doar anumite frecvente ale semnalului, poți obține o senzație - doar o senzație - de îmbunătățire. dar, repet, doar o senzație.

Să n-o mai lungesc, buffer-ul indiferent cu ce-l faci, te ajută doar la adaptarea între module.

Link spre comentariu
La 2/23/2018 la 22:49, Rares Alexa a spus:

Vă multumesc mult tuturor pentru sfaturi

Renunț la aceasta idee....

Nu trebuie sa renunti niciodata la o idee pana nu analizam toate modalitatile posibile pentru a-ti indeplini acea idee!

Personal cam inteleg ce vrei tu si in acest sens iti propun io schema dupa o idee Aikido si anume este vorba de "restauratorul" de armonici.Este vorba de un montaj cu castig unitar dar care "restaureaza" (impropriu spus!) spectrul armonic,impunand sunetului amplificat de un amplificat cu SS un sunet specific de tub.Asadar analizeaza aceasta schema si vezi daca o poti aborda.Modificand valoarea lui R11 de pe schema poti obtine practic,ascultand,sunetul pe care-l doresti.Teoria este clara si sunt sigur ca vor aparea multe voci care ma vor judeca,insa un amplificator cu semiconductori comparativ cu unul cu tuburi,parafrazand o chestie frumoasa gasita de mine pe FBK, este ca: "apa distilata; curata,fara impuritati,clara,perfecta insa ......fara gust".

Daca doriti sa cititi mai multe in acest sens,vedeti ce spune Aikido in acest loc,de fapt este o dizertatie a lui John Broskie:    https://www.tubecad.com/2013/06/blog0265.htm

Schema:

Restaurator_de_armonici.png

P.S esti mult prea tanar,asa ca nu renunta NICIODATA la ideile tale,chiar daca la final se dovedesc a fi proaste,intelegi ?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Dincolo de comentarii....Rares , tu ai observat diferente intre sunetul "emis" de un amplificator cu tuburi si alte amplificatoare si vrei sa auzi acelasi sunet si pe alte cai . Personal nu cred in altfel de solutii.Tu poti incerca, avand entuziasmul specific varstei, diverse solutiii dar...satisfactia ascultarii unei piese muzicale, de orice factura ar fi ea, nu consta NUMAI in echipamentul de care dispui ci si de cultura ta muzicala. Sa nu ma injuri, dar peste ani , vei intelege la alt nivel muzica si impactul ei asupra dezvoltarii tale personale.Spun asta doar pentru ca observ interes ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări