gyozo75 Postat Ianuarie 15, 2018 Partajează Postat Ianuarie 15, 2018 As dori sa cresc puterea ,alimentatorul imi scoate aprox.470V pentru tensiunea anodica,ma gandesc ca in acest caz o sa mai creasca puterea dar si distorsiunea mult?Apropo pentru ce valoare a Raa a fost facuta simularea? Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2018 Partajează Postat Ianuarie 15, 2018 Domnule Lazaroiu, vad ca ati inceput sa folositi ca sursa de semnal 316mVef pe 600 Ohm. Nu cred ca este o alegere prea buna. Sursele de semnal actuale au impendanta de iesire in jur de 47kOhm, iar treaba cu 600 Ohmi era destinata studiourilor audio unde majoritatea echipamentului era cuplat prin transformatoare de intrare (de linie) si era izolat electric din punct de vedere al electrosecuritatii si buclelor de masa. 0dBV adica 1Vef, cred ca era mai nimerit, nu de alta dar curba de raspuns in frecventa si analiza FFT are ca referinta 0dBV. Inclusiv analizoarele de spectru audio au ca referinta 0dBV pentru fundamentala urmarind usurinta in citire a armonicelor secundare.Cu -10dBV la intrare o sa decalati toate graficele. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 15, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2018 (editat) Domnule Lazaroiu, vad ca ati inceput sa folositi ca sursa de semnal 316mVef pe 600 Ohm. Nu cred ca este o alegere prea buna. Sursele de semnal actuale au impendanta de iesire in jur de 47kOhm, iar treaba cu 600 Ohmi era destinata studiourilor audio unde majoritatea echipamentului era cuplat prin transformatoare de intrare (de linie) si era izolat electric din punct de vedere al electrosecuritatii si buclelor de masa. 0dBV adica 1Vef, cred ca era mai nimerit, nu de alta dar curba de raspuns in frecventa si analiza FFT are ca referinta 0dBV. Inclusiv analizoarele de spectru audio au ca referinta 0dBV pentru fundamentala urmarind usurinta in citire a armonicelor secundare.Cu -10dBV la intrare o sa decalati toate graficele. De data aceasta nu am vrut sa ies din datele schemei postate pentru a fi analizate Spice,asadar am incercat sa pastrez si cred ca observati asta,bucla de NFB exact cu raportul din schema originala si pentru a vizualiza pe iesire un sinus nelimitat a fost nevioe de un semnal la intrare de Vin=316mVeff respectiv Vin(dif)=300mVeff. Daca as fi injectat pe intrare un semnal de Vin=1Veff trebuia obligatoriu sa modific NFB-ul.Colegul @gyozo75 mi-a cerut sa simulez schema gasita de d-lui si eventual o incercare pentru o intare simetrica. Editat Ianuarie 15, 2018 de LMOlimpiu Link spre comentariu
romicap Postat Ianuarie 17, 2018 Partajează Postat Ianuarie 17, 2018 Don Lazaroiu , va rog frumos sa simulati Spice un etaj final cu EL34 defazat de 6N5P, o lampa care din punct de vedere practic face treaba foarte buna .Las la aprecierea dvs. configurarea defazorului . Multumesc frumos in avans .Cu stima Romica. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 17, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2018 Don Lazaroiu , va rog frumos sa simulati Spice un etaj final cu EL34 defazat de 6N5P, o lampa care din punct de vedere practic face treaba foarte buna .Las la aprecierea dvs. configurarea defazorului . Multumesc frumos in avans .Cu stima Romica. V-am proiectat schema de mai jos la care aveti utilizate tuburile cerute de dv. dar aveti si un etaj de intrare cu Gain reglabil pentru o sensibilitate la intrare de la 50mVeff la 500mVeff.Castigul primelor doua etaje il puteti regla si din valoarea rezistentei R30 dar doar in limita valorilor 1,5M.....2,2M. Defazorul de tip <parafaza> va asigura un sunet deosebit,sunt sigur ca vor aparea discutii pe aceasta tema precum uzura triodelor si bla,blauri ca mai apoi sa urmeze ridicarea in slavi a defazorului de tip <catodina> cu alte bla blauri... Va recomand cu mare incredere acest tip de defazor mai ales cand veti utiliza tuburi cu u(factorul de amplificare)<50.Tubul 6N5P are u=27,deci se poate comporta extrem de stabil si mai aveti si avantajul ca acest tub a fost fabricat pentru aplicatii militare. Schema amplificatorului: Link spre comentariu
romicap Postat Ianuarie 17, 2018 Partajează Postat Ianuarie 17, 2018 (editat) V-am proiectat schema de mai jos la care aveti utilizate tuburile cerute de dv. dar aveti si un etaj de intrare cu Gain reglabil pentru o sensibilitate la intrare de la 50mVeff la 500mVeff.Castigul primelor doua etaje il puteti regla si din valoarea rezistentei R30 dar doar in limita valorilor 1,5M.....2,2M. Defazorul de tip <parafaza> va asigura un sunet deosebit,sunt sigur ca vor aparea discutii pe aceasta tema precum uzura triodelor si bla,blauri ca mai apoi sa urmeze ridicarea in slavi a defazorului de tip <catodina> cu alte bla blauri... Va recomand cu mare incredere acest tip de defazor mai ales cand veti utiliza tuburi cu u(factorul de amplificare)<50.Tubul 6N5P are u=27,deci se poate comporta extrem de stabil si mai aveti si avantajul ca acest tub a fost fabricat pentru aplicatii militare. Schema amplificatorului: Apreciez si va multumesc frumos Don Lazaroiu ! PS Intr.adevar 6N5P e un tub de exceptie , l-am folosit ca driver in SE si chiar face toti banii . Editat Ianuarie 17, 2018 de romicap Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2018 Partajează Postat Ianuarie 17, 2018 Defazorul de tip parafaza este cel mai interesant pentru amplificatoarele PP clasa A, doar in acest caz am sesizat diferente clare fata de alte tipuri ,testele cu 6p6s si 6p3s au fost semnificative pentru mine Link spre comentariu
Rares Alexa Postat Februarie 6, 2018 Partajează Postat Februarie 6, 2018 Buna seara @LMOlimpiu Am doua trafuri de iesire dintr-un radio Capri stereo, din cate stiu au avut ca finale tubul EL84. Si am un traf de aliementare dintr-un radio Rossini Secundar: 240V~/0,15A 6,3V~/5,5A Stiu ca trafurile de iesire aveau secundarul pentru difuzoare cu impedanta de 6 ohmi. Eu ma gandeam sa construiesc un amplificator cu aceste trafuri. As vrea sa va intreb ... aceste trafuri se potrivesc cu tuburile 6F6S ? Va rog frumos, in limita timpului dvs disponibil ati putea sa imi simulati o schema cu 6F6S, 6N2P si trafurile de iesire capri ? Va multumesc! Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 8, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2018 (editat) @Rares Alexa,cam asta este: https://uploadimage.ro/plugins/imageviewer/site/direct.php?s=LzU&/5W_6F6S.png Editat Februarie 8, 2018 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Rares Alexa Postat Februarie 9, 2018 Partajează Postat Februarie 9, 2018 @LMOlimpiu Va multumesc mult Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 9, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2018 (editat) Va propun o schema realizabila cu costuri reduse dar cu un sunet excelent pentru iubitorii de amplificatoare cu puteri de pana in 5W. Tubul final este o "bunicuta" a lui 4P14P (EL84) insa cu o constructie interioara mai speciala ma refer la forma anodului care este cilindric. Nu stiu care-i pretul acestor tuburi insa dupa ce veti construi acest amplificator va veti minuna de sunetul lui.Anodul cilindric il are si tubul 6P6S si care la randul lui exceleza printr-un sunet deosebit. Amplificatorul propus nu prezinta nicio chestie deosebita,dar costurile pentru realizarea lui sunt minime,insa un OT cu o sectiune de cel putin 9....10cm^2 va ramane conditia esentiala pentru a obtine performantele din schema. Pe OT se pot bobina si secundare pentru casti la impedantele dorite. Editat Februarie 9, 2018 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
300B SE Postat Februarie 10, 2018 Partajează Postat Februarie 10, 2018 (editat) Multumim dl. Lazaroiu pentru schema propusa! Un PDA de aprox. 10 W anodic din 12 pare decent. Tensiune anodică DECENTA, deși as fi curios un 300V cum arată? Am si eu o intrebare ce rol are C2 cupat intre alimentarea cu tensiune anodică si catodul finalei?( mai degrabă as conecta la masă C2 decat la anodică?!) Multumesc! Editat Februarie 10, 2018 de matropower Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 10, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2018 C2 este foarte important sa fie pus acolo din cateva motive foarte bine gandite: - decupleaza reactia negativa din catodul finalei "largind" raspunsul la frecventele joase si; - cel mai important este ca introduce in catod tensiunea reziduala (riplul) de pe bara de alimentare care este in antifaza cu riplul insumat cu semnalul util din etajul anterior rezultand in anod un semnal practic fara riplu sau atenuat cu pana la 6dB. Schema trebuie lasata asa cum este gandita,o atentie deosebita, dupa cum am spus trebuie acordata transformatorului de iesire. Pentru +Ua=300V nu castigam nimic in putere ba mai mult va rezulta un OT cu Ra mai mare,deci mai dificil de realizat si bineinteles o alta distributie armonica(!!!). Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2018 Partajează Postat Februarie 10, 2018 Tehnic este vorba de configuratia ULTRAPATH. A mai fost amintita in topicul asta https://www.elforum.info/topic/125640-set-a3-by-jelliano/?do=findComment&comment=1543423. Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Februarie 10, 2018 Partajează Postat Februarie 10, 2018 OFF TOPIC sau nu chiar Candva, un vizionar ....pe nume Linn Olson a zis: "Ce fac sistemele audio? La nivelul cel mai simplu, ele sunt generatoare de iluzie. Voi repeta acest lucru: un sistem hi-fi este într-adevăr un Illusion Engine, un tip de creatură mecanică care transpune publicul în gândirea muzicienilor facandu-i într-un fel prezenți (sau cel puțin pe aproape). În cazul în care nu reușește acest lucru, sau nu reușește cu totul, este la fel ca un truc magic care te distrează sau nu." 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum