THOMAS Postat Decembrie 2, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2017 (editat) Multam fain, Rares! E fix ce-mi trebuie, daca pot inlocui 6N2P cu 6N9S fara modificari, o voi face. Dar, mi-ar prinde bine si parerea D-lui Lazaroiu, multam inca o data. Cum suna ampliful tau cu 6P6C? Stiu ca l-ai facut, am vazut clipul pe youtube, dar de acolo, nu pot aprecia sunetul. Este un amplificator audiofil cu o putere pe sarcina de doar 1,5W in conditiile unui THD=1%(fara NFB !!!) si 3W cu THD>7%.Tubul final fiind in modul trioda este foarte liniar insa puterea mult diminuata desigur in avantajul unui sunet excelent (abservati distributia armonica).Personal cred ca se apropie foarte mult de sunetul unui 2A3,lampa care are un cost destul de piperat. Succes dl.Petru daca veti incepe acest proiect,aveti si datele esentiale pentru a realiza un OT asa cum trebuie. Schema : rezultatele din simulare: Condensatorul C5 din catodul tubului final nu isi are rostul sa aiba acea valoare,abservati diagrama Bode. Doar cu 100uF banda de frecvente coboara destul de mult,asa ca 1000uF este exagerat si mai ales fara rost,cred ca valoarea a fost pusa din...burta! P.S @Rares Alexa:pentru schema la care ai cerut o simulare,nu inteleg ce doresti; vrei doar partea corectorului RIAA sau numai amplificatorul de linie sau chiar intreaga schema ? Daca doresti intreaga schema si vei pstra tot ce spune acolo inclusiv tipurile de tuburi,simularea nu-si are rostul pentru ca schema este de firma si garantez ca va functiona excelent,dar daca vei dori sa inlocuim anumite componente si chiar tuburile atunci simularea isi va gasi utilitatea! Editat Decembrie 2, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Untold Postat Decembrie 3, 2017 Partajează Postat Decembrie 3, 2017 Va multumesc, Dle Olimpiu. Iarna asta ma apuc de el, primul pas este cautarea miezurilor pt trafurile de iesire. Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 10, 2017 Partajează Postat Decembrie 10, 2017 Un amplificator SE cu tubul GU81 clasa A de 150W si 0,12% distorsiuni la 2Vef tensiunea de intrare. Alimentari 1600V, 500V si -92V si disipatie anodica fara semnal circa 430W. Asa arata FFT-ul la 150W Se obtine un semnal performant pe iesire si limitarea la nivel mare este simetrica. Desigur cu diverse tensiuni de alimentare, polarizare adecvata cu sau fara reactie negative globala, se pot obtine alte performante de putere, spectru si dinamica. @gsabac Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 10, 2017 Partajează Postat Decembrie 10, 2017 Nici vorba, daca limitarea este simetrica deja sa obtinut solutia optima, performantele de putere, spectru si dinamica se refera la altceva... Link spre comentariu
TON Postat Decembrie 10, 2017 Partajează Postat Decembrie 10, 2017 (editat) Un amplificator SE cu tubul GU81 clasa A de 150W si 0,12% distorsiuni la 2Vef tensiunea de intrare. GU81 150W-0,12%.png Alimentari 1600V, 500V si -92V si disipatie anodica fara semnal circa 430W. Asa arata FFT-ul la 150W @gsabac O sectiune traf out pt 150w !? Editat Decembrie 10, 2017 de TON Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 10, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2017 (editat) Referitor la schema simulata de colegul @gsabac,as avea cateva precizari: - reteaua NFB nu este bine calculata intrucat amplificare primului etaj este foarte mare iar limitarea semnalului pe intrare de 2Veff (asa cum se declara) va fi limitat tocmai de acest etaj. - THD este neverosimil in cazu utilizarii unui model corect pebtru un tub GU-81. Nu exista date despre rezistenta in DC pentru OT iar o Ra=5200 ohmi nu stiu daca ar fi asa de potrivita pentru aceasta configuratie (asta-i alta discutie!) O inductanta reala de 130H pentru acest traf este nereala in practica intrucat acest OT este parcurs de un curent de 215mA,deci ne-ar trebui o suprafata a sectiunii de minim 50cm^2 si un intrefier destul de mare. Ar trebui revizuita schema cu un model real GU81. schema: rezultate : P.S daca solutia pentru un SE cu GU81 ar fi fost atat de simpla piata ar fi fost plina de astfel de amplificatoare si sa nu uitam ca performante excelente si chiar o putere mai mare se poate obtine cu un atac corespunzator pentru GU81 intrucat acest tub poate functiona si in curenti de grila (vedeti graficul) Editat Decembrie 10, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 10, 2017 Partajează Postat Decembrie 10, 2017 Simularea ar trebui facuta pe caracteristici reale ale tuburilor si parametrii corecti ai transformatoarelor, modelul prezentat de d-l gsabac este evident nereusit fiindca asemenea distorsiuni rezultate sint nerealiste Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 10, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2017 (editat) Ceva pentru GU81,daca intereseaza: P.S cine doreste modelul Spice adevarat pentru GU81 il trimit pe MP. Editat Decembrie 10, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 10, 2017 Partajează Postat Decembrie 10, 2017 Referitor la traful de iesire. Presupunem ca ar fi de 5k primarul. Tensiunea efectiva pe primar ar fi Ura=sqrt(PxRa)=sqrt(150x5000)=sqrt(750000)=866Vrms 866Vrms=2442Vpp. Si asta in cazul in care testul se face cu sinus. La semnal audio e posibil sa apara si ceva varfuri scurte de amplitudine mai mare. Acum ma intreb...o fi lesne de realizat traful asta ca sa nu se lase cu ...artificii? Din cate stiu peste 1kV se cam vorbeste de eclatori...si materiale electroizolante mai ciudate. Link spre comentariu
simson Postat Decembrie 10, 2017 Partajează Postat Decembrie 10, 2017 (editat) In acest caz merita intrat in zona pozitiva a grilei cu avantaje ce implica: tensiune anodica si Ra micsorat.In schimb se complica driverul cu interstage sau repertor cu GCC. Intradevar nu este usor lucrul cu teniune de 1500V atat pe redresor cat si partea traf iesire.Pe de alta parte realizarea fizica al unui astfel de amplificator stereo implica in primul rand multa munca de lacatuserie, sudura, deoarece aici se vehiculeaza cu greutati si dimensiuni mari...si temperaturi ridicate in functionare. Editat Decembrie 10, 2017 de simson Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 10, 2017 Partajează Postat Decembrie 10, 2017 In acest caz merita intrat in zona pozitiva a grilei cu avantaje ce implica: tensiune anodica si Ra micsorat.In schimb se complica driverul cu interstage sau repertor cu GCC. Intradevar nu este usor lucrul cu teniune de 1500V atat pe redresor cat si partea traf iesire.Pe de alta parte realizarea fizica al unui astfel de amplificator stereo implica in primul rand multa munca de lacatuserie, sudura, deoarece aici se vehiculeaza cu greutati si dimensiuni mari...si temperaturi ridicate in functionare. Cu GU81 nimic nu este simplu , unui amplificator cu acest tub i se potriveste in loc de VU-metru, un contor trifazic ! Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 10, 2017 Partajează Postat Decembrie 10, 2017 (editat) Nici vorba, daca limitarea este simetrica deja sa obtinut solutia optima, performantele de putere, spectru si dinamica se refera la altceva... "Desigur cu diverse tensiuni de alimentare, polarizare adecvata cu sau fara reactie negative globala, se pot obtine alte performante de putere, spectru si dinamica." Daca se citeste printre rindurile postate, se vede ca acel altceva se refera la un SE cu sau fara reactie negativa, unde spectrul, dinamica si puterea sunt mult diferite, asa cum a rezultat si din postarea lui @LMOlimpiu. Eu insist ca simularea este reusita, apropiata de realitate, ca si modelul folosit de pe net, care se suprapune peste caracteristicile tubului la 500V tensiunea pe Vg2. Pe net sunt exemple de functionare in A1 cind se poate obtine circa 180W, bineinteles cu curenti de grila si distorsiuni mai mari. Simularea ar trebui facuta pe caracteristici reale ale tuburilor si parametrii corecti ai transformatoarelor, modelul prezentat de d-l gsabac este evident nereusit fiindca asemenea distorsiuni rezultate sint nerealiste Posibil sa fie pe acolo sau mai mici si se poate mult mai bine! @simpson Sa stiti ca autoinductia poate genera zeci de KV chiar din 12V, asa ca un SE alimentat de la 1KV nu este scutit de supratensiuni. Fenomenul este accelerat atunci cind se folosesc cutenti anodici mari, cu tensiuni pozitive de grila. @LMOlimpiu nu comentez rezultatele dvs. dar as fi preferat sa simulati schema asa cum este, daca doriti sa vedeti performante. In schema dvs. reactia negativa ati facut-o aproape nula si aveti si alt punct de functionare, nu puteati sa va asteptati la altceva. In legatura cu reactia negativa va spun ca singurul etaj care limiteaza este finalul, iar restul corecteaza linearitatea sa. Puteti lua ca exemplu un Amplificator Operational cu reactie negativa totala, care poate avea la iesire chiar 100V si iesirea este legata direct la intrarea negativa. In loc de alt model as dori sa va comunic ca modelul postat in topicul "GU81m mod trioda" are greseli in continutul variabilelor si probabil si in ordinea pinilor definiti 1 2 3 4 P G K G2. Dupa ce am inlaturat textul aditional si am corectat eroarea CGP=1.4p in CPG1=1,4P, modelul nu functioneaza in nici una din cele 16 posibilitati de aranjare a terminalelor. Aveti si modelul Spice pentru GU81,pentru cei ce vor sa se joace cu acest tub: ********************************************************************* *GU81 Created on Fri Mar 02 14:55:36 EET 2012 .SUBCKT PENT_GU81 1 2 3 4 ; P G K G2 + PARAMS: CCG=3P CGP=1.4P CCP=1.9P RGI=2000 + MU=3.772 EX=1.3019 KG1=470.0 KG2=6570.0 KP=2.1375 KVB=267.6 ; *Vp_MAX=5000.0 Ip_MAX=1.6 Vg_step=20.0 RE1 7 0 1MEG ; DUMMY SO NODE 7 HAS 2 CONNECTIONS E1 7 0 VALUE= ; E1 BREAKS UP LONG EQUATION FOR G1. +{V(4,3)/KP*LOG(1+EXP((1/MU+V(2,3)/V(4,3))*KP))} G1 1 3 VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1*ATAN(V(1,3)/KVB)} G2 4 3 VALUE={(EXP(EX*(LOG((V(4,3)/MU)+V(2,3)))))/KG2} RCP 1 3 1G ; FOR CONVERGENCE C1 2 3 {CCG} ; CATHODE-GRID 1 C2 1 2 {CPG1} ; GRID 1-PLATE C3 1 3 {CCP} ; CATHODE-PLATE R1 2 5 {RGI} ; FOR GRID CURRENT D3 5 3 DX ; FOR GRID CURRENT .MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N) .ENDS ********************************************************************** Desigur ca si altii au folosit 130H si 5K, chiar pentru puteri mai mari, la 1600V si 500V, de aceea am ales aceasta valoare, si pentru care rezulta pe graficele din PDF ale firmelor exact datele din simulare. In legatura cu realizarea practica, desigur ca sunt unele pareri si observatii de care trebuie sa se tina seama, nimic nu este perfect. @gsabac Editat Decembrie 10, 2017 de gsabac Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 11, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2017 @gsabac :modelul este generat cu <Java> teoretic si nu este corect (nu stiu cum s-a ajuns la un KG2=6570.0,ca sa nu mai spun de EX=1.3019 ),insist pe tema asta,nu stiu de ce ati spus ca nu am simulat pe schema care nu trebuie (!?!?!),ca rog sa-mi trimiteti in privat schema in format <asc> si o sa incerc o simulare cu modelul dv. dar si cu modelul meu. Acel procent THD de 0.12% la 150W mi se pare absolut nerealist,cu tot respectul va rog sa nu va suparati. Cu 2Veff pe intrare ,primul etaj are la iesire THD>>40%,probabti si veti constata asta,bineinteles daca aveti un model adevarat pentru ECC83. Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 (editat) Eram lamurit cu modelul , este gresit, dar nu-I bai. Schema dvs. o apreciez cu o structura logica corecta, doar valorile sunt schimbate, valori care sunt esentiale intr-o schema reala sau simulata. Deasemenea tensiunile de alimentare si punctele statice de functionare. Sunt deosebit de multumit ca mergem cu spor inainte si sigur vom obtine rezultate mai bune si nu sa ne intrecem care dintre noi obtine un mic plus de performanta. In atasament este tot ansamblul de fisiere si librarii folosite la simulare, poate sa le foloseasca orice user interesat de acest domeniu. In legatura cu distorsiunile apreciate de dvs. drept 40% asa sunt si asa lucreaza un sistem corect de reactie negativa. Mai pe scurt, semnalul este predistorsionat de asa maniera incit aplicat etajului de putere sa rezulte un semnal cit mai apropiat de semnalul introdus la intrare. Asa arata semnalul de atac al tubului GU81, la 150W la intrare. Schema completa cu valori este in poza. Curba de frecventa obtinuta, bineinteles pe un transformator ideal este mai jos. Curba nu are supracresteri la frecvente sub 10Hz sau la frecvente inalte. Am facut si o simulare cu 20Hz la puterea de 150W si performantele se pastreaza. Poate am exagerat cu 130H dar nu am optimizat inductanta. O alta performanta interesanta este variatia distorsiunilor in functie de putere. Se vede ca amplificatorul are o rezerva de putere, dar cu siguranta un sistem care excita tubul cu tensiuni de grila apropiate de zero sau positive, va avea o rezerva de putere mult mai mare si va fi apreciat de instrumentisti. Amplificatorul asa cum este conceput, de inalta fidelitate, este foarte bun pentru auditii de calitate in spatii largi, bineinteles cu boxe si surse de sunet impecabile. In legatura cu tensiunile obtinute la limitare, am folosit un semnal de intrare de 4Vef (11,28Vvv) si rezultatul este mai jos in poza. Nu sunt supratensiuni ciocuri sau oscilatii sau alte probleme. In atasament este tot ansamblul de fisiere si librarii folosite la simulare, poate sa le foloseasca orice user interesat de acest domeniu. Curentul anodic fara semnal 260mA si rezistenta ohmica a transformatorului 150 ohmi. Succes ! @gsabac Editat Decembrie 11, 2017 de gsabac Link spre comentariu
simson Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 (editat) Eu zic ca nu merita complicatiile cu atac asimetric.Se poate alege un punct de functionare convenabil ptr un atac lejer de 120Vvv chiar daca se obtine doar 100W in sarcina si Pd pe anod este mai mica. Venind vorba de amplif audiofil cat ar fi distorsiunile fara reactie negativa globala-preferat de audiofili. Editat Decembrie 11, 2017 de simson Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum