Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

attachicon.giftCad1.png. Se poate simula schema aceasta? Mentionez ca am realizat-o practic,dar as dori sa aflu procentajul de distorsiuni si eventual daca se poate spectrul armonic.Multumesc anticipat.

Daca va ajuta aceasta simulare care este facuta cu modele pe tuburi reale de 6C2C si 6C33C si puteti compara cu masuratorile practice,este perfect.

Schema este interesanta iar curentul de mers in gol pentru tubul final se regleaza doar din PSF-ul tubului 6C2C acesta fiind cuplat galvanic cu tubul final.

Tot din acel semireglabil din catodul tubului 6C2C se regleaza si nivelul THD.Cred ca la realizarea practica acest semireglabil ar trebui sa fie de foarta buna calitate eventual multitura.

In rest,felicitari daca ati realizat aceasta schema!

Tubul 6C33C daca este bine condus va oferi un sunet de calitate,chiar audiofil.

schema:

SE_cu_6_C33_C_6_C2_C_schema.png

rezultate simulare:

Rezultate_simulare_SE_6_C33_C.png

P.S as recomanda ca Pda pentru tubul final sa nu fie mai mare de 50W...55W,aceste tuburi sunt foarte instabile atunci cand sa va merge pe o Pda>50W

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Multumesc dl.Olimpiu pt. simulare.Sa stiti ca este stabil curentul prin trioda finala,max.2-3ma deviatie.Intr-adevar,acum este alimentata la o sursa flyback cu stabilizare pe partea de 200v, dar am sa incerc si cu un transformator normal.Mai o chestie interesanta,r1(la schema dumneavoastra r3) daca nu este pusa la masa se aude mult mai deschis,mai dinamic sunetul,cu totul altfel.

Link spre comentariu

Multumesc dl.Olimpiu pt. simulare.Sa stiti ca este stabil curentul prin trioda finala,max.2-3ma deviatie.Intr-adevar,acum este alimentata la o sursa flyback cu stabilizare pe partea de 200v, dar am sa incerc si cu un transformator normal.Mai o chestie interesanta,r1(la schema dumneavoastra r3) daca nu este pusa la masa se aude mult mai deschis,mai dinamic sunetul,cu totul altfel.

Foarte interesant ce spuneti dv. referitor la impresia audio cu si fara rezistenta de 100K pe G1 la masa.

Am fost curios sa vad ce se intampla fara acea rezistenta si ...surpriza !!....cresterea THD la 6.5% si o alta distributie armonica duce in final la acel sunet care dv. va place,foarte interesant!

in aceasta imagine aveti FFT-ul pentru acest amplificator fara R3 la masa:

FFT_SE_6_C33_C_2.png

Ati putea face un experiment practic cu o rezistenta variabila de 500K in timp real ascultand o melodie...

P.S determinarea FFT a fost facuta tot la puterea de 10W/8ohmi.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Sa stiti ca si pe osciloscop se vede diferenta,intre 6khz si 14khz se ridica amplitudinea cu 3-4db.La ureche nu se percep mai multe distorsiuni,e mica diferenta,dar ca si timbru si dinamica este total diferit.

Link spre comentariu

Sa stiti ca si pe osciloscop se vede diferenta,intre 6khz si 14khz se ridica amplitudinea cu 3-4db.La ureche nu se percep mai multe distorsiuni,e mica diferenta,dar ca si timbru si dinamica este total diferit.

Excelenta constatare practica,ma bucura tare mult feedbakul dv.venit din practica,asta demonstreaza ca un spectru armonic asa ca mai sus si un THD de 5%...6% pentru un SE nu este inca sesizat de ureche ,de fapt o chestie pa care o stiam de mult.

Cam asta este sunetul de tub.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Diferenta majora intre un difuzor si un traf conectat in anodul unui tub ce lucreaza in clasa A este ca secundarul sau primarul nu vor iesi din campul magnetic al transformatorului.Bobina difuzorului fie si de impedanta comparabila cu Ra ,parcursa de curent continuu va iesi instantaneu din campul magnetului si un fum subtire va semna darea in primire...

Foarte corect,ati pus punctul pe "i".

Azimutarea mai bine spus asezare bobinei difuzorului foarte precis in campul magnetic al pieselor polare ale unui difuzor este o treaba extrem de precisa si la un difuzor cu impedanta mai mare de 32 ohmi chiar si un "amarat" de miliamper va scoate clar bobina din camp,lucru ca va duce la modificarea performantelor acelui difuzor ajungandu-se ,exact cu ati spus,la distrugerea lui.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Nici transformatorul nu merge cu componenta de curent continuu daca nu il pregatim sa mearga punind un intrefier si marind gabaritul mult la un SE fata de PP.

La difuzoare solutia e o a doua bobina pentru PP iar in SE se foloseste pentru compensarea cimpului.

Nu e mare lucru sa pui doua bobine pe un tub izolator. Ar trebui un magnet mai mare insa cu magnetii puternici neodymium ce-i avem azi ar fi usor de realizat. Si se poate lasa si un itrefier mai mare.

Probabil ca nu exista interes comercial sa se realizeze asa ceva pe impedante mari, nefiind cine stie ce cerere si fiind si mai scump, insa e perfect posibil tehnic.

post-187390-0-53365400-1512114389_thumb.jpg

post-187390-0-77556200-1512114554_thumb.jpg

Link spre comentariu

2 bobine=greutate mai mare=inertie mai mare=raspuns mai prost la frecvente inalte.

PS-rasina epoxidica (tubul din poza) in timp si mai ales datorita temperaturii mari (>90 gradeC) isi pierde calitatile adezive. Din ac. motiv, difuzoarele de 750 ohmi, erau f fragile. Una, doua, se dezlipea o spira si harjaiau.

Editat de vera
Link spre comentariu

Va salut cu respect!

In limita timpului dvs. liber, va rog frumos sa-mi simulati si mie schema din atasament. Nu stiu de ce, dar dupa Single Ended-ul cu 4P1L de care sunt foarte multumit, parca m-am indragostit de SE-uri de mica putere si as vrea sa incerc si o schema cu un alt tub.

Va multumesc.

post-221025-0-53011400-1512223492_thumb.jpg

Link spre comentariu

@Untold

Domnul @LMOlimpiu mi-a simulat cu ceva timp in urma aceasta schema cu 6p6s si 6n2p... 6n2p se poate inlocui cu 6n9s

Poate va ajuta aceasta schema simulată de dansulpost-258467-0-29865100-1512224848_thumb.png

Editat de Rares Alexa
Link spre comentariu

Multam fain, Rares! E fix ce-mi trebuie, daca pot inlocui 6N2P cu 6N9S fara modificari, o voi face. Dar, mi-ar prinde bine si parerea D-lui Lazaroiu, multam inca o data.

Cum suna ampliful tau cu 6P6C? Stiu ca l-ai facut, am vazut clipul pe youtube, dar de acolo, nu pot aprecia sunetul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări