Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

...o alta catodina cu tubul ECF80 (PCF80):

Defazor_cu_ECF80_varianta_catodina.png

P.S nu inteleg de ce trebuie sa cautam scheme de genul: "...stiam eu o schema pe undeva dar nu o gasesc acum !...",cand putem foarte simplu si frumos sa le gandim/proiectam noi asa cum ne dorim,mai ales in zilele noastre cand exista atatea softuri pentru asa ceva,pe vremuri ne putea lua o ora cel putin sa proiecatm o schema utilizand foile de catalog,hartia milimetrica si rigla de calcul sau uneori calculatorul de buzunar ?!

...sau numele noastre nu suna asa de frumos si impresionant?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Aceasta configuratie , dar cu 6F1P si bineinteles alte valori ale componentelor, am folosit-o in cateva PP cu 6P3S si suna foarte bine ! Trebuie multa atentie insa la dozarea reactiei spre katod.Cuplajul direct ii ofera avantaje in ceea ce priveste banda si defazajul la capetele ei.Optimizata dupa simulari si punere in practica este o solutie economica si performanta totodata.

Link spre comentariu

Aceasta configuratie , dar cu 6F1P si bineinteles alte valori ale componentelor, am folosit-o in cateva PP cu 6P3S si suna foarte bine ! Trebuie multa atentie insa la dozarea reactiei spre katod.Cuplajul direct ii ofera avantaje in ceea ce priveste banda si defazajul la capetele ei.Optimizata dupa simulari si punere in practica este o solutie economica si performanta totodata.

Da,aproape ca nu trebuiesc modificari majore pentru aceasta configuratie daca vom utiliza tubul 6F1P,doar ca polarizarea in DC pentru G2 pentoda din 6F1P este oarecum esentiala pentru un THD decent,in cazul utilizarii unui tub 6F1P rezistenta de polarizare (R3) a G2 ar fi de 560K fata de 750K.

Ca un sfat pentru cei care vor folosi tubul 6F1P este ca acest tub are izolatia catod filament ceva mai proasta comparativ cu echivalenta ei occidentala,asadar trebuiesc luate masuri tipice pentru acest lucru,masuri care banuiesc ca fiind "batatorite" in zecile de discutii pe aceasta tema se cunosc.

Link spre comentariu

Multumiri pentru scheme!Din pacate tubul ECF80 se gaseste tot mai rar sau la pret ireal.Varianta ruseasca cu modificari la soclu este 6F12P.

Eu zic ca aceste defazoare pot ataca tuburi cu panta de min 11-14 mA/V -pentode in general.Ptr. tuburi mai lenese catodina nu face fata la nivelulTHD mentionat.

Link spre comentariu

Multumiri pentru scheme!Din pacate tubul ECF80 se gaseste tot mai rar sau la pret ireal.Varianta ruseasca cu modificari la soclu este 6F12P.

Eu zic ca aceste defazoare pot ataca tuburi cu panta de min 11-14 mA/V -pentode in general.Ptr. tuburi mai lenese catodina nu face fata la nivelulTHD mentionat.

Sigur,am si specificat la #3016,de fapt schema de la acel post mie imi place foarte mult , acum cativa ani in urma a fost realizat intr-un grup in cel putin 20 de exemplare ca module de sine statatoare fiind foarte utile pentru diverse PP-uri.

Poate este de necrezut insa se poate face un defazor excelent si cu ECH81.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Disipatia caldurii la acel curent de 2,24A! este o problema greu de rezolvat pe timp de vara.La acest curent sunetul trebuie sa fie fenomenal.

Cum, unde se regleaza acest curent de 2,24A si tensiunea de 20V la iesire respectiv limitarea simetrica.

Link spre comentariu

...si filtrajul la curentul asta e o provocare...dar tot e o schema interesanta.

Desi exista solutia multiplicatorului capacitiv cu tranzistor, am auzit mai multe voci care spun ca tot cu condensatoare-butoi suna mai bine...abia astept sa experimentez ambele variante.

Editat de carageae
Link spre comentariu

Disipatia caldurii la acel curent de 2,24A! este o problema greu de rezolvat pe timp de vara.La acest curent sunetul trebuie sa fie fenomenal.

Cum, unde se regleaza acest curent de 2,24A si tensiunea de 20V la iesire respectiv limitarea simetrica.

Buna intrebare!

Eu as vrea sa lamurim un lucru , ca tot suntem la simulari: care este efectul defazarii unei armonici in caracteristica frecventa/amplitudine a unui amplificator ? Intreb asta deoarece in aceasta simulare armonica a doua are o amplitudine egala cu a treia dar cu un defazaj mult diferit.

Editat de gheo23
Link spre comentariu

Am calculat 23,76V atit rezulta din schema pentru limitare simetrica, iar in legatura cu disiparea totala de putere

este necesar un radiator pentru 100W, deci cam mare, eventual chiar ventilat, deci atentie la probe.

@gsabac

Link spre comentariu

Tensiunea continua necesara pe linia mediana trebuie putin mai mare de 20V , deoarece trebuie tinut cont de o cadere de tensiune

pe rezistenta din sursa, care se aduna cu tensiunea poarta-sursa si tensiunea de saturatie a MOSFET-ului de jos, iar

sus nu este decit o tensiune poarta-sursa. Parerea mea, dar poate sa nu concorde cu simularea si practica.

La 20V tensiunea mediana, limitarea nu este simetrica, incepe cu alternanta negativa si puterea de iesire este mai mica.

PS. Scuze ca am reeditat.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Cam asa arata semanlele pe grila si pe sarcina pentru schema cu condensator la iesire:

semnale.png

....am vazut un amplificator in clasa A cu bipolare ce avea un curent de mers in gol de 5A/canal,radiatoare imense si fara racire fortata intrucat audiofilii nu suporta zgomotul de ventilator (!!!!!!),iar intregul amplificator in varianta stereo cantarea 55Kg si asta numai pentru o putere pe sarcina de numai 2X15W....asa ca prefer in clasa A unul cu tuburi ca exemplu un SE cu E130L are 12W cu THD<1.5% sau un SE cu RS1003 poate avea pe sarcina chiar si 22W cu THD<2%...si asa mai departe...si tot nu ajungem la 55Kg,....

P.S se zice in lumea audiofililor ca, clasa A cu bipolare eventual cu Ge ar fi cele mai audiofile....sunt niste discutii pe forumurile de specialitate.

@gasabac: este foarte corect ce spuneti in ceea ce priveste tensiunea pe grila MOSFET-ului repetor,insa numai daca ne raportam la o putere anume in cazul de fata la 17W pe 8 ohmi,daca insa reducem tensiunea de polarizare a MOSFET-ului la numai +18V(,20V) si ne vom raporta la aceeasi putere sigur ca semnalul va limita jos iar THD va fi de neacceptat,dar pentru o putere de 10W pe sarcina totul revine la normal cu un THD<<0.12%.L o tensiune de polarizare de 18V si curentul prin tranzistori va scadea pana la 1.79A (depinde si de tipul de MOS)

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări