Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

P.S ca o remarca interesanta chiar daca poate fi considerata subiectiva,este ca sunetul acelui amplificator cu difuzorul original de 750 ohmi,parea inegalabil si extrem de dinamic.Cred ca ar fi interesant de reluat un astfel de proiect....poate are cineva schema de la un astfel de etaj final!

Intradevar sunetul reprodus de un astfel de amplificator este deosebit.De ce televizoarele Venus,Miraj aveau acel sunet specific?

Raspunsul:configuratia cu difuzor cu Z=750 ohmi nu poate compensa pierderea de putere in sarcina complexa in raport cu frecventa vizavi de etajul final cu OT in anod.

Va prezint schema unui amplif. OTL realizat de mine pe vremea liceului in varianta stereo.Am realizat si doua incinte cu cate 4 difuzoare de 750 ohmi cumparate cu 70lei bucata de la magazinul Dioda-cam prin 1976.

Chiar cu cateva zile in urma vorbisem cu don Lazaroiu de intentia mea de a relua, replica, acel amplificator daca mai reusesc sa aprovizionez inca 4 difuri de 750 varianta mare.

Asa arata schema desenata atunci in 1976...

post-206638-0-34652200-1510764863_thumb.gif

Dupa cativa an, timp in care l-am purtat la N chefuri, l-am vandut cu 380 lei la un tip care facea muzica la nunti.L-a folosit multi ani, niciodata nu am avut probleme de reparatii sau schimbare lampi.

P.S. Tensiunea anodica am redus la 300V si Ug2 la 150V deoarece Pdg2 era prea mare.

Editat de simson
Link spre comentariu

@Simson,

Ce sunet avea acest amplificator comparat cu amplificatorul din TV Venus-Miraj?

https://www.elforum.info/uploads/monthly_11_2017/post-206638-0-34652200-1510764863.gif

Ma refer la calitate nu la puterea evident mai mare.

Nu stiu de ce proiectantul a ales perechea PCL86+PL84 ca amplificare audio in acea configuratie. Ca randament e foarte nepotrivit. Daca-i dai tensiune mai mare sa-i placa pentodei lui PCL86 nu-i place lui PL84 iar daca-i dai curent mai mare sa-i placa lui PL84 nu-i place pentodei lui PCL86.

Ma gindesc ca poate pentru acel sunet a fost aleasa acea configuratie. Pentru ca puterea amplificatorului nu era mare. Iar ca numar redus de tuburi, cu inca o pentoda PCL86 in locul PL84 se obtinea mai mult ca putere si aveam si o trioda in plus ca amplificare.

Asimetriile dintre semialternante inseamna armonici pare. Iar amplificarea fiecarei semialternante cu tuburi cu caracteristici diferite garanteaza obtinerea de armonici pare.

Chiar daca ele sunt reduse de RN totusi se pastreaza structura armonicilor.

Editat de adigh
Link spre comentariu

@victordascalescu...nu nu inteleg de ce tot vorbiti de otl in configuratia Tim Mellow adaptata la boxele esl caica 16nd aveti de fapt un transformator ridicator de tensiune.acum vad ca spuneti ca e ridicata intrarea originala de 8-16 OHMI LA 32...

DA, chiar asa este, un OTL + ESL63 la care am(ESL) am modificat montura primarelor transformatoarelor adaptoare(ridicatoare cum spuneti) la 32(adIica 16+16) in loc de 8(adica16/2) plus corectia pasiva. Toate acestea din considerentul de aduce OTL-ul intr-o zona mai confortabila.

Nu inteleg de ce OTL-ul nu ar fi OTL si nu inteleg ESL-rile de ce nu ar fi ....ceea ce sunt, niste traductoare

Cred ca elogventa este si postarea de mai devreme a d-lui Lazaroiu

Daca ati urmari un toanpic de-al meu de acum circa 2 ani cand am inceput proiectul cred ca m-as face inteles.......sau cititi articolul lui Turner

Link spre comentariu

@Simson,

Ce sunet avea acest amplificator comparat cu amplificatorul din TV Venus-Miraj?

https://www.elforum.info/uploads/monthly_11_2017/post-206638-0-34652200-1510764863.gif

Ma refer la calitate nu la puterea evident mai mare.

Ce raspuns pot sa va dau dupa 40 de ani.Stiu ca prima melodie ascultata a fost Time- Pink Floyd sunetul primelor ritmuri cu ghitara bas se auzea senzational.

De obicei ascultam cu accentuare inalte, acuma stiu de ce.

Si ca sa ramanem on topic ar fi frumos de vazut in simulare ce stie aceasta configuratie OTL ,poate colegu @gsabac ne arata binenteles daca are dispozitia si timpul necesar.

Eu preconizez o distributie armonica asemanator unui contratimp cu tranzistori-zic eu.

Link spre comentariu

Poate ar merita mutata discutia intr-un topic separat, e un subiect interesant, dar n-as vrea sa polueze topicul de simulari. Daca cineva da curs sugestiei mele, il rog sa stearga si acest rand.

Oare nu s-ar potrivi la acest amplificator transformatoare de radioficare (PA de 100V) montate invers? Ma refer la transformatoare de calitate, nu la alea din difuzoarele "satesti" vandute la noi in anii 60-70.

Stiu ca se pierde ideea OTL, dar etajul in sine mi se pare interesant si exista trafuri de calitate gata construite - eu am o pereche de astfel de trafuri recuperate din niste boxe RCF si Magnat.

De asemenea, detin un amplificator Philips AG-9015 functional, care are niste transformatoare extrem de mici dar suna foarte bine, inclusiv pe bas, iar optional exista si posibilitatea de a bransa niste difuzoare de 800 de ohmi, dar din cate am inteles si in epoca au fost rare si greu de gasit. Azi probabil le gasim la pret comparabil cu greutatea lor in aur....

Link spre comentariu

Foarte inspirata schema lui @simson. Puterea pe sarcina este de 8W iar restul le vedeti in rezultatele din simulare.Modele pentru tuburi sunt facute pe tuburi reale: PL84-TUNGSRAM si ECC83-TESLA.

Frumoasa schema si cred ca sunetul se poate confunda cu al unui amplificator SE dar cam la 8W (!!!!),bineinteles ca puterea pe sarcina va atinge chiar 12W insa THD>5%,ceea ce pentru un astfel de amplificator este mult.

schema:

OTL_SIMSON_8_W.png

rezultate simulare:

Rezultate_OTL_SIMSON.png

cand am timp o sa incerc o simulare si pentru finalul din vechile TV cu PCL86 & PL84.

P.S pentru o sensibilitate la intrare de 0.7Veff,R16 (reglajul gain) va fi de 100K Sg.(80K),fara sa se mofocioe nimic din FFT sau Bode.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Frumos, dar se poate mai mult de 8W din 2XEL86, la o anodica mai mare....

Cand aveti vreme, simulati va rog si schema asta? E sigur mai performanta decat etajul de TV....care avea difuzor de 3W.... Asta scoate cam 12W curati, numai buni de ascultat :)

http://www.tsf-radio.org/forum/im/1272279015-2.jpg

Perfecta dreptate aveti dv. in ceea ce priveste schema recomandata dar.....ati vazut ce are la iesire???

As merge mai mult pe schema lui @simson dar modifcata pentru PL500(504),sau chiar PL36,6P36S bineinteles cu PSF-urile corespunzatoare si cred ca putem atinge puteri ceva mai mari adaptand sarcna de 4 sau 8 ohmi prin intermediul unui transformator bine proiectat si realizat.Se poate obtine un sunet de SE si cu un OT fara intrefier.

P.S pentru schema recomandata eu pot proiecta si realiza un astfel de OT,dar oare merita asta?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Da, am vazut si stiu despre ce e vorba. Eu zic ca seamana foarte bine schema mea cu cea de mai sus, diferenta e anodica mai mare si nu am idee ce impedanta au transformatoarele - dar exista si iesire directa pt. difuzor de 800 de ohmi, pe mufa aceea cu 3 picioare - ceva atipic, nu e DIN. Sau o fi fost standard, dar in 1962, azi e ceva istoric.

Eu detin acel amplificator si l-am ascultat...am incercat sa spun despre el pe forum dar s-a pompat voios ideea ca sunt prea mici trafurile ca sa sune bine....bla bla.

Nimeni nu s-a uitat ca iesirea e prin condensator si deci saturatia miezului nemaiexistand de la curentul de anod, necesitatea pt. o nicovala de cateva kg si peste 15 cm2 scade.

Sunt convins ca daca ati face un traf. pe masura ar suna si mai bine ca Philipsul meu, care era un amplificator comercial, Hi-Fi dar din anii 60 si nu High-end...

Ca amplificator construit de la zero, evident ca niste lampi mai puternice sunt binevenite - sau, pentru cei care au stocuri mari de EL86 sau PL84, merita incercat cu cate doua lampi in paralel....

Nu am apucat sa testez acele transformatoare de P.A. - dar ma astept sa fie impedanta undeva pe la 500-1000 ohmi in primar.

Editat de carageae
Link spre comentariu

Frumos, dar se poate mai mult de 8W din 2XEL86, la o anodica mai mare....

Pana acum se declara chiar de dvs. in diverse topicuri ideea ca ,,PL84 nu este identic cu EL84, PL84 ESTE IDENTIC CU EL86'' excludem filamentul.

Acum care este realitatea, cum de EL86 suporta tensiune anodica mai mare decat PL84?

Link spre comentariu

Raspunsul cred ca numai proiectantii de la Philips din anii 60 l-ar putea da in deplina competenta...eu pot doar sa presupun ca fie PL84 suporta mai mult, fie este diferit din acest punct de vedere....dar altfel am comparat datele si e identic cu EL86...mea culpa pentru confuzie, eu credeam ca etajul final l-ati conceput cu EL86...cred ca am ramas cuplat pe 86 de la stabilizatorul discutat mai sus...

Insa pe schema data de dv. cred ca se poate pune EL86 cu modificarea anodicii si pastrarea difuzoarelor de 800 de ohmi - a propos, aveti asa ceva?

Schema prezentata de mine este a unui amplificator de firma, pe care il detin, in carne si oase. Philips AG-9015. Cand a ajuns la mine inca avea lampile originale Miniwatt, deci banuiesc ca nu sunt chiar la limita la anodica de 420-430V de acolo - oricat de putin o fi fost folosit din anii 60.

Despre similitudinea dintre PL84 si EL86 pot sa adaug doar ca daca PL84 e listat pe radiomuseum ca identic cu 15CW5, eu am in amplificatorul meu tuburi General Electric 6CW5, chiar pe lampi scrie 6CW5/EL86. Daca nu e ceva in neregula in ce prezinta radiomuseum, eu zic ca e clar ca in afara de filament sunt similare...

Editat de carageae
Link spre comentariu

Raspunsul cred ca numai proiectantii de la Philips din anii 60 l-ar putea da in deplina competenta...eu pot doar sa presupun ca fie PL84 suporta mai mult, fie este diferit din acest punct de vedere....dar altfel am comparat datele si e identic cu EL86...mea culpa pentru confuzie, eu credeam ca etajul final l-ati conceput cu EL86...cred ca am ramas cuplat pe 86 de la stabilizatorul discutat mai sus...

Insa pe schema data de dv. cred ca se poate pune EL86 cu modificarea anodicii si pastrarea difuzoarelor de 800 de ohmi - a propos, aveti asa ceva?

Schema prezentata de mine este a unui amplificator de firma, pe care il detin, in carne si oase. Philips AG-9015. Cand a ajuns la mine inca avea lampile originale Miniwatt, deci banuiesc ca nu sunt chiar la limita la anodica de 420-430V de acolo - oricat de putin o fi fost folosit din anii 60.

Despre similitudinea dintre PL84 si EL86 pot sa adaug doar ca daca PL84 e listat pe radiomuseum ca identic cu 15CW5, eu am in amplificatorul meu tuburi General Electric 6CW5, chiar pe lampi scrie 6CW5/EL86. Daca nu e ceva in neregula in ce prezinta radiomuseum, eu zic ca e clar ca in afara de filament sunt similare...

Cam asta poate acest amplificator PHILIPS AG-9015:

Puterea pe sarcina de 800 ohmi,4ohmi sau 8ohmi cu THD=1.2% este de 9.5W,iar la Ps=12W,THD>7%.

schema cu tensiuni si curenti:

PHILIPS_AG-9015_schema.png

rezultate din simulare:

Rezultate_simulare_amplificator_PHILIPS.

NOTA:

modelele de tuburi ECC83 sun scoase pe tuburi reale ECC83 TESLA si EL86 TELEFUNKEN.

P.S transformatoarele de iesire nu sunt o chestie de joaca,chiar sunt cu totul speciale si pana la urma aici este "secretul",schema este cam tot ce a postat colegul @simson.

Link spre comentariu

Am folosit EF80 si EF184 atat in configuratie pentoda cat si trioda si am observat diferenta . EF 184 este net mai bun ca sunet, are panta mai mare si rezistenta interna mult mai mica.Este un tub excelent pentru aceasta functie (pozitie) in aceasta topologie.Suna excelent impreuna cu EL84.Am folosit si 6J51P care iarasi e un tub foarte"muzical".

Intrebare: in schema prezentata , performantele sunt fara reactie negativa globala ci doar cu schade , nu ? Deasemenea ar fi de interes si raspunsul armonic si o simulare cu reactie negativa globala.

Tubul ef184 este în două variante cu anod de tabla și anod mesh. Care varianta ați folosit-o?

Link spre comentariu

Cam asta poate acest amplificator PHILIPS AG-9015:

PHILIPS_SERVICE.png

ATENTIE!! acolo unde se spune de puterea <mono> ,canalele se conecteaza in punte!

@klauss00: Acela la care-i spuneti anod mesh nu este anodul,este un ecran conectat la pinul (6),anozii sint cam la fel la toate EF184,chiar si la cele la care anodul pare a fi cilindul acela ultim,el (anodul) se afla dupa acel cilindu,cilindrul ultim,vizibil si de aceasta data reprezinta tot un ecran conectat la pinul (6)....si cred ca nu gresesc!

Pinul (6) se conecteaza in general la masa,sau chiar la pinii (1+3+9),adica catod+G3.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări