THOMAS Postat Decembrie 21, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2011 Asa cum a propus Valderama, am analizat etajul de iesire PP cu PL81, la cateva semnale de intrare. Ceea ce se poate constata, este ca puterea disipata maxima nu este la tensiunea de intrare maxima. Vad ca la schema propusa de mine si corectata de ,puterea pe rezistenta de sarcina este crescatoare odata cu tensiunea la intrare,in schimb puterea disipata (masurata pe un tub final,deci identic si pe al-2-lea),la o tensiunme mare de intrare se "cocoseaza" la varf. Am pus si raspunsul in dreptunghiular la 100Hz,poate intereseaza. Putere pe sarcina: Putere disipata pe un tub: Dreptunghi 100Hz: Modelul spice pentru tub este model ,deci numai modelul de traf e altul si PC-urile,nu?! Concluzia care este pana la urma: poate fi un amplificator bun spre foarte bun sau trebuie abandonata ideea construirii unui astfel de amplificator???? Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 21, 2011 Partajează Postat Decembrie 21, 2011 Average-Pda in regim dinamic real(muzical) 6,55W(din date prezentate sebi_c). Un etaj final P(E)L81 PP este foarte bun fara discutie ,daca "ne gindim" numai la valoarea Raa-ce implicatii are in realizarea OT...puterea in sarcina deasemeni impresionanta. Deasemeni raspunsul sqw-100Hz va fi mult-mult mai bun in realitate (o sa vedem curind acest raspuns fizic/material si ce se intimpla cu tubul in cazul PP puteri foarte mari in sarcina ,cred ca o sa duc anodica chiar la 300V pentru a diminua usor ia_max-virf). In opinia mea P(E)L81 suporta fara nici cea mai mica problema Average-Pda 8W poate si mai mult(ramine de vazut). Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 22, 2011 Partajează Postat Decembrie 22, 2011 ...cred ca o sa duc anodica chiar la 300V pentru a diminua usor ia_max-virf).La tensiunea de 300V, se depasesc 10W disipati pe anod. Totusi la 250V, Raa=3.6k, Iagol=24mA s-au obtinut datele simulate, atasate in "rezultate_3".Mie imi place lampa, cu singura observatie ca are anodul sus, desi tensiunea anodica este relativ mica. Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 22, 2011 Partajează Postat Decembrie 22, 2011 6P6S, inca o lampa care-mi place, desi nu e prea puternica. I-am generat modelul de mai jos.Primele 6P6S le am de la Lazaroiu, pe vremea cand nu exista acest forum, pe la inceputul anilor 2000. P-atunci, avea un Oltcit! Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 22, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 22, 2011 6P6S, inca o lampa care-mi place, desi nu e prea puternica. I-am generat modelul de mai jos.Primele 6P6S le am de la Lazaroiu, pe vremea cand nu exista acest forum, pe la inceputul anilor 2000. P-atunci, avea un Oltcit!Daaaaaa! ce fain,frumoase vremuri si eu aveam tot un OLTCIT!!...Toate lampile sunt frumoase,asa le vedem noi...,pentru cei de astazi suntem niste ciudati atemporali,acum cand cu un CI se pot obtine puteri fantastice noi ne "balacarim" pentru niste piese de muzeu(!!!)6P6S parca sunt echivalente cu 6V6 !?...pe vremuri eu le puneam in locul lui EL84,doar cu modificare de soclu si mergeau parca mai bine. Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 22, 2011 Partajează Postat Decembrie 22, 2011 Am suprapus caracteristicile modelului 6P6S peste caracteristicile de iesire ale lui 6V6. Link spre comentariu
ggg Postat Decembrie 23, 2011 Partajează Postat Decembrie 23, 2011 Am gasit niste date publicate de un canadian pe Dyi. Impresionant cat a stat omul sa buchiseasca pt un EL504 . Pt trasare caracteristici am folosit datele nominale gasite intr-un catalog Mazda Belvu. Daca tot am postat, folosesc aceasta ocazie pt a ura tuturor Craciun Fericit !!! Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 23, 2011 Partajează Postat Decembrie 23, 2011 Am gasit niste date publicate de un canadian pe Dyi. Impresionant cat a stat omul sa buchiseasca pt un EL504 . Pt trasare caracteristici am folosit datele nominale gasite intr-un catalog Mazda Belvu. ...Pai, pune si tu modelul! Oricum nu e Koren, daca este vorba de un model. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2011 Avand un model bun pentru 6N13S si verificat/comparat cu datele/caracteristicile de catalog date de fabricantul rus,am gandit o schema banala cu un 6N13S cu ambele triode din balon legate in paralel,monatj SE. Am ales o Pda=11W pentru fiecare tub din balon,un Ra=600ohmi/8ohmi.Randamentul nu este prea bun,23%...25%,dar FFT-ul si banda de frecvente,cel putin dupa cum arata modelul spice,sunt exceptionale si se prea poate ca sunetul sa fie pe placul audiofililor. Amplificatorul lui ,l-am ascultat si eu,chiar daca are o putere mica,sunetul este impresionant de "bogat" si el a facut un amplificator cu cate o trioda din balon (stereo cu o singura lampa). Amplificatorul pe care-l propun eu are o putere dubla,am pretentia ca este si ceva mai studiat si s-ar parea ca rezultatele practice nu se vor lasa asteptate.In SRPP-ul din fata se poate folosi cu succes si 6N8S,cu aceasta lampa si daca mai folosim si o lampa redresoare o sa avem o imagine a unui amplificator complet vintage. Schema: Semnalul in anodul finalei 6N13S: Semnalul pe sarcina: FFT pe sarcina: Distorsiuni la 5W pe 8 ohmi: Banda de frecvente: Si cu asta va doresc un Craciun fericit,sa avem multa sanatate si minti luminate! Link spre comentariu
iulidan2 Postat Decembrie 24, 2011 Partajează Postat Decembrie 24, 2011 Multumesc pentru efortul de a explica atatea lucruri interesante.Craciun fericit ! Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 27, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2011 Simulare schema propusa . Prea multe nu sunt de spus ci doar de analizat,poate sunt de ajutor la realizarea practica a montajului. Am ales doua variante cu Ra=600ohmi si Ra=1183ohmi (rezultat din calcul). Am gasit de cuvinta sa pun si doua diagrame Bode pentru a se vedea influenta reactiei negative asupra raspunsului in frecventa al amplificatorului. Schema: la cuplarea reactiei negative de fapt este atenuat "restul" de banda de la 100Hz in "sus",o atenuare constanta de 3.5dB (4dB) Comentariile sunt de prisos. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Cer scuze pentru acest comentariu dar este necesar ,asa cum se poate remarca excursia in tensiune este simetrica in cazul 1183Ω si asimetrica in cazul 600Ω la fel se intimpla si pentru excursia in curent ,acum mai trebuie spus ca in cazul 1183 cistigul etajului final(6n13s) este mai mare si desigur nu aceasta este limita Vvv=207Vvv , limita Vvv in opinia mea se extinde pina la 260Vvv la anod ,practic in sarcina-secundar/8Ω pentru raportul 12,16 considerind si ceva pierderi pe OT vor fi 18-18,5Vvv asta inseamna 6,5Vef practicPu_sarcina_secundar=5W. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Cer scuze entru acest comentariu dar este necesarNu trebuie sa va cereti scuze,trebuiesc comentarii asta-i si rostul acestor postari. Eu nu am fost si nici nu sunt adeptul Ra=600ohmi,este doar o modelare.Se vede clar in remarca dv. ca semnalul este simetric in anod cu cei 1183 ohmi comparativ cu Ra=600 ohmi. Eu tocmai pentru a fi analizate de cei care doresc sa realizeze acest montaj si a trage niste concluzii le-am postat aici. Sfaturile,graficele si anumite rezultate practice postate de dv. impreuna cu ce mai pun si eu pe aici sper sa duca catre niste concluzii constructive. Cred ca cel mai apropiat sau optim Ra(optim in modelul LTC folosit!) ar fi cel din figurile de mai jos ,adica Ra=913ohmi. Nu am fortat nivelul la intrare ci l-am pastrat la 0dB,mai ales pentru distorsiuni foarte mici.Bineinteles ca se pot obtine tensiunile de care vorbiti dv.Cei 5W se vor obtine SIGUR dintr-un 6N13S SE cu ambele triode in paralel. cam asta este...pana acum! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Da vorbim "aceasi limba" domnule Lazaroiu ,ma derutat expresia "Comentariile sint de prisos".Comentariul meu este facut pentru cei care "vad mai putin"...Caragae a primit in vizita MUZA si astfel a ajuns la 1183Ω .In cazul 1183Ω daca aplic si o reactie negativa globala ajung la un sinus-"perfect" la iesire/sarcina si desigur distorsiuni mai mici. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Da vorbim "aceasi limba" domnule Lazaroiu ,ma derutat expresia "Comentariile sint de prisos".Comentariul meu este facut pentru cei care "vad mai putin"...Caragae a primit in vizita MUZA si astfel a ajuns la 1183Ω .Corect,vina mea! Cand am spus "comentariile sunt de prisos...." m-am referit la comentariile mele,pentru ca am fost "urecheat" cu ceva posturi mai sus ca nu comentez pozele..Credeti-ma,eu abia astep comentariile,mai ales ale celor ca dv.,care stiu ce spun... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum