THOMAS Postat Noiembrie 7, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2017 D-le Lazaroiu, am rugamintea ca, in limita timpului si a disponibilitatii, sa faceti o simulare pentru sectiunea de linie/iesire a preamplificatorului srpp Anzai in varianta echipata cu E182CC. Sunt voci care spun ca ar fi un tub performant (Andreea Ciuffoli) si chiar unele firme serioase (Nagra) il folosesc ca driver in finalele cele mai scumpe. Cu deosebit respect. Aveti mai jos cele cerute,o parte de rezultate sunt trecute pe schema iar FFT si Bode in imaginea cu rezultatele din simulare.Oarece diferente sunt intre cele doua tuburi,in primul rand E182CC are amplificare mai mare (nu cu mult!),dar probabil fiind un tub proiectat pentru aplicatii digitale,adica in tehnica veche digitala a computerelor ce contin numaratoare,registre de deplasare,porti logioce,astabile,bistabile,monostabile....,se poate sa aiba o viteze de raspuns mai mare si de aici poate impresia auditiva pe placul audiofililor,zic si eu! Link spre comentariu
gsabac Postat Noiembrie 7, 2017 Partajează Postat Noiembrie 7, 2017 @LMOlimpiu a realizat o comparatie revelatoare de performantele electrice si se remarca doar o amplificare putin mai mare pentru E182CC. Insa alte calitati fac acest tub deosebit de atractiv: - garantat 2 triode pereche in acelas balon, propozabile a fi utilizate in amplificatoare diferentiale, punti de masura, aparatura profesionala, etc. - sunt antimicrofonice, pot fi folosite in medii cu vibratii, pretabile la microfonie sau vibratii datorita transformatoarelor; - sunt tuburi cu durata de viata estimata la 5000 de ore. Si pretul este pe masura ! @gsabac Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Noiembrie 7, 2017 Partajează Postat Noiembrie 7, 2017 Aveti mai jos cele cerute,o parte de rezultate sunt trecute pe schema iar FFT si Bode in imaginea cu rezultatele din simulare.Oarece diferente sunt intre cele doua tuburi,in primul rand E182CC are amplificare mai mare (nu cu mult!),dar probabil fiind un tub proiectat pentru aplicatii digitale,adica in tehnica veche digitala a computerelor ce contin numaratoare,registre de deplasare,porti logioce,astabile,bistabile,monostabile....,se poate sa aiba o viteze de raspuns mai mare si de aici poate impresia auditiva pe placul audiofililor,zic si eu! Multumesc mult. Ca de obicei, o reactie rapida si la obiect. Desigur, urmeaza instrumentul decisiv....urechea. Pentru a avea o imagine completa, ati putea sa determinati si impedanta de iesire? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 8, 2017 Partajează Postat Noiembrie 8, 2017 (editat) am o rugăminte Lăzăroiu când ai timp dacă acest montaj funcţionează corect prezintă dumneata oscilograma gc-EL84 acolo unde este marcat în schemă (scuze, am uitat să specific două valori componente) sper să fie o formă de undă sinus interesantă gc-EL84(având în vedere reacţia negativă aplicată), nu ar strica să vedem şi sqw-30Hz gc-EL84 Editat Noiembrie 8, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 8, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2017 (editat) Multumesc mult. Ca de obicei, o reactie rapida si la obiect. Desigur, urmeaza instrumentul decisiv....urechea. Pentru a avea o imagine completa, ati putea sa determinati si impedanta de iesire? Daca vom aplica cele de mai jos pentru calculul simplu al Zout pentru SRPP si anume: vor rezulta urmatoarele: Zout pentru SRPP ECC82 cu ra din datele de catalog Zout=5350 ohmi iar pentru E182CC si ra din datele de catalog Zout=4250 ohmi ...insa determinarea din simulare pentru Vout mai mica cu 0.5dB si THD constant si SRPP cu ECC82 rezulta Zout=8000 ohmi si pentru SRPP cu E182CC pentru Vout mai mica cu 0.5dB si THD constant rezulta Zout=6900 ohmi daca fortam cele doua Zout rezultate din calcul pentru fiecare experiment in parte si puse in simulare, vor rezulta THD>>5%,eu am incercat sa pastrez THD la valoarea decenta de sub 1% P.S parerea mea este ca rezultatele din simulare sunt cele care ar trebuie sa se apropie cel mai mult decrezultatele practice si cine detine echipamentul de laborator necesar poate face acest experiment si ne poate valida sau nu aceste rezultate. Editat Noiembrie 8, 2017 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
romicap Postat Noiembrie 8, 2017 Partajează Postat Noiembrie 8, 2017 (editat) am o rugăminte Lăzăroiu când ai timp dacă acest montaj funcţionează corect prezintă dumneata oscilograma gc-EL84 acolo unde este marcat în schemă (scuze, am uitat să specific două valori componente) sper să fie o formă de undă sinus interesantă gc-EL84(având în vedere reacţia negativă aplicată), nu ar strica să vedem şi sqw-30Hz gc-EL84 RCul 47K/330pf din grila de comanda a tubului final va ,,tulbura bagajele,, intr-o anumita zona a spectrului redat (undeva sub 1KHz ) !!! cu atat mai mult daca se foloseste NFB grila tub driver ! Daca sperati la un soi de compensare (pe inalte ) ....cred ca ar fi prea usor , frumos... sa se intample sub forma asta ! Editat Noiembrie 8, 2017 de romicap Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 8, 2017 Partajează Postat Noiembrie 8, 2017 (editat) nu sperştiu exact ce fac(schema asta este de înaltă ţinută raportat la o cfg SE EL84 clasică/normală) cel mult se poate slăbi cuplajul capacitiv(220nF) pentru un OT prost poate o să înţelegeţi mai uşor prezentarea dacă apar oscilograme gc-EL84 PS 5W secundar.sarcină din EL84-SE (clasa A) nu-i aşa puţin/uşor Editat Noiembrie 8, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 8, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2017 (editat) am o rugăminte Lăzăroiu când ai timp dacă acest montaj funcţionează corect prezintă dumneata oscilograma gc-EL84 acolo unde este marcat în schemă (scuze, am uitat să specific două valori componente) sper să fie o formă de undă sinus interesantă gc-EL84(având în vedere reacţia negativă aplicată), nu ar strica să vedem şi sqw-30Hz gc-EL84 Cam asa arata ce mi-ati cerut: schema cu PSF-uri si formele dfe uda cerute: Editat Noiembrie 8, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 8, 2017 Partajează Postat Noiembrie 8, 2017 (editat) mulţumesc Lăzăroiu SUPER LINEAR RĂSPUNS în sarcinăDA, astea sunt formele de undă cerute(gc-EL84) Aşa trebuie să arate comanda EL84 pentru un sinus bun la ieşire în sarcină (sinus aproape perfect=simetric în sarcină) Editat Noiembrie 8, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 8, 2017 Partajează Postat Noiembrie 8, 2017 Mie imi place semnalul ala sqw de 100Hz cum arata. Seamana cu ..motorboating.Vad ca se modifica amplitudinea si axarea in doar cele 50ms...era interesant sa fie prezentat pe o perioada de 500ms sau mai mare. Nu vad nici o forma de semnal pe iesirea OT. In general cand se prezinta o oscilograma din atacul unui tub se posteaza si ...rezultatul final, adica oscilograma pe rezistenta de sarcina. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 8, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2017 Mie imi place semnalul ala sqw de 100Hz cum arata. Seamana cu ..motorboating.Vad ca se modifica amplitudinea si axarea in doar cele 50ms...era interesant sa fie prezentat pe o perioada de 500ms sau mai mare. Nu vad nici o forma de semnal pe iesirea OT. In general cand se prezinta o oscilograma din atacul unui tub se posteaza si ...rezultatul final, adica oscilograma pe rezistenta de sarcina. Cu tot respectul,dar eu am facut exact ce mi s-a cerut la punctul #2919 de catre colegul @valderama. Link spre comentariu
simson Postat Noiembrie 8, 2017 Partajează Postat Noiembrie 8, 2017 Don Lazaroiu, EL84 de regula se ataca cu semnal simetric ca orice tub consacrat in etaje audio.In simulare semnalul pe g1 este asimetric chiar pronuntat la 5W iesire.In plus la 5W sinusoida e tuguiata rau.Daca colegul Valderama zice ca la un astfel de ,,Zinus" in atac se obtine un sinus perfect si simetric in sarcina,probabil ca aceasta contra distorsiune cu reactia negativa aplicata pe grila si nu catod convine tubului EL84. Totusi ar fi bine de vazut si semnalul pe sarcina in secundar la 3,5 si 5W . Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 8, 2017 Partajează Postat Noiembrie 8, 2017 am o rugăminte Lăzăroiu când ai timp dacă acest montaj funcţionează corect prezintă dumneata oscilograma gc-EL84 acolo unde este marcat în schemă (scuze, am uitat să specific două valori componente) sper să fie o formă de undă sinus interesantă gc-EL84(având în vedere reacţia negativă aplicată), nu ar strica să vedem şi sqw-30Hz gc-EL84 Domnule Lazaroiu, @valderama ''a cerut '' sqw 30Hz. Daca tot ati introdus schema in LTSpice, dureaza mult sa puneti datele complete, adica si forma semnalului la iesire din traf si nivelul distorsiunilor ? Motorboating_ul ala apare si cand reactia este pozitiva, adica semnalul de reactie este in faza cu cel de intrare. Uneori se manifesta numai la anumite frecvente si e datorata defazajului introdus de amplificator. Pentru asta se fac teste in capete de banda, 40-100Hz respectiv 10-20KHz, si in centrul benzii audio, adica 1KHz. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 8, 2017 Partajează Postat Noiembrie 8, 2017 Mai apare si in alte situatii? http://www.clarisonus.com/Archives/Amp_Design/Motorboating.pdf Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 8, 2017 Partajează Postat Noiembrie 8, 2017 (editat) Don Lazaroiu, EL84 de regula se ataca cu semnal simetric ca orice tub consacrat in etaje audio.In simulare semnalul pe g1 este asimetric chiar pronuntat la 5W iesire.In plus la 5W sinusoida e tuguiata rau.Daca colegul Valderama zice ca la un astfel de ,,Zinus" in atac se obtine un sinus perfect si simetric in sarcina,probabil ca aceasta contra distorsiune cu reactia negativa aplicata pe grila si nu catod convine tubului EL84. Totusi ar fi bine de vazut si semnalul pe sarcina in secundar la 3,5 si 5W . Etajul final cu elementul activ EL84 este utilizat la maxim de randament în clasa A(5W secundar sarcină aşa cum precizaţi) practic intrăm bine în zonele neliniare. Reacţia negativă ne arată ce semnal este necesar în atac gc-EL84 SE pentru un răspuns cât mai liniar Introducem sinus la intrare găsim sinus la ieşire(amplificat) cu distorsiuni mici 5W secundar sarcină Simson ce rezultate ai cu un atac gc sinus simetric(thd foarte mic) în zonele neliniare EL84-SE pentru 5W ăia secundar sarcină?! (nu necesită răspuns întrebarea) aşa se explică forma semnalului din atac gc-EL84(reacţia negativă îşi face treaba), cotaţia mea relativă în raport cu schema în discuţie 5W clasa A evident PS rugămintea mea a fost satisfăcută (sinus gc-EL84) NU am cerut mai mult.Dacă LMOlimpiu consideră util/interesant/necesar mai pune ceva detalii din simulare Editat Noiembrie 8, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum