Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Multumesc ptr. simulare si propunere!Momentan voi incepe cu Ra=5K intrucat de acesta dispun...per moment.FFT-ul arata mai bine vizavi de alta, gasit in aceasta sectiune, simulat tot de dvs in urma cu multi ani.post-206638-0-65097400-1508179872_thumb.jpg

PF-ul este Ua=450V Ra=3k Pda=33W Ps=13W Ug1=180Vpp THD=4%

Link spre comentariu

V-am vazut realizarile postate pe forum, muncite si interesante.

Rezultatul este in poza. Click pentru marire.

post-238209-0-71089700-1508585244_thumb.png

Se pot obtine urmatoarele tensiuni la iesire in functie de impedanta castilor:

32 ohmi 1Vrms 31mW

50 1,6V 50mW

120 3,4V 100mW

300 7,5V 180mW

600 11V 200mW

Pentru toate impedantele, am calibrat distorsiunile la circa 3,5%.

Succes!

@gsabac

Link spre comentariu

Buna seara.

V-a rog ma poate ajuta careva cu o simulare a unui amplificator de casti cu tuburi subminiatura?

https://plus.google.com/u/0/photos/photo/117912683750485190398/6479046682451787730?icm=false&iso=true&authkey=CJ__5sPJqd7TIA

Multumesc anticipat.

Am facut o simulare pentru schema propusa de catre dv. dupa ce mi-am construit modele Spice utilizand tuburi reale,modelele gasite pe internet sunt modele generice si nu prea au legatura cu ralitatea.Rezultatele obtinute le puteti vedea in imaginile de mai jos.

Va propun si o mica modificare in schema introducand o bucla NFB care va imbunatati vizibil performantele acestui amplificator (comparati performantele pe cele doua scheme),insa important este ca cele mai bune rezultate se obtin pentru impedante de casti >300ohmi,respectiv 600 ohmi sau chiar 1000ohmi.FFT-ul este specific unui etaj final cascoda si pot spune ca in practica acest amplificator se va auzi excelent...

Sper sa va fie de ajutor:

schema originala:

AMP_CASTI_TUBURI_SUBMINIATURA.png

FFT pentru 32 respectiv 600 ohmi:

FFT_la_32_ohmi.png

FFT_AMP_CASTI.png

si schema cu modificarea propusa:

Amp_casti_subminiatura_modificat.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Probabil ca ati folosit unele modele mai bune cu 10-20%, dar neconcludent si aceasta se vede din primele 3 poze.

Oricum ar fi, tensiunile si curentii sunt cam la fel, dar si distorsiunile.

La schema modificata, amplificarea scade la 60%, totusi nivelele de intrare si puterile de iesire sunt la fel postate

pe cele doua scheme.

Care ar fi explicatia?

Deasemenea cred ca este o problema si cu distorsiunile, poate le-ati masurat la alt nivel de intrare.

Nu am dorit sa fac modificari ale schemei propuse, dar in actualul context, daca se modifica rezistenta 330 ohmi din catodul

finalei la circa 160 de ohmi, schema modificata, puterea maxima de iesire creste de circa 4 ori si distorsiunile scad apreciabil la 140mW sub 0,1%

In acest caz puterea disipata pe un anod este mai mica 2,5W.

@gsabac

Link spre comentariu

Adevarat, este realizat in configuratia White Cathode Follower.

Corect,am gresit este o configuratie White Cathode Follower,dar asta nu schimba cu nimic distributia armonica.

Link spre comentariu

Oare in acest caz se pastreaza distributia armonica prezentat cu o pagina in urma de colegul Lazaroiu?Asta e dilema in cazul inserierii rezistentei cu sarcina.

Totusi varianta optima ramane folosirea traf . iesire cu prize in secundar ptr. diferite impedante casti.

Chiar si un bobibaj simplist P-S-P da rezultate mai bune decat varianta fara-zic eu.Ar merita simulat in sensul aflarii adevarului.

Da,foarte corect : nu putem obtine performante bune cu aceeasi schema pe o impedanta cuprinsa intre 300ohmi si 1000ohmi,ast-i clar,iar cu rezistenta de 1W in serie pentru o casca de 32 de ohmi nici nu s-ar pune problema unei auditii de calitate,sa fim seriosi.

Ce mai buna schema si mai ales cand dorim un amplificator cu tuburi si sunet de tub ,este un SE cu traf pe iesire,punct. Un astfel de amplificator OTL cu tuburi e o forma oarecum falsa de a spune ca avem un amplificator de casti cu tuburi si asta pentru ca putem obtine performante poate chiar mai bune cu un amplificator cu SS,parerea mea.

Link spre comentariu

Am testat mai multe variante de amplificatoare pentru casti cu si fara OT, sfatul meu este sa renuntati la OTL si RN fiindca acestea sint doar niste solutii ieftine si doar atit iar tuburile subminiatura nu pot concura cu un ECL 82 intr-o asemenea aplicatie apoi prizele secundarului OT conserva distributia armonica adica acea care face diferenta dintre amplificatoarele cu tuburi si cele cu semiconductoare. Cel mai reusit amplificator cu tuburi pentru casti facut de mine a fost unul cu 6p6p, OT 6K/600,300,150 si 32 0hm

Link spre comentariu

subscriu la ultimile afirmaţii LMOlimpiu & popa marius dar mai adaug un lucru esenţial

sarcina complexă(cască ,difuzor,incintă ,boxă ) dispusă la anod înseamnă modulaţie de curent în sarcina dată

ca să fiu mai clar afirm

orice tranzistor(SS) pus să funcţioneze cu sarcina complexă în colector sau drenă se va comporta identic cu tubul sarcina complexă dispusă la anod (catod comun/emitor comun)

şi reciprocă

orice tub pus să funcţioneze cu sarcina complexă în catod se va comporta identic cu tranzistorul sarcina complexă dispusă în emitor/sursă (repetor pe catod, repetor pe emitor/sursă)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

La sugestia colegului @Popa Marius m-am gandit la acesta configuratie OTL pentru un amplificator de casti cu tuburi electronice capabile sa debiteze o putere suficienta direct pe o sarcina de 32 ohmi (sau mai mare!).Amplificatorul este realizat cu tubul 6N13S (un singur balon pentru varianta mono) si o lampa superba pentru aplicatii audio si anume ECC85,daca-mi permiteti este lampa mea favorita pentru multe montaje de semnal mic si chiar pentru defazoare performante.

Amplificatorul poate debita o putere de 1.2W/32 ohmi si de remarcat este lipsa totala a unei bucle NFB.

Analizati si trageti concluzii!

P.S montajul poate arata foarte vintage datorita prezentei tubului 6N13S ,6AS7-G,AI834,....

SCHEMA AMPLIFICATORULUI:

Amp_casti_OTL_1.2_W.png

FFT:

FFT_AM_CASTI.png

DIAGRAMA BODE:

bode_amp_casti.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

capacitatii miller

mare atenţie la acest efect (capacitatea anod-grilă multiplicată în raport de câştig) se manifestă ca un filtru lowpass(trece jos) coroborat cu rezistenţa sursei din etajul precedent

altfel spus efectul miller se manifetă similar tub vs tranzistor având în vedere sutele de KΩ-MΩ tub vs sute de Ω-KΩ tranzistor

(dau un exemplu banal SE emitor comun bătrânul 2N3055 cu 100Ω bază-emitor poftim chiar 1KΩ bază-emitor, sarcina cuplată prin OT în colector, rezistenţa sursei din etajul precedent cât vreţi voi astfel încât să pot împinge 2N_ul)

sau poftim pentru edificare să simuleze LMOlimpiu răspunsul armonic pentru 2N3055-SE configuraţia din paranteză(Ic_0=1A, Uc 24V adaptorul de sarcină 22Ω/8Ω)

aş putea continua cu exemple dar nu are rost(să înţeleagă fiecare cât poate)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări