Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

D-le Lazaroiu va admir pentru stradania dvs. si meritati toata stima ! Ma gandesc totusi ca dl. cosminYO9ICC putea folosi fara probleme si pentoda din PFL si astfel va usura munca si dv. si elimina o lampa in plus dar, in fine , poate are motivele d-lui sa foloseasca 2 lampi in loc de una. Sunteti un exemplu pentru noi toti :aplauze

Va multumesc! Da si eu m-am gandit la prima citire a acestei "cereri" de ce colegul @cosminYO9ICC nu doreste sa utilizeze chiar pentoda (F) din PFL200 dar se prea poate ca acest amplificator fiind folosit ca un etaj final intr-un RR,acea pentoda (F) sa fie folosita intr-un alt etaj din RR.nu stiu,probabil d-lui are un anume proiect.

Eu am o schema conceputa integral cu PFL200 pentru un amplificator audio cu ceva calitati audiofile,ca sa zic asa si chiar a fost realizat practic de mine acum aproximativ doi ani in urma cand am cautat mult timp doua socluri pentru PFL200 si pe care pana la urma le-am obtinut de la un bun coleg de forum,Imre Beres pentru care ii multumesc si acum.

@ Exista tubul PCL200 cu o trioda <C> in loc de pentda<F> din PFL200,un tub exceptional pentru amplificatoare SE de 3W,dar este un tub relativ rar si in acest caz la achizitionare ne-ar trebui macar unul sau chiar doua de rezerva.

@carageae: pentru ce spuneti dv. se pot face amplificatoare de 5W in SE conexiune trioda cu cate doua tuburi in paralel de tipul PCL85,un tub analizat si discutat pe multe forumuri ca ar avea in SE distributia armonica exact ca a tubului 2A3,probabil coincidenta de perveanta,eu nu am analizat aceasta situatie din lipsa de timp.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ce vreau eu sa fac e un preamplificator cu lampi - desi nu sunt fan al ideii - insa am mostenit un Darclee pe care vreau sa-l dotez vara viitoare cu un pickup cat de cat ok, ca sa am curaj sa ascult discurile mele pe el. Rasnita RFT din dotare, desi "functionabila", iese din discutie. In afara de motor voi dona "fer"-ul celor interesati. In cutia lui as avea loc pt. un sasiu micut, gata facut, cu trei gauri de soclu noval. Putere mare nu e nevoie, dar as pune un stereo de 1...3W pe cele doua difuzoare ale aparatului, care sunt Tesla si am verificat ca sunt bune vara asta. Pentru radio nu e nevoie de mai mult de 2W pe canal cu niste difuzoare bune.

E un aparat cu valoare sentimentala - printre primele reparate de mine in copilarie - si chiar daca il "impaiez" la interior cu alte chestii, vreau sa-l pastrez ca obiect de mobila...care daca mai si canta frumos, e si mai bine.

Link spre comentariu

Ma poate ajuta cineva cu o schema a testerului/rejuvenator B&K 480 ? Ma gandesc sa-l folosesc pe post de katometru cu unele modificari dedicate strict tuburilor pe care le utilizez curent (ecc81/82/83; ef86; el84/86)

Link spre comentariu

Nu am cuvinte sa va multumesc, domnule Lazaroiu, pentru tot! Motivul pentru care am optat pentru aceste sectiuni din tuburile respective este unul simplu: un redioreceptor superheterodina cu numai doua tuburi electronice, deci pentoda F din tubul PFL200 incerc sa o folosesc intr-un etaj amplificator de frecventa intermediara. Cu soclurile decal aveti dreptate, se gasesc greu cele pentru sasiu. Dar eu construiesc in general cu ce am prin sertare, asa ca am sa folosesc tuburi si socluri recuperate din televizoare romanesti. Deasemenea, urmaresc realizarea unui montaj simplu, cu cat mai putine componente, aceste componente sa fie cat mai banale, un consum redus de energie si nu in ultimul rand performantele sa fie cat de cat notabile. Cu partea de radiofrecventa sa zicem ca as rezolva-o, insa pentru partea de audiofrecventa am considerat ca trebuie sa apelez la dumneavoastra, probabil ca schema pe care as fi conceput-o eu ar fi continut trei piese si rezultatele, binenteles, ar fi fost foarte modeste.

Link spre comentariu

Nu am cuvinte sa va multumesc, domnule Lazaroiu, pentru tot! Motivul pentru care am optat pentru aceste sectiuni din tuburile respective este unul simplu: un redioreceptor superheterodina cu numai doua tuburi electronice, deci pentoda F din tubul PFL200 incerc sa o folosesc intr-un etaj amplificator de frecventa intermediara. Cu soclurile decal aveti dreptate, se gasesc greu cele pentru sasiu. Dar eu construiesc in general cu ce am prin sertare, asa ca am sa folosesc tuburi si socluri recuperate din televizoare romanesti. Deasemenea, urmaresc realizarea unui montaj simplu, cu cat mai putine componente, aceste componente sa fie cat mai banale, un consum redus de energie si nu in ultimul rand performantele sa fie cat de cat notabile. Cu partea de radiofrecventa sa zicem ca as rezolva-o, insa pentru partea de audiofrecventa am considerat ca trebuie sa apelez la dumneavoastra, probabil ca schema pe care as fi conceput-o eu ar fi continut trei piese si rezultatele, binenteles, ar fi fost foarte modeste.

Am inteles ideea acestui RR si chiar pare ceva interesant si simplu.In ceea ce priveste etajul AAF intr-adevar poate fi construit cu "trei" componente,insa eu am tinut sa "tragem" cat mai mult de schema in ceea ce priveste calitatea sunetului gandind o schema oarecum mai stufoasa,insa cateva componente in plus nu cred ca v-ar pune probleme si nici la cresterea energiei consumate nu cred ca ar contribui.

Va felicit pentru idee si chiar ar fi interesant sa ne tineti la curent cu finalizarea proiectului!

Link spre comentariu

Ma poate ajuta cineva cu o schema a testerului/rejuvenator B&K 480 ? Ma gandesc sa-l folosesc pe post de katometru cu unele modificari dedicate strict tuburilor pe care le utilizez curent (ecc81/82/83; ef86; el84/86)

Imi cer scuze ca postez aici, dar @victordascalescu54 nu poate primi mp.

Aici gasiti schema
Manual de utilizare aici
Aici gasiti setarile pentru diverse CRT-uri
Link spre comentariu

Imi cer scuze ca postez aici, dar @victordascalescu54 nu poate primi mp.

Aici gasiti schema
Manual de utilizare aici
Aici gasiti setarile pentru diverse CRT-uri

Multumesc frumos, as putea sa adaptez acest aparat pentru a masura tuburi de tipul ecc83/82 si ef86 ? aveti o sugestie?

Link spre comentariu

Transformatorul acestui tester are tensiuni reglabile pentru alimentarea filamentelor, are infasurare pentru tensiunea de negativare, infasurare pentru anodica, potentiometri si microapermetru, deci cam tot ce trebuie pentru un tester pentru tuburile ECC83/82 si EF86.

Pentru alte lampi (finale) nu stiu daca infasurarea de 160V are curent suficient de mare.

O schema si multe detalii gasiti aici, dar gasiti si alte scheme in topicurile de pe acest forum.

Stiu ca si domnul Lazaroiu, initiatorul acestui topic plin de informatii foarte utile, a postat o schema pentru testarea tuburilor electronice, dar in alt topic.

Link spre comentariu

Transformatorul acestui tester are tensiuni reglabile pentru alimentarea filamentelor, are infasurare pentru tensiunea de negativare, infasurare pentru anodica, potentiometri si microapermetru, deci cam tot ce trebuie pentru un tester pentru tuburile ECC83/82 si EF86.

Pentru alte lampi (finale) nu stiu daca infasurarea de 160V are curent suficient de mare.

O schema si multe detalii gasiti aici, dar gasiti si alte scheme in topicurile de pe acest forum.

Stiu ca si domnul Lazaroiu, initiatorul acestui topic plin de informatii foarte utile, a postat o schema pentru testarea tuburilor electronice, dar in alt topic.

Va multumesc din nou, foarte interesant articol....dar putin cam laborios. Puteti sa-mi indicati topicul d-lui Lazaroiu, se pare ca e o schema simpla si utila.

Link spre comentariu

Cred ca e chiar cea dintr-un topic deschis de dvoastra in 2015: https://www.elforum.info/topic/103647-cumpar-catometru/

Mai exact schema este aici: https://www.elforum.info/topic/103647-cumpar-catometru/?p=1177975

In acel mesaj scrie ca schema este pentru testarea tuburilor 6C33C, dar ca poate fi extinsa si pentru testarea altor tipuri de tuburi.

Link spre comentariu

Cred ca e chiar cea dintr-un topic deschis de dvoastra in 2015: https://www.elforum.info/topic/103647-cumpar-catometru/

Mai exact schema este aici: https://www.elforum.info/topic/103647-cumpar-catometru/?p=1177975

In acel mesaj scrie ca schema este pentru testarea tuburilor 6C33C, dar ca poate fi extinsa si pentru testarea altor tipuri de tuburi.

Aceasta schema, foarte utila dealtfel, este pentru imperecherea dinamica a tuburilor 6c33c. nu masoara parametri static. Eu o folosesc cu succes la imperechiat 6c33c, pacat ca nu am prea multe (>100 buc) ca au o mare dispersie a parametrilor. Incerc acum sa o extind si la imperechiat ef-uri si ecc-uri.

Totusi, inainte de a face imperecheri (acolo unde e nevoie) tuburile trebuiesc testate static cu un catometru. Asta incerc sa fac.

Link spre comentariu

Cu toate ca subiectul nu se incadreaza in tema topicului (catometrul si simulari scheme cu tuburi electronice) e bine sa lamurim niste aspecte.

Schema aia, ''debara'' cum era subintitulata, nu prea ajuta cu nimic la o imperechere corecta a doua sau mai multe tuburi. Daca recititi topicul unde a fost postata vedeti si de ce . Pe scurt o imperechere corecta se face tinind cont de transconductanta. De ce, cred ca nu are rost sa mai detaliez.

Un catometru analog comercial obisnuit nu prea masoara parametrii statici, doar emisia si asta fara prea mare acuratete. Exista insa cateva modele care pot sa masoare GM si calitatea vidului cu o precizie multumitoare. O replica a acestora e o adevarata aventura. Spun asta deoarece am incercat personal sa combin mai multe scheme si sa obtin un aparat care sa acopere cam toate masuratorile importante. In final a iesit o uzina si nu renta atata munca pentru ceva care nu era perfect.

Daca tot vreti sa faceti niste masuratori incercati sa studiati materialul asta :

http://www.bartola.co.uk/valves/2012/11/04/thd-gm-and-μ-tester/

Link spre comentariu

Cu toate ca subiectul nu se incadreaza in tema topicului (catometrul si simulari scheme cu tuburi electronice) e bine sa lamurim niste aspecte.

Schema aia, ''debara'' cum era subintitulata, nu prea ajuta cu nimic la o imperechere corecta a doua sau mai multe tuburi. Daca recititi topicul unde a fost postata vedeti si de ce . Pe scurt o imperechere corecta se face tinind cont de transconductanta. De ce, cred ca nu are rost sa mai detaliez.

Un catometru analog comercial obisnuit nu prea masoara parametrii statici, doar emisia si asta fara prea mare acuratete. Exista insa cateva modele care pot sa masoare GM si calitatea vidului cu o precizie multumitoare. O replica a acestora e o adevarata aventura. Spun asta deoarece am incercat personal sa combin mai multe scheme si sa obtin un aparat care sa acopere cam toate masuratorile importante. In final a iesit o uzina si nu renta atata munca pentru ceva care nu era perfect.

Daca tot vreti sa faceti niste masuratori incercati sa studiati materialul asta :

http://www.bartola.co.uk/valves/2012/11/04/thd-gm-and-μ-tester/

Tema supusa atentiei era: daca si cum ar putea fi modificat acel aparat (B&K 480) pentru a functiona ca un catometru mai mult sau mai putin banal.

Link spre comentariu

Vin cu rugaminte la colegul Lazaroiu:am achizitionat (la schimb cu OT100) una bucata tub 300B marca Emission Labs cu care doresc sa incerc ceva teste.Tot jucand, variatii cu drepte de sarcina m-am oprit la acest punct de functionare:Ua=400V Ia=70mA Ra=5k -Ug=80V atac cuasi 200Vpp.

Va rog daca e posibil in limita timpului disponibil o simulare, neaparat un spectru de armonici (la care EU nu sant alergic) si parerea dvs. despre acest PF.

Link spre comentariu

Vin cu rugaminte la colegul Lazaroiu:am achizitionat (la schimb cu OT100) una bucata tub 300B marca Emission Labs cu care doresc sa incerc ceva teste.Tot jucand, variatii cu drepte de sarcina m-am oprit la acest punct de functionare:Ua=400V Ia=70mA Ra=5k -Ug=80V atac cuasi 200Vpp.

Va rog daca e posibil in limita timpului disponibil o simulare, neaparat un spectru de armonici (la care EU nu sant alergic) si parerea dvs. despre acest PF.

Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului dar a trebuit sa gasesc un model bun pentru tubul 300B-EML intrucat nu este identic cu clasicele 300B,asadar sper sa va ajute ce postez aici:

schema de test pentru PSF-ul ales de catre dv.:

SCHEMA_TEST_300_B-_EML.png

caracteristicile de transfer si PSF-ul ales,dar si marimile intrare iesire si THD in procente si distributia armonica:

300_B-_EML_caracteristici.png

si FFT pentru un SE cu PSF-ul ales/propus:

300_B-_EML_test.png

si un alt PSF pe care vi-l propun,observati oarece diferente pozitive obtinute in clasa A fara sa intrati in curenti de grila cu 300B,distributia armonica ramanand aceeasi(vedeti graficele din drepata jos pe desenele cu caracteristici):

300_B-_EML_alt_PSF.png

Sper sa va fie de ajutor!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări