Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Exact ce trebuie! Am remarcat si eu dependenta accentuata a Ik functie de polarizarea G mosfetului si ma gandeam chiar la o alimentare stabilizata.Ce ziceti ?

Link spre comentariu

Am si eu citeva pareri in legatura cu schema din postarile anterioare.

Ca idee schema pare foarte buna. In schema, intrarea tranzistorilor MOSFET IRFP9240 ( cu 1200pF ) este atacata cu o

impedanta destul de mare si doar acest pol introduce o scadera a frecventei limita sub 25-30KHz.

Inainte de realizare cred ca ar fi bine sa fie realizate si simulari cu IRFP9240 cu dispersie

pentru a se stabili dezechilibrarea curentilor prin tuburile finale, la variatia temperaturii. Aceasta bineinteles dupa

echilibrarea la temperatura camerei. Raspunsul in frecventa prezentat, este pe cazul de transformator ideal cu inductanta

extrem de mare (poate 30-40H) si nu trebuie luat ca reclama pentru performantele schemei, care sunt mult mai slabe.

Deasemenea tranzistorii IRFP9240 cred au nevoie de un radiator comun pentru a se afla la aceeasi temperatura.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Impedanta vazuta de mosfet este una complexa avand ca pondere 10k//rez interna a 6N6P care este de...1k8 conform catalogului.La 1200 ohmi Raa 20H sunt suficienti pentru a reda 10Hz cu -3Db atenuare.Sa nu uitam ca este un PP iar 20H nu-s chiar asa greu de obtinut. Ideea cu radiator comun e de retinut cu toate ca Pd de mosfet e modesta.

Editat de gheo23
Link spre comentariu

Fara prea multa teorie,cam asa arata diagrama Bode in catozi tuburilor finale,deci eliminand traful de iesire care mereu a produs discutii fiind vorba de simulari. Tranzistoarele MOS sunt cele dupa schema iar modelel Spice sunt chiar cele de la LT,deci ne putem baza pe ce dau ei.

Bode_in_catozi.png

In ceea ce priveste inductanta trafului de iesire PP fiind pentru Fmin la 0dB ar trebuie sa fie de 10,4H (masurat la 50Hz cu injectie de 100mV) pentru Raa=1200 ohmi+ Rdc(~150 ohmi),asa ca va fi un traf extrem de usor de realizat...si vb in cunostinta de cauza,am facut multe de acest fel pentru proiecte cu aceeasi configuratie dar cu 6080,6N13S...

Link spre comentariu

Impedanta vazuta de mosfet este una complexa avand ca pondere 10k//rez interna a 6N6P care este de...1k8 conform catalogului.La 1200 ohmi Raa 20H sunt suficienti pentru a reda 10Hz cu -3Db atenuare.Sa nu uitam ca este un PP iar 20H nu-s chiar asa greu de obtinut. Ideea cu radiator comun e de retinut cu toate ca Pd de mosfet e modesta.

Asa este cu mosfetul, capacitatea de intrare este redusa datorita efectului Miller, dar rezistenta interna a tubului 6N6P la

circa 9ma este dupa curbe de vreo 5K. Oricum simularea prezentata este lamuritoare.

Asa ar trebui sa fie 1200 de ohmi, dar in structura cu grila la masa impedanta de iesire optima este tot de 1,2K, data din catalog cu catod comun?

O alta problema pe care o vad este posibila supratensiune in portile MOS-urilor si poate o protectie ar fi utila.

@gsabac

Link spre comentariu

Asa este cu mosfetul, capacitatea de intrare este redusa datorita efectului Miller, dar rezistenta interna a tubului 6N6P la

circa 9ma este dupa curbe de vreo 5K. Oricum simularea prezentata este lamuritoare.

Asa ar trebui sa fie 1200 de ohmi, dar in structura cu grila la masa impedanta de iesire optima este tot de 1,2K, data din catalog cu catod comun?

O alta problema pe care o vad este posibila supratensiune in portile MOS-urilor si poate o protectie ar fi utila.

@gsabac

Curentul prin fiecare trioda 6N6P este de 4.8mA, 9.6mA este curentul prin CCS (catozii in comun).Iar P- MOS-urile sunt repetoare pe sursa.

Pana la urma la realizarea practica nu ne impiedica nimeni sa alegem si alte tipuri de MOS-uri,atata timp cat putem stabili sigur si precis un PSF convenabil pentru tuburile finale.Iesirea pe anod indiferent pe unde se face atacul,grila comuna sau catod comun,va avea aceeasi sarcina.

Da,MOSFET-urile trebuiesc puse pe radiator pentru ca Pdd=4.1W

Dl. @gheo23,mi-ati cerut o schema si eu v-am sugerat ceva,asa ca normal ar fi sa mai vina si alti colegi cu propuneri de alte configuratii,nu ?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Pentru imbunatatirea schemei ar mai fi o problema care se poate rezolva cu usurinta. Schema de la postarea #2783.

Tensiunea de poarta (gate) nu se poate regla, deoarece curentul de polarizare al tranzistoarelor MOSFET

este foarte mic, aproximativ 100nA maximum. De aceea in schema trebuiesc folosite divizoare de tensiune cu potentiometrii,

nu reglajul serie. Deasemenea ar fi bine ca rezistenta vazuta spre poarta sa fie de 100-200K.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Pentru imbunatatirea schemei ar mai fi o problema care se poate rezolva cu usurinta. Schema de la postarea #2783.

@gsabac

Da,remarca corecta,cred ca cel mai bine si mai sigur ar fi ca in schema de mai jos,bineinteles se pot monta si circuite de protectie clasice cu diode zener grila-sursa pentru protectia grilei MOSFET-ului.

Multumesc pentru contributie!

RECTIFICARE_BIAS_MOSFET.png

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Schema alimentatorului este gresita pentru ca scoate la iesire tensiune alternativa de 24 Vrms axata pe +34V,

iar tensiunea negativa care ar trebui sa fie +1,5V, este la fel.

Si filamentul de unde se alimenteaza.

@gsabac

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Buna ziua! Indraznesc sa-l rog pe domnul Lazaroiu, daca se poate si in limita timpului dansului disponibil, sa conceapa si sa simuleze o schema de amplificator in clasa A pe care as dori sa-l folosesc intr-un radioreceptor, cu trioda din tubul PCH200 si respectiv pentoda L din tubul PFL200, la o tensiune anodica de alimentare intre 170 si 190 de Volti. Va multumesc!

Link spre comentariu

Cu atat pot sa va ajut si-mi cer scuze pentru intarziere pentru ca a trebuit sa caut un tub PCH200 pentru a-i face modelul Spice si asa l-am gasit foarte greu,majoritatea amatorilor l-au aruncat,dar este un tub foarte interesant si se poate realiza un foarte frumos mixer audio chiar si cu heptoda din el avand in vedere ca au catozii separati (trioda/heptoda) comparativ cu ECH81.

Mai jos aveti schema ceruta si pe ea sunt puse si cateva amanunte tehnice printre care si performantele audio,banda de frecvente nu-i trecuta pentru ca depinde foarte mult de OT-ul utilizat.

schema:

2.5_W_SE_cu_PFL200.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

D-le Lazaroiu va admir pentru stradania dvs. si meritati toata stima ! Ma gandesc totusi ca dl. cosminYO9ICC putea folosi fara probleme si pentoda din PFL si astfel va usura munca si dv. si elimina o lampa in plus dar, in fine , poate are motivele d-lui sa foloseasca 2 lampi in loc de una. Sunteti un exemplu pentru noi toti :aplauze

Link spre comentariu

Initiatorul solicitarii a spus ca va face un radio, probabil de aia PCH200...dar si eu as fi curios de varianta unei scheme cu F-ul din PFL200...probabil legata ca trioda, ca daca o trioda simpla permite 210mV la intrare, atunci chiar nu e necesar legarea ca pentoda...sau ar putea fi interesant deja ca amplificator integrat de pickup...trei lampi in total, doua PFL200 si un ECC83 la intrare...cate o trioda pe canal.

Intreb si eu, pentru colectie, ca am deja prea multe proiecte incepute ca sa ma gandesc concret la ceva nou...ar merge un preamplificator de pickup din lampi PCL? NU 82 sau 86, ci cele pt. video sau cadre...de obicei preamplificatoarele cu doua triode pt. doza magnetica au nevoie de inca un etaj pt. atacul unui amplificator cu nivel peste 0,5V...ar putea rezolva asta inlocuirea unei triode cu o pentoda? Nu neaparat in varianta propusa de mine, aia ar fi ceva economic, dar e ok si ceva gen PCF80, 82 sau chiar pentode separate...sau cu doua EF86 la intrare si o trioda dubla pe iesire? Trei lampi in total...eu intreb de ceva cu trei lampi pentru ca am in vedere un sasiu existent, pe care nu ar fi loc pt. 4 socluri novale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări