Vizitator Postat Ianuarie 25, 2017 Partajează Postat Ianuarie 25, 2017 (editat) explică Viorelexemplu 100pF are o reactanţa capacitivă la 5khz 318k ca atare dacă ăsta http://www.elforum.info/uploads/monthly_01_2017/post-176980-0-55739800-1485340494.jpg este un potenţiometru 1M cu variaţie rezistivă-logaritmică cu aproximativ 1/5 din valoare cursor la jumătatea mecanică din cursă acel condensator(CB) accentuează evident frecvenţele înalte..., poţi simţi efectul chiar cu o "ureche clăpăugă" în dotare în practică potenţiometrul ăla stă reglat aproximativ la sfert din cursă mecanică ca atare CB accentuează serios frecvenţele înalte Editat Ianuarie 25, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
romicap Postat Ianuarie 25, 2017 Partajează Postat Ianuarie 25, 2017 (editat) viobio, se pare ca tu spui poanta si tot tu razi ...Eu nu mai intru in discutii cu tine pt ca suferi de o greata fara seaman ! Condensatorul ala in schema postata de initiatorul topicului va face CB cand va zbura porcul. Cer scuze Dnul Lazaroiu pentru poluarea intamplata aici... Valderama aici http://www.elforum.r...-1485340494.jpg e cu totul altceva decat ce e in schema . Principiul de functionare CB nu e chiar asa o mare filozofie .Eu nu la asta m-am referit . Mai pun o data schema cu CB corect (zonele galbene ) poate de data asta va vedea toata lumea : Editat Ianuarie 25, 2017 de romicap Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 25, 2017 Partajează Postat Ianuarie 25, 2017 romicap,o tii din prostie in prostie , dovedesti ca doar te uiti pe poze si nu pricepi nimic , dl valderama ti-a mai explicat o data ,tot nu pricepi ,rau !Mai citeste o data asta"rezistentele de 270k atenueaza semnalul dupa fiecare potentiometru ,deci pe canalul bright efectul facut de cei 100pf de intimpla inaintea rezistentei de 270k ,corespunzatoare canalului bright. "Daca nici acum nu pricepi ........ explică Viorelexemplu 100pF are o reactanţa capacitivă la 5khz 318k ca atare dacă ăsta http://www.elforum.info/uploads/monthly_01_2017/post-176980-0-55739800-1485340494.jpg este un potenţiometru 1M cu variaţie rezistivă-logaritmică cu aproximativ 1/5 din valoare cursor la jumătatea mecanică din cursă acel condensator(CB) accentuează evident frecvenţele înalte..., poţi simţi efectul chiar cu o "ureche clăpăugă" în dotare în practică potenţiometrul ăla stă reglat aproximativ la sfert din cursă mecanică ca atare CB accentuează serios frecvenţele înalte Ne pierdem timpul ,i-am desenat ,chiar explicat ca la ....,nu pricepe sau este convins ca scrie prostii si nu recunoaște,a mai batut cimpii citeva zile cu EZ81/80 ,cu redresorul lui peste prajit ,cu PP din care scoate wati cu nemiluita ,eu cam stiu cu cine aveam meciuri ...adica cu unu care se uita pe poze si nu pricepe Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2017 Partajează Postat Ianuarie 25, 2017 romicap, ce este asa de greu de inteles ? Link spre comentariu
gsabac Postat Ianuarie 25, 2017 Partajează Postat Ianuarie 25, 2017 (editat) @pikone, schema este buna scoate minimum 28W sinus, sunteti multumuit de raspunsurile primite ? In legatura cu influenta condensatorului si pentru ca suntem la un topic de simulari cu tuburi am schitat acest amplificator ca sa arat care este rezultatul cu el si fara el la 5KHz si 25% volum: Schema de simulare este urmatoarea: Se pot regla toti potentiometrii in regim de simulare pentru verificarea efectului ca ton si volum, deasemenea se poate schimba frecventa sau nivelul Folositi Multisim12 sau Multisim14. Succes ! @gsabac Reglaj de tonuri.zip Editat Ianuarie 25, 2017 de gsabac Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 25, 2017 Partajează Postat Ianuarie 25, 2017 @pikone, schema este buna scoate minimum 28W sinus, sunteti multumuit de raspunsurile primite ? In legatura cu influenta condensatorului si pentru ca suntem la un topic de simulari cu tuburi am schitat acest amplificator ca sa arat care este rezultatul cu el si fara el la 5KHz si 25% volum: influenta.jpg Schema de simulare este urmatoarea: schema de simulare.jpg Se pot regla toti potentiometrii in regim de simulare pentru verificarea efectului ca ton si volum, deasemenea se poate schimba frecventa sau nivelul Folositi Multisim12 sau Multisim14. Succes ! @gsabac Pentru reglarea frecventelor medii , potentiometrul corespunzator ,are o valoare de 10K ..maxim 20K/lin ,100K este exagerat de mare ,cu aceasta valoare amplificatorul va avea un ton foarte tipator ,plin de medii. Link spre comentariu
gsabac Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 (editat) Desigur @viobio, aveti privirea agera la citit scheme, am copiat gresit valoarea pentru potentiometru si ar trebui schimbata si pe schema de simulare si se vede ca si o clona de schema este greu de facut. Nu am avut ocazia sa testez daca telefoanele mobile introduc zgomote pe amplificatoarele cu lampi, cum se comporta ele cind telefonul este apelat sau face apel, aceasta deoarece rar am vazut condensatori sau filtre de RF, la intrarea acestor amplificatoare. @gsabac Editat Ianuarie 26, 2017 de gsabac Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Desigur @viobio, aveti privirea agera la citit scheme, am copiat gresit valoarea pentru potentiometru si ar trebui schimbata si pe schema de simulare si se vede ca si o clona de schema este greu de facut. Nu am avut ocazia sa testez daca telefoanele mobile introduc zgomote pe amplificatoarele cu lampi, cum se comporta ele cind telefonul este apelat sau face apel, aceasta deoarece rar am vazut condensatori sau filtre de RF, la intrarea acestor amplificatoare. @gsabac La cite ampuri am facut (96) tin minte schemele si valorile unor componente.Amplificatoarele cu tuburi sunt "bruiate" de aparatura GSM ,in special cind sunt aproape de telefoane . Am facut citeva preuri ,totul in carcase de Fe ,astea nu sunt afectate de GSM . Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 26, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 (editat) Nu vad de ce atata incrancenare pentru o chestie atat de logica,colegul @valderama a explicat cat se poate de simplu,clar si la obiect cum functioneaza acel ultra-banal filtru,dar se pare ca traditia de a fi mereu Gica Contra este perpetua... Intr-o simulare in PSpice sau chiar in TinaSpice,un simulator extrem de evoluat in ceea ce priveste aparatul matematic dar si modelele de componente utilizate,filtrul din acel amplificator lucreaza ca in imaginile de mai jos. Puteti fiecare remarca dar si intui simplu ce se intampla cu amplificarea unor anumite frecvente in functie de pozitia potentiometrului de 1Meg. Imaginile spun totul si cu asta basta: Amplificatoarele pentru chitara indiferent cu ce sunt construite : tuburi,CI sau SS sunt cel mai dificil de realizat,nu sunt chiar atat de simplu cum ar crede uni si asta pentru ca trebuiesc personalizate ... Editat Ianuarie 26, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
romicap Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 (editat) Nu contesta nimeni efectul bright ca principiu ci eu am facut referire la pseudo CB (fake CB) din schema initiatorului topicului si un CB tot Fender dar varianta Twin Reverb AB763 , unde condensatorul de 120pf se duce dupa potentiometrul de volum direct in grila celei de-a doua triode printr-un comutator . Ca sa fie auzit efectul de cei carora li se adreseaza muzica chitaristului , asa se face adevaratul Bright si nu altfel . M-am straduit in van sa spun ce spun acuma postand de doua ori schema cu Twin Reverb dar , se pare ca fara nici un rost . Nu ma deranjeaza si nici nu sunt impresionat de parerea unora care chiar tin neaparat sa se c xx e pe ei si sa aiba neaparat dreptate ! Editat Ianuarie 26, 2017 de romicap Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) mai mult decât atât Lăzăroiu potenţiometrul respectiv 1MΩ dacă producătorul se respectă se alege/pune cu variaţie logaritmică rezistivă raportat la cursa mecanicăaşa cum am precizat anterior în situaţiile practice potenţiometrul dat stă reglat aproximativ la sfert din cursă mecanică ca atare se poate aproxima un divizor 900KΩ şuntata în frecvenţă(Xc) cu 100pF ce se închide în masă prin 100kΩ (efectul prezentat în simulare este minuscul datorită divizări 1/2 valori rezistive ,desigur şi acesta situaţie poate fi întâlnită în practică)aşadar corecţia introdusă în registrul superior de frecvenţe devine foarte amplă pentru orice urechi (numai un surd nu va sesiza efectul CB). acustic prin CB putem spune că se exagerează voit timbrul (sau poftim un efect toată seria armonică este accentuată progresiv şi din ce în ce mai mult pentru armonicile superioare) PS posibil un exemplu mai sugestiv ar fi dacă se prezintă simulat un semnal sinus 1Khz însoţit de seria armonica divizat 1/10 pur rezistiv după care divizat mixt rezistiv-capacitiv(divizor rezistiv 1/10 supracompensat cu 100pF). Editat Ianuarie 27, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
romicap Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Eu nu sunt idiot si nu voi poza baliverne si prostii aici...Cele doua variante de CB ; 1 efect insesizabil . 2 efect evident . Se pot foarte usor proba si concluziile vor fi usor trase ! In definitiv nu este altceva decat un prapadit de filtru T , CRC cu rezistenta variabila liniar sau logaritmic. Editat Ianuarie 27, 2017 de romicap Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Eu nu sunt idiot si nu voi poza baliverne si prostii aici...Cele doua variante de CB ; 1 efect insesizabil . 2 efect evident . Se pot foarte usor proba si concluziile vor fi usor trase ! In definitiv nu este altceva decat un prapadit de filtru T , CRC cu rezistenta variabila liniar sau logaritmic. Poate pricepi de data asta ,este a treia oara !!!2 rezistentele de 270k atenueaza semnalul dupa fiecare potentiometru ,deci pe canalul bright efectul facut de cei 100pf de intimpla inaintea rezistentei de 270k ,corespunzatoare canalului bright. 3 datorita celor doua rezistente de 270k semnalele normal si bright sunt egale ca valoare ,daca cele doua potentiometre sunt in aceasi pozitie ,numai ca ce vine din cursorul potentiometrului de volum bright contine mai multe frecvente inalte. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) spune-i Viorel că acele două situaţii sunt egale ca şi tratare în spectru audio (nu există diferenţă chiar dacă a înseriat 270K cu grila de comandă). spune-i Viorel ca în anumite situaţii rezistenţele de 270KΩ înseriate cu grilă de comandă sunt puse cu rol de mixer pasiv (astfel încât când închid volumul pe o intrare să nu afecteze cealaltă intrare decât într-o măsură foarte mică=imperceptibilă) PS Viorel greu de înţeles cum după ce ai construit 95 de amplificatoare instrument... mai primeşti "lecţii" , evident enervant. Editat Ianuarie 27, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
gsabac Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Nu este vorba nici de lectii nici de incrincenare, toti dorim sa elucidam aceasta problema tehnica, fiecare cu parerea si contributia sa. La o sugestie a lui @valderama am facut un colaj de simulari pentru diverse frecvente cu schema agreata de @romicamp, pentru care au rezultat urmatoarele grafice: Pentru veridicitate am modificat si simulat schema completa care arata asa: Comutatorul de "bright" se inchide si deschide periodic si astfel se vede influenta sa la diverse frecvente sau daca se doreste si la orice pozitie a potentiometrilor. Pentru aceasta, cine se pricepe si doreste, poate incarca fisierele de simulare in Multisim12 sau14. Poate sunt si combinatii in care reglajul "bright" este mai mic sau mai puternic, dar trebuie experimentat. @gsabac Reglaj de tonuri.zip Editat Ianuarie 27, 2017 de gsabac Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum