Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Cu putina rabdare cred ca se poate gasi pe net si schema legaturilor, asa cum au fost facute original de Fender...recomand capacitati un pic mai mari de filtraj, condensatoarele originale de 8 sau 16 uF folosite acum 50+ ani erau construite altfel, aveau rezerva de curent mai mare. 33 sau 47 uF sunt super ok.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Cu putina rabdare cred ca se poate gasi pe net si schema legaturilor, asa cum au fost facute original de Fender...recomand capacitati un pic mai mari de filtraj, condensatoarele originale de 8 sau 16 uF folosite acum 50+ ani erau construite altfel, aveau rezerva de curent mai mare. 33 sau 47 uF sunt super ok.

Valorile condensatorilor de filtraj au fost alese intentionat mici .Redresarea fiind pe tub, exista o cadere de tensiune destul de mare pe tubul redresor ,imprruna cu capacitati de filtraj mici ,duce la obtinerea unui sunet cu compresie ,asta este "fenta" unor amplificatoare Fender.
Link spre comentariu

Interesanta idee @viobio, dar cum credeti ca se poate explica sau proba.

Desi schema este "tabu" se pot pune citeva intrebari, deoarece se pare ca viitorul realizator trebuie sa stie mai multe

date despre acest amplificator.

- de ce potentiometrul de volum de jos nu are compensare cu condensator;

- ce fel de dioda si ce valoare are condensatorul care se foloseste la redresarea tensiunii, pentru negativarea finalului;

- cum se obtine sau cum se construieste transformatorul de iesire;

- cum se realizeaza transformatorul de retea;

- fabricantul tubului indica tensiuni diferite pentru anod si ecran pentru performante maxime.

@gsabac

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Interesanta idee @viobio, dar cum credeti ca se poate explica sau proba.Desi schema este "tabu" se pot pune citeva intrebari, deoarece se pare ca viitorul realizator trebuie sa stie mai multe date despre acest amplificator.- de ce potentiometrul de volum de jos nu are compensare cu condensator;Canalul de jos este cel "normal" ,cel de sus este "bright" ,de asta are acel condensator montat pe potentiometrul de volum.- ce fel de dioda si ce valoare are condensatorul care se foloseste la redresarea tensiunii, pentru negativarea finalului;Orice dioda redresoare ,de exmplu 1N4007 , conddnsatorul este de 47microF.- cum se obtine sau cum se construieste transformatorul de iesire;Se poate cumpara ca piesa de schimb sau se poate calcula si construi,exista multe indicii,numai ca este mai bine sa fie cumparat ca piesa de schimb,este greu de facut unul si sa obtii acelsi sound .- cum se realizeaza transformatorul de retea;Se poate cumpara ca piesa de schimb sau confectiona ,aici are date berechet .- fabricantul tubului indica tensiuni diferite pentru anod si ecran pentru performante maxime.Amplificatoarele de chitara au alte caracteristici fata de cele hi-fi ,unele intentionat au o conceptie "putin gresita" ,asa se obtine o anumita amprenta sonora a unor ampuri. @gsabac

Sa nu se supere colegul ,dar cred ca nu are cunostintele necesare pentru a construi o clona dupa acea schema de la Fender.De asta nici nu am intervenit in discutia deschisa de el.V-am raspuns dv pentru ca ma-ti intrebat.Cunosc si alte amanunte ale acelui amplificator ,pentru ca am reparat citeva si construit doua clone,amanunte nu dau ca nu intereseaza pe nimeni amplificatoarele de chitara ,pe acest forum ,in plus imi protejez unele cunostinte . Editat de viobio
Link spre comentariu

Mulţumesc, ştiţi că nu am întrebat pentru mine, dar sunt încîntat de precizari şi mai ales de aceea care arată cum se poate îmbunătaţi

sonoritatea amplificatoarelor de chitara si sper ca acestea ii vor fi de folos la constructia amplificatorului.

Să-i dăm totuşi credit lui @picone şi poate ne spune ce amplificatoare sau aparate a mai construit.

@gsabac

Link spre comentariu

Apropos de intrebarea in legatura cu condensatorul de pe potentiometrul de volum , de ce pe unul este si pe celalalt nu ?! Ma refer la 0,0001 micro adica 100pf.

In audio 100 de pici nu prea,, se vad,, decat in corectoarele active de ton (Baxandall) pe partea de inalte (treble) .Aici rolul lui nu este altul decat acela de a taia anumite componente RF care ar putea sa intre in grila tubului ,datorita legaturilor (chiar daca acestea sunt ecranate).

Pe canalul celalalt cred ca e omis din editarea schemei. In mod normal ar trebui sa apara si acolo fiind vorba de doua intrari absolut identice !

Dioda din negativarea fixa poate fi orice 1n4xxx iar capacitatea de filtrare de la 100 micro in sus /minimum 50V este suficienta .

Despre transformatoare e mai simplu ... ori le cumperi ori le face cine a mai facut (si tot le cumperi )!

Tensiunea G2 410V se inscrie in data tubului *max 450V iar in anozi mai putin de 400 de volti in sarcina nu cred sa fie (de aia si puterea in aceasta configuratie, cu aceste tuburi ,este cea declarata de constructor ) ...deci nici o problema iesita din comun !

Editat de romicap
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Eronata teoria cu condensatorul montat intre capatul cald si cursorul potentiometrului ,scrisa de colegul < romicap > .Adica acel condensator nu este montat acolo pentru a atenua influentele RF in grila triodei din etajul amplificator ,ca sa taie componenta RF ,frecvente inalte ,trebuia sa fie montat intre grila si masa ,nu cum este figurat in schema.Canalul care are montat acel condensator pe potentiometrul de volum se numeste canalul bright ( stralucire , sclipitor ) adica cu mai multe inalte ,rolul acelui condensator este de a "lasa" sa treaca mai multe frecvente inalte atunci cind cursorul potentiometrului este "mai spre masa" ,cu cit cursorul este mai spre capatul cald ,cu atit influenta acelui CB este mai mica .Acest montaj se foloseste inclusiv in chitare electrice ( unele ,depinde de preferinta chitaristului ) ,montat tot intre capatul cald si cursor , de ce ? Unii chitaristi folosesc potențiometrul de volum pentru a obtine un ton clean ,crunch ,adica reduc semnalul livrat de chitara ,folosind aceasta tehnica tonul se inchide ,se atenueaza mediile/inalte ,prin montarea acelui condensator se pastreaza tonul .In audio cu tuburi ,implicit impedante mari ,100...300pF au influență asupra sunetului ,bine....cine are urechi sa auda.....Grea teoria .....

post-176980-0-55739800-1485340494_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Da , viobio am mai auzit teoria asta ...parerea mea este ca e doar vrajeala . Din punct de vedere practic pun pariu ca nu vei sesiza niciodata prezenta acelui condensator acolo (canal bright e doar un moft...) Daca„l scoti indiferent ce fel de ureche ai , nu vei fi pe faza . Eu am incercat si stiu bine ce spun . (ma refer strict la valoarea de 100 picofarazi )

PS Chiar nu esti singurul care stie amplificatoare cu lampi pt. instrumente ...mai sunt si altii aici pe forum !

Editat de romicap
Link spre comentariu
Vizitator viobio
https://www.ampbooks.com/mobile/amplifier-calculators/bright-boost/Are influenta ,daca montezi un comutator in serie cu acel condensator ,cu potentiometrul acela la 2 sau 3 din 10 ca pozitie ,cuplezi decuplezi acel condensator ,se observa influenta lui in sound ,in general valoarea se tatoneaza in functie de preferinta chitaristului.Unele ampuri au acel cond comutabil ,exemplu Fender Twin Reverb.De citit si aici http://www.300guitars.com/articles/diy-how-to-tweak-bright-caps-in-your-guitar-amplifier/ Vrajeala ,ne vrajeala ,dar in nici un caz nu taie componenta RF,acel cond .

post-176980-0-68982900-1485342480_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Schema pusa de tine nu se vede bine... totusi daca te vei uita atent vei vedea ca la ampliful la care ai facut tu referire Twin Reverb, 100 pf pleaca din anod si ajunge in grila direct pe cand in discutia de fata ai o rezistenta mare de tot in serie cu condensatorul respectiv . Analizeaza atent schemele si vei vedea ca asa e cum spun eu.

Daca tu realizezi CB cu 100pf inseriati cu 270K eu ma duc si ma fac moasa comunala ...

Editat de romicap
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Gasesti schemele lizibile pe net ,100pf pleaca pe dracu din anod,nu vezi condensatorii care separa galvanic anodul de 100pf ,aia din corectorul de ton .Cele doua rezistente de 270K au dublu rol ,hai sa vedem daca stii ce rol au ,ca pina acum nu ai deslusit nimic din functionarea ambelor scheme.

post-176980-0-47828100-1485344440_thumb.gif

Editat de viobio
Link spre comentariu

Se pare ca nu ne intelegem : citez ,,100pf pleaca pe dracu din anod,este montat dupa condensatorul de cuplaj 20nF/600 V,uita-te mai atent pe schema de la Band Master ,, asa este in schema despre care am facut vorbire initial (din topicul deschis de omul asta care intreaba aici ) si despre care eu spun ca Ce-ul de 100pf ,din punct de vedere canal bright e vrajeala pura . Ai pus problema Twin Reverb unde intr,adevar se poate vorbi despre CB dar sunt diferente pe care (bineinteles cu conditia sa stii ! ) le poti vedea si tu . se vad din avion ! Vezi ca in cazul din schema atasata mai jos CB exista la nivele de volum contrar a ceea ce sustineai tu un pic mai sus !!!

!

Posted Image

Editat de romicap
Link spre comentariu
Vizitator viobio

"Aici rolul lui nu este altul decat acela de a taia anumite componente RF care ar putea sa intre in grila tubului ,datorita legaturilor (chiar daca acestea sunt ecranate)." = prostie ."Da , viobio am mai auzit teoria asta ...parerea mea este ca e doar vrajeala . Din punct de vedere practic pun pariu ca nu vei sesiza niciodata prezenta acelui condensator acolo (canal bright e doar un moft...) Dacažl scoti indiferent ce fel de ureche ai , nu vei fi pe faza . Eu am incercat si stiu bine ce spun . (ma refer strict la valoarea de 100 picofarazi ) " = prostie"Schema pusa de tine nu se vede bine... totusi daca te vei uita atent vei vedea ca la ampliful la care ai facut tu referire Twin Reverb, 100 pf pleaca din anod si ajunge in grila direct pe cand in discutia de fata ai o rezistenta mare de tot in serie cu condensatorul respectiv . Analizeaza atent schemele si vei vedea ca asa e cum spun eu. Daca tu realizezi CB cu 100pf inseriati cu 270K eu ma duc si ma fac moasa comunala ..." = prostie "Ai pus problema Twin Reverb unde intr,adevar se poate vorbi despre CB dar sunt diferente pe care (bineinteles cu conditia sa stii ! ) le poti vedea si tu . se vad din avion ! Vezi ca in cazul din schema atasata mai jos CB exista la nivele de volum contrar a ceea ce sustineai tu un pic mai sus !!!" = prostieCa sa priceapa si colegul romicap ,care se uita pe poze si nu intelege o schema sau rolul componentelor din schema .Am desenat bucata avuta in discutie ,cu bright.1 conddnsatorul de 100pf nu este montat in anodul triodei amplificatoare .2 rezistentele de 270k atenueaza semnalul dupa fiecare potentiometru ,deci pe canalul bright efectul facut de cei 100pf de intimpla inaintea rezistentei de 270k ,corespunzatoare canalului bright.3 datorita celor doua rezistente de 270k semnalele normal si bright sunt egale ca valoare ,daca cele doua potentiometre sunt in aceasi pozitie ,numai ca ce vine din cursorul potentiometrului de volum bright contine mai multe frecvente inalte.4 acele rezistente sunt montate si pentru a nu pune la masa semnalul ,cind unul din cursoarele celor doua potentiometre de volum este la minim .5 efectul bright este identic pentru schemele Band Master si Twin Reverb ,la Twin Reverb exista posibilitatea decuplarii condensatorului de bright.Teoria,intelegerea schemelor ,sunt la fel de grele ca ....slana de porc.Imi pare rau dar colegul are mari lacune in a intelege ceva cind se uita pe..."poze cu scheme""

post-176980-0-49423100-1485349893_thumb.jpg

post-176980-0-16900900-1485350727_thumb.gif

post-176980-0-55027600-1485350751_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări