Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

de amorul artei Lăzăroiu poate simula chiar un etaj final  PP cu un singur tub pe canal 6n6p cu condiţia că vârfurile din atac gc să atingă dinamic +3V(hai să stipulam Ua=200V cu un OT Hammond 1609A ) poate vedem şi noi simulat 3,5W curaţi(nelimitaţi) la ieşire în sarcină dintr-un singur tub de kkat 6n6p

posibil o să realizăm şi ce bandă poate oferi Hammond 1609A pentru numai 3,5W

să vedem ce spune rusul legat de 6n6p

(spune ca tubul 6n6p a fost proiectat pentru amplificarea în putere a frecvenţelor joase)

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sunteti un bun pedagog, puteati foarte simplu sa desenati schema de la inceput asa, nu m-as mai fi intrebat, dar nici n-as fi inteles cum sta treaba...nu ca acum as fi inteles prea bine, dar tot am facut un mic progres...  :rade:

E ca-n pilda aia cu tatal care nu-i da peste fiului sau, ci il invata sa pescuiasca...  :aplauze

Multumesc!

Editat de Untold
Link spre comentariu

Dl. Lazaroiu, ati reusit sa analizai un ecc88, in ideea des a simula prepreul de MC pus in discutie?

Ceva asemanator dar cu ecc88

post-241795-0-30774000-1468331995_thumb.gif

R1-5= 100ohm 1% 1/4W

R9...12= 47Kohm 2W

S1-2= DIL Switch

R2-6= 150ohm 1% 1/4W

R13-14=1Mohm 1% 1/4W

J1...4= RCA Jack

R3-7= 33ohm 1% 1/4W

C1-2= 1uF 250V MKT

R4-8= 12ohm 1% 1/4W

V1-2= ECC88 - 6DJ8

Link spre comentariu

Buna seara.Poate cineva sa ma ajute cu un model SPICE pentru 6F1P sau ECF80 ?

cam astea ar fi:

************************************************************************************************************.SUBCKT 6F1P_P 1 2 3 4 ; P G1 K G2 (Pentode) 02-martie-2016 by @LMO+ PARAMS: CCG=5.25P  CGP=0.2P CCP=3.5P RGI=2000+ MU=34.44 EX=1.3579132001 KG1=1270.0981 KC=8401 KP=307.2 KVB=8.7154 VCT=0.0RE1  7 0  1GRE2  8 3  1GE1 7 0  VALUE=  ;+{V(4,3)/KP*LOG(1+EXP((1/MU+(V(2,3)+VCT)/V(4,3))*KP))}G1 1 3  VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1*ATAN(V(1,3)/KVB)}G2 8 3  VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KC*(2.5708-ATAN(V(1,3)/KVB))}E2 8 4  VALUE={0}RCP  1 3  1G   ;C1 2 3  {CCG} ;C2 1 2  {CGP} ;C3 1 3  {CCP} ;R1 2 5  {RGI} ;D3 5 3  DX   ;.MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N).ENDS

***********************************************************************************************************

si trioda:

************************************************************************************************************

.SUBCKT 6F1P_T  1 2 3 ; P G C (Triode) 02-martie 2016 by @LMO+ PARAMS: MU=25.03218999001 KG1=525.02109 KP=107.9999999+ KVB=480.0 EX=1.217999 VCT=0.102 RGI=2000+ CCG=2.2P CGP=1.45P CCP=0.3PE1 7 0 VALUE={V(1,3)/KP*LOG(1+EXP(KP*(1/MU+(V(2,3)+VCT)/SQRT(KVB+V(1,3)*V(1,3)))))}RE1 7 0 1GG1 1 3 VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1}RCP 1 3 1G ;C1 2 3 {CCG} ;C2 2 1 {CGP} ;C3 1 3 {CCP} ;D3 5 3 DX ;R1 2 5 {RGI} ;.MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N).ENDS

***************************************************************************************************************

sper sa va fie de ajutor si atentie mare la simboluri.

Link spre comentariu

Buna seara! Va rog frumos puteti sa imi recomandati si mie o schema cu amplificator hibrid cu tranzistori si lampi de 25W.

Am la dispozitie urmatoarele tuburi electronice:ECH81,6N2P,PCL82,PCL86.

Tuburile elctronice vreau sa fie in etajul de preamplificare.

La partea de amplificare vreau sa fie cu tranzistori de tip Mosfet EX:(IRFP240,IRFP9240sau IRF).

Iar amplificvatorul vreau sa functioneze pe 4 ohmi.

Va multumesc !

Link spre comentariu

Va salut d-le @LMO.

In virtutea si ...inertia pasiunii mele pentru OTL-uri, postez o schema interesanta, care utilizeaza un alt principiu de driver (B300+tr. defazor) Cam asa ceva facea si Turner dar cu EL34 pe post de driver

Daca aveti timp si rabdare, va rog sa faceti o simulare. Sa vedem ce Tr. defazor ar trebui (cel pe care il folosesc chinezii este enorm, cred ca are pe putin 12 cmp)

F-6c33c-8--600.bmp

post-241795-0-06952800-1468856444_thumb.jpg

O seara buna.

PS. poate nu uitati de step-up cu ecc88/ec88/ec80

Editat de victordascalescu54
Link spre comentariu

Buna seara! Va rog frumos puteti sa imi recomandati si mie o schema cu amplificator hibrid cu tranzistori si lampi de 25W.

Am la dispozitie urmatoarele tuburi electronice:ECH81,6N2P,PCL82,PCL86.

Tuburile elctronice vreau sa fie in etajul de preamplificare.

La partea de amplificare vreau sa fie cu tranzistori de tip Mosfet EX:(IRFP240,IRFP9240sau IRF).

Iar amplificvatorul vreau sa functioneze pe 4 ohmi.

Va multumesc !

Sper sa analizati aceasta schema si sa trageti o concluzie,iar in ceea ce priveste puterea puteti "jongla" cu raportul divizorului din NFB si veti limita puterea la cat doriti dv.,insa o putere mare va da si o dinamica buna si pana la urma "din mare se poate face mic dar din mic sa faci mare este mai dificil!"

Alimentatorul sper ca-l puteti dimensiona singur intrucat nu-i vorba decat de trei tensiuni:

- 6.3V~/1.0A(ambele canale) pentru alimentarea filamentelor 6N2P

- 260Vdc/50mA(ambele canale)pentru alimentarea tensiuni anodice a preamplificatorului si

- 180Vdc/3Aeff(un singur canal) pentru alimentarea etajului final,bineintels in cazul unei puteri de 100W.

Schema propusa poate constitui o idee de inceput pentru oricine doreste sa construiasca un amplificator hibrid,cu toate ca eu niciodata nu am fost adeptul acestor configuratii hibride adica: tuburi pe intrare si SS pe iesire ci invers,adica SS pe intrare si tuburi pe iesire asta in conditiile in care dorim un "sunet de tub".

Schema pentru acest amplificator cu mentiunea ca nu a fost realizata practic,dar cu certitudinea ca va functiona asa cu trebuie si veti fi multumit:

Posted Image

Pentru Ps=25W/4 ohmi veti face urmatoarele modificari simple:

- R15 =11K

pentru Vin=0.707Veff

iar sursa de +180V va trebuie sa fie capabila de un curent de 1.7Aeff pentru un singur canal.

Pentru ambele variante din R1 se regleaza curentul de mers in gol pentru etajul final,la alimentare reglajul va incepe cu valoarea acestui semireglabil de la 0 ohmi pana la valoarea unui curent prin etajul final de aproximativ 150mA.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Va salut , doresc sa fac un amplificator cu doua lampi gmi-6 si am gasit o schema pe net. V-as ruga domnule Lazaroiu daca puteti sa simulati aceasta schema si sa-mi spuneti in primul rand daca este buna asa cum este sau mai merge imbunatatita,De asemenea, care ar fi valorile optime pentru -Ug1 si Ug2, ce putere ar scoate si cateva detalii despre transformatoarele de iesire.Am doua transformatoare de 10 cm2, de alimentare din rr pacific, ar merge folosite pe aceasta schema?

Va multumesc!

GMI-6.pdf

Link spre comentariu

Va recomand o "piesa" foarte importanta intr-un lant audio cu tuburi electronice si anume un buffer & fallower realizat cu banalele sau uitatele tuburi ECF802,montajul l-am realizat practic in regim "paianjen",adica ceva improvizat asa ca daca cineva se incumeta sa proiecteze un PCB,ar fi bine sa fie postat aici si eu sunt amator sa realizez acest buffer.

Atentie! tubul rusesc 6F1P nu va avea aceleasi performante ca si tubul E(P)CF802,insa ECF82(PCF82)se apropie cat de cat de performantele lui ECF802.

Bineinteles,aveti libertatea sa va jucati cum doriti cu acest montaj si cu orice tip de tub.

Buna seara !

Am proiectat un PCB pentru acest buffer . :)

https://postimg.org/image/m59rthrsh/

https://postimg.org/image/w3uqfz181/

https://postimg.org/image/57ar7niep/

Ce parere aveti ?

Link spre comentariu

Va salut , doresc sa fac un amplificator cu doua lampi gmi-6 si am gasit o schema pe net. V-as ruga domnule Lazaroiu daca puteti sa simulati aceasta schema si sa-mi spuneti in primul rand daca este buna asa cum este sau mai merge imbunatatita,De asemenea, care ar fi valorile optime pentru -Ug1 si Ug2, ce putere ar scoate si cateva detalii despre transformatoarele de iesire.Am doua transformatoare de 10 cm2, de alimentare din rr pacific, ar merge folosite pe aceasta schema?

Va multumesc!

V-as ajuta cu mare placere,dar nu stiu mai nimic despre aceasta lampa,daca aveti ceva caracteristici in zona Ua<500V mi-ar fi de mare ajutor ca sa va pot rezolva problema.Ar fi interesant de stiut si ce echivalenta are aceasta lampa in codul European sau American,cu cat mai multe informatii cu atat mai bine.

Link spre comentariu

Am găsit acest document pe net, sper ca este ceea ce trebuie. Aici mai exact, poate mai are cineva nevoie de ceva : https://frank.pocnet.net/sheetsG.html

Aceste documente le-am gasit si eu,insa nu sunt ce trebuie; eu am specificat, ca doresc un grafic de caracteristici in zona Ua<500V,schema dv. lucreaza la Ua=430V,deci nu pot intui din graficele gasite pe net in care este specificat clar pentru ce aplicatii sunt bune aceste tuburi care lucreaza in zona Ua>>500V chiar pana la 4KV,sa gasesc un PSF in zona Ua=430V,practic nu am de unde sa incep...,daca aveti prin zona posibilitatea unui trasator de caracteristici ar fi excelent.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări