adrian_pic Postat Iulie 9, 2016 Partajează Postat Iulie 9, 2016 Ra = 8K ? Puteti pune modelul LTSpice pentru 4P1L? Link spre comentariu
simson Postat Iulie 9, 2016 Partajează Postat Iulie 9, 2016 La o intilnire al constructorilor audiofili am remarcat un amplificator SE cu 6x4P1L pe canal conexiune anod la masa si sarcina Ra=2,3K conectat la grila ecran si Ua=160V. Puterea la iesire declarat de 4,5W atac tot cu 4P1L mod trioda. Atat a divulgat gazda. Acum , fiind in discutie acest tub, ar fi presupun , interesant daca don Lazaroiu ar simula comportarea acestui tub in configuratia amintita eventual o caracteristica cu miu tracer. Se pare ca aceasta configuratie are succes intrucat exista tot acolo si un SE cu 300B atac cu EL6 avand anodul la masa. Link spre comentariu
imreberes Postat Iulie 9, 2016 Partajează Postat Iulie 9, 2016 Referitor la schema simulata,Ra este de 8,6kohmi? Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 9, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2016 (editat) @adrian_pic & @imreberes : Ra este cel calculat de care dv.,adica 8500 ohmi + Rdc(150 ohmi)=8750 ohmi. @simson : imi pare rau,chiar nu inteleg configuratia sugerata de catre dv.,daca se poate , schitati ceva ...,chiar nu-mi dau seama ce si cum ?!...cu grila trei (G3) ce facem ??...si care ar fi avantajele acestei idei ? model pentru 4P1L: *************************************.SUBCKT 4P1L 1 2 3 4 5* Anode G2 G1 Cathode G3X1 1 2 3 4 5 PENTH2G=2.89m MU=245.38MU12=17.8132 k1=38.7231k2=1.463 k3=.381 k4=18.8 k5=22.21k6=11.7 K=0.22mX2 3 4X3 4 5Igrid ALPHA=.05m BETA=1UC3 3 1 0.5pC5 3 4 10.8pC6 1 4 6.5pRF1 1 4 5 200MEGRF2 3 4 5 50MEGRF3 2 4 5 100MEG.ENDS 4P1L************************************* Editat Iulie 9, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Untold Postat Iulie 10, 2016 Partajează Postat Iulie 10, 2016 Multumesc pentru schema si am o nedumerire: tensiunea de +200V pentru G2 trebuie sa fie dintr-o sursa separata fata de Ua? Sau se poate calcula un divizor rezistiv pentru a lega G2 la +Ua? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iulie 10, 2016 Partajează Postat Iulie 10, 2016 Multumesc pentru schema si am o nedumerire: tensiunea de +200V pentru G2 trebuie sa fie dintr-o sursa separata fata de Ua? Sau se poate calcula un divizor rezistiv pentru a lega G2 la +Ua?Pentru Ug2 poti alege o varianta care este pe placul tau,cel mai simplu si economic ar fi sa o "fabrici" din Ua Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 10, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2016 (editat) Multumesc pentru schema si am o nedumerire: tensiunea de +200V pentru G2 trebuie sa fie dintr-o sursa separata fata de Ua? Sau se poate calcula un divizor rezistiv pentru a lega G2 la +Ua? Deja a raspuns colegul @viobio,important este sa dimensionati corect acel divizor (eventual un stabilizator parametric cu Zener),pentru alimentarea celor doua G2 de la cele doua tuburi finale 4P1L (canale stereo). Bineinteles ca se poate "fabrica" din +Ua. Sau o alta idee ca in desenul din imaginea de mai jos: ...cum va este la indemana. Editat Iulie 10, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 10, 2016 Partajează Postat Iulie 10, 2016 Cred ca la asa ceva se referea user-ul de mai susȘ A friend in DIYAudio came up with a great idea of using the 4P1L in a different way for a pre-amp/line stage. Given availability of IT and its gapped current, he suggested connecting the 4P1L differently. Instead of using the anode as the anode element, the screen is used as anode. The 4P1L screen has a maximum current of 10mA and dissipation should be within the 1.5W. bartola da in josul pagini si modelul LTSpiceȘ http://www.bartola.co.uk/valves/2014/08/04/4p1l-with-screen-as-anode/ Si ce au mai sris altii: since the 4P1L max screen current is rated at 10mA, there is a viable option to operate it as a true triode by taking output from G2. Both G3 and Anode are grounded and act as a shield. By selecting Ig2 bias at ~5mA, we can readily use the chokes and other loads suitable for the Line-Stage. The prospect to be able to listen to a wire anode really picked my curiosity, it may share some sonic signature to the mesh plates, or even a uniquely different signature altogether. Any experience, comments or pitfalls to avoid? Link spre comentariu
romicap Postat Iulie 10, 2016 Partajează Postat Iulie 10, 2016 (editat) LL1680 ,trebuie precizat ca e un transformator de iesire cam scump ,costa circa 140 de euro trimis acasa ...plus ce mai trebuie ...este cam costisitor un amplificator de genul acesta mai ales in varianta stereo ! In rest , despre lampa asta ,numai de bine! Bartolda a dedicat o gramada de timp studiului acestei pentode si sunt comvins, ca nu a pierdut timpul degeaba ! http://www.4tubes.com/SCHEMATICS/LUNDAHL-TRANSFORMERS/PRE-AMPS/LL1680/LL1680-Applications-1.pdf Editat Iulie 10, 2016 de romicap Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 10, 2016 Partajează Postat Iulie 10, 2016 LL1680 nu este output transformer ci line output transformer: http://www.lundahl.se/wp-content/uploads/datasheets/1680.pdf http://www.lundahl.se/anode-chokes-interstage-and-line-output/ Link spre comentariu
romicap Postat Iulie 10, 2016 Partajează Postat Iulie 10, 2016 (editat) In schema presentata anterior indeplineste functia de out . Are in rapport de9/1 sau 18/1 si poate fi folosit chiar si interstage si line... Editat Iulie 10, 2016 de romicap Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 10, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2016 (editat) Cred ca la asa ceva se referea user-ul de mai susȘ Multumesc pentru linkuri,am urmarit cam tot ce spune Bartola si intelesesem in principiu ce a vrut sa spuna colegul @simson,insa nu vad ce avantaje avem din aceasta configuratie (!?) si dupa cum bine se spune si in exemplele dv.,aceste configuratii ar fi recomandate pentru preamplificatoare (amplificatoare) de linie,sau dupa cum a spus @simson cu sase tuburi in paralel se poate obtine o putere de 2W...3W...pentru o amplificare de putere. In ceea ce priveste modelul de tub recomandat de Bartola,il stiam dar eu mai nou lucrez cu un simulator si generare de modele in TINA9-TI (versiunea V.10.0) de la cei de la Texas Instruments,mi se pare mult mai precis si extem de apropiat de realitate,este doar parerea mea.Majoritatea modelelor de la TINA,au modelate foarte corect si G3 si curenti de G1 dar si pentru G2. TINA lucreaza foarte bine cu modele din LT dar trebuie mare atentie la importul/conversia modelelor si mai ales la simboluri,conversia o faceti foarte usor cu TINA-WEBENCH. Editat Iulie 10, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Untold Postat Iulie 10, 2016 Partajează Postat Iulie 10, 2016 (editat) Deja a raspuns colegul @viobio,important este sa dimensionati corect acel divizor (eventual un stabilizator parametric cu Zener),pentru alimentarea celor doua G2 de la cele doua tuburi finale 4P1L (canale stereo). Bineinteles ca se poate "fabrica" din +Ua. Sau o alta idee ca in desenul din imaginea de mai jos: ...cum va este la indemana. Asta e varianta cea mai convenabila pentru mine, insa iar am o nedumerire, imi cer scuze, dar nu ma prea pricep la electronica...Dioda zenner de 100V n-ar trebui sa fie de 200V sau doua de 100V in serie pentru a obtine 200V din Ua 300V? Multumesc inca o data! Editat Iulie 10, 2016 de Untold Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 10, 2016 Partajează Postat Iulie 10, 2016 Tensiunea zenerului se scade din tensiunea sursei. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 10, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2016 Asta e varianta cea mai convenabila pentru mine, insa iar am o nedumerire, imi cer scuze, dar nu ma prea pricep la electronica...Dioda zenner de 100V n-ar trebui sa fie de 200V sau doua de 100V in serie pentru a obtine 200V din Ua 300V? Multumesc inca o data! o explicatie in imaginea de mai jos: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum