Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Dati-mi voia sa va raspund eu:

- pierderile prin efect caloric la acei curenti sunt absolut neinsemnate si asta pentru ca:

- droselul din ultima schema disipa o putere de 37mW adica 74uJ(caldura),bobina "anticamp" disipa o putere de 37mW adica 74uJ(caldura) iar bobina din catodul tubului disipa 4mW adica 8.15uJ.Avand in vedere ca patru bobine sunt pe acelasi miez si doar prin doua trec~2mA (celelalte doua fiind bobine secundare,iar droselul este pe alt miez),putem aduna pterile; putere totala de 41mW adica 82.15uJ.

Atentie!!! este vorba micro-Jouli (uJ)

Cred ca geometria si constructia transformatorului va rezolva problema acestor "disipatii termice" si cred ca aceste transformatoare vor primi caldura din exterior cu mult mai multa decat cea generata de ele insele.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Buna seara.

Rog pe Dl. Olimpiu, in limita timpului disponibil, sa-mi simuleze si mie schema de SE cu 4P1L de mai jos, dar in atac as vrea 6N1P sau 6N2P.

SCC pentru filamente am, dupa o schema simulata tot de Dvs.

Multumesc frumos.

Posted Image

Link spre comentariu

Romanesti, Daca sunt de mai multe feluri, nu stiu, eu am doar doua si inca doua de Darclee.

Acum nu stiu daca sunt bune ca sectiune, am vazut o poza cu un SE cu tubul asta in care traful de retea era mai mic decat cele de iesire.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Erau doua feluri de transformatoare de cadre. Daca le conectai primarul la 220V, unele scoteau 41V in secundar, altele vreo 12V. Poti face aceasta proba pentru a vedea aproximativ raportul de transformare si eventualele modificari ce trebuiesc facute la secundar.

Oricum sunt slabute pentru inalte chiar si la 1 ...2 W avand in vedere ca nu dispui de infasurari intercalate etc. O reactie negativa de la secundar la catod 6N3P mai imbunatateste cat de cat situatia.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Multumesc dl. Dorin si dl. Olimpiu, n-am estimat curentii prin infasurari, sigur nu e nicio problema. Dar dac-ar fi sa extindeti ideea la un traf de iesire SE? 

Numai bine!

Link spre comentariu

Buna seara.

Rog pe Dl. Olimpiu, in limita timpului disponibil, sa-mi simuleze si mie schema de SE cu 4P1L de mai jos, dar in atac as vrea 6N1P sau 6N2P.

SCC pentru filamente am, dupa o schema simulata tot de Dvs.

Multumesc frumos.

Pentru schema de mai jos aveti rezultatele din simulare ,iar comentariile mele sunt de prisos sau as avea de spus ceva referitor la traful de iesire care este corect ales si sunt sigur ca si banda de frecvente a acestui amplificator va fi excelenta datorita acestui OT care are o greutate de 2Kg,deci cam asa se dimensioneaza corect un OT pentru un SE de auditii.

Schema originala impune cateva mici corectii,dar poate proiectantul a gandit altceva,eu mi-am permis sa postez si cum as gandi eu o astfel de schema pentru rezultate practice mult imbunatatite.

In ceea ce priveste OT construit din trafo de BV,sper ca va referiti la utilizarea doar a miezului acelui traf,altfel caricaturi de OT facute la intamplare din acele trafuri dand jos doar niste spire din secundar nu pot duce la performante nici macar pentru un amplificator audio sub-modest.Eu nu o sa inteleg niciodata de ce naiba stricam un proiect frumos cu tuburi electronice cramponandu-ne tocmai la OT,unde de fapt este tot "secretul"?!

Pe miezurile de la trafurile BV se pot realiza OT-uri excelente chiar cu sarma recuperata de pe ele,dar respectand cat de cat regulile unui OT pentru auditii,chiar si la puterea de 1W.Veti spune multi dintre dv. ca merge,sigur ca merge,am spus de zeci de ori ca tuburile suporta multe maltratari ,un etaj final va merge cu orice fel de traf ii veti pune in anod,dar nu v-ati pus niciodata intrebarea:"daca-i voi pune ca sarcina un traf bine calculat si realizat,oare cat de mult se va schimba sunetul ???".NU va speriati si incercati sa realizati singuri aceste trafuri,nu este niciun secret atata timp cat veti respecta conditiile teoretice,va asigr de asta.

schema originala cu tensiuni si crenti :

Posted Image

semnale pe schema originala:

Posted Image

schema recomandata de mine:

Posted Image

semnalul la iesire pentru schema de mai sus:

Posted Image

Cred ca alimentarea filamentelor in AC,bineinteles cate un secundar pentru fiecare 4P1L,nu va avea nicio problema in privinta brumului,parerea mea!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Va multumesc pentru simulare.

Desigur ca ma refeream doar la miezul trafurilor de cadre, stiam de la Dvs. ca sunt miezuri bune. Cat priveste rebobinarea lor de catre mine, nu ma sperie, doar ca nu am mijloacele materiale necesare (masina bobinat) si nici spatiul necesar. Eventual, o sa rog un prieten sa ma ajute cu rebobinarea intercalata pentru o auditie satisfacatoare.

Despre trafuri de iesire de 2kg, nu poate fi vorba, datorita pretului ridicat, marea majoritate a hobby-stilor nu-si pot permite astfel de lucruri.

Multumesc inca o data pentru schema si va rog sa-mi detaliati rebobinarea acestor trafuri.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Va multumesc pentru simulare.

Desigur ca ma refeream doar la miezul trafurilor de cadre, stiam de la Dvs. ca sunt miezuri bune. Cat priveste rebobinarea lor de catre mine, nu ma sperie, doar ca nu am mijloacele materiale necesare (masina bobinat) si nici spatiul necesar. Eventual, o sa rog un prieten sa ma ajute cu rebobinarea intercalata pentru o auditie satisfacatoare.

Despre trafuri de iesire de 2kg, nu poate fi vorba, datorita pretului ridicat, marea majoritate a hobby-stilor nu-si pot permite astfel de lucruri.

Multumesc inca o data pentru schema si va rog sa-mi detaliati rebobinarea acestor trafuri.

Eu cam asa l-as bobina.Pentru sectiunea unui traf de BV nu vad o frecventa joasa mai mica decat 40Hz la Ps=1.5W dar si asta daca-i bine facut traful.,cel putin teoretic din simulare cu MAXWELL asa reiese.

Posted Image

Pentru HAMMONDUL de 2Kg , http://www.hammondmfg.com/pdf/5C_125SE.pdf ,  cam asa este in ceea ce priveste pretul,dar nimeni nu va impiedica sa gasiti doua miezuri bune (exemplu doua trafuri de alimentare de la RR DARCLEE),pe care se pot construi OT-uri de foarte buna calitate pentru aceasta aplicatie si nu numai !?...pana la urma suntem constructori amatori si PASIONATI,satisfactia cea mai mare in acest caz este cand TOTUL este facut de mainile noastre.Daca cumparam totul facut de firme,...de ce naiba nu cumparam un amplificator facut gata ???

...dar fiecare dupa buget.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Multumesc si pentru schema de bobinaj, iar daca gasesc doua miezuri mai mari, vi le trimit Dvs. sa mi le bobinati.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Tubul 4P1L este un tub foarte liniar si trebuie utilizat ca atare,adica pentoda.Pentru dv. m-am gandit la urmatoarea schema cu care puteti obtine urmatoarele rezultate:

- Ps=2.5W cu THD<2%

- Ps=3.2W cu THD>5%

- raspunsul in frecventa il vedeti in imaginea cu diagrama Bode.

Toate aceste performante si poate chiar mai bune le veti obtine in practica numai cu un OT bine proiectat si realizat ,dar daca aveti forta financiara puteti cumpara un LUNDAHL,TAMURA,TANGO sau altceva...

Tubul ECC83 il puteti inlocui fara modificari in schema,cu tubul 6N2P sau chiar cu 6N9S.Valoarea rezistentei R12 se va alege practic pentru un gain convenabil pentru sursa dv. de semnal,deasemeni R10 si R12 vor fi alese cu puterea de 1W.

Ra pentru OT va rezulta din graficele prezentate din simulare :nerv ... nu-i asa de complicat!

schema:

Posted Image

rezultate din simulare:

Posted Image

diagrama Bode:

Posted Image

Spor la mesterit si asteptam rezultatele !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări