THOMAS Postat Iulie 2, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2016 (editat) Don Lazaroiu, uite o schema care este defazoru' vietii, poti sa rulezi cite simulari vrei, chiar te rog, poate si curent de grila... pentru Valderama, sa zicem ca vrem sa animan putin topicul, sectiunea?... Este vorba de transformatoarele IN1155 sau IN1166 din productie proprie...permalloy-mumetal... @dvb : ca sa fiu riguros in ceea ce priveste rezultatele acestei simulari si sa ma apropii intr-un procent mare de rezultatele din realitate,imi trebuie si valorile rezistentelor in DC pentru cele patru bobine si da(! remarca @adigh !),tranzistori din CCS sunt gresit polarizati,sper sa fie o grerseala de redactare,altfel acel CCS este zero. Astept acele valori si voi prezenta o mica simulare,sigur ca avand trafo defazor va fi capabil de curenti de grila,curenti ce vor trebui sa fie "suportati" de dimensionarea corecta in practica a sarmei din acel traf si bineinteles sa nu depasim energetic vorbind,ce poate tubul 6N3P. Editat Iulie 2, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 2, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2016 (editat) Vin si eu cu o rugaminte catre dl Lazaroiu pentru simularea unei scheme cu lampa E80L. Am in dotare mai nou cateva lampi E80L despre care am citit lucruri foarte ok si as vrea sa construiesc un PP performant. Prefer un defazor cu lampi uzuale ECC83 si/sau EF86 pentru ca am foarte multe si stiu ca se pot obtine rezulate bune foarte bune cu aceste lampi. Multumesc anticipat. Stiu ca sunteti un pasionat constructor de amplificatoare cu tuburi si mai stiu ca ati realizat cateva dintre schemele proiectate si simulate de mine,asadar puteti realiza un frumos amplificator PP cu E80L ce poate debita elegant o putere de 10W cu THD<=3.5% sau 8W cu THD<1%,va avea si varfuri de pana la 15W deci va pot garanta o auditie cu dinamica foarte buna,schema este mai jos. Personal am avut placerea sa am acasa pret de o saptamana un amplificator de acest gen realizat de colegul Viorel (@vibio) pe care l-am testat si la care am ascultat zilnic 2-3 ore.La vremea respectiva am pus si cateva oscilograme dar si o analiza spectrala a acestui amplificator,se pot gasi pe forum. Transformatoarele de iesire pentru amplificatorul de mai sus au fost realizate pe miezuri C-core cu S=4cm^2,frecventa minima redata la Ps=8W este de 20Hz iar frecventa maxima la Ps=8W este de 30KHz cu o cadere la 18KHz de 3dB.Fiecare OT este realizat pe patru galeti in doua bobine si cu secundare cu sarma cu depunere de Ag. cu D=0.55mm (patru secundare). Daca aveti intrebari sau doriti detalii,discutam. schema amplificatorului: Editat Iulie 2, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
imreberes Postat Iulie 2, 2016 Partajează Postat Iulie 2, 2016 D-l Lazaroiu! R12 nu e cam mare, ca valoare? Cu ce tensiuni G2 lucreaza E80L in acest caz? Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 2, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2016 (editat) D-l Lazaroiu! R12 nu e cam mare, ca valoare? Cu ce tensiuni G2 lucreaza E80L in acest caz? Nu este mare,trebuie asigurat curentul dat de foaia de catalog adica Pdg2 nu trebuie depasit,bineinteles ca in practica se poate tatona aceasta valoare pentru R12 in asa fel incat sa nu depasim Pda=7W in cazul de fata. Eu am mers pe Ig2=(~)2mA,adica la minim. @dvb: sigur ca am prin ideea si chiar vreau sa prezint niste rezultate apropiate de cele reale de aceea te rog sa-mi dai informatiile de mai sus,bineinteles daca nu este ceva clasificat. Editat Iulie 2, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
vlad1980 Postat Iulie 2, 2016 Partajează Postat Iulie 2, 2016 Dle Lazaroiu, va multumesc pentru schema si pentru bunavointa. Am pus in aplicare cateva scheme recomandate si simulate de dvs si de fiecare data rezultatele au depasit simularile. Lampa E80L se pare ca are un sunet special din ce am cititi iar in defazor am vazut ca ati pus ECC82 .....se intampla sa am cateva 5963 Sylvania care sunt 12AU7 speciale. Pun acest poiect pe lista mea langa proiectul cu 6B4G. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 2, 2016 Partajează Postat Iulie 2, 2016 (editat) dacă analizăm sumar schema asta putem spune că înfăşurarea L1 este alimentată în dc(static) prin rezistenţă R6-D1-D2-BE/Q2(joncţiunea bază-emitor Q2 polarizată invers aproximativ 5V efect zener...)...,desigur L1 vede sarcină ac..., L1 nu este izolată în ac...,"halal" defazor("defazoru' vietii"). PS Lăzăroiu roagă un moderator să facă curat(în opinia mea nu se cade să simulezi sau să corectezi asemenea prostii) să ne uităm mai atent cum ai fost abordat Lăzăroiu citat din dvb: "Don Lazaroiu, uite o schema care este defazoru' vietii, poti sa rulezi cite simulari vrei, chiar te rog, poate si curent de grila... pentru Valderama" accept "poate si curent de grila..." dacă atacă grilele tubului "final" ECC83 ... da, asta este defazor- însărcinat datorită înfăşurări L1(defazorul datorită L1 vede sarcină asimetrică pentru cele două semialternanţe sinus) Editat Iulie 2, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 2, 2016 Partajează Postat Iulie 2, 2016 La capitolul facut misto dvb sta bine, la simulari (desi s-a chinuit - se vede din schema postata ca a incercat el ceva pe acolo, dar in final s-a dat batut) sta mai prost. Oricum nu ma asteptam sa fie capabil a simuleze o schema. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 2, 2016 Partajează Postat Iulie 2, 2016 (editat) ai obosit dvb ?!, nu remarci/vezi tranzistoarele PNP(BC557C ,2N5401)cum sunt conectate în schema defazorului-pre-însărcinat !...,citeşte dumneata cum vrei schema(cine te opreşte) Editat Iulie 2, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
300B SE Postat Iulie 2, 2016 Partajează Postat Iulie 2, 2016 Frumoasă schema cu E80L. Am si eu o rugăminte: domnule Lazaroiu - dacă aveți timp - vă rog sa postați tensiunile pe tuburile finale (grile). Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 3, 2016 Partajează Postat Iulie 3, 2016 (editat) da, "montajul este testat si masurat, merge!" totuşi trebuie să înţelegi uşornu ai efect tranzistor poftim mai jos ce efecte apar acolo(un defazor-pre-însărcinat) astfel poate înţelegi ce sarcină vede înfăşurarea L1(dinamic). marcajele 0,6V şi 5V nu reflectă obligatoriu tensiuni din schemă sunt tensiuni pentru joncţiunile B-C şi respectiv B-E polarizată invers fizic pentru schema dată dioda led D1 va sta stinsă sau foarte slab aprinsă dioda led D2 va fi aprinsă..., Q1/Q2 din schema dată http://www.elforum.info/uploads/monthly_07_2016/post-224566-0-92395000-1467412908.jpg nu reprezintă un generator de curent constant. Editat Iulie 3, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 3, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2016 (editat) Simularea ruleaza fara erori pentru ca nu sunt erori interpretabile.Spice nu considera eroare conectarea gresita a unui element dintr-o schema,in general apar erori de sintaxa pe noduri sau erori de compilare pe simboluri nerecunoscute in BD. Spre exemplu eu as putea sa simulez un etaj final de 100W cu ECC83 fara ca Spice sa considere o eroare ceea ce-i cer.Aparatul de simulare nu inseamna TOTUL trebuie sa luati in seama faptul ca datele introduse in simulare ne aparatin in totalitate,dar sa revenim la discutiile de pana acum: - o greseala de redactare ,pentru ca asta a fost in desenul dv.,poate duce la discutii fara sfarsit si mai ales fara un sfarsit "lamuribil" - CCS-ul pe care l-ati vrut acolo se putea inlocui cu un drosel de 89H (cam asa inseamna un CCS bine dimensionat) - modelul pentru 6N3P pe care l-am utilizat in simularea mea este unul "scos" pe un tub NOS. Schema pe care dv. ati gandit-o pare logica si intr-adevar o bobina de "contracurent" ce ar anula curentul prin bobina din catodul tubului,ar duce practic la realizarea unui transformator fara intrefier cu toate avantajele ce rezulta din aceasta. Repet; schema este logica dar trebuie sa redesenati corect acel CCS,eventual va inspirati din simularea propusa de mine (!!!!). Pentru un CCS bine dimensionat si utilizat pentru ce si-a dorit colegul @dvb,defazorul asigura pe cele doua iesiri un THD surprinzator de bun,pe sarcina de 400K in cazul de fata. Editat Iulie 3, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 3, 2016 Partajează Postat Iulie 3, 2016 (editat) Pai poate ne lamureste Lazaroiu de ce simularea ruleaza fara erori cu valorile de mai sus. Semnalele din atasament sint culese pe L1 si L2. Da tu MARE GURU nu ne poti lamuri? Chemam un prieten sa te ajute? Spice nu considera eroare conectarea gresita a unui element dintr-o schema,in general apar erori de sintaxa pe noduri sau erori de compilare pe simboluri nerecunoscute in BD. Daca adigh ti-a zi ca este gresit tu tot ai crezut ca ai dreptate. Editat Iulie 3, 2016 de adrian_pic Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 3, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2016 (editat) Dl.Adrian si d-lor,haideti sa nu mai alimentam astfel de discutii,va rog! Editat Iulie 3, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
darius_bv Postat Iulie 4, 2016 Partajează Postat Iulie 4, 2016 Va salut, dl. Dorin! Va urmaresc cu interes aplicatiile si... sunt curios, cum rezolvati problema disipatiei termice ale celor doua infasurari prin care componenta continua a curentului este semnificativa. Toata stima! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum