Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

In alta ordine de idei,daca cineva imi poate recomanda unde pot gasi mai multe date pentru EL(PL)81 ca sa-i pot face un model spice,as incerca ceva si cu aceasta lampa,in PP sau SE..,numai sa gasesc tot ce-mi trebuie.

Aveti mesaj personal...
Link spre comentariu

...se pare ca ar fi o lampa audiofila (nu ma intrebati ce inseamna audiofil,ca nu stiu atata timp cat nimeni nu a definit acest termen pe intelesul tuturor!)

Vedeti d-le Lazaroiu cum va dinamitati singur subiectul?!... ☺Din punct de vedere etimologic "audiofil" n-ar trebui sa fie mai greu de definit ca "filosof"; ambele sugereaza un iubitor de ceva, in primul caz de sunet, in al doilea de intelepciune, ar trebui sa fie simplu... Ei bine se pare ca nu-i asa simplu pentru ca aceste termene pot capata un sens peiorativ(depreciativ). Pentru relevanta utilizarii termenului "audiofil" ar trebui sa ne limitam la utilizarea lui primara, si-anume aceea de iubitor de sunet, de HI-FI. Pentru alte naravuri ar trebui sa folosim fara retinere termene ca "snob", "atehnic", "obscur", "epatant", "mirobolant" sau "sfertodoct". Ca sa nu jignesc pe nimeni am descoperit ca se poate utiliza adeseori cuvintul "entuziast"... Pentru cei de buna credinta ar trebui sa fie considerat si articolul din Wikipedia, bun de altfel...Ma rog, se pare ca nu numai noi avem problema asta, am descoperit o definitie chiar haioasa pe Lenard Audio:Audiophiles - became one of the most bizarre cults of the previous century. Claiming to be gifted with golden ears, audiophiles can hear electrons traveling in wires, and have the ability to channel thought into crystals to ward off evil harmonics. Cloaking themselves in mystical terms unrelated to music and physics, they can be heard chanting model numbers and superlatives. This delusional mix of paranoia and marketing hype, where descriptions attain to greater meaning than the described, exists in all areas of society.PS. On topic, parca Wrms erau o gaselnita de marketing sau ma insel?!
Link spre comentariu

Vedeti d-le Lazaroiu cum va dinamitati singur subiectul?!... ☺

Nu cred ca este atat de off topic sau de "dinamitat" daca luam in considerare, scopul unui amplificator AF . In opinia mea, ar fi excelent daca am cunoaste conditiile electrice ale unui semnal ,care tradus acustic sa fie considerat , "de calitate". In opinia mea, nu este atat de importanta etimologia termenului, in comparatie cu proprietatile sunetului din spectrul considerat AF.As avea o groaza de intrebari vis-a-vis de perceperea acestui sunet. Dar nu este momentul acum si observ ca nici nu exista interes.Pt ca altfel as fi citit in forum, macar o intrebare care sa "sune" in felul urmator : "La ce este buna armonica (x) sau (y) si care este scopul ei in "viata" ? " . :rade:

...Ma rog, se pare ca nu numai noi avem problema asta, am descoperit o definitie chiar haioasa pe Lenard Audio, ...

Haios , intr-devar dar nu are nicio legatura cu realitatea . Povestea cu auzitul electronilor , precum apasii care stateau cu urechile pe calea ferata, mi se pare ... nici nu stiu cum sa o calific :rade: In schimb , daca se doreste tratarea subiectului la modul serios , exista " School of Audio Engineering " care sustine cursuri si in Romaniahttp://www.industria-muzicala.ro/muzica ... ultimedia/Cel putin 3 cursuri ar fi de interes major , din punct de vedere "audiofil"http://online.sae.edu/course/live-sound-engineering-fohhttp://online.sae.edu/course/digital-masteringhttp://online.sae.edu/course/mixdown-techniques-course
Link spre comentariu

Caracteristici de iesire destul de greu de modelat, datorita gradului de nepotrivire pe ecutiile pentodei din LTspice in mai multe zone. Modelul rezultat este suficient de bun pentru simulare.PS. Capacitatile parazite din lampa nu sunt actualizate; eu am luat doar poza de la Valderama pentru modelare.

post-17079-139829356563_thumb.jpg

Link spre comentariu

Acest tub PL81-EL81 ar fi bine de simulat(folosind acest model PL81.zip sau altul...) in urmatoarele conditii(PP-AB) tensiune anodica 250V tensiune grila2 200V -Ug1=30V(negativare fixa) catodul tuburilor finale conectat direct la masa , in trei situatii 1.-Raa=1k85!!! 2.-Raa=2k5!! 3.-Raa=3k!.Etajul de atac si defazorul pot fi de tip Ferguson( http://diyaudioprojects.com/Schematics/ ... o-A420.png ) sau alte configuratii care pot asigura g1-g1 120Vvv sau mai mult ,capabilitate atac g1 60Vvv/tub-final.

Se poate intelege ca orice tub de tip P(E)L81 ,P(E)L36 ,P(E)L500-509-519 ,6P13S ,6P30S 6P36S,6P45 etc in PP-AB poate lucra pe sarcini mici (Raa-mic) acest tip de tuburi(gindite pentru BO) suporta un ia_max-virf mare in sarcina.

Ca si exemplu se poate remarca puterea la filament , sa luam cazul P(E)L81-6,6W-filament raportat EL84(6P14P)-4,8W-filament ,comparatiile pot merge mai departe...

Link spre comentariu

Acest tub PL81-EL81 ar fi bine de simulat(folosind acest model PL81.zip sau altul...) in urmatoarele conditii(PP-AB) tensiune anodica 250V tensiune grila2 200V -Ug1=30V(negativare fixa) catodul tuburilor finale conectat direct la masa , in trei situatii 1.-Raa=1k85!!! 2.-Raa=2k5!! 3.-Raa=3k!.Etajul de atac si defazorul pot fi de tip Ferguson( http://diyaudioprojects.com/Schematics/ ... o-A420.png ) sau alte configuratii care pot asigura g1-g1 120Vvv sau mai mult ,capabilitate atac g1 60Vvv/tub-final.

Se poate intelege ca orice tub de tip P(E)L81 ,P(E)L36 ,P(E)L500-509-519 ,6P13S ,6P30S 6P36S,6P45 etc in PP-AB poate lucra pe sarcini mici (Raa-mic) acest tip de tuburi(gindite pentru BO) suporta un ia_max-virf mare in sarcina.

Ca si exemplu se poate remarca puterea la filament , sa luam cazul P(E)L81-6,6W-filament raportat EL84(6P14P)-4,8W-filament ,comparatiile pot merge mai departe...

Am incercat sa fac o simulare cu un PP cu PL(EL)81,ce vedeti in imagini este tot ce am putut obtine,s-ar putea sa mai trebuiasca lucrat un pic la modelul spice pentru aceasta lampa,este o lampa dificila.In schema pentru simulare nu am "construit" defazorul ci am "atacat" finalele cu doua generatoare defazate.Curentii si tensiunile sunt marcate pe schema,nu stiu daca este optim ce am facut eu sau nu,cand o sa fiu sigur pe un model spice EL81(PL81) o sa fiu sigur si pe simulare,sau cineva sa incerce practic,ceea ce este mult mai dificil,in special cu alegerea unui traf bine adaptat.....

Aseara am incercat un SE cu EL81 cu model facut de mine pentru EL81 si nu pot obtine in anod mai mult de 5W dar si asta cu distorsiuni destul de mari.Pda=12W,Ua=300V,Ug2=200V....,nu stiu ce sa mai zic,poate imi dati sau sugerati dv. o configuratie buna.Am luat o schema de pe forum facuta de si mai mult de 2,3W in anod cu un Pda=12W nu pot obtine.Toate astea ma duc la gandul ca nu avem un model corect pentru aceasta lampa,sau eu nu stiu sa lucrez cu ea!!! :jytuiyu

..aratati-mi unde gresesc????

P.S semnalul pe grile a fost ales pana la limita unde sinusoida la iesire(in anod finale) incepe limitarea,nu am treaba aici cu traful de iesire.

Link spre comentariu

Din cite vad spuneti Ntr=22,86( SCHEMA TEORETICA PL(EL)81 PP.zip ) asadar 22,85X22,86X8=4180 ?! daca acel raport reprezinta Naa/Ns ?!..., in mare conform SEMNAL LA IESIRE PE 8 OHMI.zip 11,3W (27Vvv/2X O,707=9,5445Vef) in sarcina secundar.Incercati Ntr=16 (N-anod-anod)/Ns=Naa/Ns ,trebuie sa se ajunga ia_max-virf/tub 400mA(ca aici download/file.php?id=9872&mode=view ).

Cit este acum virful de curent(ia-max-virf) pentru fiecare anod ?.

Se poate micsora curentul de repaos ia0/tub pina la 20-25mA.

Rezultatele de acum par a fi pentru Raa=8K !!!(in aceste conditii corespunde tensiunea din secundar 27Vvv in sarcina de 8Ω ).

Acest tub P(E)L81 PP-AB NU trebuie pus sa functioneze pe un Raa de tip EL84-PP.

Link spre comentariu

Simulati domnule Lazaroiu cu Raa=2K in aceleasi conditii cel mult 2K5(n=Naa/Ns=15-17) majorati tensiunea de negativare atit cit este necesar astfel incit ia0/tub sa nu depaseasca 30mA. Cind Raa va fi 2K sau chiar 1k8 o sa "vedem" putere la iesire in sarcina.Tubul P(E)L81 poate fi considerat fantastic tocmai datorita Raa mica pe care o admite(adica cu un numar relativ mic de spire in primar asigur un OT foarte bun pentru toata banda audio).

Raa aici download/file.php?id=9872&mode=view poate fi considerata 1k8-2k.

Trebuie reusita aceasta simulare(pot sa înşír material/fizic configuratia finala ,pot sa înşír si fara simulare...).

Link spre comentariu

Simulati domnule Lazaroiu cu Raa=2K in aceleasi conditii cel mult 2K5(n=Naa/Ns=15-17) majorati tensiunea de negativare atit cit este necesar astfel incit ia0/tub sa nu depaseasca 30mA. Cind Raa va fi 2K sau chiar 1k8 o sa "vedem" putere la iesire in sarcina.Tubul P(E)L81 poate fi considerat fantastic tocmai datorita Raa mica pe care o admite(adica cu un numar relativ mic de spire in primar asigura un OT foarte bun pentru toata banda audio).

Raa aici download/file.php?id=9872&mode=view poate fi considerat 1k8-2k.

Trebuie reusita aceasta simulare(pot sa înşír material/fizic configuratia finala ,pot sa înşír si fara simulare...).

Am facut cele recomandate de dv. si a iesit ce se vede in pozele de mai jos; nivelul de atatc este de 70Vpp,raportul de transformare este Ntr=11.21,curentii si tensiunile sun cele din diagrame si distorsiunile mi se par ok!

Cu un alt raport de transformare nu mai obtin cele din poze.

Oricum,sunt sigur ca mai trebuie lucrat la modelul tubului.

Link spre comentariu

:aplauze :aplauze :aplauze

Par cam incredibile cifrele ,NU ?!(cred ca ati avut rezerve in a le face publice domnule Lazaroiu...).

Sa stiti ca nu sint departe de realitate !(din aceste motive spuneam putere nesimtita ! ).

Ee ,acum da 6,5Avv sau 52Vvv pe sarcina de 8Ω adica marimi efective 2,3A sau 18,4V, se sta nemaipomenit de bine adica 42W!!! ,ce pot sa spun este ca in cazul unei realitati bine ancorate in material si fizic se poate obtine la anozii "modesta" putere utila de 36W!!!-SINUS nelimitat/sarcina"secreta"=aviz "amatorilor" PP ,am dorit simularea ca in eventualitatea practica/materiala/fizica sa avem mai putine "discutii" ,desigur modelul P(E)L81 trebuie perfectionat.

Link spre comentariu

Chiar "nesimtita" lampa asta in ceea ce priveste puterea! :da Acum o sa incerc un model de transformator de iesire in asa fel incat sa fie realizat practic pentru performante foarte bune.Acum v-as intreba: daca se pot obtine teoretic 42W cu o "piticanie" ca asta,oare nu se pot obtine 120W sau peste cu doi "uriasi" de EL509 (519) ????.........cred ca pana la urma o adaptare perfecta intre sarcina(difuzor) si tuburile finale prin realizarea unui transformator foarte bun,reprezinta "secretul" sau succesul in realizarea si finalizarea unui amplificator performant.Va multumesc pentru indrumari si sper sa se fi inteles ceva din astea.Cine doreste un astfel de amplificator,nu mai ramane decat sa faca si restul: defazorul,preampul si traful de isire. Bineinteles ca si sursa trebuie sa fi cu "sange in instalatie" la asemenea curenti.Din ce am spus noi aici se poate face o schema completa si functionala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări