diff Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 (editat) Cu toata placerea dar am o intrebare: cat este tensiunea pe bara B+ ? Eu pot alege o tensiune,dar vreau sa fim apropiati de realitate,mai ales ca acest RIAA este deja realizat si sunteti multumit de performante. Nu am fost atent ca lipseste tensiunea pe bara B+,peste tot arata ca fiind 305v cc,la mine dupa redresare si stabilizare am 300v.Desi asta nu este schema cea originala al lui Paravicini,aceasta am ales sa o realizez cu mici modificari in sursa,iar la preu in grila ultimului tub am folosit un rezistor de 100 ohm pentru eventuale oscilatii. Editat Iunie 13, 2016 de diff Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Iunie 14, 2016 Partajează Postat Iunie 14, 2016 Nu am fost atent ca lipseste tensiunea pe bara B+,peste tot arata ca fiind 305v cc,la mine dupa redresare si stabilizare am 300v.Desi asta nu este schema cea originala al lui Paravicini,aceasta am ales sa o realizez cu mici modificari in sursa,iar la preu in grila ultimului tub am folosit un rezistor de 100 ohm pentru eventuale oscilatii. Avind in vedere ca am ascultat doua variante originale cat si pe cea condtruita de vibio, as interveni cu propunerea unei variante apropiate de cea originala, adica introducand acel fet pe intrare care apare la variantele originale. Asa cum mentionam in alt topic, nu am relevat schema la vremea aceea, dar banuiesc ca este un 2sk170 care ataca catodul V1 iar grila V1 este la masa. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 14, 2016 Partajează Postat Iunie 14, 2016 Multumiri domnului Lazaroiu pentru simulare.diff,ca sound cel mai mult ma multumeste schema cu 6DJ8 ,simulata de dl Lazaroiu si cea cu D3a a lui Ciufolli.EAR834 "cinta" bine ,dar parca lipseste acel ceva care place urechii si te face sa nubte dezlipesti de viniluri.O constatare proprie,cu care nu trebuie sa fiti de acord,am tot construit diferite scheme de preuri MM,dupa urechea mea cele care au corectia RIIA pasiva ,intre etajele amplificatoare,suna mai bine decit cele care au corectia RIIA in bucla de reactie,am facut diferite teste ,pe doze diferite,ma repet ,este doar o parere la care am ajuns eu. Link spre comentariu
romicap Postat Iunie 14, 2016 Partajează Postat Iunie 14, 2016 (editat) http://www.turneraudio.com.au/preamp-10tube-integrated-2006.htm Documentatie preuri de care vreti ... Editat Iunie 14, 2016 de romicap Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 14, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2016 (editat) Nu am fost atent ca lipseste tensiunea pe bara B+,peste tot arata ca fiind 305v cc,la mine dupa redresare si stabilizare am 300v.Desi asta nu este schema cea originala al lui Paravicini,aceasta am ales sa o realizez cu mici modificari in sursa,iar la preu in grila ultimului tub am folosit un rezistor de 100 ohm pentru eventuale oscilatii. Cam astea sunt rezultatele din simularea schemei dv. Se pare ca diagrama Bode ar corespunde unui sunet "modern" in care frecventele medii sunt usor atenuate,dar dupa parerea mea cred ca raspunsul in frecventa ar trebui sa fie cat mai linear in gama 20Hz...20KHz,hai sa acceptam in joase o limita rezonabila chiar la 40Hz,dar in practica gusturile nu se discuta. Pentru o analiza teoretica,intrucat cea practica revine celor doi colegi care au construit aceste preamplificatoare-corectoare RIAA,urmariti rezultatele din simularile celor doua configuratii,prima la #2583.A doua schema ar avea un avantaj dar si un tub in plus si anume cel al nivelului ceva mai ridicat al semnalului la iesire, sa nu uitam ca si raportul semnal zgomot este mai prost de aceasta data. Editat Iunie 14, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iunie 14, 2016 Partajează Postat Iunie 14, 2016 (editat) Schema cu 3 tuburi de mai sus are la iesire un repetor catodic care nu amplifica , diferenta de amplificare e data de tuburile folosite ,miu ECC88 vs ECC83 si de faptul ca o schema are corectie pasiva iar cealalta activa . Avantajul principal al ultimei scheme e impedanta de iesire mai mica . Dar si asta poate fi discutabil daca montajul e integrat intr-un amplificator complet , daca e independent cu mufe la iesire , atunci chiar e un avantaj . Discutiile care schema e mai buna sunt inutile ... frumusetea e ca se poate face RIAA in multe feluri . In functie de necesitati si preferinte Editat Iunie 14, 2016 de Depanatoru Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 14, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2016 ...iar dezavantajul ultimei scheme este si faptul ca RIAA este in bucla de reactie negativa,deci este "culeasa" de pe rezistenta de iesire,respectiv rezistenta de intrare a etajului urmator,asadar raspunsul in frecventa fiind puternic alterat sau nu de rezitentele de intrare in etajul urmator.Ca sa nu ajungem in aceasta ipostaza,ori mai adaugam un etaj buffer(repetor),ori vom fi atenti sa nu intram intr-un etaj cu rezistenta interma mai mica decat Rout al acestui RIAA. Utilizat ca montaj separat ca preamplificator si corector RIAA impune clar alegerea impedantei corecte pentru el,pe cand un RIAA cu filtru pasiv "asezat" intre etaje nu va avea astfel de probleme niciodata. Montajul cu RIAA in bucla de NFB (montajul cu trei tuburi) sigur ca are amplificare mai mare datorita tuburilor utilizate,nici nu am facut afirmatia ca ar avea amplificare mare datorita repetorului de la iesire,probabil s-a inteles gresit. Si bine ati spus ca discutiile despre "care schema este mai buna" sunt absolut inutile,pana la urma echipamentele ce le avem acasa si factorul subiectiv (urechea) va decide totul.Personal ascult acasa viniluri pe un RIAA cu 2X LM381 facut cu aproape 30 de ani in urma... Aici se poate vedea cat de importanta este valoarea rezistenta de intrare in etajul urmator in ceea ce priveste raspunsul in frecventa dar si amplitudinea semnalului la iesire si este foarte normal intrucat rezistenta de iesire (intrare in etajul urmator) intra in bucla RIAA. Link spre comentariu
Rares Alexa Postat Iunie 16, 2016 Partajează Postat Iunie 16, 2016 Buna ziua ! Imi cer scuze ca va deranjez ! @LMOlimpiu Va rog frumos, puteti sa imi simulati si mie schema din atasament ? In loc de tubul 6V6 pot folosi tubul 6P6C ? Sunt echivalente ? Va multumesc ! Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 17, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2016 (editat) Buna ziua ! Imi cer scuze ca va deranjez ! @LMOlimpiu Va rog frumos, puteti sa imi simulati si mie schema din atasament ? In loc de tubul 6V6 pot folosi tubul 6P6C ? Sunt echivalente ? Va multumesc ! Nu stiu ce vrei sa verifici prin aceasta simulare,dar schema este buna si functionala cu exceptia unei mici greseli in ceea ce priveste valoarea rezistentei ce alimenteaza SRPP-ul cu 12AX7 de 82K care va avea valoarea de 8k2(R7 pe schema simulata). In rest vezi rezultatele din simulare in pozele de mai jos si DA,6V6 se poate inlocui cu succes cu tubul rusesc 6P6 care dupa parerea mea are un sunet mai placut,dar este o parere subiectiva. Schema simulata: FFT-ul la Ps=4.5W: Diagrama Bode la Ps=4.5W: Mai trebuie specificat, ca toate aceste performante sunt direct proportionale cu calitatea trafului de iesire.Ca sa obtii acea banda de frecvente din simulare iti trebuie un traf de iesire cu o suprafata a sectiuni miezului de minim 14-15cm^2 si cu bobina primara cu o inductanta de minim 65H (la 50Hz) fara curent prin bobina si o inductanta de 40H(la 50Hz) la un curent prin bobina de 50mA. La un traf mai mic sau facut dupa "normele maidaneze" nu vei obtine decat inca o flasneta,ca sa-l citez pe colegul @valderama. Editat Iunie 17, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Rares Alexa Postat Iunie 17, 2016 Partajează Postat Iunie 17, 2016 Va multumesc ! Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Iunie 19, 2016 Partajează Postat Iunie 19, 2016 Un prieten franco-fon, entuziast al OTL-urilor mi-a trimis aceasta schema interesanta, desigur nu ideala. Il rog pe Dl Lazaroiu in limita timpului sa ne faca o simulare ... poate prezinta ceva interes si se poate testa. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 20, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2016 (editat) Un prieten franco-fon, entuziast al OTL-urilor mi-a trimis aceasta schema interesanta, desigur nu ideala. Il rog pe Dl Lazaroiu in limita timpului sa ne faca o simulare ... poate prezinta ceva interes si se poate testa. Am facut o simulare dar inainte de toate as vrea sa va intreb ce tub este cel din "fata" (!?),iar despre OTL nici nu poate fi vorba intrucat are in catod un imens drosel care trebuie sa fie dimensionat pentru un curent de mers in gol de peste 510mA (!!),mai de graba poate fi vorba de un SE catod-fallower cu sarcina paralel (parafeed),iar pentru o sarcina de 8 ohmi si THD=5% vom avea o putere la iesire de 0.8W (in niciun caz nu poate fi o sarcina de 8ohmi...16ohmi).Sarcina optima in care avem la iesire THD<3% este de120 ohmi unde vom avea Ps=9W...11W,oricum mult prea putin fata de cei 78W consumati in gol.Ce-i frumos la acest amplificator,este raspunsul in frecventa (Bode),dar o contributie importanta pentru acest raspuns o are droselul din catod care practic ar trebui sa aiba cel putin 8Kg (!!!) si intrefier generos. Parerea mea este ca nu poate fi ceva interesant,dar poate sunt sau vor fi si alte pareri mult mai avizate,rupte din practica. schema SE catod-fallower 3xPL504 : raspunsul in frecventa: P.S puterea pe sarcina poate fi si de peste 20W dar cu THD>>30% !!!!! Editat Iunie 20, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Iunie 20, 2016 Partajează Postat Iunie 20, 2016 Am facut o simulare dar inainte de toate as vrea sa va intreb ce tub este cel din "fata" (!?),iar despre OTL nici nu poate fi vorba intrucat are in catod un imens drosel care trebuie sa fie dimensionat pentru un curent de mers in gol de peste 510mA (!!),mai de graba poate fi vorba de un SE catod-fallower cu sarcina paralel (parafeed),iar pentru o sarcina de 8 ohmi si THD=5% vom avea o putere la iesire de 0.8W (in niciun caz nu poate fi o sarcina de 8ohmi...16ohmi).Sarcina optima in care avem la iesire THD<3% este de120 ohmi unde vom avea Ps=9W...11W,oricum mult prea putin fata de cei 78W consumati in gol.Ce-i frumos la acest amplificator,este raspunsul in frecventa (Bode),dar o contributie importanta pentru acest raspuns o are droselul din catod care practic ar trebui sa aiba cel putin 8Kg (!!!) si intrefier generos. Parerea mea este ca nu poate fi ceva interesant,dar poate sunt sau vor fi si alte pareri mult mai avizate,rupte din practica. schema SE catod-fallower 3xPL504 : raspunsul in frecventa: P.S puterea pe sarcina poate fi si de peste 20W dar cu THD>>30% !!!!! Ati intuit perfect, are in coada 1/2 ecc82. Astept sa-mi trimita francezu' niste poze, zice ca inductantele sunt Hamond....sa vedem. Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Iunie 20, 2016 Partajează Postat Iunie 20, 2016 Apropos de lucruri practice, am finalizat ajustarile la preul RIAA AN si iata masuratorile cu emulator antiriaa pentru o tensiune de iesire de 1Vrms/1k.....cred ca e incurajator. Si atentie celor avizati, aceasta nu e o simulare. cha 0.22 1uf.txt Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 20, 2016 Partajează Postat Iunie 20, 2016 Asa trebuie sa arate o corectie bina facuta la care sa respectat toleranta de 1% ale valorilor RC din retea. Schema este corecta dar este obligatorie iesirea pe un buffer de calitate de exemplu cu un CCS in catod sau un etaj amplificator cu impendanta mica se iesire (6n6p) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum