Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Daca va este la indemana,va rog sa puneti aici schema clara cu care mergeti acum dar si tensiunile in anod,catod pentru tuburile utilizate.Faceti aceste masuratori cu intrarea pusa la masa si iesirea in gol.Daca se poate as vrea sa stiu si ce tuburi utilizati (eventual marca fabrici ).Cand am cerut schema clara m-am referit la faptul ca valorile componentelor sa fie cele cu care lucrati practic.

OK, voi face un releveu cat mai exact. Cand am facut masuratorile, am monitorizat si semnalul la intrare, acesta se mentinea ff bine 10Hz-100Kh

Apropos de masurarea condensatoarelor de trecere/cuplaj discutata, am continuat experimentul cu rezultate ff interesante. apar diferente notabile. Le voi pulica pe un alt topic, poate sunt folositoare si altor colegi.

Link spre comentariu

Vad ca aici ne-am pus de acord, la teorie suntem buni. Ce facem cu practica? Nu-mi vine sa cred ca Audio Note a pus niste valori "capcana"...si totusi ?

Asa este d-le Dascalescu insa in practica dvs nu prezentati intodeauna valori , tolerante folosite sau masuratori de tensiuni in c.c sau c.a. asa ca schemele aratate pot fi discutate doar la modul general sau cu tot felul de interpretari .

Sint curios daca tolerantele pieselor din retaua RIAA sint egale sau mai mici de 1% sau daca verificarea sa facut cu un sistem anti RIAA , forma curbei de corectie prezentata de dvs este mediocra de acea corectorul nu are cum sa sune bine si ar fi bine sa spuneti cu ce aparate sau facut masuratorile si in ce mod deci acestea sint raspunsurile la intrebarea  "Ce facem cu practica ?"

Link spre comentariu

Asa este d-le Dascalescu insa in practica dvs nu prezentati intodeauna valori , tolerante folosite sau masuratori de tensiuni in c.c sau c.a. asa ca schemele aratate pot fi discutate doar la modul general sau cu tot felul de interpretari .

Sint curios daca tolerantele pieselor din retaua RIAA sint egale sau mai mici de 1% sau daca verificarea sa facut cu un sistem anti RIAA , forma curbei de corectie prezentata de dvs este mediocra de acea corectorul nu are cum sa sune bine si ar fi bine sa spuneti cu ce aparate sau facut masuratorile si in ce mod deci acestea sint raspunsurile la intrebarea  "Ce facem cu practica ?"

Veti avea ocazia sa vedeti diseara despre ce vorbim, nu sunt chiar asa de putin experimentat pe cat observati dvs. iar obtinerea unei tolerante sub 1% intre componente conteaza pentru simetria celor doua canale (parerea mea) si nicidecum nu poate influenta drastic comportamentul "mediocru" al raspunsului, de parca as fi spus ca l-am ascultat si nu mi-a placut. Deocamdata este vorba de masuratori. Va rog sa cititi cu atentie Daca Va Intereseaza Subiectul, ceea ce scriu, altfel putem discuta la infinit out of context. Oricum va multumesc si va rog sa interveniti ori decate ori considerati.

Sper sa nu deranjeze pe nimeni faptul ca mesterim, masuram cu ce avem in casa si aratam rezultate...e cu "1%" mai mult decat doar sa povestim.

Link spre comentariu

Bine , astept cu interes masuratorile dvs insa in cazul retelelor RIAA  de orice tip toleranta valorilor pieselor este esentiala pentru a respecta alura curbei sub 1dB de acea 1% este o cerinta minima iar simetria canalelor depinde in primul rind de tuburi, apropo stiiti  cit este acceptata ca valoare diafonia dintre cele doua canale ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sper sa nu deranjeze pe nimeni faptul ca mesterim, masuram cu ce avem in casa si aratam rezultate...e cu "1%" mai mult decat doar sa povestim.

Sper ca tuburile nu sunt imperecheate tot cu ...ce aveti prin casa. Daca si masuratorile reale sunt tot asa atunci discutiile sunt doar principiale.

Link spre comentariu

Domnilor colegi de El forum, dumneavoastra nu vreti sa intelegeti ca acest topic este dedicat simularilor?Nu vreti sa intelegeti ca pentru alte discutii puteti deschide un topic separat?Nu stiu cata rabdare va mai avea domunul Lazaroiu cu aceste "ambitii" ale dumneavoastra. 

Va salut, domnule Lazaroiu!

Va rog sa-mi simulati un amplificator de casti cu lampa 6N5P, sa aiba putere 100-150 mW si multi impedanta 32-600 ohmi.

Va mutumesc!

Link spre comentariu

Va salut, domnule Lazaroiu!

Va rog sa-mi simulati un amplificator de casti cu lampa 6N5P, sa aiba putere 100-150 mW si multi impedanta 32-600 ohmi.

Va mutumesc!

Aveti mai jos tot ce va intereseaza iar despre transformatorul de iesire discutam pe MP,asta pentru ca sunteti singurul interesat de un astfel de amplificator pentru casti.

Spor la mesterit!

Schema amplificatorului (sursa de alimentare nu este inclusa):

Posted Image

Cateva rezultate din simulare:

Posted Image

Sursa de alimentare este ceva clasic cu filtru CRC ce poate sa va asigure un curent de 40mA...50mA pentru doua canale stereo,asta numai in cazul cand veti realiza doar aceste amplificatoare fara un eventual indicator optic (ochi magic).

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Revin cu masuratorile pe varianta realizata :

Componentele sunt de calitate optima, rezistente Vischay pelicula met 1%, conzi cuplaj Hovland Musicap, conzi RIAA GO PIO sortati 1%, decuplari Black-Gate, ECC83 Mullard NOS, E88CC JJ nou.

post-241795-0-57948500-1464810391_thumb.png

post-241795-0-20655100-1464810494_thumb.jpg

riaaB 800mv 120p.txt

post-241795-0-05796600-1464810606_thumb.png

Link spre comentariu

Cam asa arata, dar unii cred ca e fictiune.....am deranjat iarasi pe cineva?

Nu ati deranjat pe nimeni,cel putin pe mine nu,probabil se doreste sa fiti ajutat (!!).

Pe schema nu vad niciun E88CC,probabil ca cel de al doilea tub este E88CC,oricum nu conteaza prea mult intrucat raspunsul in frecventa al filtrului este intr-adevar o caricatura si nici eu nu inteleg care-i cauza.Punand datele dv. in <EXCEL> rezulta un grafic care mai de graba urmareste faza semnalului din simularea Spice.

Daca am simulat in Spice doar filtrul eliminand posibilitatea ca modelele pentru tuburi sa nu fie OK,o sa oservati ca in cazul cand la intrare avem un semnal emulat RIAA,ar trebui ca diagrama Bode sa fie lineara de la 20Hz la 20KHz,ceea ce nu se intampla de aici si sunetul inacceptabil pe care-l reclamati dv.

Parerea mea este sa va insailati rapid un emulator cu doua operationale sau mai simplu (exemplu facut de un rus ) si sa probati practic acest preamp corector RIAA.Cu un semnal muzical (variabil in timp) cred ca va fi foarte greu de pus la punct,sau poate lautareste dupa ureche.

Pentru chestii de mare finete cum este cazul prezentat de catre dv. si eu sunt de parere ca niste aparate adevarate v-ar scoate din impas,sau repet...varianta puneri la punct "lautareasca" dupa ureche...!

Grafice rezultate din simulare cu valorile din filtrul dv.:

Posted Image

...si raspunsul in frecventa dupa valorile componentelor din filtrul dv.:

Posted Image

Emulator RIAA realizat de un coleg rus...

Posted Image

realizarea practica a emulatorului RIAA 1:

Posted Image

... si 2:

Posted Image

cred ca nu mai trebuie precizat ca toate componentele din acest emulator trebuiesc de buna calitate .

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

In primul rand, va multumesc pentru intelegere si sustinere.

Scuze pentru eroare, atasaez schema cu E88CC la V2, tensiunile in schim sunt reale masurate cu un instrument cu ac foarte precis.

Incep si eu sa-mi pun intrebari de genul: schema AN 2 este corecta dar cu rezultate mediocre (asa a vrut proiectantul) ? Valorile pe care le-am pus sunt exact cele din schema origimnala si chiar comparate cu imaginile montajului lor.

Totusi, asa cum spuneti, poate sa fie si o eroare de masurare datorata aparaturii pe care o am, voi repeta masuratorile folosindun generator clasic si un acometru bun care masoara pina la 30Khz (sper)

Desigur ca varianta cu emulator ar fi cea mai precisa, sa vedem daca schema rusului da rezultate (am comparat-o si cu cea a lui Turner) problema e impedanta de intrare foarte mica de care e nevoie (cred ca 100 ohmi) sa vad cum o pot obtine (generatorul meu are 600)

Problema ciudata este ca la ascultare nu este chiar o catastrofa dar culmea se simte nevoia unui aport dinamic la joase dar la medii inalte nu deranjeaza. Pe bode in schimb, la joase pare ca este pe aproape (-2dB la 20hz) dar la medii-inalte am diferenta de pina la 10dB la 20Khz ceea ce ar trebui sa se auda deranjant dar in realitate nu e chiar asa.

Poate reusiti sa faceti si o simulare punand in ecuatie tuburile folosite cu tensiunile obtinute...o fi bine ofi prost ? post-241795-0-70444000-1464856239_thumb.png

Link spre comentariu

In primul rand, va multumesc pentru intelegere si sustinere.

****************************************************************************&&0){for(var>

Cred ca la dv. se-ntampla ceva in timpul masuratorilor sau ceva nu este in regula atunci cand faceti asta.

Posted Image

si rezultatele din simulare,mai mult decat atat nu stiu ce sa spun...:

Posted Image

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

aşa cum rezultă din simulare aici răspunsul în frecvenţă cu emulator RIAA  http://postimg.org/image/5vufor27f/ schema dată http://postimg.org/image/img2okh9n/

putem remarca după 1,5Khz  o cădere agresivă care atinge circa  -6db/octavă  2,5khz-5khz , 5khz-10khz respectiv 10khz-20khz.

ca atare putem declara că emulatorul RIAA +corecţia RIAA nu se "pupă" , nu trebuie să apară ăia -6db/octavă(în banda 2,5khz-20khz)

pentru a fi corect asta trebuia să vedem http://postimg.org/image/kpgk66nd7/full/   postul #2532

greu de înţeles/explicat cum între cele două situaţii (corecţie RIAA) apar asemenea diferenţe, practic apare în plus doar rezistenţa 2M2(ca şunt 39k) şi un cuplaj mai strâns C1.

cred că undeva se strecoară o eroare, în emulator...sau cine ştie unde ?!

apeciez că NU pot apărea asemenea diferenţe între cele două situaţii dacă se introduce acelaşi semnal emulat la intrare(din bun simţ).

cu alte cuvinte pentru prima situaţie eliminăm 2M2 şi slăbim cuplajul C1 şi trebuie să ne conducă la răspunsul din situaţia a doua -6db/octavă(2,5KKhz-20khz) greu de crezut/admis.

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări