Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Da cam asa ceva, dar masuratorile nu pot avea acurateta necesara fiind vorba de generatorul de semnal pe care-l stim. Totusi e un termen de comparatie

Este foarte bine,zic eu,nu-i asa?

Posted Image

trebuie o scalare precisa atat pe orizontala cat si pe verticala (cine are rabdare pentru asa ceva,eu nu am !), am urmarit doar distributia armonica.

Link spre comentariu

Este foarte bine,zic eu,nu-i asa?

Posted Image

trebuie o scalare precisa atat pe orizontala cat si pe verticala (cine are rabdare pentru asa ceva,eu nu am !), am urmarit doar distributia armonica.

Q.E.D ... simularile sunt exacte si au rostul lor. Mai departe, intervenim noi in mod creativ.

Link spre comentariu

Aveti in imagini corectorul dv. fara emulator pentru a vedea clar eficienta corectiei RIAA,cu emulator  (anti RIAA) pentru un Bode final,dar si o propunere pentru un etaj buffer conform cerintelor dv.

Din punctul meu de vedere,cred ca mai trebuie "lucrat" un pic la reteaua RIAA pentru a mai ridica amplificarea in domeniul 20Hz...100Hz,vedeti mai jos,dar cred ca cel mai bine ar fi practic pe montajul in cauza.

Saptamina aceasta m-am ocupat de corectorul RIAA clona AudioInovation, doar partea cu V1 si V2

Toate bune si frumoase la faza 1 adica folosind exact valorile date proiectant. Rezultatul masuratorilor insa a lasat de dorit:

post-241795-0-90966900-1464383906_thumb.png

riaa 0 800mv.txt

Asa ca am luat pe rand fiecare element al retelei sa incerc sa ma apropii de curba teoretica, iar singura combinatie care a dat unele rezultate in zona 20hz-1khz a fost R5=2M; C1=147n; C2+C3=6n; 

post-241795-0-29569500-1464384286_thumb.png

riaa 3,3n+2m+100N 800mv d.txt

Chiar si asa nu reusesc sa asigur o panta suficienta dupa 2Khz incat sa ajung la 20Khz cu -19dB

am studiat si pe guru Peter van Willenswaard :

Audio Innovations Phono.pdf

D-le Lazaroiu HELP !

PS masuratorile le-am facut cu generatorul cunoscut pus pe 1vrms si iesire pe o sonda 1/100 obtinind dupa V2 un semnal de circa 280 mV rms

Link spre comentariu

Saptamina aceasta m-am ocupat de corectorul RIAA clona AudioInovation, doar partea cu V1 si V2

Toate bune si frumoase la faza 1 adica folosind exact valorile date proiectant. Rezultatul masuratorilor insa a lasat de dorit:

Asa ca am luat pe rand fiecare element al retelei sa incerc sa ma apropii de curba teoretica, iar singura combinatie care a dat unele rezultate in zona 20hz-1khz a fost R5=2M; C1=147n; C2+C3=6n; 

Chiar si asa nu reusesc sa asigur o panta suficienta dupa 2Khz incat sa ajung la 20Khz cu -19dB

am studiat si pe guru Peter van Willenswaard :

D-le Lazaroiu HELP !

PS masuratorile le-am facut cu generatorul cunoscut pus pe 1vrms si iesire pe o sonda 1/100 obtinind dupa V2 un semnal de circa 280 mV rms

Daca tot m-ati intrebat,eu m-am gandit ca ar trebui sa incercati si varianta asta.Am porint de la schema preamplificatorului-corector RIAA recomandata si am incercat sa am la iesire un raspuns in frecventa cat mai lniear in banda 20Hz...20KHz,bineinteles asta cu un emulator RIAA pe intrare.Pe schema originala vedeti cu galben modificarile facute.

Schema corectorului cu modificari

Posted Image

Diagrame pentru RIAA modificat

Posted Image

daca va veti "juca" practic cu valorile componentelor,trebuie sa tineti cont ca:

pe schema mea (din simulare)

-grupul:

C1,C5,C6,C13,R9 va modifica raspunsul in gama ; 20Hz...600Hz

-grupul;

C9,C10,R10 va modifica raspunsul in gama ; 6KHz...20KHz

-grupul;

C8,R11,R15 va modifica raspunsul in gama ; 500Hz...8KHz

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Modificarile din simulare sunt minime , bineinteles se confirma ca o schema consacrata nu poate fi gresita .Oricum simularea nu poate tine cont de anumite capacitati parazite ce apar in montajul fizic . In schema a doua trioda nu este tot ECC83 asa ca difera capacitatea Miller . Reteaua RIAA se calculeaza , nu se tatoneaza practic .

Daca totusi masuratorile practice se incapataneaza sa nu iasa bine , eu as insista mult mai mult pe corectitudinea lor , pana la a face tot felul de modificari , de exemplu cum se comporta sonda 1/100 de la intrare , etc .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Modificarile din simulare sunt minime , bineinteles se confirma ca o schema consacrata nu poate fi gresita .Oricum simularea nu poate tine cont de anumite capacitati parazite ce apar in montajul fizic . In schema a doua trioda nu este tot ECC83 asa ca difera capacitatea Miller . Reteaua RIAA se calculeaza , nu se tatoneaza practic .

Daca totusi masuratorile practice se incapataneaza sa nu iasa bine , eu as insista mult mai mult pe corectitudinea lor , pana la a face tot felul de modificari , de exemplu cum se comporta sonda 1/100 de la intrare , etc .

Da,in schema prezentata s-a strecurat o greseala de editare din Spice in Paint,imi cer scuze.

Pentru simulare am utilizat tuburile din schema originala adica pentru primul etaj 1/2 din ECC83 si pentru al doilea  etaj 1/2 din ECC82.

Poate ca electric nu este gresita o schema consacrata dar daca un utilizator nu este multumit de sunet ce inseamna asta ?...nu inseamna ca trebuiesc modificate valorile din reteaua RIAA,chiar daca rezultatele din calcule sunt perfecte ?

Simularea tine cont de tot ce-i "spunem" noi sa tina si chiar de capacitati parazite dar...bineinteles ca in practica vor aparea si alte variabile si sa nu-mi spuna mie cineva ca in cazul in speta referitor la aceasta schema consacrata valorie componentelor sunt STRICT cele rezultate din calcule,hai sa fim seriosi, toti stim foarte bine stim ce inseamna  "conexiunea"; teorie-practica.

Personal am venit cu o propunere pentru ca mi s-a cerut asta de catre colegul nostru,puteam foarte bine sa-i raspund pe MP sau altfel.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ce am zis nu am vrut sa para ca o critica pentru nimeni ... O mica abatere "tolerata" care include capacitati parazite si tolerante la piese poate avea si caracteristica RIAA , acuma daca din calcule iti da mult diferit fata de realitate atunci e o greseala undeva . RIAA in cazul asta se poate calcula f exact si realist pe hartie sau sunt calculatoare pe net  , si bineinteles din simulare , pentru ca sunt doar niste filtre pasive .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Daca tot m-ati intrebat,eu m-am gandit ca ar trebui sa incercati si varianta asta.Am porint de la schema preamplificatorului-corector RIAA recomandata si am incercat sa am la iesire un raspuns in frecventa cat mai lniear in banda 20Hz...20KHz,bineinteles asta cu un emulator RIAA pe intrare.Pe schema originala vedeti cu galben modificarile facute.

daca va veti "juca" practic cu valorile componentelor,trebuie sa tineti cont ca:

pe schema mea (din simulare)

-grupul:

C1,C5,C6,C13,R9 va modifica raspunsul in gama ; 20Hz...600Hz

-grupul;

C9,C10,R10 va modifica raspunsul in gama ; 6KHz...20KHz

-grupul;

C8,R11,R15 va modifica raspunsul in gama ; 500Hz...8KHz

Multumesc mult. Fara prea multe floricele, un raspuns la obiect, util si documentat. Inca o data multumesc.

O singura intrebare as avea, R7(1M) ce rol ar putea avea ? Eu cand l-am marit(deci am modificat divizorul R9/R7) s-a simtit in zoma 20-500 Hz in schimb marirea lui C1 de la 0,047uF la 0,147uF nu a avut un efect prea mare....sa vedem la auditie.

Editat de victordascalescu54
Link spre comentariu

D-le coleg de forum "depanatoru' , fara sa-mi arog calitati profesionale, caci prin definitie nu le am, am totusi acest hoby si il practic de multi ani. In principiu ceea ce spuneti poate fi adevarat sau in egala masura nu. Eu asteptam de la acest forum si implicit participanti/COLEGI sa venim cu discutii practice, aplicate si aplecate asupra subiectului pus in discutie. Va astept cu drag sa participati macar cu creionul pe hartie si sa ne impartasiti din experienta pe care sigur o aveti. In rest totul este subiectiv, eu cred ca simularile ca si sculele mai mult sau mai putin performante pe care le folosim, sunt niste instrumente necesare in procesul de creatie. Cred ca nu gresec spunand creatie, noi cei asa numiti DIY-eri asta facem. Ca sonda mea 1/100 este buna sau nu (desi este Tektroniks compensata si calibrata) cred ca mai putin conteaza cat timp nu facem aparatura pentru NASA. Sa ma scuzati pentru divagatie, dar poate ca foloseste cuiva.

Link spre comentariu

Pai trebuie sa repet , daca simularea coincide cu schema aproape total , dumneata nu te-ai gandi ca undeva ai gresit la masuratori ?

Din partea mea modifica cum vrei , dar curba RIAA e perfect predictibila si calculabila fiind doar niste filtre pasive , adica chiar nu are cum diferi , inafara de anumite capacitati parazite , simularea si realitatea . Altele sunt problemele simularii , nu calculul unui filtru pasiv ...

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Da, am inteles ca am batut campii si am fost penalizat. Scuze daca cineva s-a simtit rau din aceasta cauza. Totusi cred ca moderatorii ar trebui sa aplice acest tratament in mod egal si celorlalti care bat campii dar nu recunosc.

O saptamina excelenta tuturor.

Link spre comentariu

In ideea de a nu lasa lucrurile incepute si neterminate, am facut micile modificari si am verificat montajul punct cu punct:

post-241795-0-87644300-1464725397_thumb.png

Dupa care am repetat masuratorile, nu inainte de a verifica si recalibra sondele:

post-241795-0-28664700-1464725582_thumb.pngriaa 1v 00.txt 

Am calibrat semnalul de intrare in asa fel incat sa am circa 1Vrms la 1k pe iesire(a iesit 0,8 dar nu cred ca conteaza)

Am comparat rezultatele cu RIAA teoretica, si:

20Hz - 2khz este acceptabil (+/- 0,7 dB)

2Khz - 20Khz nici pe departe

Am refacut calculele tinand cuont si de rezistenta serie a tubului V1 (circa 44K) dar aici s-au complicat caci:

- pentru valorile originale  C8,C9,C10,R11 rezulta ca R9 ar trbui sa fie 270K sau 226K daca ar fi sa iau in calcul si cei 44K ai tubului (Ra 120K // 70K Ri)

- am incercat diverse valori pentru R9 in jurul lui 270K dar situatia s-a inrautatit....

UFFF, cum sa-i dau de cap ?

Link spre comentariu

Tot montajul cu tubul U1 este un preamplificator de tensiune cu o anumita rezistenta interna dinamica de iesire destul de mica ( circa 44K pentru ECC83 ) ca sa nu conteze daca are inseriat cu sarcina un R9 suficient de mare . Una din cerintele proiectarii e un R9 cat de mare posibil se poate . Spre 1Mohm daca se poate .

http://www.mh-audio.nl/calculateRIAA.asp

Dupa cum se vede reteaua RIAA e usor de calculat , doar un filtru pasiv destul de simplu . Ce trebuie tinut cont e numai capacitatea parazita de intrare in U2 si capacitatea Miller ce se adauga peste C9 C10.

Asa calculeaza toata lumea si face scheme RIAA , destul de ciudat ca tie iti da diferit practic

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Tot montajul cu tubul U1 este un preamplificator de tensiune cu o anumita rezistenta interna dinamica de iesire destul de mica ( circa 44K pentru ECC83 ) ca sa nu conteze daca are inseriat cu sarcina un R9 suficient de mare . Una din cerintele proiectarii e un R9 cat de mare posibil se poate . Spre 1Mohm daca se poate .

http://www.mh-audio.nl/calculateRIAA.asp

Dupa cum se vede reteaua RIAA e usor de calculat , doar un filtru pasiv destul de simplu . Ce trebuie tinut cont e numai capacitatea parazita de intrare in U2 si capacitatea Miller ce se adauga peste C9 C10.

Asa calculeaza toata lumea si face scheme RIAA , destul de ciudat ca tie iti da diferit practic

Vad ca aici ne-am pus de acord, la teorie suntem buni. Ce facem cu practica? Nu-mi vine sa cred ca Audio Note a pus niste valori "capcana"...si totusi ?

Link spre comentariu

In ideea de a nu lasa lucrurile incepute si neterminate,******************************************

UFFF, cum sa-i dau de cap ?

Daca va este la indemana,va rog sa puneti aici schema clara cu care mergeti acum dar si tensiunile in anod,catod pentru tuburile utilizate.Faceti aceste masuratori cu intrarea pusa la masa si iesirea in gol.Daca se poate as vrea sa stiu si ce tuburi utilizati (eventual marca fabrici ).Cand am cerut schema clara m-am referit la faptul ca valorile componentelor sa fie cele cu care lucrati practic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări