Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Eu cred ca se poate,de ce nu ???

O astfel de configuratie ; final trioda 6B4G si atac EF184 in mod trioda ,reprezinta una dintre zecile de aplicatii de succes a acestui montaj de atac si cred ca se va auzi si bine,avand in vedere distributia armonica a lui (etajului de atac) cat si cea specifica tubului 6B4G (echivalent cu 2A3).

Am incercat o biasare mixta pentru tubul final,automata si fixa intr-un raport de aproximativ 1/6 (automat/fix),gandindu-ma oarecum si la durata de viata a tubului final,presupun ca nu sunt tuburi prea ieftine si nici nu se gasesc pe toate dumurile.

Buna seara!

Care a fost Ra in aceasta simulare?

Multumesc

post-180412-0-58280400-1463936942_thumb.png

Editat de klauss00
Link spre comentariu

In imaginile de mai jos putem vedea forma si nivelul semnalelor in anodul triodei U6 (Ua(min)=15V),direct si cu separare galvanica,lipsa totala a NFB iar nivelul semnalului la intrare este de Vin=76mVeff (semnal calibrat pana la intrarea in limitare).

Posted Image

@Depanatoru : sincer nici eu nu vad un avantaj major comparativ cu o catodina clasica cu cuplaj direct,tocmai din acest motiv am fost curios sa vad dintr-o simulare cam ce rezultate  "superioare" se pot obtine.Initial am crezut ca se poate obtine la acea putere un THD mult mai mic comparativ cu ceva clasic. Pentru 50W pe sarcina cu 4XPL84 si catodina clasica +NFB am obtinut 3.01% THD,comparativ cu 2.4% in acest caz,cred ca o diferenta de 0.7% nu ar reprezenta mare castig in ceea ce priveste calitatea sunetului,sa nu uitam ca nimeni nu asculta permanent la o putere de 50W (2x50W !!!),in schimb aceasta  putere mare ii confera o foarte buna dinamica.

Ce trebuie sa remarcam este ca asa dupa cum am declarat de multe ori,in simulare se obtin rezultate inferioare comparativ cu masuratorile pe un montaj realizat practic.

El zice ca e un circuit din anii '60 , inca nu l-am gasit pe internet ca sa citesc teoria , totusi ECC83 cu 35V anod , care variaza pana la 10 - 15V pe alternanta negativa , nu poate fi un PSF corect pentru distorsiuni minime  , poate zice orice simularea . Pare o jucarie din aia sa vedem cum merg lampile la 12V . Si la dinamica , ca sa zic asa , orice varf de tensiune peste normal o sa faca sa ajunga anodul spre 0V ... tocmai situatiile astea se evita .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

El zice ca e un circuit din anii '60 , inca nu l-am gasit pe internet ca sa citesc teoria , totusi ECC83 cu 35V anod , care variaza pana la 10 - 15V pe alternanta negativa , nu poate fi un PSF corect pentru distorsiuni minime  , poate zice orice simularea . Pare o jucarie din aia sa vedem cum merg lampile la 12V . Si la dinamica , ca sa zic asa , orice varf de tensiune peste normal o sa faca sa ajunga anodul spre 0V ... tocmai situatiile astea se evita .

Intr-adevar,gasind un alt PSF doar prin majorarea tensiuni de alimentare pa bara de +Ua la 550V,am adus trioda U6 intr-o zona pe graficul de caracteristici cat de cat favorabila si se pare ca amplificatorul a capatat o cu totul o alta "aliura",la puterea pe sarcina de 50W vedeti si dv. ce THD avem.

Cand am spus ca amplificatorul are dinamica stiti bine la ce m-am referit.Puterea declarata de 50W este maxima cu THD minim cu o valoare a semnalului la intrare dat,dar asta nu inseamna ca vom asculta muzica permanent la acea putere,ganditi-va ca ascultam o piesa muzicala la un nivel pentru o putere pe sacina de 3W...5W si la un moment dat un pasaj forte va excita amplificatorul pana spre puterea maxima fara ca el sa intre in limitare cu toate ca exemplul meu este exagerat,pasaje muzicale forte si de numai 10W...20W intr-o camera normala si tot inseamna mult peste ceea ce trebuie.

Ca sa revin la amplificatorul in cauza,se pare ca adus intr-o zona buna pe grafic,ECC83 isi va face treaba:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Da , mult mai bine . Oricum defazorul asta foloseste reactie negativa prin R31 iesire - catod  U6 , s-ar putea calcula cata , si concureaza intr-un fel "necinstit" la performante cu celelalte topologii de defazoare care nu au reactie . De exemplu catodina putem zice ca are reactie negativa totala fiind repetor catodic cu amplificare 1 , dar primul etaj cu trioda nu . Adica nu prea ai cum sa faci comparatii directe , rezistenta R31 nu se poate elimina , are mai multe roluri . De asta si parea relativ ok la distorsiuni si cu ECC83 cu 35V pe anod .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Da , mult mai bine . Oricum defazorul asta foloseste reactie negativa prin R31 iesire - catod  U6 , s-ar putea calcula cata , si concureaza intr-un fel "necinstit" la performante cu celelalte defazoare care nu au reactie . Adica nu prea ai cum sa faci comparatii directe , rezistenta R31 nu se poate elimina , are mai multe roluri . De asta si parea relativ ok la distorsiuni si cu ECC83 cu 35V pe anod .

Foarte corect.Am analizat si eu importanta rezistentei R31. Valoarea ei stabileste printre altele si forma semnalului pe cele doua iesiri ale defazororului,referindu-ma in acest caz la simetria sinusului deci implicit si THD-ul amplificatorului.Cred ca in cazul unei realizari practice acea valoare trebuie stabilita chiar de fiecare data cand schimbam tubul ECC83/12AX7,spre exemplu daca in simulare voi utiliza un model de ECC83 valoarea lui R31 este de 150K(1%),daca voi utiliza un model de 12AX7 valoarea lui R31 este de 162K(1%),daca voi utiliza un model de 6N2P,valoarea lui R31 este de 143K(1%),mentionez ca toate modele sunt generate pe uTracer dupa tuburi NOS.In concluzie cred ca R31 ar trebui sa fie ceva semireglabil multitura.

Am cautat si eu cate ceva despre aceasta configuratie,dar nu am gasit nimic si se parea ca ar fi un MuFallower dar nu prea,mai repede este un preamplificator defazor serie (cascoda)...

Incercand cu mai multe tuburi de genul E88CC,6N6P,6N5P,6N1P,ECC81...niciunul nu a dat rezultatele ca un ECC83 de fiecare data imi mai trebuia un etaj de intrare pentru sursa de semnal.Cred ca proiectantul (care o fi fost asta in ani '60) a utilizat ECC83 datorita factorului de amplificare mare.

Daca pe parcursul timpului veti gasi ceva referitor la aceasta configuratie va rog sa postati aici.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Daca nu se stie exact modul de functionare , e mai greu de modificat valorile pentru alte tuburi . E clar ca inlocuit direct nu prea are cum sa mearga bine , ECC83 e complet aparte . Trebuie o reproiectare serioasa .

Seamana numai cu Mu-follower , bineinteles ca e modificat sa mai aiba o iesire , defazor cascoda exista dar e mult diferit , vezi aici undeva in josul paginii http://www.tubecad.com/2010/12/blog0197.htm

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Daca nu se stie exact modul de functionare , e mai greu de modificat valorile pentru alte tuburi . E clar ca inlocuit direct nu prea are cum sa mearga bine , ECC83 e complet aparte . Trebuie o reproiectare serioasa .

Seamana numai cu Mu-follower , e clar ca e modificat sa mai aiba o iesire , defazor cascoda exista dar e mult diferit , vezi aici undeva in josul paginii http://www.tubecad.com/2010/12/blog0197.htm

Nu am inlocuit direct ECC83 cu alte tuburi,am urmarit "logica" montajului original si am cautat PSF-urile ,zic eu corespunzatoare,pentru diverse tuburi si atunci cand m-am referit la cele declarate echivalente cu ECC83 adica 12AX7 sau ruseasca 6N2P nu am schimbat nimic decat valoarea lui R31 urmarind sa am acelasi nivel(amplitidine) pe cele doua semnale defazate si THD-ul pe iesirea amplificatorului.

Nu am spus ca este o cascoda ci mai degraba cascoda decat un MuFallower,dar se pare ca nu-i nici una nici alta.Ramane sa studiem dupa ce vom gasi ceva documentatie.

Link spre comentariu

Daca are nevoie defazorul de multa reactie negativa pentru functionare corecta , atunci normal ca s-a ales ECC83 si vor fi dificultati mari cu tuburi de amplificare mica . Adica mai trebuie un etaj ... Acum n-ar fi ceva foarte iesit din comun sa fie 3 tuburi , si etajul diferential ca defazor mai are nevoie de obicei de inca un tub la intrare , Williamson are nevoie de 4 , etc .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Ca tot vorbim de defazoare si avind in vedere progresele pe care le-am facut in realizarea proiectului comun OTL/ESL/DD, il rog pe Dl. Lazaroiu in limita timpului, sa-mi simuleze functionarea diferentialului (imaginea prezinta exact starea actuala) pentru un alt PSF, poate mai judicios ales decat cel raportat la Ua 146V  asa cum, din motive practice, Tim l-a proiectat. In situatia mea, renuntand la sursa unica din care derivau si celelalte tensiuni, am posibilitatea sa aleg pentru anodica diferentialului o tensiune poate mai potrivita.

Cu respect,

post-241795-0-24801900-1464015181_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ca tot vorbim de defazoare si avind in vedere progresele pe care le-am facut in realizarea proiectului comun OTL/ESL/DD, il rog pe Dl. Lazaroiu in limita timpului, sa-mi simuleze functionarea diferentialului (imaginea prezinta exact starea actuala) pentru un alt PSF, poate mai judicios ales decat cel raportat la Ua 146V  asa cum, din motive practice, Tim l-a proiectat. In situatia mea, renuntand la sursa unica din care derivau si celelalte tensiuni, am posibilitatea sa aleg pentru anodica diferentialului o tensiune poate mai potrivita.

Cu respect,

Si eu va salut cu respect!

Rezultatele din simulare sunt cele de mai jos.

Sursele de alimentare sunt cele recomandate de catre dv.

Posted Image

Schema defazorului diferential (CCS FET) pentru OTL cu 6C33C TM.

Posted Image

Semnalele pe iesirile din defazor cu Vin=0.7Veff si fara NFB

Posted Image

Diagrama Bode pe iesirile defazate si fara NFB

Posted Image

THD si defazaje pe iesirile defazate cu Vin=0.7Veff si fara NFB

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Si eu va salut cu respect!

Rezultatele din simulare sunt cele de mai jos.

Sursele de alimentare sunt cele recomandate de catre dv.

Posted Image

Schema defazorului diferential (CCS FET) pentru OTL cu 6C33C TM.

Posted Image

Semnalele pe iesirile din defazor cu Vin=0.7Veff si fara NFB

Posted Image

Diagrama Bode pe iesirile defazate si fara NFB

Posted Image

THD si defazaje pe iesirile defazate cu Vin=0.7Veff si fara NFB

Va multumesc, trec la treaba, sunt curios sa vedem in practica ce voi obtine folosind instrumentul de baza "urechile de liliac" dar nu numai...

Deocamdata il consider doar un exercitiu de logica. Opinia dvs. ar fi ca merita sau nu ?

Inca o data o postare la obiect si utila marca LMO.

Link spre comentariu

Va multumesc, trec la treaba, sunt curios sa vedem in practica ce voi obtine folosind instrumentul de baza "urechile de liliac" dar nu numai...

Deocamdata il consider doar un exercitiu de logica. Opinia dvs. ar fi ca merita sau nu ?

Inca o data o postare la obiect si utila marca LMO.

Parerea mea este ca merita.Orice PSF pentru ECC83 care-l aduce intr-o zona cat mai lineara nu poate fi decat benefic chiar si pentru "instrumentul dv. de baza" ;urechile.

Atentie! este doar parerea mea care poate fi subiectiva.

Link spre comentariu

Parerea mea este ca merita.Orice PSF pentru ECC83 care-l aduce intr-o zona cat mai lineara nu poate fi decat benefic chiar si pentru "instrumentul dv. de baza" ;urechile.

Atentie! este doar parerea mea care poate fi subiectiva.

Am facut masuratorile pe cele doua iesiri ale diferentialului dupa condensatorul de 0,1uF cu un semnal de intrare de 0,7V rms. Cam asa arata sinusoidele:

post-241795-0-82330600-1464085370_thumb.pngpost-241795-0-75317400-1464085378_thumb.pngpost-241795-0-29396900-1464085353_thumb.pngfftd.txt

Nu prea apar defazaje intre 100hz si 10 khz

Link spre comentariu

Am facut masuratorile pe cele doua iesiri ale diferentialului dupa condensatorul de 0,1uF cu un semnal de intrare de 0,7V rms. Cam asa arata sinusoidele:

Nu prea apar defazaje intre 100hz si 10 khz

Dupa datele dv. ar fi un FFT cam asa:

Posted Image

sau numai graficul FFT:

Posted Image

si inca un rezultat din simulare privind semnalele pe iesirile defazate

se observa "alunecarea" de faza zero grade:

Posted Image

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Dupa datele dv. ar fi un FFT cam asa:

Posted Image

Da cam asa ceva, dar masuratorile nu pot avea acurateta necesara fiind vorba de generatorul de semnal pe care-l stim. Totusi e un termen de comparatie

post-241795-0-57425700-1464087653_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări