Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Va salut cu respect.

D-le Olimpiu, am gasit o schema zic eu interesanta de amplificator pentru casti. 

Nu vreau sa va necajesc cerandu-va o simulare, vroiam doar opinia Dvs despre aceasta schema si mai ales rolul celor doua diode zenner, sunt ele pentru protectia castilor in cazul scurtcircuitarii condensatorului de pe iesire? Pun ele la masa componenta continua si astfel se arde siguranta F1?Va rog sa ne spuneti si ce triode putem folosi in loc de acele 6DR7, eu unul nici n-am auzit de ele.

Multumesc frumos!

Da,acele zenere au rolul de protectie dar dupa parerea mea nu protejeaza castile ci pur si simplu in cazul cand una dintre sursele de alimentare diferentiale va "lipsi",sau unul dintre tuburile finale se va defecta,orice tensiune de orice semn (+/-) mai mare de 46V va arde siguranta F1(daca este o siguranta bine calibrata).In cazul puneri in scurtcircuit a condensatorului de iesire(C1) si presupunand ca amplificatorul este bine echilibrat in ceea ce priveste offsetul (0Vdc pe iesire) nu cred ca se va intampla nimic cu "viata" castilor.Diodele zener si rezistenta R13(10K) mai au si rolul de a preveni aparitia pocniturilor in casti la cuplarea lor in mufa respectiva.Valoarea lui C1 este aleasa in asa fel incat banda de frecvente amplificata sa nu fie limitata la joase,dar are si un rol cat de cat de protectie pentru casti,zic eu,in cazuri extreme si mai ales atunci cand F1 nu este calibrata si bineinteles ca va separa galvanic de o eventuala componenta DC aparuta dupa un timp de functionare si uzura a tuburilor finale,adica o fuga nepermisa a offsetului pe out.

Tubul 6DR7 este un tub constituit din doua unitati (sisteme),unitatea A adica o trioda de mica putere (1W) si  utilizata pentru preamplificare semnale mici si unitatea B adica o trioda de medie putere (7W) utilizata ca amplificator final,deci daca veti dori vreodata sa faceti acest amplificator de casti si nu aveti tuburile originale veti fi nevoit sa utilizati triode separate din cele clasice/uzuale adica pentru preamplificare ar merge ECC81,ECC85  iar pentru partea de final 6N6P (ambele triode in paralel),sau redimensionat totul putem utiliza chiar cate un 6N6P,insa puterea pe sarcina sigur va fi mai mica.Trebuie sa mentionam ca pentru alte tuburi sigur schema va avea cu totul alte valori de componente.

Cred ca ar merge pe aceasta topologie o combinatie : pe intrare 6N1P si pe iesire cate doua finale pe canal 6L31/EL90 conectate ca triode,in acest caz o sa avem si un castig de putere.

Personal nu agreez aceste topologii de amplificatoare pentru casti si asta pentru ca un astfel de amplificator PP va suna la fel de bine cu SS.Un amplificator de casti va avea un sunet deosebit atunci cand avem un final in clasa A si cu transformator de iesire.Un transformator de iesire ne va permite prin bobinarea a mai multor secundare sa utilizam casti de o mare diversitate de impedante,puterea la iesire nefiind alterata si nici calitatea sunetului.

Daca doriti o simulare la aceasta schema,o sa va fac,dar va dura ceva intrucat nu am modele pentru aceste tuburi.

P.S pentru tubul 6DR7 eu am facut referiri la aplicatii audio (cazul de fata),el fiind un tub utilizat in TV pentru BV,o trioda fiind pe post de oscilator(BV) iar trioda de putere ca final BV.

Cu alte cuvinte ne putem gandi la o astfel de configuratie cu doua tuburi de tip PCL85(ECL85)/PCL805,de ce nu ?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Intrucat am modele sigure(modele generate pe tuburi reale ECL85 TUNGSRAM,PHILIPS) pentru E(P)CL85,am facut cateva modificari pe configuratia propusa de dv. inlocuind tuburile originale cu ECL85 si bineinteles punand PSF-urile,zic eu,optime pentru tuburile ECL85 si iata ce a iesit din simulare:

Schema amplificatorului pentru casti cu ECL85:

Posted Image

Diagrama Bode amplificator pentru casti cu ECL85:

Posted Image

Forma semnalului pe sarcina de 32 ohmi:

Posted Image

FFT Hamming:

Posted Image

FFT linear:

Posted Image

THD la puterea pe sarcina Ps=240mW:

Posted Image

P.S puterea maxima cu THD>10% pe sarcina de 32 ohmi este de 600mW.(!!!)

puterea pe sarcina(casti) de 300 ohmi este; Ps=1W cu THD=1.17%

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Interesant....si pe o sarcina de 100 de ohmi cam ce putere poate da acest amplificator la un nivel acceptabil de distorsiuni - sa zicem 2-3%?

Am niste difuzoare interesante de 50 de ohmi, 4 buc., le tin de mult in ideea de a face un amplificator OTL mic pt. ele...cate doua in serie ar fi interesante...nu stiu pt. ce au fost construite, le-am cumparat si eu de pe forum acum niste ani, sunt 100% noi, nefolosite. Au cel putin vreo 3W bucata.

Link spre comentariu

Interesant....si pe o sarcina de 100 de ohmi cam ce putere poate da acest amplificator la un nivel acceptabil de distorsiuni - sa zicem 2-3%?

Am niste difuzoare interesante de 50 de ohmi, 4 buc., le tin de mult in ideea de a face un amplificator OTL mic pt. ele...cate doua in serie ar fi interesante...nu stiu pt. ce au fost construite, le-am cumparat si eu de pe forum acum niste ani, sunt 100% noi, nefolosite. Au cel putin vreo 3W bucata.

Pentru o sarcina de 100 ohmi veti avea Ps=650mW cu THD=0.38%,pastrand nivelul semnalului la intrare (Vin=0.7Veff) dar modificand amplificarea din bucla  NFB,adica raportul R10/R9.

P.S sa nu uitati ca veti avea pe sasiu patru tuburi E(P)CL85,oare merita efortul pentru doar 2x650mW ???...sau poate doar asa ca ceva exotic ?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Daca nu o sa am ce face - desi sursele de alimentare ma cam indeparteaza de idee - as face niste cutii micute si le-as face niste monoblocuri pt. PC...

Totusi, speram sa se atinga macar 1W...o sa iau in calcul alte variante...insa si asta o pun deoparte, pt. studiu...Difuzoarele alea le-am luat de test, urma sa mai cumpar inca cel putin 10, dar omul care le avea a disparut sau le-a dat...asa ca am ramas cu astea 4. Le-am testat cu ceva transformatoare de cadre montate invers si par sa sune bine...

Link spre comentariu

cât atinge puterea utilă în clasa A ? cu sarcina 32Ω  http://postimg.org/image/jez2gbuyp/

mă gândeam că o singură secţiune 6n6p poate chiar 800mW în clasa A(desigur cu adaptor de sarcină), un atac uşor asimetric aproape nativ.

(nu trebuie fier/cupru prea mult pentru 20mA ia_0) şi rămânem la modulaţie de curent în sarcină, eventual în buclă deschisă.

mai bun un tda(500mW) decât un OTL(2XPCL85 CH, 2CH patru tuburi OTL cu pondere nesemnificativă în A) care nu furnizează "mare brânză" în A.

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Postarea #2481EM84 are Ulmax=300V si Ulmin=170V.Cum functioneaza la 140V ?

Functineaza foarte frumos si la Ua=140V,testat practic,pentru simulare nu am model pentru EM84 (sau poate doar pentru trioda din el),asa ca numai practic se poate vedea buna functinare a acestui tub la +140V,cred ca important este sa tinem I(lum) in jurul valori de 1mA,insa s-ar putea sa aveti si dv. dreptate.

Daca nu va fi multumit Rares,nimeni nu-l impiedica sa utilizeze o tensiune anodica majorata la +200V pentru partea de ochi magic,presupun ca va proba si el acest montaj inainte de a-l definitiva.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Eu am aprins de proba EM84 la 150V (am avut un traf micut de 110V, redresat cu punte si condensator) pt. un montaj de vumetru si mergea ok....nu stiu daca se ingusta de tot fasciculul - dar asta cred la mine era problema de semnal insuficient. Daca doar aprinderea luminoforului e conditionata de tensiunea anodica, atunci confirm ca se aprinde suficient la 150V.

Link spre comentariu

Ma gandesc ca nu poate fi la fel, dar cred ca ideea era daca se aprinde sau nu...cat despre sensibilitate....nu cred ca e asa important ca la radio, e mai mult o orga de lumini, plus ca fiind amplificator pe lampi, semnalul are amplitudine suficient de mare...vad ca semnalul e luat direct din anodica, nu de pe secundarul transformatorului de iesire. Dar, la o adica, se poate experimenta si, daca trebuie, nu e greu sa puna un transformator de sonerie de la filamente, care o sa-i dea vreo 200Vca la putere suficienta cat sa aprinda doua EM84.

Editat de carageae
Link spre comentariu

Multumesc, @LMOlimpiu pentru lamuriri.

Asadar, "mai mare daraua decat ocaua" cu amplificatorul de casti cu tensiune diferentiala.

Am observat un trend pe alte meleaguri: unora le place sa se complice mai mult decat e necesar, sau cum spunea Confucius, "Nu-ti trebuie un tun ca sa omori un tantar".

Link spre comentariu

Nu cred ca lumineaza normal si ca are sensibilitate (la noi merge si asa), sau......cei de la AEG-Telefunken sunt prosti.

Ei!..nici chiar asa,nimeni nu spune ca cei care au fabricat acele tuburi "sunt prosti" si nici ca "merge si asa",hai sa nu interpretam gresit ceea ce nu trebuie interpretat,asa putem sa speculam de fiecare data chiar aplicatiile tuburilor de RF in audio,adica lasa ce merg ele si asa,ce conteaza pentru ce au fost proiectate.

Proiectul ce l-am propus lui @Rares este unul simplist si va asigur ca va merge si foarte bine,cat priveste dorinta lui de a atasa un indicator optic (ochi magic) EM84,am incercat sa fac ceva tot la modul simplist utilizand aceeasi sursa de alimentare de 140V nemaifiind obligat sa se mai complice si cu alte surse.Daca nu va fi multumit cu luminozitatea lui EM84,ii voi gasi un alt PSF pentru miniamplificatorul lui de casti pentru Ua=250V ,sau isi va pune inca o sursa de +250V si gata.

Trebuie sa mai luam in calcul si faptul ca este vorba de un amplificator pentru casti,chiar daca exista separare galvanica destul de sigura si serioasa,o tensiune anodica de 140V nu implica riscuri atat de mari pentru electrocutare,parerea mea!

...sau o propunere pentru sursa capabila  sa alimenteze corespunzator doua  EM84 dar si amplificatoarele in sine:

Posted Image

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

EM 84 consuma Il<1,8mA si Ia<0,45mA, adica un total mai mic sau egal cu 2,25mA. 2xEM84 cansuma max. 4,5mA. Pt. acest curent mic, schema de dublare propusa cred ca este supradimensionata. In plus Ua=140V este redresata monoalternanta.Propun redresare in punte, pt. Ua=140V si dublare de tensiune cu C=5-20microF (este suficient). Cu o rezistenta de limitare, se poate obtine intre 200-250V.

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări