Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Din 2 triode care disipa fiecare 17W iti da puterea de iesire "curata" de 16W adica aproape randament 50% ? Ceva nu "suna" deloc bine .

Priviti si dv. nivelul puterii instantanee pe rezistenta de sarcina si inmultiti cu 0.707 si veti obtine ~17W.

Sau faceti produsul tensiune curent (pe),prin sarcina si vedeti ce obtineti.Iar cu doua pentode legate ca triode in paralel,o sa avem un randament cam de 50% (sunt totusi pentode),chiar daca sunt conectate ca triode,ecuatia pentodei (tetrodei) tot se pastreaza,incercati sa faceti un calcul si vedeti ce veti obtine....

.....eu am aratat,dv. dat cu parul sau nu...e problema dv.

Oricum ma bucur ca se participa la discutie in privinta acestei scheme si poate o sa rezulte ceva mai bun,niciodata nu am avut pretentia ca detin adevarul absolut in acest domeniu.

Diagrame cu puterea in bobina primara a trafului de iesire:

Posted Image

...si in secundar:

Posted Image

deci randamentul trafului nu este supraunitar.

Link spre comentariu

Stiam ca tensiunea efectiva dicteaza puterea utila intr_o sarcina de valoare data !,dar poate stiam "gresit"...

__Asa si la priza(poftim) avem sinus 220V-efectiv !!!-50Hz care inseamna 620V virf la virf adica 310V-virf semialternanta pozitiva si alti 310V-virf semialternanta negativa(virfurile pe durata unei perioade se situeaza la 620V diferenta).

Acum daca admitem ca la priza avem sinus 220Vef-50Hz ,dispun o sarcina de exemplu de 220Ω citi W am ?.

Puterea utila este dictata de marimile efective in sarcina.

Aici http://postimage.org/image/pykaok1jn/ virfurile de tensiune se situeaza pe durata unei perioade la 440V-diferenta asadar Uef devine 440/2x0,707=156Vef , citi W am in sarcina data(2833Ω)?.

Sau similar aici http://postimage.org/image/p7rkirz6b/ am 25-26Vvv asadar 8,8Vef sau 9,1Vef poftim ,citi W am in sarcina data(8Ω)?.

Si uite asa randamentul poate deveni supraunitar in cadrul unei simulari.

Simplu de tot !, conform diagramei asteia http://postimage.org/image/pykaok1jn/ avem Putere utila la anod 8,6W din cele doua finale 6P36S in simulare.

Cit avem in sarcina la iesire (8Ω) ramine o enigma !(in nici un caz ! puterea utila in sarcina la iesire/secundar/sarcina nu va depasi puterea utila la onod in cel mai fericit caz aceste puteri utile pot fi egale=OT-ideal).

Link spre comentariu

Nu am fost atent la valoarea puterii obtinute in simularea d-lui Lazaroiu, dar cu Pl 36 nu am putut sa scot mai mult de 5,2w Za=4,8K si 10w Za=2,6K pt doua tuburi in paralel iar pt aceiasi situatie utilizind PL504 puterea afost ceva mai mica...

Link spre comentariu

@

Va afisez alaturat cifrele exacte citite prin plotare in spice,deoarece este posibil sa nu se poata determina exact valorile din graficele postate si cred (mai mult ca sigur) ca si eu am gresit la detreminarea Ra,citind din grafic valoarea aproximativa,imi cer scuze si va multumesc pentru colaborarea realizarii unei scheme valide.

Teoretic randamentul transformatorului poate sa fie de 94%,practic ramane de vazut.......

Posted Image

Link spre comentariu

@

Va afisez alaturat cifrele exacte citite prin plotare in spice,deoarece este posibil sa nu se poata determina exact valorile din graficele postate si cred (mai mult ca sigur) ca si eu am gresit la detreminarea Ra,citind din grafic valoarea aproximativa,imi cer scuze si va multumesc pentru colaborarea realizarii unei scheme valide.

Teoretic randamentul transformatorului poate sa fie de 94%,practic ramane de vazut.......

Posted Image

Acestea sint valori reale, probabil in simulare sau strecurat date eronate, nu conteaza , importanta este folosirea simularii ca o unealta,dar ea singura nu poate rezolva totul :da
Link spre comentariu

Acum urmarind asta http://postimage.org/image/sdgrmq76b/ vine ca in img. de mai jos(alt Ra-nou ! 2171Ω , cel precizat acum pentru 10W putere utila in sarcina la iesire 2 x 6p36s-SE conexiune trioda ,10W daca randamentul va fi 0,94) ,dar acum nu mai "bate" negativarea g1 cu schema http://postimage.org/image/w0nc1b0lv/ in conformitate cu modelul meu ,ar trebui vazut modelul 6P36S pentru comparatie.

Si mai vad asa in modelul meu: -dinamic pentru a se ajunge la ia_max=105mA am nevoie de atac grila1 virf pozitiv sinus +41V in schimb pentru ia_min=3mA am nevoie de atac grila1 virf negativ cam -55V.

Se poate ca un model 6P36S al meu sau al dumneavoastra sa nu fie "stralucit"(sau poate chiar ambele modele sa lase de dorit... ,uneori se intimpla ca o realitate fizica/materiala sa fie mai precisa decit orice simulare).

post-18717-139829355952_thumb.gif

Link spre comentariu

Acum urmarind asta http://postimage.org/image/sdgrmq76b/ vine ca in img. de mai jos(alt Ra-nou ! , cel precizat acum) ,dar acum nu mai "bate" negativarea g1 cu schema http://postimage.org/image/w0nc1b0lv/ in conformitate cu modelul meu ,ar trebui vazut modelul 6P36S pentru comparatie.

Si mai vad asa in modelul meu: -dinamic pentru a se ajunge la ia_max=105mA am nevoie de atac grila1 virf pozitiv sinus +41V in schimb pentru ia_min=3mA am nevoie de atac grila1 virf negativ cam 65V.

Se poate ca un model 6P36S al meu sau al dumneavoastra sa nu fie "stralucit"(sau poate chiar ambele modele sa lase de dorit... ,uneori se intimpla ca o realitate fizica/materiala sa fie mai precisa decit orice simulare).

Se poate sa aveti dreptate in privinta modelelor tuburilor,dar una peste alta,simularea ne aduce undeva foarte aproape de realitate cu alte cuvine "vedem" daca un montaj este conceput cat mai aproape de ce dorim sa obtinem.

Eu am folosit un model de EL500-Koren-Karpov iar pentru 6P36S,un model Karpov....,se poate ca modelele sa nu fie chiar atat de realiste,cel mai bun model ce se poate implementa in ecuatiile spice ar fi cel determinat practic in atelier,pe acela te poti baza foarte bine si sigur.

@ fiti sigur ca iubesc mult mai mult practica in atelier comparativ cu ce fac acum,dar am mai spus,este frig la mine in "atelier" si acum am program de "studiu"....la practaica,mai la primavara.

Trebuie sa intelegeti ca eu sunt in tabara dv. a practicienilor,dar nu vreau sa las ceva necercetat in acest domeniu,invatam toata viata...,lui i-au trebuit aproape doi ani sa ma lamureasca de utilitatea lui LTC in ceea ce priveste simularile si uite ca acum se pare ca este altceva(!?)

In LTC eu icerc zilnic sa acumulez cate ceva,dar m-am oprit acum la modelele de transformatoare,parca este mai interesant si mai util practic.

Link spre comentariu

Nu ma pricep la sistemele de simulare dar probabil trebuiesc cunoscute limitele unui circuit din start si abia de atunci ele pot fi fortate sau cam asa ceva, nu conteaza, ideea de a face ceva bun este importanta... Eu am norocul sa lucrez (reelazez) intr-un atelier incalzit si de aceea va inteleg ...

Link spre comentariu

Niste lucruri minime ar trebui stiute , fara suparare , care tin de abc-ul amplificatoarelor , in cazul asta macar la cat te poti astepta maxim sa obtii in clasa A , pentoda , trioda , asta nu ne spune simularea sau practica ci sunt ca niste legi care nu pot fi incalcateCa sa nu discutam de fiecare data in contradictoriu despre chestiuni care sunt la nivelul legii lui Ohm .

Link spre comentariu

Nu ma pricep la sistemele de simulare dar probabil trebuiesc cunoscute limitele unui circuit din start si abia de atunci ele pot fi fortate sau cam asa ceva, nu conteaza, ideea de a face ceva bun este importanta... Eu am norocul sa lucrez (reelazez) intr-un atelier incalzit si de aceea va inteleg ...

Daca nu va suparati si nu este un secret; puneti aici PSF-ul tubului final folosit si masurat practic,rezultatele obtinute masurate practic la montajul propus si realizat de dv cu EL519 si eu o sa incerc sa fac o simulare spice cu datele precise de la dv. ,poate asa se vor lamuri multe chestii de pe aici. Eu am facut ceva,dar vreau datele practice de la dv.Daca se poate,ar fi interesant.Multumesc.
Link spre comentariu

Oricum ar fi punctul de functionare , pe la 25% e maxim randamentul triodei clasa A , deci in cel mai bun caz se pot obtine 8-9W cand se disipa 2X17WCa si pentoda te poti apropia de 50% randament daca caracteristicile permit ( depinde de tub ) .

Link spre comentariu

Pentoda sau tetroda conectata ca trioda(g2 strapat anod) in clasaA-SE pentru o putere disipata data (anod+g2) poate ajunge cu puterea utila(anod+g2) 33,3% din Pd(anod+g2) pentru o sarcina adecvata la anod+g2. Adica in situatia data 6p36s 17W disipatie puterea utila la anod+g2 poate ajunge 5,661W/tub , fiind vorba de doua tuburi paralel se ajunge practic 11,322W putere utila la anod+g2 ca aici http://postimage.org/image/sdgrmq76b/ ,ce putere utila avem in sarcina la iesire(secundar-sarcina) fiind o alta problema(dar daca randament OT real poate fi 0,94-0,95 puterea utila in sarcina la iesire se va apropia mult de puterea utila in sarcina la anod+g2).

Si nu numai in simulare !,acesta situatie(33,3%Pd/anod+g2) rezulta si aici foarte clar(material-fizic) viewtopic.php?f=28&t=94499&start=30 10,7W putere utila la anod acum presupun randament 0,94 OT devine 10W putere utila in sarcina/secundar declarata de blue.

La fel si aici download/file.php?id=9811&mode=view da cam acelasi lucru(220X0,051/2=5,61W/tub doua tuburi 11,22W-putere utila la anod).

Se "leaga" tot , nu putea fi altfel.

Link spre comentariu

Am dat un exemplu 38% aici viewtopic.php?f=28&t=94499&start=45 "ca sa fie sa se gaseasca".

Multumim d-le pentru lamuriri. Pe viitor ar trebui ca si eu sa adopt o modalitate de a declara puterea utila asa cum faceti dv.; Pu in anod si Pu pe sarcina in secundar si ca unitate de masura sa fie W[rms],nu o sa ma mai complic cu chestii comerciale sau de marcheting de felul P[sin],sau P[inst],pentru mine e clara treaba. Multumesc si sper intr-o colaborare viitoare pentru a pune la punct niste scheme si montaje cat mai bune. Tot in contextul schemelor de mai sus cu tuburi proiectate pentru BO[TV] dar folosite in amplificatoare audio,voi posta o schema cu EL(PL)509(519) SE cu modulatie pe G2,este o chestie interesanta si se pare ca nu-i de aruncat. In alta ordine de idei,daca cineva imi poate recomanda unde pot gasi mai multe date pentru EL(PL)81 ca sa-i pot face un model spice,as incerca ceva si cu aceasta lampa,in PP sau SE..,numai sa gasesc tot ce-mi trebuie. Din discutiile cu mai multi colegi de pe forum se pare ca ar fi o lampa audiofila (nu ma intrebati ce inseamna audiofil,ca nu stiu atata timp cat nimeni nu a defint acest termen pe intelesul tutror!)
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări