Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Vizitator

aici/acum văd o combinaţie strălucită.

mai e nevoie de ceva rapoarte de transformare OT(o să precizez la alt timp clasa de funcţionare dacă va mai fi cazul, cât în A şi cât în AB pentru fiecare) .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ca de obicei dl Lazaroiu ne face sa visam frumos (cu ochi deschisi) interesanta schema (prin prisma performantelor anuntate) chiar daca traful de iesire prezinta niste particularitati in sensul ca nu poate fi sustituit cu unul de serie(2 sarcini diferite pe aceasi miez..) ,aici e aici ....intrebare:ce schimba daca montam ca finale PL84 !?Si per total citi wati vor fi in clasa A...........cum bine remarca si Valderama.

Link spre comentariu

Nu am inteles niciodata necesitatea de a pune tuburi in paralel cind exista posibilitatea punerii unor tuburi mai puternice fara dezavantajul desperecherii in timp sau a efortului initial de a le imperechea cum trebuie.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Ca de obicei dl Lazaroiu ne face sa visam frumos (cu ochi deschisi) interesanta schema (prin prisma performantelor anuntate) chiar daca traful de iesire prezinta niste particularitati in sensul ca nu poate fi sustituit cu unul de serie(2 sarcini diferite pe aceasi miez..) ,aici e aici ....intrebare:ce schimba daca montam ca finale PL84 !?Si per total citi wati vor fi in clasa A...........cum bine remarca si Valderama.

Daca montam ca finale PL84 nu vom schimba decat Raa pentru cele doua grupuri de etaje finale in paralel,tensiunile de alimentare si PSF-urile pentru tuburile finale,iar ca putere cred ca se poate obtine tot 30W,va pot spune mai precis dupa amiaza dupa ce-mi "construiesc" un model bun pe uTracer pentru PL84 (EL86),asta daca sunteti strict interesat (!!!!).

Intr-adevar,OT-ul este ceva peste "comert" sau marcheting,fiind unicat dar si amplificatorul in sine fiind unicat se poate gasi o chestie de comert/marcheting absolut deosebita pentru persoane cu pretentii in ale sunetului.

In ceea ce privete ce procent din Ps avem in clasa A si mai ales rapoartele de transformare pentru OT sper ca se pot deduce din schema....

@adigh: problema conectari in paralel la acest amplificator nu este numai de a castiga putere,nu de asta am fost interesat pentru care puteam foarte usor sa utilizez un clasic PP cu EL34,daca va uitati mai atent pe schema veti costata ca sunt doua etaje finale in paralel la care puterea se "compune" in campul magnetic al OT.Cu o astfel de configuratie am urmarit sa obtin o distributie armonica diferita de a unui  PP clasic,pot spune ca spectrul (distributia armonica) se apropie foarte mult de cea a unui SE dar cu THD extrem de mic,ceea ce va duce in practica la un sunet diferit de al unui PP clasic.

Amplificatorul a fost construit in doua exemplare si acum este inca unul in "facere" la mine in micro-atelier si inca unul la un coleg de forum.

Am vrut sa impartasesc catre dv. si aceasta experienta/provocare frumoasa a unui sunet de exceptie pentru un PP,deci nu este neaparat sa fie abordat de catre cineva care nu vrea sa depaseasca normele in ceea ce priveste PP-urile.

Cat priveste imperechera tuburilor in paralel,in acest caz si in general la PP nu este riguroasa,insa la SE este cu totul o alta MARE problema dar si acolo este rezolvabila :rade: .

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

@adigh: problema conectari in paralel la acest amplificator nu este numai de a castiga putere..........Cu o astfel de configuratie am urmarit sa obtin o distributie armonica diferita de un PP clasic,pot spune ca spectrul (distributia armonica) se apropie foarte mult de cea a unui SE dar cu THD extrem de mic,ceea ce va duce in practica la un sunet diferit de al unui PP clasic.

O asemenea configuratie paralel nu are cum sa produca THD asemanator cu un SE fiindca are totul simetric intre cele doua semialternante. .

Singurul loc de unde poate proveni THD de tip SE e din tubul de intrare, eventual din defazor. Nu are cum sa fie din configuratia paralel.

Pentru THD de tip SE trebuie sa existe in mod obligatoriu o asimetrie fata de axa orizontala adica intre cele doua semialternante. Configuratia PP nu are nimic asimetric pe schema intre cele doua "ramuri" pentru formarea celor doua semialternante, indiferent daca exista sau nu tuburi in paralel.

Editat de adigh
Link spre comentariu

O asemenea configuratie paralel nu are cum sa produca THD asemanator cu un SE fiindca are totul simetric intre cele doua semialternante. .

Singurul loc de unde poate proveni THD de tip SE e din tubul de intrare, eventual din defazor. Nu are cum sa fie din configuratia paralel.

Pentru THD de tip SE trebuie sa existe in mod obligatoriu o asimetrie fata de axa orizontala adica intre cele doua semialternante. Configuratia PP nu are nimic asimetric pe schema intre cele doua "ramuri" pentru formarea celor doua semialternante, indiferent daca exista sau nu tuburi in paralel.

Nu este vorba de THD,este vorba de distributia armonica care este un FFT,deci o analiza a distributiei/descompunerea Fourier prin aplicarea unui semnal la intrare de 1000Hz (standart),nu incerc sa va conving pe dv. intrucat sunt sigur ca stiti foarte bine acestea.

Va pot oferi un exemplu teoretic obtinut dintr-o simulare pe doua astfel de amplificatoare ; un PP clasic si amplificatorul din discutie,bineinteles daca veti accepta aceasta dovada:

P.S ambele amplificatoare sunt atacate exact de acelasi preamplificator si acelasi defazor,pastrand calibrarea semnalului la intrare pentru 30W pe sarcina.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Nu este vorba de THD,este vorba de distributia armonica care este un FFT,deci o analiza a distributiei/descompunerea Fourier prin aplicarea unui semnal la intrare de 1000Hz (standart),nu incerc sa va conving pe dv. intrucat sunt sigur ca stiti foarte bine acestea.

Va pot oferi un exemplu teoretic obtinut dintr-o simulare pe doua astfel de amplificatoare ; un PP clasic si amplificatorul din discutie,bineinteles daca veti accepta aceasta dovada:

P.S ambele amplificatoare sunt atacate exact de acelasi preamplificator si acelasi defazor,pastrand calibrarea semnalului la intrare pentru 30W pe sarcina.

Urmaresc cu mult interes acest topic si desi "expertiza" mea in electromica se bazeaza mai mult pe practica decat pe teorie(nu sunt de meserie), as adauga la acest frumos proiect faptul ca alegearea unui tub ca EL84 este si el un mare avantaj in obtinerea unui rezultat de exceptie.

Sincer mi-ar fi placut sa fi experimentat un astfel de tub (cu sunet exceptional) in proiectul meu OTL/ESL....din pacte nu cred ca ar fi fost posibil.

Fac acest enunt ca utilizator al uni final PP cu EL84 la care nu pot renunta de mai bine de 20 de ani. BRAVO !

Link spre comentariu

@LMO,

Cind am vorbit de un anumit THD ma refeream la FFT desigur. Credeam ca se subintelege din context. Un amplificator PP poate avea sau nu un FFT unde predomina armonicile pare in proportia respectiva dar in nici-un caz acel FFT nu provine din punerea in paralel a tuburilor.

La nici-o structura push-pull simetrica indiferent ca sunt tuburi in paralel sau simple. Trebuie sa existe ceva asimetric intre semialternante pentru a produce distorsiuni preponderent pare.

In structura push-pull poate fi asimetric transformatorul de iesire de exemplu, dar e obligatoriu sa existe asimetrie intre cele doua ramuri ale structurii PP.

De fapt pe osciloscop asa distingem distorsiunile pare: sinusoida are asimetrii fata de axa orizontala intre cele doua semialternante. Indiferent de tipul asimetriilor tot pare vor fi cita vreme sunt asimetrice fata de axa orizontala

Altfel, distorsiuni preponderent pare poate produce numai circuitul de intrare SE.

Spun "preponderent" pentru ca nimic real nu poate produce armonici pur pare sau pur impare.

Editat de adigh
Link spre comentariu

@LMO:

Desi dedesubturile acestei scheme ma depasesc, mi-ati starnit curiozitatea, pt. ca din testele empirice facute de mine, combinatiile astea, care la semiconductoare sunt aiurea, la lampi chiar suna bine la ureche, dincolo de osciloscop, FFT sau teorii...

Desi timpul meu de lucru e extrem de redus in ultima vreme, si am deja destule proiecte incepute, pt. o idee pe viitor de realizare practica ati putea lua in considerare si urmatoarea varianta? Eu as utiliza doua EL84 pt. etajul cu I anodic de 31 mA si doua PCL86 pentru al doilea etaj...s-ar economisi spatiu de lucru pe sasiu; din cate stiu trioda din (E)PCL86 seamana bine cu ECC83.

Daca nu se altereaza prea mult ideea de baza, o asemenea varianta m-ar interesa si pt. ca am tuburile, dar am si un sasiu care ar merge pe varianta asta...nu as avea unde sa mai pun inca doua socluri.

Daca se poate materializa, va rog sa imi comunicati si in privat care ar fi costurile pt. o asemenea pereche de transformatoare...

Personal mi-ar fi ok si o putere de 20W daca se poate atinge un asemenea prag de distorsiuni si cu o trioda-pentoda compusa (am ales PCL86 pt. ca din astea am, dar si pt. ca mi se pare cea mai apropiata de combinatia EL84 cu ECC83). Comportamentul armonic cred (doar intuitiv) ca provine din faptul ca negativarea celor doua etaje e diferita...si imi permit sa sper ca folosirea unei perechi diferite pt. etajul "mai slab" nu e chiar o problema - evident cu trafo calculat corespunzator.

O solutie asemanatoare am intalnit-o candva la un amplificator de chitara, tot aici pe forum cred, care utiliza 4XEL34 din care doua la un curent anodic mai redus...dar cred ca acolo erau negativari fixe la ambele perechi, dar valori diferite in functie de perechea de tuburi respectiva. Cred ca ar merita dezvoltata ideea asta si in domeniul amplificatoarelor de chitara, nu cred ca ar suna rau nici acolo...

Link spre comentariu

@LMO:

********************************************************************************** Cred ca ar merita dezvoltata ideea asta si in domeniul amplificatoarelor de chitara, nu cred ca ar suna rau nici acolo...

O sa ma gandesc la varianta propusa de dv. in privinta modificari etajului final pentru partea de trioda cu PCL86 (pentoda conectata ca trioda) si da,trioda din PCL86 este similara ca parametri cu o trioda din ECC83.

Exista amplificatoare de chitara in special etaje finale in SE in care sunt utilizate cate doua pentode in paralel,una de un tip iar alta de alt tip (ex. EL84 paralel cu 6V6),dar si SE-uri pentru chitara in care etajul final este compus din doua tuburi de acelasi tip in paralel dar una dintre ele fiind conectata ca trioda,insa in toate cazurile primarul OT este comun,ceea ce pentru un amplificator de auditie nu ar fi o alegere prea inspirata.

Cand o sa am timp ma gandesc la ideea dv. si va tin la curent pe MP.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Multumesc. In mod clar sunt multe variante de scheme si pt. chitara, insa ce am vazut eu cred ca avea tot asa un transformator cu mai multe infasurari pt. primar si era sigur PP.

Poate ar merita, cand aveti timp si daca exista interes, studiata ideea si in sensul cuplarii mai multor tuburi DIFERITE in paralel...cred ca doar experimental se pot trage concluzii ferme in acest aspect, dar simularea ne poate sugera daca are rost sau nu...cred ca in practica rezultatele mai pot diferi un pic fata de simulare, dar in cazul in care simularea arata clar ca ceva nu merge cum trebuie sansele sunt infime ca in practica sa fie totul ok....Murphy nu doarme!

Link spre comentariu

@carageae,

aveti in desen schema redimensionata pentru tuburile ce le-ati dorit dv. cu mentiunea ca puterea pe sarcina va de numai 19.8W(20W) cu varfuri de pana la 25W(THD>2.5%).

THD la puterea pe sarcina de 19W este: THD<0.68%.

Din experienta mea si mai ales din zecile(!!!) de montaje realizate practic dupa schemele simulate (proiectate) de mine, de catre  multi  colegi de forum mi s-a confirmat ca in practica rezultatele in ceea ce priveste THD-ul au fost mult peste cele obtinute in simulare,adica mult mai bun.Micile diferente dintre simulare si practica au fost in ceea ce priveste tensiunile si curenti declarati pe schema,dar diferentele fiind nesemnificative,1%...3% si asta datorita dispersiilor de parametri a dispzitivelor active: tuburi,tranzistori...

P.S v-as ruga sa-mi faceti o trimitere catre schemele pe care le-ati vazut dv. pentru amplificatoarele de chitara,dar in configuratia de mai sus si mai ales cu traful OT compus,chiar va rog foarte mult.

Multumesc!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Pentru schema <@valderama> de aici :           http://www.elforum.info/topic/115327-tuburi-electronice-clasa-adefini%C5%A3ii-simple/page-6?do=findComment&comment=1370201             postul #76,aveti mai jos rezultatele dintr-o simulare facuta pe un EL84 cu model "scos" pe tub real EL84-TUNGSRAM.

Schema ar reprezenta un inlocuitor ieftin pentru cei care doresc sunet de 2A3 dintr-un EL84 in modul trioda (TRIODA IMBUNATATITA),sau G2=Gc(grila de comanda).

Ar fi interesant sa vedem dupa datele din grafice depre ce Ra este vorba pentru aceasta configuratie ???!!!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

@LMO: Multumesc, o s-o pun deoparte...dar cat e puterea disipata pe tuburile EL84 si E©L86? Eu ma gandeam exact invers, sa fie pentoda 86 pe ramura de curent mai mic....sau acolo e impedanta mare si puterea disipata mai mare, chiar daca e curentul anodic mai mic? 20W mie mi se pare de ajuns, dar daca se obtin mai mult cu acelasi factor de distorsiuni, de ce nu?

Acum nu sunt la calculatorul din Arad, cand ajung acolo o sa ma uit, sper sa nu fi confundat, dar parca erau niste amplificatoare de firma americana (Peavey?) - initial parca @viobio a venit cu o asemenea schema si eu am cautat apoi pe net dupa altele...Vio a pus ceva cu EL34 si parca ce am gasit eu avea 4 EL84.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

@LMO: Multumesc, o s-o pun deoparte...dar cat e puterea disipata pe tuburile EL84 si E©L86? Eu ma gandeam exact invers, sa fie pentoda 86 pe ramura de curent mai mic....sau acolo e impedanta mare si puterea disipata mai mare, chiar daca e curentul anodic mai mic? 20W mie mi se pare de ajuns, dar daca se obtin mai mult cu acelasi factor de distorsiuni, de ce nu?Acum nu sunt la calculatorul din Arad, cand ajung acolo o sa ma uit, sper sa nu fi confundat, dar parca erau niste amplificatoare de firma americana (Peavey?) - initial parca @viobio a venit cu o asemenea schema si eu am cautat apoi pe net dupa altele...Vio a pus ceva cu EL34 si parca ce am gasit eu avea 4 EL84.

Cred ca te referi la Mesa 2/90 ,putere,din pacate functioneaza altfel.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări