Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Daca veti avea putin timp liber ,va rog Dnul Lazaroiu o simulare Spice la preamplificatorul din schema atasata mai jos. Si de asemenea sunt interesat  de diferenta (daca exista )

dintre D3a si E810F in cazul de fata.

Va multumesc frumos.

Posted Image

Editat de romicap
Link spre comentariu

Daca veti avea putin timp liber ,va rog Dnul Lazaroiu o simulare Spice la preamplificatorul din schema atasata mai jos. Si de asemenea sunt interesat  de diferenta (daca exista )

dintre D3a si E810F in cazul de fata.

Va multumesc frumos.

Gata dl.Romica !

Amplificatorul de linie ce-l propuneti pentru o analiza Spice se pare ca este un amplificator cu performante foarte bune,de inspiratie Aikido fiind (asa se pare),are pe intrare un MuFallower si pe iesire un KatodFallower cu impedanta foarte mica la iesire,ceea ce-l face compatibil cu intrarea oricarui tip de amplificator. FFT-ul si nivelul THD il vedeti pe schema si in reprezentarile grafice FFT.Singura modificare NECESARA pe aceasta schema a fost modificarea valori condensatorului C1 din etajul MuFallower la valoarea de 2,2uF pentru un raspuns liniar in banda 20Hz...100Khz,cu valoarea de 0.1uF raspunsul in frecventa ar fi liniar(0dB) de la 120Hz la 100Khz,adica ceva inacceptabil pentru un etaj ce se vrea HI-FI.

Inlocuirea tubului din primul etaj de tipul D3a cu tubul E810F va modifica raspunsul armonic dar si THD-ul in sensul cresteri acestuia.Ca o parere personala va pot spune ca este foarte posibil ca pentru ureche sa fie un sunet mai bun(placut) cu tubul E810F,dar este o parere subiectiva de care nu trebuie sa tineti cont.

Mai jos aveti rezultatele din simulare :

P.S sper ca am vazut bine valorile pe schema dv.!?

http://postimg.org/image/ipjb3u9x3/

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

In urma discutiei telefonice in care ati specificat CLAR valorile de pe schema dv., unde nu se disting prea bine unele valori de componente(!),se schimba un pic datele problemei,dar nu si rezultatul in ceea ce priveste raspunsul armonic,iar de aceasta data valoarea lui C1 nu mai trebuie modificata ci va ramane la 0,1uF,raspunsul in frecventa fiind liniar de la 20Hz la 120KHz.

Cu alta ocazie ar fi bine sa postati o schema mai clar sau daca se poate in format electronic,multumesc!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ca urmare a discutiei telefonice cu dl.Popa Marius asupra schemei d-lui SE cuplaj capacitiv,am ajuns la urmatoarele concuzii:

- schema este desenata gresit in ceea ce priveste reactia Schade,dar in practica este acolo unde trebuie

- pe schema simulata discutand punct cu punct se poate concluziona ca modelele pentru cele doua tuburi ,6N1P si EL504 sunt bune,neexistand diferente majore intre masuratorile practice si simulare

- puterea disipata de tubul final din montajul cu cuplaj prin condensator este de 21.5W

- pe un semnal la intrare calibrat pentru Ps=6W,in simulare am obtinut THD>3%,pe cand in practica THD-ul fiind sub 1.9%,de aici se mai poate trage o concluzie secundara si anume ca in simulare THD-ul intotdeauna va fi mai mare decat cel masurat in practica,asa-i ?

- a ramas ca inrosirea anodului pe care dl.Popa Marius o reclama in continuare la acest tip de cuplaj si la Pda=21.W sa poata fi efectul unei oscilatii pe IF si care poate fi detectata intr-un mod  pe care l-am discutat la telefon sau se mai poate anula aceasta oscilatie (doar ca proba discutam) montand un condensator de 2.2nF...3.3nF paralel pe bobina primara a OT-ului si urmarind daca fenomenul de inrosire al anodului va mai persista.Pentru cuplajul galvanic,impedanta de iesire a etajului de atac va scurtcircuita capacitatea Miller a tubului PL504 impiedicandu-l sa oscileze,sa nu uitam ca PL504 nu este un tub pentru aplicatii audio deci va necesita unele precautii si chiar o buna aranjare a traseelor de semnal si nu numai.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Acum o sa prezint aici o simulare pentru montajul cu cuplaj galvanic SE cu PL504 tot dupa schema d-lui.Popa Marius,utilizand aceleasi modele de tuburi pentru care am convenit ca sunt bune si cu specificatia ca si OT-ul este un model cu datele livrate de dl.Popa Marius.

Simularea este doar in regim static,mai multe nu cred ca prezinta interes.

P.S eu nu am model si nici ecuatii Spice pentru un tub stabilitron si bazandu-ma pe tensinea de pe schema de +150V am utilizat doua diode Zener in serie,sper ca asta nu reprezinta un impediment,imi cer scuze.Toate tensiunile de pe schema sunt masurate fata de masa (o singura masa).Cred ca trebuie respectat ca punct de masa cel ales de mine altfel trebuie sa separam galvanic intrarea si nu cred ca ne va fi prea usor,de altfel cred ca si dl.Popa Marius a ales practic acelasi punct de masa,dar pentru a nu mai face socoteli in ceea ce priveste valorile masurate,a masurat fata de minusul sursei de 390V.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

da Lăzăroiu dar în această situaţie a scăzut diferenţa de disipaţie(disipaţiile la anod fiind aproximativ egale pentru cele două situaţii distincte galvanic vs capacitiv).acum dacă Marius acceptă această nouă situaţie ca fiind şi fizică(reală-practic) trebuie corectat subiectul cu pricina.

mai precis renunţăm să mai căutăm "nod în papură" ,adică ne mai afectează "malefic" cuplajul capacitiv gc în raport cu disipaţia anodică tub final ?!.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

da Lăzăroiu dar în această situaţie a scăzut diferenţa de disipaţie(disipaţiile la anod fiind aproximativ egale pentru cele două situaţii distincte galvanic vs capacitiv).acum dacă Marius acceptă această nouă situaţie ca fiind şi fizică(reală-practic) trebuie corectat subiectul cu pricina.

mai precis renunţăm să mai căutăm "nod în papură" ,adică ne mai afectează "malefic" cuplajul capacitiv gc în raport cu disipaţia anodică tub final ?!.

...ba bine ca nu! :rade:

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Cand se conecteaza un tub de tip pentoda sau tetroda in modul trioda,este foarte important sa nu depasim curentul G2 specific fiecarui tub in parte.Am avut la indemana un exemplu ce va evidentia cele spuse,de altfel se poate testa extrem de usor si in practica in cateva minute.

In general eu am conectat G2 la Anod cam pentru toate tuburile testate in acest fel,printr-o rezistenta cu valoarea de 330 ohmi,adica am considerat ca o valoare relativ medie.

Daca vom depasi Pdg2,aceasta se va aprinde si emisia secundara va produce efecte nedorite pentru tub dar si pentru proiectul in sine unde este utilizat acest tub.

Link spre comentariu

Modulatie pe G2 pentru amplificatoare SE cu tuburi BO in etajele finale,clasa de functionare pur A2.

Tensiunea si curenti de modulatie pe G2 au fost limitati la un THD minim in secundar OT la puterea de 6W,adica THD<1.5% si atentie: fara NFB !!!,puterea maxima obtinuta in aceasta configuratie cu THD>5% este de 9W,specific eficientei energetice pentru clasa A2.

PSF-ul se alege din polarizarea G2 cu tensiunea pozitiva ce va genera un curent prin tub ce nu trebuie sa depaseasca Pda maxim recomandat de foaia de catalog.

P.S bineinteles ca exista o multitudine de configuratii pentru modulatia pe G2,eu am ales doar o varianta pentru test,o alegere potrivita ar fi cu transformator modulator si chiar cu SS (pentru cei care accepta SS in amplificatoarele cu tuburi)

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ati putea, va rog, sa puneți grila 1 la +10 Volți potențial fix si sa introduceți in catod o rezistența aleasa astfel încât la curentul maxim prin lampa sa aibă o cădere de tensiune de aproximativ 9 Volți. In acest fel se va crea o reacție negativă locală. Ar fi de văzut care este efectul asupra liniaritatii. Sau dacă timpul nu va permite poate puteți sa-mi dați si mie modelul folosit. Va mulțumesc.

Link spre comentariu

la ce potenţial static să ţină  grila-2 ?! în raport cu catodul(masa) precizează, precizează rezistenţa din catod decuplată ac sau ne-decuplată ac, precizează valoarea rezistenţei din catod.

sau mai bine reprezintă schematic cu valori în montaj.

PS  acum Patefon ai văzut clasa-A2-totală/pură  în simularea dată de Lăzăroiu(6P36S-SE tub similar EL504)

http://www.elforum.info/uploads/monthly_04_2016/post-175212-0-75059900-1461760296.png

sau te afli în continuare în clasa A1 ?!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

poţi să remarci Patefon şi exprimarea Lăzăroiu:

Modulatie pe G2 pentru amplificatoare SE cu tuburi BO in etajele finale,clasa de functionare pur A2.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am remarcat. Trecad peste diferentele de semantica, pana la urma denumirea nu influenteaza functionarea, ce aduce bun si ce aduce rau regimul propus?

P.S. Modelul nu merge... caut altul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări