Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Am cumparat de la colegul @romicap doua tuburi PL502 si cred ca pentru cine are in "dotare" astfel de tuburi poate fi util acest model Spice generat pe un  tub real dar si un PSF pentru o aplicatie practica.

Distributia armonica la THD=10% este cea din desen,este o distributie care "promite" un sunet clar de tub,daca exista asa ceva (!?)...poate cineva sa propuna un alt PSF cu care sa putem obtine o putere in sarcina mai mare.

THD este in bucla deschisa,deci testat numai tubul final PL502 fara niciun fel de reactie.

P.S tuburile sunt excelente si nu exista nicio diferenta intre ele.

Model spice pentru PL502 :

** PL502 ***************************************************************************Created on Tue Apr 05 16:17:33 GMT+02:00 2016 using tube.model.uTracer 3.0.0:*--------------------------------------------------.SUBCKT PENT_EL502 1 2 3 4 ; P G K G2+ PARAMS: CCG=3P  CGP=1.4P CCP=1.9P RGI=2000+ MU=5.8219 EX=1.4 KG1=440.0 KG2=4500.0 KP=25.2 KVB=21.3 ;Vp_MAX=240.0 Ip_MAX=1.0 Vg_step=5.0*Vg2=190V--------------------------------------------------RE1  7 0  1MEG;DUMMY SO NODE 7 HAS 2 CONNECTIONSE1   7 0  VALUE=  ;E1 BREAKS UP LONG EQUATION FOR G1.+{V(4,3)/KP*LOG(1+EXP((1/MU+V(2,3)/V(4,3))*KP))}G1  1 3  VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1*ATAN(V(1,3)/KVB)}G2   4 3  VALUE={(EXP(EX*(LOG((V(4,3)/MU)+V(2,3)))))/KG2}RCP  1 3  1G ;FOR CONVERGENCEC1  2 3  {CCG}  ; CATHODE-GRID 1C2  1 2  {CPG1}  ; GRID 1-PLATEC3   1 3  {CCP} ; CATHODE-PLATER1 2 5  {RGI} ; FOR GRID CURRENTD3   5 3  DX   ; FOR GRID CURRENT.MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N).ENDS**************************************************************************************

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

puneţi chestia asta în grila de comandă excitaţi pentru pentru aceeaşi putere în sarcină(7,43W)  urmărim THD  să vedem ce se întâmplă (dioda preferabil germaiu).

eventual puteţi ajusta raportul R 2R  chiar dacă se modifica atacul(nu ne interesează variaţiile amplitudini din atac ţinem puterea utilă în sarcină constantă şi urmărim THD)

PS preferabil negativarea automată.

Posted ImagePosted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pentru cei mai puțin familiarizați cu modelele Spice va aduc aminte ca atunci când folosiți parametrii determinați cu uTracer in PaintKIT ecuațiile din modele sunt un pic diferite (lipsește o împărțire la 2). Trebuie înjumătățit KVB ca sa potrivească (dacă îmi aduc aminte corect). Nu e cazul in modelul domnului @LMOlimpiu dar alăturarea celor doua (model uTracer si PaintKIP) mi-a adus aminte de aceasta mică nepotrivire înșelătoare.

Link spre comentariu

@valderama:

cam asa arata formele de semnal pe sarcina cu unsemnal de atac "predistorsionat",sau desimetrizat corespunzator.THD este mult imbunatatit avand in vedere lipsa totala a oricarei NFB.

@patefon:

am avut cateva discutii,lamuritoare pentru mine cu privire la cele spuse de d-ta mai sus,cu dl.Ronald dar si cu Dr.Francois Bergeret,iar modelele expuse de mine aici sunt functionale,oricum e bine ca sunt lamurite si aceste aspecte.

Mergand la testul de mai sus,poate cineva se incumeta sa proiecteze un etaj de atac eficient pentru acest SE cu orice dispozitv ; tub,CI,SS sau chiar transformator,asta pentru a face discutia mai dinamica...!

Link spre comentariu

va să zică un EFD-chior ştie să calmeze THD(situaţia dată), clar acelaşi EFD-chior va creşte uşor şi puterea utilă în sarcină pentru acelaşi THD(10%)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

va să zică un EFD-chior ştie să calmeze THD(situaţia dată), clar acelaşi EFD-chior va creşte uşor şi puterea utilă în sarcină pentru acelaşi THD(10%)

Foarte eleganta exprimarea. 

@valderama, poti explica in termeni tehnici functionarea circuitului asta de blocare a distorsiunilor ? Nu de alta dar nu e singurul si nici cel mai eficient ''blocking distortions circuit'' .

Link spre comentariu

E vorba de obtinerea contradistorsiunii pentru tubul final astfel incit acesta sa distorsioneze mai putin la aceeasi putere.

Nu e vorba de a obtine un filtru ce elimina distorsiunile sursei de semnal, ca nici-un circuit din lume nu poate sti daca ceea ce vine din sursa de semnal e distorsionat sau asa e muzica.

Link spre comentariu

D-le Lazaroiu, v-as ruga daca se poate, o simulare pentru intrarea pe ESL63 in varianta 32ohmi, avind in vedere ca cele doua transformatoare au in secundar 45 spire/0,036H/0,6ohmi iar in secundare 5600 spire/450H/3,1k. Sunt in faza finala a proiectului si vreau sa verific eventuala influenta a retelei C25/R15 + R1 si R2 asupra raspunsului in fregventa. Tensiunea de intrare maxima RMS la 32ohmi ar putea fi 40V respectiv aprox 5kV pe secundar

Posted Imagequad esl63 32.png

Revin cu aceasta rugaminte daca se poate.

Link spre comentariu

@ der doktore

dumneata unde te uiţi ?(sau eşti chior ?!) vezi ce scrie omul ăsta în citat:

@valderama:

cam asa arata formele de semnal pe sarcina cu un semnal de atac "predistorsionat",sau desimetrizat corespunzator.THD este mult imbunatatit avand in vedere lipsa totala a oricarei NFB.

scuteşte-mă de răspunsuri la întrebări tâmpite(de tip trol/troll), "stai în banca ta" dacă nu înţelegi efecte simple de grădiniţă.

te doare/roade când vezi chestiuni/idei simple valoroase şi ajungi să devii troll ?!

PS am prezentat(pe forum) atacul asimetric de tip EFD  acum 4-5-ani însoţit de oscilograme(simetric/asimetric) cu explicaţiile de rigoare

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@ der doktore

dumneata unde te uiţi ?(sau eşti chior ?!) vezi ce scrie omul ăsta în citat:

scuteşte-mă de răspunsuri la întrebări tâmpite(de tip trol/troll), "stai în banca ta" dacă nu înţelegi efecte simple de grădiniţă.

te doare/roade când vezi chestiuni/idei simple valoroase şi ajungi să devii troll ?!

PS am prezentat(pe forum) atacul asimetric de tip EFD  acum 4-5-ani însoţit de oscilograme(simetric/asimetric) cu explicaţiile de rigoare

@valderama, nu ma asteptam la un raspuns obiectiv din partea ta, ramai ...neschimbat. Limbajul tau (troll,chior, efecte simple de gradinita) nu prea are a face cu o discutie tehnica ci doar iti releva caracterul.

Am pus intrebarea aia deoarece aici

Posted Image

in partea stanga apare V(out) cca 20Vpp, pe rezistentza de sarcina de 8 ohmi ,  sinus 1KHz, iar in dreapta

un semnal (????) de 2Khz care ar reprezenta  '' puterea pe sarcina de 8 ohmi''.

Sa inteleg ca ''atacul asimetric de tip EFD'' face asta....sau ce ?

Link spre comentariu

der doctor nu credeam să fii atât de slab pregătit(habarnist).

alea sunt vârfurile de putere pentru cele două semialternanţe sinus(în careu ai average) ce căutaţi mă acolo cu 2khz(cum de vezi 2Khz neştiutorule) ,tu nu ştii să citeşti/interpretezi ce a postat Lăzăroiu fantastic.

uite aşa vedem cu ce tâmpenii(2Khz) vine aici der_doctore ,priviţi şi voi cum se "multiplică" frecvenţa în accepţiunea acestui doctorePosted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

in partea stanga apare V(out) cca 20Vpp, pe rezistentza de sarcina de 8 ohmi ,  sinus 1KHz, iar in dreapta

un semnal (????) de 2Khz care ar reprezenta  '' puterea pe sarcina de 8 ohmi''.

Sa inteleg ca ''atacul asimetric de tip EFD'' face asta....sau ce ?

Nu inteleg ce nu intelegeti ??

De unde ati scos dv. cei 2Khz ?

Graficul puteri pe sarcina este dat de cele doua semialtenante pe o perioada de 1ms(vedeti pe aza 0-X baza de timp!),dupa cum se vede in graficul din stanga cele doua semialternante nu sunt absolut egale,cu EFD108 tocmai asta urmarim sa aobtinem cele doua semialternante cat mai egale ca amplitidine.Studiati mai atent !

Daca veti studia caracteristicile tubului PL502 postate de mine mai sus veti observa ca semnalul de atac pe grila de comanda este nesimetric,deci si variatia curentului pe sarcina va fi total nesimetric adica +156,8mA/26,5mA fata de Izero de 82mA.Pentru a avea o variatie a curentului prin sarcina cat mai simetric este obligatoriu sa atacam grila de comanda cu un semnal nesimetric,tot pe grafic veti observa acest lucru.

Asadar semnalul de atac pentru grila G1 de comanda in cazul schemei de test datorita diodei EFD108 va avea o forma nesimetrica; alternanta negativa va trece spre G1 prin divizorul <rezistenta interna in conductie a diodei cu germaniu> si rezistenta de negativare G1 si va avea o amplitudine mai mare,iar semialternata pozitiva va trece spre G1 prin divizorul <rezistenta paralel cu dioda>,dioda fiind blocata si rezistenta de negativare G1 si va avea o amplitudine mai mica,in acest fel am desimetrizat voit forma semnalului.Raportul acestor divizoare de care am pomenit mai sus este extrem de important in obtinerea unei desimetrizari corecte care va ajuta in final la un THD cat mai mic posibil.

In simulare ne putem juca asa cum dorim,dar practic trebuiesc tatonate diverse valori pentru aceste rapoarte,preferabil ar fi utilizarea unei diode cu vid...

In imaginea de mai jos vedeti ce "face" dioda EFD108 :

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Daca am avea un osciloscop digital pe masa cu o sonda de tensiune si una de curent + posibilitatea de a afisa operatii matematice intre cele 2 semnale din meniul acestuia, atunci puterea va fi afisata drept Ch1 * Ch2.

Link spre comentariu

O reprezentare grafica a puterii disipate in sarcina pe fiecare semialternanta cred ca era mai nimerit sa arate asa

Posted Image

si nu mai era loc de interpretari.

Inca nu am primit o explicatie tehnica de la @valderama pt ''atacul asimetric de tip EFD'', si mai ales pt ce este necesar un astfel de circuit.

Se putea totul explica in cateva cuvinte. 

http://www.tubecad.com/2014/04/blog0287.htm

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări