Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Comportamentul unui transformator de atac in A2 (AB2) este foarte dificil de inteles . Prin secundar avem 1/2 din alternanta cand avem curent prin bobina si 1/2 din alternanta cand nu avem curent prin bobina,aceasta determina o sarcina reflectata in primar foarte variabila pe o perioada intreaga a unui semnal de orice frecventa.

Daca cele doua patru înfasurari sunt pe un miez comun, atunci sarcina reflectata în primar este simetrica (aceeasi pe cele doua semialternante). Ramâne doar asimetria inerenta configuratiei SE din primar, adica transformatorul trebuie sa înmagazineze suficienta energie pentru a sustine curentul de sarcina pe semialternanta în care descreste curentul anodic/catodic. Ar ramâne de comparat rezultatele cu alte doua cazuri: tubul de atac configurat SE clasic (cu sarcina în anod) si configuratia repetor (transformatorul în catod). Aceasta din urma varianta cred ca ar putea provoca unele probleme care s-au vrut a fi evitate prin configuratia cu sarcina distribuita.

Link spre comentariu

10000 de spire cu grosimea aferenta scopului , pe 4-5 Cmp da  o rezistenta in cc de circa 5-6K si o impedanta pe masura, eu nu cred ca lucrurile stau chiar asa.Calculul este ,,dupa ureche,, nu precis , ...dar nu cred ca conteaza . ,,vorbesc ,, in principiu.

Editat de romicap
Link spre comentariu

Pentru amplificatorul PP hibrid cu GU50 realizat practic de colegul @Dumitrache_s si prezentat in topicul <M-am apucat de urmatorul amplificator, postarea #372> deocamdata doar ca poze urmand a fi prezentate si cateva oscilograme,amplificator realizat dupa o schema recomandata de mine,am schimbat rezistenta din cuplajul in emitori ai spliterului diferential, cu un CCS propus de colegul @Kosmin in postul #394 din topicul de mai sus.

Diferentele pentru raspunsul in frecventa sau pentru THD care sunt cam de doua ori mai mari comparativ cu THD-ul in care spliterul are in emitori o rezistenta de1,2Mohmi,se poate vedea usor doar in spectrul armonic.

Analizand cele rezultate din simulare se pare ca o sa intelegem de ce se aude foarte bine acest amplificator sau poate chiar ne putem explica sunetul "cristalin" declarat de constructor (colegul @Dumitrache_s).Personal FFT-ul mi se pare absolut incredibil pentru un PP,seamana foarte tare cu un FFT al unui etaj final SE.

In concluzie cred ca se poate aborda adaptarea acestui CCS in spliterul diferential,mai ales ca putem "scapa" de tensiunea anodica inalta (600V!!) prezenta pe placuta montajului defazor.

Remarca:  daca vom utiliza in acest CCS tranzistorul BF450 rezultatele privind THD si FFT nu vor fi diferite fata de montajul cu rezistenta de 1.2Meg.

post-175212-0-43406800-1458157554_thumb.png

post-175212-0-56610600-1458157970_thumb.png

post-175212-0-78401500-1458158070_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

evident Kosmin(fără montajul fizic/material/OT mai puţin relevant 10khz-sqw)

Lăzăroiu de ce apare sq axat pe -15V(nu mă prind) în sarcină la ieşire.

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Lăzăroiu aici ce factor de umplere trebuie să admit că 0,7071 nu mă ajuta pentru 60W-sinus vine cam 0,76 pentru 60W (un sinus mai "borţos").

având în vedere diferenţele de putere pe semi-alternanţe intuiesc thd ceva mai mare (desigur nu ne interesează procentajul thd pe pustii=mult peste auzul nostru)

sqw văd doar aproximativ 15W/8Ω-sarcină în conformitate cu o axare corectă(în oscilograma dată)

posibil sunt ceva anomalii în reprezentare sqw/sarcină

PS am considerat vârfuri sinus +28Vv respectiv -30Vv

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Doar pt 1kHz. M-ar fi interesat 20kHz sinus si 10kHz sq ca sa vedem ce "gimnastica" face diferentialul.

Acestea sunt la 20KHz sinus si 10KHz SQW pe grilele de comanda G1 tuburi finale dar si SQW la 10KHz pe sarcina la puterea care se vede in imaginea cu Ps pentru SQW.

@Valderama :Nu stiu de ce imi arata numai semnalele de o polaritate in tensiune iar in putere este OK,nu stiu,trebuie sa mai studiez...,imi pare rau!!!

post-175212-0-87324800-1458227643_thumb.png

post-175212-0-71761100-1458227651_thumb.png

Link spre comentariu

aşa cum arată acum aici

http://www.elforum.info/uploads/monthly_03_2016/post-175212-0-71761100-1458227651.png

aveţi putere în sarcină 108W doar pentru 50μs (1/2T) ciclic/periodic, ca medie pentru întreaga perioadă(T) 54W

tensiunea la bornele sarcini apare decât cu polaritate negativă(palier -30V) în raport cu masa(0V), numai impulsuri cu palier negativ(-30V) cu durata de  50μs(1/2T).

pentru forma de undă sinus situaţia/simularea se prezintă bine/corect.

habar nu am  în ce constă eroarea pentru semnal dreptunghiular

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

la oha ar trebui încercată o simulare cu tda cfg repetor alimentare dif  pe sarcină rezistivă direct şi apoi pe aceeaşi sarcină cuplată inductiv 1:1 să vedem cum apare sqw(orice frecvenţă/perioadă).

sau un AO oarecare cfg rep cu o sarcină oarecare cuplaj galvanic vs inductiv sqw.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări