Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Vizitator radualex

D-l LMOlimpiu

Am gasit pe forum 2 simulari facute de dvs referitor la un etaj PP si un defazor LTP

post-237065-0-19262600-1457788187_thumb.png

post-237065-0-88771700-1457788187_thumb.png

S-ar putea simula o schema cu acest tip de defazor (@Valderama) ulilizand tuburile :

EF80 conexiune trioda

ECC83 pt splitter , conexiune DC cu generator curent constant ( pt tensiuni mari IRF..., etc  comandat de un LR8N3 )

6P3C-s conexiune ultraliniar cu negativare pe grila (Rc = 10 ohm)

NFB pt 8ohm

Ua = 400v

Uneg = -50V

se poate adapta pe grila de intrare a pentodei un potentiometru cu servomotor de 50 K ?

Link spre comentariu
Vizitator p.marian62

Buna seara !

Domnule @LMOlimpliu, puteti sa imi simulati si mie o schema pentru un amplificator push pull cu tubul 6F6S ?

Daca puteti, sa imi dati si niste date despre transformatoare .

Editat de p.marian62
Link spre comentariu

Buna seara !

Domnule @LMOlimpliu, puteti sa imi simulati si mie o schema pentru un amplificator push pull cu tubul 6F6S ?

Daca puteti, sa imi dati si niste date despre transformatoare .

Aveti mai jos schema pentru realizarea practica a unui PP cu 6F6S.Aceste tuburi nu sunt peste EL84 sau peste surorile lor rusesti 6P6S.

Pe langa schema am pus si detalii pentru  realizare practica a unui transformator pentru acest amplificator in doua variante : pe un miez cu tole E+I si pe un C-core rusesc TC90,veti alege varianta care va place mai mult sau care va sta la indemana.La bobinarea acestor transformatoare se va tine cont de toate "cutumele" bobinari unui transformator de iesire : izolatii,sarma de calitate,fazarile corecte ale bobinelor,etc...prea multa filozofie nu-si are locul dar nici rostul aici,sunt carti si materiale destule pentru a studia ce si cum se proiecteaza si se realizeaza un traf de iesire.

post-175212-0-02660200-1457984526_thumb.png

post-175212-0-40282300-1457984568_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Avand "pe mana" aceste tuburi,va pot recomanda o schema nu numai frumoasa dar si interesanta in ceea ce priveste biasul,acesta fiind automat,autobias cu semiconductori,o chestie care sigur nu deranjeaza comportamentul/sunetul de "tub" al acestui amplificator.Schema este absolut clasica,nu va speriati de reteaua de bias,este simpla si o puteti realiza foarte usor pe un PCB ca modul separat si prin usoare modificari pe schema se poate adapta pentru orice fel de etaj final PP.

Transformatorul de iesire are Raa=4000ohmi/20W,iar banda de frecvente este de 15Hz....100KHz (teoretic),in practica depinde foarte mult de proiectarea si realizarea trafului de iesire.

Cele doua surse de +/- 32V in cazul in care nu se va stabiliza si tensiunea anodica de +200V,nu trebuiesc nici ele stabilizate,dar daca doriti sa fiti riguros puteti construi sursa stabilizata in totalitate: +/-32V si +200V.

******************************************************************************************

Il rog pe dl. Lazaroiu sa simuleze o schema PP cu autobias (plecand de la cea cu autobias simulata cu 25L6GT) si pentru tuburile 6Y6GT. As vrea sa trec la o schema cu autobias pentru amplificatorul construit si descris in alt topic de-al meu. 

Multumesc anticipat!

Link spre comentariu

este ok schema cu autobias simulata de dvs. la page146 dar cu rugamintea sa faceti o simulare cu tensiunile si curentii pentru tuburile 6Y6GT

daca aveti alta schema cu autobias, va rog sa mi-o propuneti.  

multumesc

Editat de vlad1980
Link spre comentariu

nu ştiu exact dacă acest etaj final răspunde corect clasei de funcţionare ca atare dacă vrei şi când ai timp simulează te rog această situaţie cu două tuburi finale pereche şi un model OT de înaltă ţinută în două situaţii Pu=30W respectiv 40W(bode+thd) dacă consideri că sunt necesare şi alte date a fi prezentate vor fi binevenite.

mă interesează în special thd(1khz) etaj final rezultat din simulare pentru Pu-30W

deasemeni dacă se poate să menţii iniţial Pda_0 într-un regim conservator iniţial de uşor sub 14W/tub-final din bias eventual prezintă te rog şi când încep să apară distorsiuni de racordare(mărind negativarea astfel încât aceste distorsiuni să facă vizibil act de prezenţă pe forma de undă sinus).Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

nu ştiu exact dacă acest etaj final răspunde corect clasei de funcţionare ca atare dacă vrei şi când ai timp simulează te rog această situaţie cu două tuburi finale pereche şi un model OT de înaltă ţinută în două situaţii Pu=30W respectiv 40W(bode+thd) dacă consideri că sunt necesare şi alte date a fi prezentate vor fi binevenite.

mă interesează în special thd(1khz) etaj final rezultat din simulare pentru Pu-30W

deasemeni dacă se poate să menţii iniţial Pda_0 într-un regim conservator iniţial de uşor sub 14W/tub-final din bias eventual prezintă te rog şi când încep să apară distorsiuni de racordare(mărind negativarea astfel încât aceste distorsiuni să facă vizibil act de prezenţă pe forma de undă sinus).

Mai jos aveti simularea acestui montaj,sper sa fi tinut cont de toate cerintele(!?):

...

...........

post-175212-0-71804400-1458056553_thumb.png

post-175212-0-82885500-1458056592_thumb.png

post-175212-0-39358900-1458056702_thumb.png

post-175212-0-46391600-1458056736_thumb.png

post-175212-0-96383700-1458057027_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Intr-adevar, interesanta simulare... Dl. Lazaroiu, ati facut recent o simulare la un montaj (atasat) care in materie de intrari-iesiri corespunde in mare parte cu simularea precedenta. Daca tot aveti fisierele "calde" cred ca ar fi util sa ajungem la o concluzie si in privinta acelui montaj, cu precizarea ca L1...L4 au 18H la un RDC de 610 Ohm (realizate fizic). Va rog sa dimensionati V1 pina un curent de bias de 25-30mA in 6N6P pentru o iesire de 30-45W sau cum va potriveste mai bine. Multumesc anticipat!

Cam astea sunt rezultatele!

Am pastrat in simulare acelasi model de OT ca si la simularea anterioara AB2 (VALDERAMA),dar si PSF-urile pentru tuburile finale.Pentru un curent de peste 25mA  prin 6N6P neavand o tensiune de negativare fixa si bazandu-ma doar pe rezistenta in DC a bobinelor nu pot depasi puterea Pda data de catalog,asadar a trebuit sa simulez cu doua triode in paralel si un curent total prin trafuri(circuit) de 26.3mA.

Pentru atacul in AB2 performant fie el chiar si pentru niste 6P3S,trafurile trebuiesc redimensionate,eu am dimensionat ceva in acest sens dar nu cred ca pot "intra" peste tine

In primul rand cred ca rapoartele de transformare nu ar trebui sa fie 1:1 ci 1:1,2, bobinele primare ar trebui sa aiba o inductanta de 18H masurate la un curent de 30mA si o rezistenta in DC de aproximativ 610 ohmi (aleasa bine de data asta!),secundarele ar trebui sa aiba o inductanta de 20H masurate la un curent de 10mA si o rezistenta in DC de maxim 300 ohmi,asta fiind valabil numai pentru atacul in AB2 pentru 2x6P3S,...,sunt multe probleme dar este proiectul tau si sigur il vei descurca pana la sfarsit.

Comportamentul unui transformator de atac in A2 (AB2) este foarte dificil de inteles . Prin secundar avem 1/2 din alternanta cand avem curent prin bobina si 1/2 din alternanta cand nu avem curent prin bobina,aceasta determina o sarcina reflectata in primar foarte variabila pe o perioada intreaga a unui semnal de orice frecventa.

Ai acceptat o provocare dificila comparativ cu proiectarea si constructia transformatoarelor de semnal mic,dar sunt sigur ca o vei rezolva.

post-175212-0-92221000-1458071733_thumb.png

post-175212-0-36787300-1458071764_thumb.png

post-175212-0-18855800-1458071779_thumb.png

post-175212-0-81545600-1458071797_thumb.png

post-175212-0-91336000-1458071934_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

da Lăzăroiu dar cine garantează aia 18H/înfăşurare pe 1cm pătrat secţiune cu 26,3mA pentru ia_0 ?! ca sa fiu clar:

nu văd ca fiind posibil fizic acel transformator(4 X 18H cand ia_0=26,3mA) pentru secţiuni mici miez , dacă tu ştii că se poate nu mă mai opun.

prin absurd admitem ca fiind posibil (4 X 18H cand ia_0=26,3mA) pentru secţiuni mici miez remarcăm cu uşurinţă cum transformatorul dat este în plus fiind suficient doar tubul 6p6p-chior în atac cfg repetor(fără un regim agresiv de lucru) ,oricum transformatorul cu pricina execută mai mult figuraţie AB2 curent gc(şi introduce numeroase dezavantaje).

PS la curentul ia_0=26,3mA precizat nu vad posibil 4 x 18H cu 1cm pătrat secţiune(mai exact vad un traf supra-saturat).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

evident mârlan este cel care susţine că un astfel de transforrmator poate conduce cu graţie tuburi finale în regim curent gc

chestiuni simple:

1.ce rol îndeplineşte transformatorul din atac când ocup ambele secţiuni 6n6p ?!(repetor),

2.mă împiedică transformatorul dat (cuplajul inductiv) să conduc cum se cuvine tuburile finale în regim curent gc?!(să exploatez clasa la limită),

3.este de preferat cuplajul galvanic în raport cu cel inductiv ?!,

4.în cazul cuplaj galvanic se generează fugă a fazei însemnată la joase respectiv înalte ?!(capetele benzi audio),sau cum

5.în cazul cuplaj inductiv avem o fugă a fazei însemnată la frecvenţe joase/scăzute ?!

6.are importanţă rezistenţa dc mare a înfăşurărilor în regim curent gc ?!(Rdc aia stipulată)

7 ce cuplaj asigură un procentaj mai mic THD galvanic sau inductiv ?

8.care din cuplaje are şanse mai mari să să exploateze clasa la limită cuplajul inductiv sau cuplajul galvanic ?!,
9.ce culpaj asigură o bandă mai mare cuplajul inductiv sau cuplajul galvanic ?!.

10 de ce trebuie să lucreze tubul 6n6p în prag de disipaţie maximă?!

http://www.elforum.info/uploads/monthly_03_2016/post-175212-0-92221000-1458071733.png

11. ce benefiicii(câștig sau folos) aduce cuplajul inductiv prezentat raportat la cuplajul galvanic prezentat ?!

sunt întrebări simple, de bun simţ(nu ţin să răspunzi la ele dvb).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări